Αγαπητή «Α, μπα»: Είναι δύσκολο να διδάξω στο γιο μου πώς να συμπεριφέρεται στις γυναίκες;

Πιστεύεις στο μερίδιο ευθύνης που έχουμε ως γυναίκες για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία μας;

Σήμερα ξύπνησα με μια ανάμνηση που θέλω να μοιραστώ… Σχετίζεται με το θέμα που συζητείται όλο και περισσότερο στις μέρες μας και αφορά την κακοποίηση των γυναικών. Κατάγομαι από την Κρήτη και παραδόξως ως παιδί δεν θυμάμαι τον πατέρα μου να έχει σηκώσει χέρι ή να έχει υψώσει την ένταση της φωνής του στη μητέρα μου ή σε μας τις κόρες του. Δυστυχώς έχω φάει αρκετό ξύλο από την μαμά μου η οποία έχανε συχνά την υπομονή της. Παρόλα αυτά από μικρή θυμάμαι να σκέφτομαι ότι κανένας άντρας δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βία σε μια γυναίκα, αν κάποιο αγόρι στο δημοτικό προσπαθούσε να κάνει χρήση της δύναμης του για να επιβληθεί σε μένα ή σε κάποια συμμαθήτριά μου θύμωνα και τον έκοβα από την παρέα. Κάπου στα 16 χρόνια μου λοιπόν, θυμάμαι μια καλή μου φίλη να έρχεται κλαμένη και να μου διηγείται ότι το αγόρι της θύμωσε (δεν θυμάμαι τον λόγο) και την χτύπησε. Ήταν αρκετό καιρό ερωτευμένη μαζί του (για το νεαρό της ηλικίας μας) και η καρδιά της είχε ραγίσει. Φυσικά έγινα έξω φρενών, δεν της είπα τίποτε, πήγα και βρήκα έναν εξωσχολικό φίλο που είχα τότε, πιο μεγάλο από εμάς και σχετικά μυώδης και του ζήτησα να βρούμε το αγόρι της φίλης μου και να τον κατσαδιάσουμε για την συμπεριφορά του. Λίγο η απερισκεψία της ηλικίας, λίγο η ένταση της στιγμής, φυσικά η σκέψη μου έγινε πράξη. Απάντησα στη βια με βια, κάτι που δεν με βρίσει καθόλου σύμφωνη στις μέρες μας, έχουν περάσει 20 χρόνια από τοτε… Φυσικά λούστηκα το αποτέλεσμα της πράξης μου, καθώς η φίλη μου τελικά θύμωσε πιο πολύ μαζί μου, αυτοί τα ξαναβρήκαν και εμένα με έκοψε οριστικά… Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, μάλλον το ίδιο θα έκανα, γιατί το μάθημα που πήρα ήταν πολύ σημαντικό. Αρχικά έμαθα ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε την δική μας κοσμοθεωρία στη ζωή των φίλων μας γιατί κινδυνεύουμε να τους χάσουμε και αν τους χάσουμε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους βοηθήσουμε. Επιπλέον η απάντηση στη βια με βια ή απειλές μας κάνει ίδιους… με τους …«κακούς», καθώς δεν έχει ηθική βάση. Επίσης, έχοντας την πολυτέλεια να ζούμε σε δυτικό πολιτισμό, οι γυναίκες έχουμε περίσσεια δύναμη, έχουμε το δικαίωμα της επιλογής συντρόφου, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικές στην επιλογή μας, προσεκτικές στα κριτήρια μας. Προσωπικά πάντα προσπαθούσα ο σύντροφος μου να είναι ηθικός και πράος, να μπορεί να συζητάει και όχι να επιβάλλεται με την σωματική του ισχύ ενώ η εξωτερική εμφάνιση πάντα ερχόταν σε δεύτερη μοίρα. Τέλος, εμείς οι γυναίκες έχουμε ένα επιπλέον χρέος, όταν θα γίνουμε μάνες αγοριών θα πρέπει να τους διδάξουμε τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο. Το τελευταίο εύχομαι και εγώ να το επιτύχω, καθώς περιμένω το πρώτο μου παιδί και είναι αγόρι… Εσύ τι πιστεύεις; Είναι δύσκολο να διδάξουμε το αγόρι μας πως να συμπεριφέρεται στις γυναίκες; Πιστεύεις στο μερίδιο ευθύνης που έχουμε ως γυναίκες για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία μας;

