Αγαπητή «Α, μπα»: Έχουμε 2020 και ακόμα δεν έχει ενταχθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα ελληνικά σχολεία

Με ποιο δικαίωμα καθορίζουν ένα τέτοιο θέμα, άνθρωποι που δεν έχουν κανένα λόγο πάνω σε αυτό; Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι

Θρησκεία και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Εν ετει 2020 και η Ελλάδα δεν έχει εντάξει σε επίπεδο εκπαίδευσης την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ούτε καν την πληροφόρηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ακόμα και τώρα, που η Ευρώπη πιέζει καταβαθος να γίνει το πρώτο βήμα, ο θεσμός της Εκκλησίας στέκεται εμπόδιο. (Κάπου εδώ είναι που θέλω να γράψω με κεφαλαία λόγω της αγανάκτησης) Με ποιο δικαίωμα καθορίζουν ένα τέτοιο θέμα, άνθρωποι που δεν έχουν κανένα λόγο πάνω σε αυτό; Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν τους αρκεί το μίσος και η απέχθεια που κηρύττουν προς τους ανθρώπους με τον οποιοδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό/Ταυτότητα, είναι ανάγκη να παρέμβουν και τώρα σε ένα τόσο μα τόσο σημαντικό ζήτημα; Μεγαλώσαμε τόσες γενιές μαθαίνοντας για το σεξ στα κρυφά, μόνοι μας και με λάθους τρόπους. Μεγαλώσαμε τόσες γυναίκες με ενοχές για την ηδονή και την απόλαυση. Φτάνει.

Kitrini_ventalia

Στην Ελλάδα υπάρχει Υπουργείο «Παιδείας και Θρησκευμάτων», άρα, έχουν λόγο πάνω σ’αυτό, θεσμοθετημένο. Όχι μόνο θέλουν, όχι μόνο μπορούν, αλλά δικαιούνται να παρεμβαίνουν σε αυτό το θέμα και σε όλα τα θέματα γενικότερα, και αυτό ακριβώς κάνουν, ως υποκυβέρνηση της κυβέρνησης. Δεν αρκούνται στο ένα ή στο άλλο, διότι όπως κάθε εξουσία, θέλει κι αυτή να συντηρήσει τη δύναμή της, και γιατί όχι, να την επεκτείνει.

Η αγανάκτηση σου δεν έχει νόημα όπως είναι τώρα. Δεν χρειάζεται να περιμένεις να αλλάξει η εκκλησία την τακτική της, υπάρχει πολλά χρόνια και έχει άριστο business plan. Μπορείς όμως να παλέψεις για να διαχωριστεί το Κράτος από την Εκκλησία.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

61 points
Upvote Downvote

42
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
25 Θέματα σχολίων
17 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
30 Συντάκτες σχολίων
Διάφανο ΣελοφάνΛένα ΦουτσιτζήPonemenosspourgitisWanderlustMitsi Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Chachacha
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Μη δούμε επιχείρηση με business plan και όραμα, αμέσως να κατακρίνουμε. Για αυτό δεν θα έρθουν ποτέ οι επενδύσεις…

