Αγαπητή «Α, μπα»: Πώς να τον κάνω να ξεκαβαλήσει το καλάμι;

Με αντιμετωπίζει ακόμα ως το παιδί από την επαρχία

Σχετικά με μια 20ετή φιλία που περνάει κρίση. Ο φίλος μου είχε μεγαλώσει στα Πατήσια και μετά οικογενειακώς μετακόμισαν στα βόρεια προάστια της Αθήνας- εγώ στην επαρχία και πρωτοσυναντηθήκαμε στο πανεπιστήμιο για σπουδές. Η γνώση μου για την κοινωνική διαστρωμάτωση που υπάρχει στην Αθήνα μεταξύ βόριων προαστίων και λοιπής αττικής ήταν ανύπαρκτη, αφού στην επαρχία δεν είχαμε τέτοια θέματα. Η σημαντική διαφορά στην οικονομική ευχέρεια του καθενός κατά τη διάρκεια των σπουδών ήταν εμφανής, όμως δεν επηρέαζε ιδιαίτερα την παρέα μας. Με το πέρας των σπουδών ο φίλος μου συνέχισε τις σπουδές στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Αθήνα όπου και εργάζεται έως σήμερα. Ομοίως, εγω συνέχισα τις σπουδές στην Ελλάδα και εργάζομαι στην Αθήνα. Ο λόγος που σου γράφω είναι γιατί ενώ συνεχίσαμε να επικοινωνούμε κατά καιρούς, όχι σε τακτική βάση αλλά όσο μας επέτρεπε το πρόγραμμά μας, ο φίλος μου έχει υιοθετήσει μια στάση τύπου ‘βορίων προαστίων’, ότι ανήκει σε μεγαλοαστική τάξη, κάνει παρέα με πλούσιους-διάσημους-καλλιτέχνες και σνομπάρει όσους δεν μένουν εκεί (συμπεριλαμβανομένου του γράφοντος). Ως άνθρωπος έχει πολλά στοιχεία που τον κάνουν καλό φίλο, αλλά η στάση του με προδιαθέτει κάπως αρνητικά πια. Γνωρίζω ότι οικονομικά δυσκολεύεται ενώ εγώ βρίσκομαι σε καλό επίπεδο, αλλά ποτέ ως τώρα δεν ήταν θέμα που μας επηρέαζε από το να μιλήσουμε για τη ζωή μας. Αυτό που πλέον με ενοχλεί είναι η σνομπ στάση όπου δεν επιδιώκει να μιλήσουμε/συναντηθούμε αν δεν το κάνω πρώτα εγώ, που νιώθει σημαντικός απλά επειδή είναι των βορίων προαστίων (ενώ γνωρίζω ότι η οικονομική του κατάσταση δε θα του επέτρεπε να αγοράσει σπίτι εκεί χωρίς τη βοήθεια τρίτων), που κοιτάει τι αμάξι οδηγώ (και που είναι μεγαλύτερο από το δικό του!) και που με αντιμετωπίζει ως το παιδί από την επαρχία χωρίς να αναγνωρίζει ότι η άνετη ζωή που έχω αποκτήσει είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Εν ολίγοις, γιατί τραβάει τέτοιο ζόρι και πώς κάνεις το φίλο σου να ξεκαβαλήσει το καλάμι?
– επαρχιώτης

Αλήθεια πιστεύεις ότι υπάρχει τρόπος να κάνεις τον οποιονδήποτε να αλλάξει; Επειδή το θέλεις εσύ; Επειδή δεν τον εγκρίνεις;

Τα θέματα ταυτότητας που έχει ανήκουν στο βαθύ οικογενειακό του παρελθόν, ίσως ξεκινάει από τους παππούδες του. Είναι κάτι που τον καθορίζει, σίγουρα θα υπάρχει κάποια εξήγηση, κάποια πορεία που τον έκανε να φτάσει εδώ που έχει φτάσει, αλλά εγώ θα σου πω; Τον ξέρεις είκοσι χρόνια και δεν έχεις ακόμα ιδέα γιατί τραβάει τέτοιο ζόρι; Μήπως επειδή είσαι πολύ απασχολημένος με τη σύγκριση μεταξύ σας, στην οποία όπως μας λες βγαίνεις κερδισμένος, παρά την αρχική σας ανισότητα; Μια άλλη διατύπωση της ερώτησης θα μπορούσε να είναι «γιατί δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι νίκησα και συνεχίζει να με σνομπάρει;»

