Αγαπητή «Α, μπα»: Να γυρίσω στην Αθήνα ή να μείνω στο νησί;

Δεν ξέρω αν πρέπει να προτιμήσω φίλους και οικογένεια στην τσιμεντούπολη η μοναξιά στον παράδεισο

Να γυρίσω στην Αθήνα; Είμαι 34 ετών και ο σύντροφος μου 36, είμαστε μαζί 15 χρόνια (!) από την πολύ αρχή της σχέσης μας συζητούσαμε ότι θέλαμε να φύγουμε από την Αθήνα και να μείνουμε στην επαρχία, κυρίως για λόγους ποιότητας ζωής και επαφής με τη φύση. Αφού τελειώσαμε τις σχολές μας και δουλέψαμε στην Αθήνα 2 χρόνια το πήραμε απόφαση να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα και πήραμε το ρίσκο και κάναμε μια νέα αρχή σε ενα νησί. Τώρα πια έχουμε και παιδιά, και γενικά η ζωή κυλά εδώ ωραία, επιστρέφουμε στην Αθήνα 3 με 4 φορές το χρόνο για να δούμε τις οικογένειες μας, τους φίλους μας κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ παρόλο που μένουμε κάμποσα χρόνια 7 συμπληρωμένα, δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε φιλίες ουσιαστικές. Γνωρίσαμε κάποιους ανθρώπους που κάναμε καλή παρέα και αν έμεναν πολύ πιθανόν να γινόμασταν πολυ πολύ φίλοι, που δυστυχώς έφυγαν από το νησί και τώρα έχουμε μόνο κάποιους φίλους – γνωστούς που δε μας καλύπτουν όσο θα θέλαμε. Νοσταλγούμε συχνά τους φίλους μας στην Αθήνα με τους οποίους υπάρχει αυτή η οικειότητα η αναντικαταστατη. Τείνω να πιστέψω ότι με τους ανθρώπους που συνδιαμορφωθηκα ταιριαζω τόσο πολύ που δε γίνεται να δημιουργήσω νέα σχέση με τέτοια ποιοτητα. Ελπίζω να μην ακουστώ υπερβολική, εδώ οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφομαστε είναι εντελώς διαφορετικοί ακόμα και σε ζητήματα βασικα (είναι ρατσιστές για παράδειγμα, η έχουν πατριαρχικες αντιλήψεις τις οποιες υπερασπιζονται… ). Θα μου πεις αφού γνώρισες και άλλα άτομα απλά έφυγαν μπορεί να ξανά γνωρίσεις.. Αυτό ίσως να συμβεί. Με απογοητευτεί πάντως το γεγονός ότι άτομα που φαίνονται πιο ταιριαστά έχουν φορτωμένο πρόγραμμα, φίλους αδερφικους και δυσκολευονται να με βάλουν στη ζωή τους. Κάπως έτσι διαμορφώνεται μία καθημερινότητα κάπως μοναχική. Εντάξει και το οτι έχουμε παιδιά είναι ένα πρόβλημα. Αφενός μας διευκόλυνε να βρούμε παρεες, αφετέρου μας οδηγησε σε κύκλους με παιδιά και οικογένειες και είναι πιθανότερο να πετύχουμε παραδοσιακους τύπους με τους οποίους σαφώς δεν ταιριάζουμε. Επίσης, μένουμε σε χώριο, από επιλογή φυσικά, αλλά και αυτό πιστεύω ευθύνεται. Σήμερα μου ελεγε ο σύντροφος μου ότι σε 2-3 χρόνια που θα είμαστε καλύτερα οικονομικά να επιστρέψουμε στην Αθήνα. Το επαγγελματικό δεν είναι πρόβλημα. Δεν ξέρω. Το να γυρίσω πίσω το θεωρώ λίγο αποτυχία αν και η λογική μου μου λέει ότι δεν είναι, παίρνεις την καλύτερη απόφαση κάθε φορά στη ζωή σου, προσπάθησα εδώ αλλά δεν έκατσε. Δεν ξέρω αν πρέπει να προτιμήσω φίλους και οικογένεια στην τσιμεντουπολη η μοναξιά στον παράδεισο. Υπάρχουν και τα γκρι θα μου πεις, πχ κοντά στην Αθήνα αλλά παραθαλάσσιο μέρος, ναι ίσως.. Απλά η καθημερινότητα είναι που μετράει για μένα. Δε θέλω να πρέπει να οδηγήσω 1μιση ωρα για να δω τους φίλους μου. Αυτό είναι που μου αρέσει εδώ. Συγνώμη για τα πολλά λόγια, ελπίζω να έγινα κατανοητή. Ευχαριστώ, πολύ για το χρόνο σου!!

-Θέλω να βγαίνω στην αυλή με το βρακι!!

