Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν θα έπρεπε να ορίζουμε και εμείς τον τρόπο λειτουργίας της εκκλησίας;

Να υπάρχουν εκλογές

Έχω διαβάσει πολλά εδώ για να υποθέσω ότι πιθανώς να απευθύνομαι σε λάθος στήλη. Αλλά πάλι γιατί όχι; Μια διαφορετική γνώμη από κάποιον εκτός χώρου, μπορεί να είναι από ενδιαφέρουσα εώς και χρήσιμη. Είμαι χριστιανός από αυτούς που διατηρούν μια κριτική ματιά στα πράγματα που αφορούν την θρησκεία μου. Δεν αμφισβητώ την ύπαρξη του Θεού, αλλά είμαι επιφυλακτικός με κάποιους ιερείς και τις επίσημες θέσεις τους. Διαχωρίζω μέσα μου το Θεό από την Εκκλησία. Είναι σαν τη Δημοκρατία με τη Βουλή. Το πρώτο είναι ένα καλό πολίτευμα ανεξάρτητα, αν οι εκπρόσωποί του τα κάνουν μαντάρα πολλές φορές. Με βάση τα παραπάνω αναρωτιέμαι. Με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να ορίζουμε και εμείς το τρόπο λειτουργίας της εκκλησίας; Δε θα έπρεπε να έχουμε λόγο ως πιστοί; Γιατί να μην εκλέγουμε εμείς τους επικεφαλείς; Γιατί να μην οριοθετούμε και εμείς τις κόκκινες γραμμές; Ακούω πράγματα σε κηρύγματα της Κυριακής και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Επιθυμώ διάλογο, όχι κατήχηση. Στο κράτος υπάρχουν οι εκλογές, σε εμάς γιατί όχι;

Ευσέβιος

Κι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που δεν μπορείς να διαχωρίσεις την θρησκεία από την εκκλησία.

Η θρησκεία ανήκει στις εκκλησίες. Έτσι ήταν από τότε που υπάρχουν οι θρησκείες. Για κάποιον που δεν πιστεύει αυτός είναι ο λόγος που δεν πιστεύει: η θρησκεία είναι ανθρώπινη εφεύρεση που εξυπηρετεί ανθρώπους.

Και ακριβώς γι’ αυτό κάποτε κάποιοι έκαναν επανάσταση και είπαν: γιατί να μην εκλέγουμε εμείς τους αρχηγούς μας; Γιατί να μην βάζουμε εμείς τις κόκκινες γραμμές; Γιατί δεν έχουμε λόγο, εμείς, οι πολλοί; Και έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες κοινωνίες που έβαλαν τις βάσεις για αυτό που λέγεται σήμερα δημοκρατία. Το έκαναν σπάζοντας τους δεσμούς με την εκκλησία που είχε τον λόγο για την μετέπειτα ζωή, αλλά μην γελιέσαι και τόσο, κυρίως για την εδώ την ενδιαφέρει. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Και κάποιες χώρες διαχώρισαν την εκκλησία από το κράτος. Ουσιαστικά είπαν: άλλο η θρησκεία, άλλο η εκκλησία. Το θέμα είναι ότι η εκκλησία δεν το θέλει. Αυτή σας βάζει τα εμπόδια. Γιατί αν ελέγχει μόνο το μετά, εκεί δεν υπάρχουν τράπεζες, πώς θα αγοράσει μερικά ξενοδοχεία ακόμα, πώς θα συμπληρώσει την συλλογή από headpieces;

Νομίζω ότι απευθύνεσαι στο απολύτως κατάλληλο σάιτ, φοβάμαι όμως ότι δεν θέλεις να μάθεις ποια είναι η απάντηση. Αυτά που ζητάς έχουν γίνει ήδη. Εδώ και αιώνες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
5 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
14 Συντάκτες σχολίων
no_rootsluckystrikeΗγουμένη στο Μονή τηςβλαχάκι(το)Βλαξ Μάμπα Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Γράφων
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αγαπητέ Εουσέμπιο, όταν είμεθα μέλη ενός κλαμπ οφείλουμε να ξέρουμε τι είναι το κλαμπ του οποίου είμεθα μέλη και να μη λέμε άκυρα. Λογικά αναφέρεσαι σε ελληνορθόδοξη εκκλησία. Το Πατριαρχείο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ναούμε, είναι αυτοκέφαλο και αυτοδιοίκητο ενώ την “πνευματική” εποπτεία του έχει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως (ό,τι κι αν σημαίνει στην πράξη το “πνευματική”). Μάθε λοιπόν ότι πρώτος “παπάς” της εκκλησίας λογίζεται ο Χριστός. Ο πρώτος πατριάρχης, διότι αυτή είναι η έννοια της πατριαρχίας και δεν υπάρχει άλλη my friend. Αυτός μετά έχρισε τους Αποστόλους (τους είπε “ψιτ, σας εμπιστεύομαι, πείτε τα εσείς του κοσμάκη διότι τα λέτε… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όσο συνεχίζεις να δηλώνεις χριστιανός και δεν εκφράζεις ανοιχτά και έμπρακτα τη διαφωνία σου με την εκκλησία, ουσιαστικά την ενισχύεις. Η όλη στάση “εγώ είμαι χριστιανός αλλά δε μου αρέσει το χψζ” μου θυμίζει το “εγώ δεν είμαι ρατσιστής αλλά …” και ειλικρινά έχω κουραστεί.