Δεν ξέρω, δεν μου φαίνεσαι υποστηρικτικός στις δυσκολίες που περνάει. Δεν σε διευκολύνει με τη στάση του, αλλά δεν ξέρω αν αυτό που έχετε λέγεται φιλία, και μάλιστα καλή. Έχετε ανταγωνισμό που σας δυσκολεύει να δείτε ο ένας τον άλλον με περισσότερο ανθρώπινο τρόπο, παραδεχόμενοι αδυναμίες εκατέρωθεν. Υπάρχει περιθώριο να βγάλετε την στολή του πετυχημένου άντρα των Αθηνών και να επικοινωνήσετε ως πλάσματα με προβλήματα και ανασφάλειες; Θα σε ενδιέφερε να κάνεις κάτι τέτοιο; Αν όχι, δεν ξέρω τι σου προσφέρει αυτή η σχέση, πέρα από την ικανοποίηση ότι έχεις βγει μπροστά στην κούρσα (αλλά και την πίκρα ότι ο ηττημένος δεν αναγνωρίζει την ήττα του. Μήπως αυτό; )

in

Αξιολογήστε το άρθρο

49 points
Upvote Downvote

31
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
11 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
Consciousnessargent provocateurI_am_the_lawTropiqueΔιαλεχτή Κιούση Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Υπάρχει ακόμα κόσμος που μετράει το μέγεθος του αυτοκινήτου του;! Μάλλον ζω πολύ λαϊκή ζωή και είχα καιρό να δω τέτοιους.

I need my medicine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχει ακόμα κόσμος που να μπορεί να συντηρησει “μεγάλα” αυτοκίνητα;

Μανδάμ Φρου Φρου
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στο Μόναχο πάντως (και στη Βαυαρία γενικότερα) γίνεται κατά κόρον. Δεν υπαρχει σμαρτ ουτε για δείγμα.

Chublis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

εγω πάντως στο Μόναχο δεν έχω αμάξι και λιώνω 10 ζευγάρια παππούτσια το χρόνο;p

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μέγεθος αυτοκινήτου πόλης, αυτοκινήτου εκτός πόλης, σπιτιού, χειμερινού εξοχικού, καλοκαιρινού εξοχικού. Ναι, ζουμε λαϊκή ζωή.

Mirka Janic
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν είναι πρόβλημα ούτε να έχεις αμάξι,ούτε εξοχικό,ούτε δικό σου σπίτι.αυτες είναι πλέον σύγχρονες ανάγκες του κάθε ανθρώπου (κάπου να μείνει,κάπως να μετακινηθεί,κάπου να ξεκουραστεί). Το πρόβλημα ξεκινάει όταν κάποιος νομίζει ότι είναι κάποιος εξαιτιας αυτών και ανταγωνίζεται τους γύρω τους μετρώντας αυτά και ενδεχόμενα και άλλα πολλά που δεν μπορώ να φανταστώ γιατί είπαμε, εγώ είμαι από αυτούς που ζοριζονται να βγάλουν το μήνα.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Και τι προσπαθεί να υποκαταστήσει;;

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

I_am_the_law, νομιζω τον χαμένο ανδρισμό του. 😉😃

Το_κοτσύφι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πωπωπω είναι κι αυτός αλλά είσαι κι εσύ…

are_you_talking_to_me
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο ΒΠ πρώην συμφοιτητής λες ότι σε σνομπάρει και δεν επιδιώκει επικοινωνία και συνάντηση. Αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά φίλου, μάλλον εσύ τον θεωρείς φίλο, αυτός όχι. Και θες να του αποδείξεις ότι έχει άδικο που σε απορρίπτει. Ανταγωνισμό βλέπω στη σχέση αυτή. Άστο, αν θέλει να επικοινωνήσει ξέρει πού να σε βρει.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Η ερώτηση και η απάντηση μου κάνει ηθογράφημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, δεν ξέρω γιατί.