Συγνώμη προκαταβολικά για το άβολο του πράγματος, αλλά με πιάνει φαγούρα όταν κάποιος με ρωτάει κάτι που δεν έχει σωστό και λάθος, που έχει υπέρ και κατά, που εξαρτάται εντελώς από το τι άνθρωπος είσαι και πώς βλέπεις τα πράγματα. Βασικά θέλει να εξωτερικεύσει το χάος που έχει μέσα του, σεβαστό, αλλά μην περιμένεις απάντηση. Πες τα για να τα ακούσεις εσύ, μπας και καταλάβεις τι θέλεις.

Για μένα η Αθήνα δεν είναι μόνο τσιμεντούπολη, η επαρχία δεν είναι μόνο παράδεισος, και δεν είναι υποχρεωτικό να οδηγήσεις μιάμιση ώρα για να δεις τους φίλους σου όταν μένεις στην Αθήνα. Όταν πας σε μικρό μέρος, καταλαβαίνεις εκ των προτέρων ότι οι συναναστροφές με ανθρώπους περιορίζονται και χρειάζεται περισσότερη τύχη. Γι’αυτό δεν γίνεται να σου απαντήσω.

Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι να σκεφτείς γιατί θεωρείς αποτυχία να γυρίσετε στην Ελλάδα. Είναι κάποιο κατόρθωμα να πας να μείνεις στην επαρχία; Δεν θα το έλεγα «ρίσκο», αν το επαγγελματικό δεν είναι πρόβλημα και μπορείς να γυρίσεις όποτε θέλεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

22 points
Upvote Downvote

31
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
16 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
XmmmmI_am_the_lawGranita Lemoni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Κι η επαρχία Ελλάδα είναι Λένα, ας μην είμαστε τοπικιστές με τους βλάχους εμείς οι πρωτευουσιάνοι.

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

“Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα” 😆😆😆😆😆😆😆

Tawn Tawn
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Advocate

Μου βγήκε το τσάι απ’ τη μύτη, μπα σε καλό σου!

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Οι Βλάχοι είναι συγκεκριμένη ομάδα, δεν είναι όλοι οι επαρχιώτες βλάχοι, πόσο μάλλον οι νησιώτες.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

(μέθοδος Αϊκίντο, μέθοδος Αϊκίντο, μέθοδος Αϊκίντο, μέθοδος Αϊκίντο….)

comment image

lina
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ακολουθεί σεντόνι, αλλά υπάρχει λόγος: Η οικογένειά μου είναι η δική σου, 10 χρόνια μετά! Κι εμείς φύγαμε από την Αθήνα για χωριό σε μακρινό νησί, όπου μείναμε 10 χρόνια και μεγαλώσαμε εκεί πολύ ωραία τα παιδιά μας. Όλα τα καλά της καθημερινότητας και της φύσης όπως τα περιγράφεις, όλα τα προβλήματα που σου δημιουργεί ένα μικρό μέρος επίσης. Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν, αποφασίσαμε να φύγουμε. Αφ’ενός συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο (από οικονομική άποψη, ήταν και στο αποκορύφωμα της κρίσης) να τα στείλουμε για σπουδές μακριά, αφ’ετέρου ήταν σε ηλικία που είχαν αρχίσει λίγο να πιέζονται από τη μικρή… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Καταπληκτικό σχόλιο για όλους τους ξενιτεμένους, χειροκροτώ 👏👏👏

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Υπέροχο. Μπήκα να γράψω αυτά μετά από αλλαγές δεκάδων σπιτιών σε έξι χρόνια αλλά με καλυψες απόλυτα. Ειδικά στο θέμα της κούρασης που συσσωρεύεται και γίνεται αδιανόητη μετά από ένα σημείο.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συμμετέχων

Δηλαδή φίλοι σου που δουλεύουν 9-5 και θέλουν και μια δυο ώρες πήγαινε ελα στη δουλειά, με παιδια,να μαγειρέψουν και να τα πανε δραστηριότητες θα συναντιέσαι για καφεδακι και βολτούλα καθημερινά;πολυ αισιόδοξη σε βλεπω …

μιμόζα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εισαι σίγουρη πως αν γυρίσεις Αθήνα θα έχουν οι φίλοι σου χρονο να σε βλέπουν; Αλλο όταν πάτε 3-4 φορές το χρονο και να κανονίζουν το προγραμμα τους οι φίλοι σας με βάση την παρουσία σας και αλλο η καθημερινότητα.