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κλαίω!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Ναι άντε και μπήκε. Ποιος θα τη διδάξει; Που οι μισοί δάσκαλοι είναι άνω των πενήντα πέντε με απόψεις απαρχαιωμένες και συντηρητικοί; Που αν κάτσεις σε γραφείο δασκάλων και πεις το απλό, γιατί ρε φίλε κάνουνε προσευχή κάθε πρωί θα πέσουν όλοι να σε φάνε; Στο βιβλίο φυσικής της έκτης δημοτικού το τελευταίο κεφάλαιο είναι τέσσερις σελιδουλες για το αναπαραγωγικό σύστημα. Πόσοι νομίζεις το διδάσκουν όταν στο βιβλίο δασκάλου οι συγγραφείς του ίδιου του σχολικού εγχειριδίου προτείνουν να μην διδαχτεί γιατί δεν είναι γραμμένο αναλυτικά και θεωρούν ότι δεν άπτεται της ηλικίας των μαθητών αλλά το βάλανε γιατί το ζητούσε… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ σωστή κι αυτή η παρατήρηση που δεν τη σκέφτηκα. Όχι μόνο δε θα ωφελήσει αν κάνουν τη σεξουαλική αγωγή οι δάσκαλοι αλλά θα είναι και επιβλαβές. Και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ηλικία τους, γνωρίζω και πολλούς δασκάλους νεαρότερης ηλικίας που ούτε γι’ αστείο δε θα έπρεπε να τους επιτραπεί να διδάξουν τέτοιο μάθημα.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Το βασικό είναι να μπει Μίτσι. Και θα πρόκειται για ένα εξαιρετικό πρώτο (και φυσικά ανεπαρκέστατο) βήμα. Σε πολύ λίγα χρόνια, οι 55ρηδες δάσκαλοι θα έχουν βγει στη σύνταξη και θα αντικατασταθούν από 35ρηδες (εσένα φυσικά, ο κάθε χρόνος μέχρι να γίνει αυτό θα σου φαίνεται αιώνας). Δυστυχώς, εσείς ως κλάδος είχατε την ατυχία οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοί σας να προέρχονται από τις υπερσυντηρητικές και κακίστου επιπέδου διετείς Παιδαγωγικές Ακαδημίες. Ταυτόχρονα όμως, το μάθημα θα μπει και στα Γυμνάσια ή και στα Λύκεια. Μάλιστα, εκεί, πολλοί από τους 55ρηδες και άνω που αποτελούν την πλειονότητα των εκπαιδευτικών στις μεγάλες… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Mitsi, θα διαφωνήσω. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό δασκάλων είναι αναπληρωτές (δηλαδή ηλικίας 23-32). Επιπλέον η αγωγή υγείας και η σεξουαλική αγωγή είναι μέρος μαθημάτων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (εγώ π.χ. στο 2ο μεταπτυχιακό μου είχα σχετική ενότητα σε μάθημα, πολύ αναλυτικά δοσμένη και μάλιστα συμμετείχαν διάφοροι εισηγητές από διαφορετικές ειδικότητες). Από την άλλη γνωρίζω ότι σε σχολεία γίνονται projects σχετικά με την αγωγή υγείας (που είναι κομμάτι της σεξουαλικής αγωγής). Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί πρόθυμοι (αυτό όμως έχει να κάνει με τον άνθρωπο-επαγγελματία και όχι την ειδικότητα) και το κυριότερο υπάρχει φόβος για προγράμματα σεξουαλικής αγωγής,… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Νομίζω ότι έχει διαφορά για το αν μιλάμε για επαρχία ή πόλη. Τουλάχιστον Θεσσαλονίκη οι νέοι δάσκαλοι, δηλαδή κάτω των σαράντα είναι ελάχιστοι. Οι μόνοι αναπληρωτές και νέοι που εχουμε εμείς στα σχολεία μας είναι είτε ειδικής αγωγής για παράλληλη στήριξη είτε κάποιες ειδικότητες.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μικρή νόμιζα πως τα παιδιά γίνονται όταν ένας άντρας ξαπλώνει πάνω σε μια γυναίκα (κανείς δε μου είχε πει τέτοια μπούρδα, μάλλον ήταν δικό μου συμπέρασμα, από σκηνές ταινιών ίσως;) Στην 1η δημοτικού ένα αγόρι πάνω στο παιχνίδι, με έριξε κάτω κατά λάθος, σκόνταψε και ξάπλωσε φαρδύς πλατύς από πάνω μου. Μετά έκλαιγα για μέρες γιατί φοβόμουν μήπως έμεινα έγκυος! 🤣 Η μαμά μου αφού πρώτα γέλασε με την ψυχή της, μου τα εξήγησε όλα. Και πάντα μου εξηγούσε, και εκείνη και ο πατέρας μου. Θέλω να πω, ένας ανοιχτόμυαλος γονιός μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά από ένα κλειστόμυαλο σχολείο.… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Δίκιο έχεις, απλώς για ένα σοβαρό ζήτημα δεν πρέπει να αφήνει η πολιτεία την ευθύνη στα χέρια κάθε γονιού προσωπικά. Ο ένας ειναι συνωμοσιολόγος, ο άλλος είναι ουλτρα θρήσκος και ο παράλλος είναι και εκείνος λάθος ενημερωμένος. Το σχολείο εκτός από αντικειμενικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες θα επρεπε να είναι ένα καταφύγιο για τα παιδιά που δεν έχουν οικογένειες σαν τη δική σου. Και τώρα πάω να γκουγκλάρω τι ειναι το πενταπόσταγμα.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Μα ποσο σωστό σχολιο. Ο γιος μου πηγαίνει σε διεθνές σχολείο με παιδιά από διαφορετικες χώρες και κουλτούρες. Πριν λίγες βδομαδες μίλησαν για αναπαραγωγή/σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και οι δάσκαλοι μας έστειλαν το υλικό εκ των προτέρων. Μιλώντας με ορισμένες μαμάδες κατάλαβα γιατί ειναι τόσο σημαντικός ο ρόλος του σχολείου σε αυτό το θέμα, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από γονείς για το ότι τα 11χρονα παιδιά τους εμαθαν για σεξ/περίοδο/στηση/αντισύλληψη κτλ. Στο τέλος της ενότητας ένας δάσκαλος μίλησε ξεχωριστά στα αγόρια για τις ονειρωξεις και τη στηση και μια δασκάλα ξεχωριστα στα κορίτσια για την περίοδο. Παρόλο που είχαμε μιλήσει στο γιο μας,… Διαβάστε περισσότερα »