Οι γυναίκες δεν έχουν «περίσσεια δύναμη», ούτε έχουν «επιπλέον χρέος» όταν κάνουν αγόρια. Οι γυναίκες είναι το καταπιεσμένο φύλο. Τα νομικά δικαιώματα δεν εξισώνουν τις κοινωνικές αδικίες εις βάρος τους. Έχουμε τα προνόμια του δυτικού πολιτισμού, αυτό δεν σημαίνει ότι κατακτήσαμε την ισότητα. Δεν είναι όλα θέμα απόφασης ή «προσοχής». Δεν εξασφαλίζεσαι αν νομίζεις ότι διαλέγεις «πράο» άντρα. Οι βίαιοι δεν φαίνονται από την αρχή. Το ξέρουν ότι είναι, και το κρύβουν. Το πρόβλημα είναι στο πώς αντιμετωπίζεται μια γυναίκα αφού υποστεί βία, και αυτό είναι που τους επιτρέπει να φέρονται έτσι.

Οι γυναίκες δεν είναι κυρίως υπεύθυνες για την ανατροφή των παιδιών, είναι συνυπεύθυνες με τους πατεράδες, και στα παιδιά δεν μαθαίνουμε τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο, αλλά την ισότητα, ανεξαρτήτως φύλου. Τα αγόρια δεν χρειάζεται να μάθουν κάτι παραπάνω από τα κορίτσια, ούτε θέλουν ειδικά μαθήματα για να μην γίνουν βιαστές.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

59 points
Upvote Downvote

30
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
10 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
24 Συντάκτες σχολίων
Mr MazisqvΦούστα Κλαρωτή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Εγώ θέλω να σε ρωτήσω κάτι: Όταν η μητέρα σου σε έδερνε, ο πατέρας σου αντέδρασε; Γιατί, αν δεν αντέδρασε, αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν κατά της βίας’ απλά ο λόγος που δεν σε έδειρε ο ίδιος ποτέ ο ήταν ότι δεν ασχολιόταν ιδιαίτερα μαζί σου και την ανατροφή σου την είχε αναλάβει η μητέρα σου.

Clementine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ πάλι θέλω να ρωτήσω εάν θα έκανες το ίδιο αναίσθητο σχόλιο αν οι ρόλοι στο ζευγάρι ήταν αντίστροφοι κ σε δεύτερο χρόνο εάν αυτό το σχόλιο θα ήταν πρώτο σε ψήφους.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Clementine, γιατί λες ότι το σχόλιο μου είναι αναίσθητο;! Πολλοί άνθρωποι (και η γυναίκα που έγραψε την ερώτηση είναι μια από αυτούς) θεωρούν ότι επειδή ο πατέρας τους δεν τους γκρίνιαζε/ φώναζε/έδερνε ήταν καλύτερος άνθρωπος από την μητέρα τους η οποία έκανε όλα τα παραπάνω. Η αλήθεια όμως είναι ότι απλά ο πατέρας αδιαφορούσε για τα παιδιά και άφηνε όλη την ευθύνη στην μητέρα. Και ο λόγος που τα άφηνε στην μητέρα είναι ότι η άποψη της Πατριαρχίας είναι ότι τα παιδιά είναι δουλειά της γυναίκας. Αυτή την άποψη ήθελα να επισημάνω με το σχόλιο μου και πιστεύω ότι το… Διαβάστε περισσότερα »

