Αγαπητή «Α, μπα»: Γαλουχηθήκαμε με την ίδεα ότι το σεξ είναι κακό και ανήθικο

Χάσαμε τόσο όμορφες στιγμές για να μην πει τίποτα ο κόσμος (ο ποιος;), ενώ τώρα μας ρωτάνε πότε θα παντρευτούμε και θα κάνουμε παιδιά και μάς σχολιάζουν για αυτήν την “έλλειψη” που έχουμε

Συζητούσα με φίλες μου για τα εφηβικά μας χρόνια και διαπιστώσαμε πόσο γαλουχημένες ήμασταν με την ιδέα ότι το “σεξ” είναι κακό και ότι το να βγαίνεις και να κάνεις σχέση με αγόρι σε αυτές τις ηλικίες είναι ανήθικο. Κυκλοφορούσαμε στη γειτονιά και φυλαγόμασταν μη μας δει κανένας γνωστός να κάνουμε παρέα με αγόρια και μας κουτσομπολέψει, τα καλοκαίρια στα χωριά μη δώσουμε κανένα δικαίωμα και σχολιαστούμε από τους κατοίκους και χίλια άλλα δυο… τί να πρωτοθυμηθώ…. Χάσαμε τόσο όμορφες στιγμές για να μην πει τίποτα ο κόσμος (ο ποιος;), ενώ τώρα μας ρωτάνε πότε θα παντρευτούμε και θα κάνουμε παιδιά και μάς σχολιάζουν για αυτήν την “έλλειψη” που έχουμε… Θυμάμαι άλλες κοπέλες από τον κύκλο μου που είχαν μεγαλύτερη ελευθερία από τα σπίτια τους και πέρασαν πολύ όμορφα χρόνια… και τις σχολιάσανε, τις κριτικάρανε και τελικά τίποτα δεν πάθανε και μια χαρά οικογένειες δημιούργησαν. Αν κάνω κόρη, θα ήθελα να τη γαλουχήσω πολύ διαφορετικά και να μην της μεταφέρω λανθασμένες αντιλήψεις. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, έχω ως υλικό τις ανιψιές μου και την πλήρη αποδοχή κι έγκριση του πατέρα τους (αδερφού μου) για να τους μεταφέρω τα επόμενα χρόνια μια διαφορετική οπτική γύρω από το θέμα του έρωτα. Πώς όμως να ξεκινήσω; Τί να τους πρωτοπώ; Τί θα με συμβούλευες;

μία θεία με αγάπη

Δεν συμφωνώ με το «γαλουχήσω», ούτε με τη λέξη «υλικό» για τις ανιψιές.

Δεν θα αλλάξει το δικό σου παρελθόν αν επικεντρωθείς στο να επηρεάσεις το μέλλον άλλων ανθρώπων. Ό,τι έχεις μετανιώσει, για ό,τι έχεις πικρία, όλα αυτά είναι δικά σου θέματα. Υπάκουσες στους κανόνες τότε, γιατί τότε έτσι ήσουν. Πρέπει να το επεξεργαστείς και να το δεχτείς. Δεν είναι σωστό να μεταφέρεις τόσο μεγάλο βάρος σε νέους ανθρώπους, πιέζοντας τους να μην κάνουν αυτό που έκανες εσύ. Αν ήταν τόσο εύκολο να πάνε ενάντια στο ρεύμα, θα είχες πάει κι εσύ. Ο καθένας μόνο τα δικά του λάθη μπορεί να κάνει, δεν γίνεται να διορθώσει τα λάθη των προηγούμενων, ούτε να προλάβει των επόμενων.

Η ζωή σου δεν τελείωσε ακόμα. Αν δεν πρεσβεύεις αυτά που σκοπεύεις να πεις, θα γίνεις απλώς η κουραστική θεία που κάνει κήρυγμα. Έχεις ακόμα προκλήσεις. Η ζωή σου δεν έχει λιγότερο σεξισμό τώρα. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά από όταν ήσουν μικρή. Εξακολουθείς να πιστεύεις, ας πούμε, ότι οι γυναίκες που τελικά «έκαναν οικογένεια» δεν έχασαν κάτι, άρα η απόκτηση οικογένειας είναι αυτόματα κέρδος. Μόνο που δεν είναι. Ακόμα πρέπει να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου, πριν αποφασίσεις να γίνεις γκουρού. Όχι μόνο εσύ, όλοι μας.