Πάντως, βρε Επαρχιώτη, κι εσύ κουβαλάς κάποια δικά σου κολλήματα, όχι μόνο ο φίλος σου. Γιατί άλλωστε υπογράφεις ως “επαρχιώτης”;

Επίσης ο φίλος σου είναι σε κακή οικονομική κατάσταση και παρ’ολα αυτά κοκορεύεται που μένει στα ΒΠ και είναι βέρος Αθηναίος. Εγώ το βρίσκω τραγελαφικό.

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τα ΒΠ δεν είναι ο βιότοπος των βέρων Αθηναίων πάντως.

FallenA17
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πόση μιζέρια μου έβγαλε η ερώτηση αυτή… Φίλε, έτσι όπως μας τα λες, στα δικά σου μάτια έχεις κερδίοει σε όλα (στα λεφτά, στα αμάξια – δεν το αναφέρεις, αλλά έτσι όπως μας τα περιγράφεις, είμαι σίγουρος πως την έχεις και πιο μεγάλη), κι όμως μας λες ξεκάθαρα πως αυτό δεν σου φτάνει.. Γιατί άραγε; Αυτό πρέπει να σε προβληματίσει..

μπέικον με κέτσαπ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αντιμετώπισα παρόμοια κατάσταση με πολύ αγαπημένο φίλο, που επί 8 χρόνια ήμασταν κάθε μέρα όλη μέρα μαζί. Στην περίπτωσή του, η μεταστροφή συνέβη μετά από ανεύρεση “φοβερής δουλειάς”, με στάτους και πολλά λεφτά. Είδα (κι εγώ και άλλοι φίλοι) έναν άλλο άνθρωπο: απότομο, υπερφίαλο, αγενή, που σε κάθε ευκαιρία εξηγεί πόσο καλύτερα τα κάνει όλα αυτός. Αποτέλεσμα: έχει χαθεί με όλους τους κοινούς μας φίλους. Εγώ είμαι στο εξωτερικό εδώ και κάποια χρόνια, οπότε ούτως ή άλλως η επικοινωνία μας αραίωσε σταδιακά. Σκέφτηκα πολύ να του μιλήσω και να του πω (και πάλι) τι είναι αυτό που με προβληματίζει στη… Διαβάστε περισσότερα »

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

«γιατί δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι νίκησα και συνεχίζει να με σνομπάρει;»

Ακριβώς έτσι!

Consciousness
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Και δε θα δινεις σημασια για τα γούστα του. Αν θέλεις θα κάνετε παρεα, αν οχι άντε γεια. Απλα.

acantholimon
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Μα ειλικρινά τώρα πιστεύεις,ότι σου κάνει τον βαρύ,γιατί μένει ΒΠ κι εσύ είσαι επαρχιώτης;Και ποιος επαρχιώτης πια;Αυτό ίσχυε,όταν πρωτογνωριστήκατε στη σχολή.20 χρόνια ζεις και εργάζεσαι στην Αθήνα.Κι εσύ μέχρι τώρα θα έπρεπε να καταλάβεις,ότι ο τόπος καταγωγής σου δεν είναι αυτό,που σε χαρακτηρίζει πλέον.Στη σχολή που μαθαίναμε ο ένας τον άλλον,ήμουν η Χιώτισσα,ήταν ο Ξανθιώτης,ήταν η Κρητικιά.Μετά ο καθένας ξεχωρίζει για πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.Αυτό που σας χωρίζει τώρα είναι η οικονομική κατάσταση και η επαγγελματική επιτυχία.Και το μόνο που έχει να αντιπαραβάλει απέναντι σ’αυτό είναι ότι ακόμα ζει ΒΠ.Σε αποφεύγει,γιατί ζορίζεται.Γιατί ίσως και να μην έχει την άνεση,να βγαίνει συχνά… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Πωπωπω αυτό το τελευταιο ήταν φωτιά και λαύρα!

v for vendetta
Μέλος
Συμμετέχων

Κόμπλεξ εκατέρωθεν. Ο Έλληνας τόσα έχει πάθει και μυαλό δε βάζει. Κάτι συμβαίνει με την πάρτη μας. Μονίμως ποιος την έχει πιο μεγάλη. Την τέτοια του, την αυτοκινητάρα του, τη σπιταρώνα του, την μισθάρα του. Αι στο καλό πια ο κόσμος καίγεται και το τουτί χτενίζεται.