Πεπίτα Ντι Κορφού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε μια από τις επισκέψεις στα πάτρια εδάφη (όπου μένουν όλοι οι φίλοι μου, που μου λείπουν επίσης κλπ κλπ), μια φίλη πέταξε σε ανύποπτο χρόνο το εξής σχόλιο: “Ρε Πεπίτα, καλά που έρχεσαι κι εσύ και βρισκόμαστε όλοι μαζί, ξέρεις πόσο καιρό έχω να δω τα παιδιά;” Είχαν να βρεθούν όλοι μαζί από την τελευταία μου επίσκεψη, δύο μήνες πάνω-κάτω. Ομολογώ ότι ψιλοσοκαρίστηκα, δεδομένου ότι βλεπόμασταν πολλές φορές μέσα στη βδομάδα όσο ζούσα Ελλάδα, αλλά να που οι φίλοι μου δεν προλαβαίνουν πια να βλέπονται τόσο πολύ γιατί… γιατί, ζωή. Άλλοι έχουν πλέον παιδιά, άλλοι έχουν σχέσεις (υπήρξαμε μπακουροπαρέα… Διαβάστε περισσότερα »

eimaste_duo_eimaste_treis
Επισκέπτης
Συμμετέχων
eimaste_duo_eimaste_treis

το διμηνο στην καλυτερη, πλεον εχουμε περασει στις γιορτες και βαλε

Evil
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το έχω ξαναδει σε φίλους που τους έφταιγε η αγγλία και το ότι δεν είχαν φίλους εκεί να βγουν και γι αυτο η ζωη τους ηταν τόσο μίζερη. Μάταια εξηγούσα ότι ο γάμος με παιδιά έχει μια μιζέρια τα πρώτα χρόνια (πόσο μάλλον με διδυμα όπως αυτοι) και οτι δεν φταίει η χώρα. Μόλις γύρισαν ειναι στα διαζύγια. Μετάθεση ευθύνης λέγεται. Αυτός ο 1ος ενικός μου το έβγαλε “προσπάθησα εδώ αλλά δεν έκατσε. Δεν ξέρω αν πρέπει να προτιμήσω φίλους και οικογένεια στην τσιμεντουπολη η μοναξιά στον παράδεισο”.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Είναι βέβαιο πως αυτοί οι φίλοι σας, που τόσο νοσταλγικά θυμάστε, θα σας ταιριάζουν και τώρα; Άλλο να τους βλέπεις 2 φορές τον χρόνο κι άλλο να τους συναναστρέφεσαι σε εβδομαδιαία βάση. Μπορεί και να παραμείνει ίδια η σχέση σας, δεν λέω. Αλλά δεν είναι βέβαιο. Σίγουρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα αν έχεις λιγότερες επιλογές αλλά η επιστροφή στην Αθήνα δεν σου εξασφαλίζει ότι θα βρεις αυτό που σου λείπει στην επαρχία. Δεν λέω ότι είμαι υπέρ να μείνετε στο νησί. Αυτό εξαρτάται από εσάς και μόνο εσάς. Απλά λέω πως τα υπέρ που βλέπουμε σε ένα μέρος (ή… Διαβάστε περισσότερα »

eimaste_duo_eimaste_treis
Επισκέπτης
Συμμετέχων
eimaste_duo_eimaste_treis

Βεβαια πολλοι απο εμας νομιζουμε οτι η ζωη στην επαρχια ειναι κατι σαν το “Καφε της Χαρας” ενω στη μεγαλουπολη επεισοδιο του “Friends”.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ενώ συμφωνώ προφανώς ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, δεν μπορώ να μη σταθώ στο γεγονός ότι με τη τωρινή κατάσταση δε χρειάζεται 1,5 ώρα οδήγηση για να δεις τους φίλους σου (τους καλούς, αυτούς με τους οποίους συνεννοείσαι), αλλά χρειάζεται αεροπλάνο ή πλοίο.

Xmm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλημέρα, ένιωσα πολύ παράξενα όταν είδα ότι η δική μου ερώτηση είχε δημοσιεύτει… Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που μου απαντήσατε. Οι εμπειρίες ειδικά ατόμων που τα έχουν ζήσει είναι πολύ βοηθητικές. Δε μπορεί να πάρει κανείς αποφάσεις για τη δικιά μας ζωή, ίσως ήταν προβληματισμος για το φόρουμ. Ζούμε στη Ζάκυνθο, το σπίτι μας απέχει 15 λεπτά από την πόλη. Το μεγαλύτερο παιδί μας πάει στο νήπιο και την πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο. Από το δημοτικό και το σχολικό λεωφορείο, το οποίο όμως το περιμένουν κανένα τέταρτο κάθε πρωί από ότι έχω καταλάβει.. Τέλος πάντων είναι σε ηλικία ακόμα… Διαβάστε περισσότερα »

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Κοιταξε, με το βρακι στην Αθηνα λιγο δυσκολο να βγαινεις αλλα οχι και ακατορθωτο! Εγω ειμαι της αποψης οτι αν δεν σαν αρεσει η ποιοτητα ζωης εκει τοτε ισως ειναι καλυτερα να πατε καπου που θα ειστε πιο χαρουμενοι. Επισης σκεψου οτι και τα παιδια σου μεγαλωνουν και ισως βλεπουν την προοπτικη της Αθηνας θετικα. Το καλο ειναι οτι δεν υπαρχει οικονομικο θεμα να σας περιοριζει στις αποφασεις σας οπως λες οποτε απλως συζητηστε με το συντροφο σου.