Όχι φίλε μου, αν θες να φοράς την ταμπέλα θα λουστείς και ό,τι κουβαλάει η ταμπέλα μαζί της. Αλλιώς είσαι αιρετικός. Το δόγμα δεν είναι δημοκρατία, οι θρησκείες δεν είναι δημοκρατία. Ποτέ δεν ήταν, ποτέ δε θα είναι. Είναι πολλά τα λεφτά από τα προβ… συγγνώμη, το ποίμνιο.

Ederra
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δε νομίζω πως είναι μόνο ο Ευσέβιος χριστιανός που διαφωνεί με θέσεις ιεραρχών και αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό πρακτικές της επίσημης Εκκλησίας. Νομίζω ότι είναι πολλοί.
Παππάς και ο π.Αντώνιος της Κιβωτού, παππάς και ο Καλαβρύτων που βρίζει απο άμβωνος.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Αυτό λέω, παπάς ο ένας, παπάς και ο άλλος, το ίδιο πράγμα. Δεν γίνεται να πάρεις τον ένα και να αφήσεις τον άλλον.

Δυστυχώς η επίσημη εκκλησία ορίζει τι εστί χριστιανισμός, όχι αυτό που έχει στο κεφάλι του ο καθένας. Αν πω εγώ ότι χριστιανισμός είναι να πετάμε κίτρινα τριαντάφυλλα στη λίμνη κάθε πανσέληνο, θα το δεχτείτε;

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

Μμμ…ναι τεμπελόσκυλε, επειδή όμως τα ιερά κείμενα λένε π.χ. ότι και τα καρκινοειδή και τα μαλάκια είναι βδελύγματα, που απαγορεύεται κάποιος να τα τρώει http://www.godhatesshrimp.com ή ότι τα επαναστατημένα τέκνα πρέπει όλη η κοινότητα να τα λιθοβολεί μέχρι θανάτου και επειδή τα παράλογα, οι αναχρονισμοί και τα διάφορα προβληματικά, τα συναντά κανείς συνηθέστερα μεν στην Π.Δ. και στα τύπου Λεβιτικόν …αλλά όχι μόνον στην Π.Δ. δε, είναι ευκόλως αντιληπτό ότι -προφανώς- έχει γίνει ένα pick and choose, το οποίον δύναται να τροποποιεί ακόμη και τα doctrines, ανά τους αιώνες ή, τουλάχιστον, την ανοχή ως προς αυτά που θεωρούνταν κολάσιμα. Δηλαδή… Διαβάστε περισσότερα »

lonely old dog
Επισκέπτης
Συμμετέχων
lonely old dog

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Μιλάμε για δόγμα. Εδώ δεν επιτρέπουν ούτε την καύση νεκρών και οι κυβερνήσεις φοβούνται πάντα το κόστος.

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Αλήθεια, γιατί να ξεβολευτούν όλοι στην ιεραρχία της εκκλησίας από τις καλοπληρωμένες θέσεις τους, να είναι υπόλογοι σε έλεγχο για τις πράξεις τους, και μπορούν να αποπεμφθούν από τους πιστούς, ενώ το παρόν μοντέλο δουλεύει ωραιότατα αιώνες τώρα και όσοι δεν το γουστάρουν αποκαλούνται μη πιστοί και καθάρισαν;

Κάνετε ενοχλητικές ερωτήσεις Ευσέβιε, και δεν θα τα πάτε καλά με τους πρωτοκαθήμενους νομίζω 😉

Για να ρίξω λίγο λαδάκι στη φωτιά, σας συστήνω να διαβάσετε το Homo Deus του ιστορικού Yuval Noah Harari.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Υπάρχουν χριστιανικές ομάδες, εντευκτήρια και ομιλίες όπου γίνεται κουβέντα έχοντας σαν πυρήνα μια θεματολογία κάθε φορά.
Δεν είναι όλοι θεούσες με κώτσο μπιφτέκι και πορωμένοι.
Αφού έχεις τέτοιες ανησυχίες να πας σε κάποιες ομιλίες όπου γίνεται διάλογος και όχι στεγνή κατήχηση.