Αν, τώρα, βρίσκεσαι σε θέση να μη σε νοιάζει τι λέει ο κόσμος, αν δεν φοβάσαι τα σχόλια, αν πραγματικά, στο βάθος της ψυχής σου, δεν πιστεύεις ότι το σεξ είναι κάτι κακό, δεν χρειάζεται να πεις κάτι συγκεκριμένο. Τα λόγια δεν μετράνε όσο οι πράξεις. Αν ο αδερφός σου και πατέρας τους δεν θεωρεί ότι το σεξ είναι κάτι κακό, τότε να δεις πόσο δεν χρειάζεται να σε απασχολεί τι να πεις. Τα κορίτσια θα καταλάβουν από το τι θα τους πείτε στην πρώτη τους χυλόπιτα, στον πρώτο έρωτα, στην εκατοστή χυλόπιτα και στο δέκατο one night stand, αν σας θεωρούν αξιόπιστα άτομα όταν γίνουν όλα αυτά ώστε να σας εμπιστευτούν.

Και, βέβαια, πολύ σημαντικό: δεν είσαι τόσο καθοριστική όσο νομίζεις. Εσύ πείστηκες ότι το σεξ είναι βρώμικό όχι επειδή σου το είπε μια θεία, αλλά επειδή σου το έλεγαν ΟΛΟΙ, από τότε που γεννήθηκες, μέχρι σήμερα. Θα επηρεάσεις τις ανιψιές μόνο αν σχηματιστεί μια στενή σχέση, και αυτό δεν μπορεί να σου το υποσχεθεί κανείς, όσο καλές προθέσεις κι αν έχεις.

Γι’ αυτό, επικεντρώσου στη δική σου ζωή, γίνε παράδειγμα προς μίμηση, και έχε υπόψη σου ότι συνεχίζεις να κάνεις και τώρα λάθη, που θα καταλάβεις τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

73 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
1 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
NadjaMusestephiestepΣουσουράδα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αυτό που λέει για τις άλλες που παντρεύτηκαν κι έκαναν οικογένεια κι όλα καλά εγώ το καταλαβαίνω αλλιώς. Έχω μεγαλώσει κι εγώ έτσι. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, στο χωριό που πήγαινα το καλοκαίρι, πως μιλούσαν χαμηλόφωνα για τις πουτ@@ες που έτρεχαν στα ξωκλήσια με τους ζωηρούς του χωριού και πόσο η ντροπή ξεχείλιζε από κάθε πόρο τους και κόρωνε τον αέρα γύρω τους. Πως σκεφτόμουν πως πάει καταστράφηκαν. Και, ευτυχώς, καθόλου το μέλλον τους δεν καταστράφηκε, και σπούδασαν, κάποιες, και παντρεύτηκαν χωρίς να στιγματιστούν και μια χαρά χαρούμενες ήταν. Και σκέφτηκα κάποια στιγμή κι εγώ, κι εμείς που ήμασταν τόσο… Διαβάστε περισσότερα »

Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Είχα οικογένεια πολύ απελευθερωμένη σε σχέση με των φίλων μου (γελάω βέβαια, γιατί ακόμα θυμάμαι τη μάνα μου να λέει “ε, δεν είπαμε να πάτε να πηδηχθείτε κιόλας” όταν της είπα ότι μου αρέσει κάποιος στο Λύκειο). Η δική μου λίμπιντο ήταν σε νάρκωση όμως και ας μην με ενδιέφερε αν θα με σχολίαζαν, τζάμπα τα έλεγε η μάνα μου. Φίλη που την έκαιγε γιατί ο πατέρας της ήταν παλαιοληθικών αρχών (δεν την άφηνε να βγαίνει περισσότερο από 2 ώρες, ποτέ βράδυ κτλ) αλλά η λίμπιντο είχε ξυπνήσει, δεν είχε αφήσει ούτε έναν οικογενεικό φίλο… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

φαντάζομαι τις δικαιολογίες που έλεγε η φίλη σ στο μπαμπά της…

the_duck
Επισκέπτης
Συμμετέχων
the_duck

My opinion alert και ασχετη με το θέμα του σεξ:  εγώ δε θα ήθελα κάποιος άλλος να παρέμβει στη “γαλούχηση” των παιδιών μου προσπαθώντας να τους περάσει απόψεις για το σεξ, τη θρησκεία, το ρατσισμό, και άλλα ιδεολογικά και περίπλοκα θέματα. Έχεις το ΟΚ από τον αδελφό σου, αλλά ρώτησες τη μητέρα τους αν θέλει να δώσει αυτές τις γραμμές στα παιδία της και από ποια ηλικία, με ποιο τρόπο κλπ; Και δεν εννοώ πως η μητέρα τους είναι πουριτανή, αλλά μπορεί να έχει άλλες προτεραιότητες και άλλη οπτικη ως προς τα ποιά θέματα αξίζει να μεταφέρεις γνώσεις σε ένα… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

“Μέχρι όμως να γίνει αυτό, έχω ως υλικό τις ανιψιές μου και την πλήρη αποδοχή κι έγκριση του πατέρα τους (αδερφού μου) για να τους μεταφέρω τα επόμενα χρόνια μια διαφορετική οπτική γύρω από το θέμα του έρωτα.”