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

“Επίσης, έχοντας την πολυτέλεια να ζούμε σε δυτικό πολιτισμό, οι γυναίκες έχουμε περίσσεια δύναμη, έχουμε το δικαίωμα της επιλογής συντρόφου, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικές στην επιλογή μας, προσεκτικές στα κριτήρια μας”. Έχοντας υπάρξει η ίδια σε κακοποιητική σχέση θα ήθελα να σου πω πως οι λόγοι για να εξελιχθεί μία σχέση σε κακοποιητική και οι λόγοι για τους οποίους παραμένει το θύμα σε αυτές, είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο περίπλοκοι, από αυτό που υπονοεί η παραπάνω πρόταση (“Φταίνε οι γυναίκες που τους επιλέγουν”). Μου ακούγεται σαν έμμεσο victim-blaming. Είναι σα να κάνεις αυτό που έχει πει η Λένα σε… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εδώ της κάνει εντύπωση που δεν έφαγε ξύλο μικρή από τον πατέρα της τι να λέμε τώρα. Για να μη συζητήσουμε για την ” περίσσια δύναμη” των γυναικών του δυτικού πολιτισμού που είναι από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται μισογυνισμός στη Δύση. Γενικά τόσες αρλούμπες μαζεμένες καιρό είχαμε να δούμε σε ερώτηση.

Galina Reznikov
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πολύ ωραία η απάντησή σου Εύα! ♥️

Εύα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Σε ευχαριστώ πολύ Galina, εγώ αναδρομικά ανησύχησα μήπως το παρακάνω και κουνάω το δάχτυλο στη γράφουσα (ο αιώνιος ιδεοψυχαναγκασμός- μήπως είμαι υπερβολική; :Ρ ), γιατί συμφωνώ με αυτό που λέει η Φούστα, ότι έχει καλές και αγνές προθέσεις.
Εντελβάις δεν ξέρω αν της κάνει εντύπωση ή απλά το αναφέρει για να μας δώσει το ιστορικό της, συμφωνώ όμως ότι περιέχει πολλά στερεότυπα το κείμενο και η γράφουσα έχει δουλειά να κάνει. Αλλά το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες από εμάς, αυτός δεν είναι ένας από τους λόγους που είμαστε εδώ;

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Θεωρώ το κείμενο του πολιτικού γάμου πολύ πιο συγκινητικό.
Για τα παιδιά λέει:
“Κοινό είναι, τέλος, και το καθήκον και δικαίωμα και των δυο σας να μεριμνάτε για την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών σας, ώ­στε να γίνουν χρήσιμοι και χρηστοί πολί­τες και ελεύθερες προσωπικότητες.” Απλό, έτσι;

Penthesilea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

“Όταν θα γίνουμε μάνες αγοριών θα πρέπει να τους διδάξουμε τον σεβασμό στο γυναικείο φύλο”. –> Όταν θα γίνουμε γονείς αγοριών θα πρέπει να τους διδάξουμε τον σεβασμό στον ΑΛΛΟ, είτε είναι γυναίκα, άντρας, παιδί, ενήλικος, σκυλί, γατί, άγριο ζώο. Αν προσπαθούμε να τους εμφυσήσουμε το σεβασμό στη “γυναίκα”, ήδη τους προτρέπουμε να μάθουν να τα διαχωρίζουν, να σκέφτονται ότι “η γυναίκα” είναι κάτι ξεχωριστό, διαφορετικό, ξένο, απέναντι στο οποίο πρέπει να φέρονται με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στα αγόρια. Ότι οι ίδιοι ανήκουν σε μια κατηγορία, στην μπλε ομάδα με τα αυτοκινητάκια, η οποία πρέπει να προστατεύει και να… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μπράβο, μπράβο! Αυτό.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δεν ξέρω για σας, αλλά όλο το κείμενο μου έβγαλε μια αίσθηση κοιτάξτε τι να που τα καταφέρνω εγώ, και αφού εγώ μπορώ τότε όλες μπορείτε και άμα δεν μπορείτε φταίτε, ανάμεικτο με μια εσανς φεμινιστομετρου που θέλει το βραβειο της καλύτερης φεμινιστριας που δεν ανεχεται τέτοια πράγματα και πάρε και λίγο victim blaming άμα κοιτάς την εμφάνιση και όχι τον χαρακτήρα όπως αυτή. Φιλενάδα, ακόμα και όταν τα κάνεις όλα σωστά κουλουράκι δε θα πάρεις. Και είσαι πολύ μακριά ακόμα από τα να τα κάνεις όλα σωστά όταν το κείμενο σου βγάζει αυτή την αίσθηση ανωτεριλας απέναντι στις γυναίκες… Διαβάστε περισσότερα »