Origami Lover
Επισκέπτης
Συμμετέχων

Γιατί η “εκκλησία” δεν είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πιστών που θα τους λένε ότι θέλουν να ακούσουν (οι πιστοι) και πολύ βολικά θα επιβεβαιώνουν αυτά που έχουν στο μυαλό τους. Είναι οι εκπρόσωποι του Μεγάλου επί της γης και παίρνουν εντολές μόνο από το αφεντικό τις οποίες, φυσικά, ερμηνεύουν μετά κατά το δοκούν. Στο κήρυγμα δεν μιλάει ο Ιερέας όπως και στην εξομολόγηση, είναι απλώς ενα σκεύος που δια μέσου του μιλάει ο Μεγάλος (δεν τα λέω εγώ αυτά οι διδασκαλίες της εκκλησίας τα λένε). Αν δεν σου αρέσουν αυτά που λέει στο κήρυγμα λυπάμαι αλλά αυτά λέει ο… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Ίσως ακουστώ επιθετική αλλά μόλις τελείωσε μια ιδιαιτέρως απαιτητική μέρα και δεν αντέχω άλλο. Όχι. Δε γίνεται να τα έχεις όπως θελεις λυπαμαι. Οι ιερείς και η εκκλησία έχουν τον λόγο τους που λειτουργούν έτσι. Και όχι η θρησκεία είναι η εκκλησία. Αργεί λίγο να ακολουθήσει την κοινωνία απλά. Η εκκλησία της παλιάς κοινωνίας λοιπόν είναι αυτή που λουζόμαστε τώρα και η δική μας κοινωνία θα αντικατοπριστεί στην εκκλησία του αύριο. Κι αυτό όχι γιατί αρέσει στην εκκλησία να αλλάζει. Αν μπορούσαν θ τα κρατούσαν όλα όπως ήταν αιώνες πριν. Αλλά δε θέλει να χάνει πελατάκια

taxi-driver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Να σου γράψω 1 ιστορία για το πως(πιθανότατα) δημιουργήθηκαν οι θρησκίες.Λοιπόν κατά το παρελθόν(αρκετές χιλιάδες χρόνια) οι άνθρωποι δεν είχαν πολλές ασχολίες,το κύριο μέλημα τους ήταν να θρέψουν εαυτούς και τους δικούς τους,μέσα σε αυτούς έτυχε υπήρχαν και κάποιοι πιο ψαγμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν τους ενοιαζε μονάχα αυτό αλλά και η πνευματική τροφή,άρχιζαν να ψάχνονται για το “πως,”γιατί” και άλλες τέτοιες κοσμικές ερωτήσεις,σε αυτούς τους ψαγμένους υπήρχαν και κάποιοι “Α-μπα” δλδ άνθρωποι που μπορούσαν με ευκολία μετά από αρκετή εκπαίδευση βέβαια μέσα από συναναστροφές,να ψυχολόγισουν τη μάζα,πως δλδ θα τους πάρουμε με το πλευρό μας,έτσι έβλεπαν… Διαβάστε περισσότερα »

taxi-driver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αποκαλεστεί και όχι επικαλεστεί!!!

βλαχάκι(το)
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Συνεργάτης

περί ψήφου αναφιρικά, κάποιο έτερο κόνσεπτ: “Voting is also how most congregations make their most important decisions. In Episcopal-style churches, the congregation votes on large purchases and on who will serve in various leadership positions. In “representational” churches, such as Presbyterian and American Lutheran, the congregation vote on leadership appointments, large purchases, and other membership matters. Independent churches such as Congregational, Baptist, or Bible churches vote on budgets, leadership appointments, large purchases, committee appointments, doctrinal changes, and membership matters. Voting is a common practice in most congregations, granting members a voice in the church’s affairs and decision making.” https://sharperiron.org/article/congregational-voting-biblical +… Διαβάστε περισσότερα »

δήθεν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η δημοκρατία καθορίζεται από τους πολίτες της. Γι’ αυτό και έχουμε εκλογές (με τα καλά και τα κακά τους). Ο θεός υποτίθεται οτι είναι αυθύπαρκτος ανεξάρτητα από τη βούληση των πιστών. Άρα είναι λίγο περίεργη η αντιστοιχία δημοκρατίας – θεού. Αν παρ’ όλα αυτά θεωρείς οτι έχεις τις δικές σου απόψεις περί θρησκείας και διαφωνείς με την εκκλησία, τότε πρέπει να σκεφτείς οτι συμμετέχοντας ενισχύεις ένα θεσμό με τον οποίο διαφωνείς και δεν έχεις άλλο μέσο να αλλάξεις. Κατα τ’ άλλα τα είπε τέλεια η αμπά και οι άλλοι σχολιαστές. Οι θρησκείες και μαζί και ο χριστιανισμός είναι κατακευασμένες ως… Διαβάστε περισσότερα »