Καμία αναφορά για τη μάνα, τα παιδιά με τον αδερφό σου τα έκανες;

Αυτήν δεν τη ρωτάμε;

Υπνερωτομαχία
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Θα σταθώ, θα υπογραμμίσω, και θα δώσω έμφαση στο “να πρεσβεύεις αυτά που σκοπεύεις να πεις”. Τίναξε από πάνω σου ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι η μία και μόνη κατάληξη, καθώς και το ότι η σεξουαλική ζωή είναι κάτι που γίνεται πριν το γάμο (αυτήν την εσάνς αποκόμισα εγώ, μπορεί και να κάνω λάθος), τίναξε το ότι μέχρι μια ηλικία ξεσαλώνεις (το αυτό), και ζήσε τη ζωή σου όπως επιθυμείς. Αν θες κάτι να είσαι για τα κορίτσια αυτά, να’σαι παράδειγμα, όχι διάλεξη.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Θα είσαι η cool θεία που θα μπορούν οι ανιψιές σου να ρωτήσουν ή να εκμυστηρευτούν τα προσωπικά τους. Αν είσαι ανοιχτή και δεν κριτικάρεις (όπως εσυ βίωσες) δε χρειάζεται να κάνεις απολύτως τίποτα. Μεγάλωσα σε μικρή πόλη αλλά ευτυχώς το εντελως στενό οικογενειακό περιβάλλον μου, είναι ανοιχτόμυαλο. Περισσότερο άκουγα τη μητέρα μου, στην οποία εκμυστηρεύομουν τα πάντα, να μου λέει να μην τα λεω αλλου γιατί είναι στενόμυαλοι οι γύρω μας (ηταν αδιανόητο για την εποχή βέβαια). Μου έφτανε που δε με έκριναν η μητέρα μου, ο πατέρας μου, οι θείοι μου. Ήξεραν ότι έχω αγόρι ή αν χώρισα,… Διαβάστε περισσότερα »

Valia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ο κόσμος πάντα θα έχει κάτι να πει και είναι η μεγαλύτερη ελευθερία να καταφέρεις να μη σε απασχολεί αυτό.
Όμως, στο θέμα των σχέσεων, θα πρέπει να τις μάθεις να μην ξοδεύονται με τον κάθε μ@@@κα, να προσπαθούν να καταλάβουν πώς τις βλέπει ο άλλος. Και τότε θα είναι καλά.
Η πιο σοφή φράση που έχω διαβάσει ποτέ για τις σχέσεις είναι η εξής: “Women can fake orgasm, but men can fake a whole relationship” = ” Οι γυναίκες μπορούν να προσποιηθούν οργασμό, αλλά οι άντρες μπορούν να προσποιηθούν ολόκληρη σχέση”.
Προσοχή στο παραμύθιασμα, λοιπόν.

μπερμπαντισσα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν θα επηρεασεις τις ανηψιες σου ως η θεια που κανει κυρηγμα, αλλα μπορεις να τις επηρεασεις με τον τροπο που μιλας για τον κοσμο και τα σχολια που κανεις σε συζητησεις. Οταν οι ανηψιες παρουν το μηνυμα οτι εισαι “safe” ατομο ειναι πιθανο μονες τους να σε προσεγγισουν για περαιτερω συζητησεις και εξερευνηση ιδεων.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Έτσι ακριβώς! Τη μια μέρα ειμασταν μικρές κι αθώες για να έχουμε γκόμενο, την άλλη έπρεπε να έχουμε βρει κάποιον “σοβαρό” που ετοιμαζομαστε να τον παντρευτούμε.
(Και γω σε χωριο μεγαλωσα).

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Εγώ μεγάλωσα με δυο φεμινιστές γονείς και μπορώ να πω ότι αυτό που με βοήθησε να γίνω κι εγώ φεμινίστρια ήταν το ότι και οι δύο ήταν ανοιχτοί στο να συζητήσουμε τα πάντα. Ποτέ δεν έκριναν κάποια επιλογή μου, πάντα ήταν (και είναι) διαθέσιμοι να με ακούσουν και λένε τη γνώμη τους με προσοχή και αντλώντας από γνώσεις που έχουν αλλά και από την κοινωνική πραγματικότητα, χωρίς όμως να το γυρίζουν στο κήρυγμα αλλά προωθώντας το διάλογο. Και νομίζω κάπου εδώ κρύβεται η χρυσή τομή, χωρίς να κουνάς το δάχτυλο να μπορείς να βοηθήσεις ένα παιδί να συνειδητοποιήσει μόνο του… Διαβάστε περισσότερα »