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Λοιπόν. Πρώτον, η επιλογή συντρόφου, και των δυο γονέων, είναι σημαντικό μάθημα για το παιδί. Δεν είναι μόνο να μη σε δέρνει ρε παιδί μου, δεν σταματάνε εκεί οι απαιτησεις! Αν το “είναι πράος” σημαινει ότι συζητάει, ακούει, είναι ένας νορμαλ άνθρωπος τέλος παντων, οκ. Αν σημαινει ότι δεν παίρνει ποτέ πρωτοβουλία και φέρεται σαν ανήλικο, τότε δεν είναι καλό πρότυπο για κανένα παιδί. Δεύτερον, η δική μου εμπειρία λέει ότι η μεγάλη πρόκληση όταν μεγαλώνεις αγοράκι είναι νωρίς νωρίς. Το λέω γιατί βλέπω τις φιλες του γιου μου (5-7 χρονων) που είναι όλες δυναμικές και γεμάτες αυτοπεποίθηση, αλλά φαντάζομαι… Διαβάστε περισσότερα »

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

“Κατάγομαι από την Κρήτη και παραδόξως ως παιδί δεν θυμάμαι τον πατέρα μου να έχει σηκώσει χέρι”. Δεν άκουσα το ένστικτό μου και συνέχισα να διαβάζω. Κακώς όπως αποδείχτηκε. Μαμάδες του facebook ενωμένες ποτέ νικημένες.

Φαίδρα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Εντελβάις σε παρακολουθώ, έχεις πολύ χιούμορ γενικά. Αλλά αν μου επιτρέπεται, δεν είναι κάπως σεξιστική η φράση ‘μαμάδες του facebook’?λίγο τσουβάλιασμα δεν είναι αυτό;

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

έτσι λέγεται η ομάδα, Φαίδρα. Το λέει κυριολεκτικά η Εντελβάις

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ο γιος σου, με το καλό να έρθει, θα πρέπει να μάθει να σεβεται τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας. Αυτό είναι κάτι που δε διδάσκεται θεωρητικά, είναι κάτι που θα το βιώσει μέσα στο μεγάλωμά του ζώντας μαζί με εσας. Τα λόγια σας, οι μικρές κουβέντες που νομίζετε ότι δεν έχουν σημασία, οι ανύποπτες κινήσεις σας είναι αυτά που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο που θα γίνει. Θα υιοθετήσει τις αρχές με τις οποίες συνυπαρχετε και ζείτε ως οικογένεια.

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εχεις καλές και αγνές προθέσεις, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί είνα χρέος της μητέρας και μαλιστα “επιπλέον χρέος”. Είναι και χρέος του πατέρα η διαπαιδαγώγηση και καλό είναι αυτό το χρέος να είναι ισόποσα μοιρασμένο και στους δυο γονείς. Από τη θεώρηση “χρέος της γυναίκας” ξεκινάνε πολλά δεινά, ας κάνουμε μια ενδοσκόπηση ειλικρινή, ας δούμε τι κουβαλάμε εμείς οι ίδιοι ως γονείς και μετά θα μεγαλώσουμε και καλύτερους ανρώπους.

este
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πάντως, να πω το εξής. Εγώ θα ήθελα οι γιοί μου να μεγαλώσουν τελείως διαφορετικά απ’ ότι μεγάλωσε η πλειοψηφία των ανθρώπων της ηλικίας μου (39). Μακάρι να ήταν κάτι απλό, κάποια πράγματα όμως και κάποιες συμπεριφορές είναι τόσο βαθιά ριζωμένα μέσα μας που πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση για να μην πέσουμε σε λάθη εκ πρώτης αθώα, στην ουσία τους όμως αρκετά επιβλαβή.
Υ.Γ. Και κορίτσια να είχα το ίδιο θα έλεγα.