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Δεν έκανα γενική τοποθέτηση, απαντησα αποκλειστικά στην ερωτώσα η οποία αναγνωρίζει τη σημασία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Εφόσον την αναγνωρίζει, ας την πάρει στα χέρια της (από το τίποτα), αντί μόνο να εκνευρίζεται που δεν το κάνει η πολιτεία και το σχολείο. Φυσικά και είναι οπισθοδρομική η απουσία αυτού του μαθήματος και όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιοι πιέζουν και απουσιάζει, αλλά ας υποθέσουμε ότι εντάσσεται κουτσά στραβά στο πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν εχέγγυα ότι θα το συγγράψουν, θα το εγκρίνουν και θα το διδάξουν τα κατάλληλα άτομα. Συνωμοσιολόγοι και ούλτρα θρήσκοι δεν υπάρχουν μόνο μεταξύ των γονέων αλλά και μεταξύ συγγραφέων και εκπαιδευτικών. Η… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Δεν είναι όμως όλοι οι γονείς ανοιχτομυαλοι και ούτε όλοι έχουν σωστό τρόπο διαπαιδαγώγησης.

Poniri_Soupia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μια φίλη στο δημοτικό μου διατύπωσε την εξής παλαβή θεωρία: ο άντρας έχει ένα σπορακι κ όταν γίνεται το γλωσσοφιλο το καταπίνει η γυναίκα κ μένει έγκυος. Βέβαια, από ανατομία τα πήγαινα καλά κ αναρωτιόμουν πώς γίνεται έτσι να πάει το σπορακι στη μήτρα κ όχι στο στομάχι…την απορία μου έλυσαν άλλες συμμαθήτριες που μου εξήγησαν ότι τα παιδιά τα φέρνει το σεξ! Αποκάλυψη! Το ίντερνετ παρέχει ενημέρωση, αλλά επειδή από ψηφιακό γραμματισμο είμαστε περίπου αγράμματοι, εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει το ρημάδι το σχολείο επιτέλους!! Κ ένας λόγος ακόμα, μπας κ ξεκολλήσουν τα παιδιά το κεφάλι τους από… Διαβάστε περισσότερα »

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Όλα αυτά συντηρούνται γιατί τα συντηρεί η κοινωνία μας. Αν όλοι οι συνάνθρωποί μας σκέφτονταν με βάση σε ποιόν αιώνα ζούμε τώρα στα σχολεία θα μιλούσαμε για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τον προσανατολισμό, δεν θα κάναμε προσευχές 8 το πρωί, δεν θα είχαμε σε κάθε τάξη και από μια εικόνα και δεν θα κάναμε παρελάσεις, αφού πρώτα πηγαίναμε και στην εκκλησία (γιατί η 25η Μαρτίου πέφτει εντελώς τυχαία με τον Ευαγγελισμό). Βασικα δεν θα μέναμε στην Ελλάδα.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Η 25η Μαρτίου ορίστηκε από τον Όθωνα ως ημέρα εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, επειδή πέφτει με τη μέρα του Ευαγγελισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου.

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

@Vasilis Τα ξέρω όλα αυτά, ναι. Το θέμα είναι ότι υπάρχουν καταστάσεις και μύθοι τους οποίους εξακολουθούμε να συντηρούμε.

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Πέρα από την υπαρκτή κοινωνική βάση που έχει στη χώρα μας ο εκκλησιαστικός σκοταδισμός, κυρίαρχο ρόλο για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης παίζει το νομικό πλαίσιο και κυρίως το Σύνταγμα. Πολύ πρόσφατη είναι και η ασφυκτικά στενή (και στεγνή) ερμηνεία του από τους ανώτατους δικαστές, που απέρριψαν την (δειλή) μεταρρύθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών και επανέφεραν την κατηχητική διάστασή του

lee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ απόλυτα με τη Λένα. Η εκκλησία έχει business plan και είναι το μόνο που πραγματικά τη νοιάζει. Σιγά που καίγονται για αρχές και ηθική (όλοι έχουν μια ιστορία να πουν για το τι γίνεται εντός της εκκλησίας). Μόνο να συντηρήσουν την εξουσία τους θέλουν και ας πάει να καει ο κόσμος. Το ίδιο και όσοι την υποστηρίζουν: στην πραγματικότητα το μόνο που θέλουν είναι να συμμετέχουν στο francise σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας. Ενώ ταχαμου κοπτονται για την κοινωνία στην πραγματικότητα έχουν βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Τώρα αν κρίνω από τις απόψεις των περισσότερων εκπαιδευτικών που είναι για να τραβάς… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

“Τώρα αν κρίνω από τις απόψεις των περισσότερων εκπαιδευτικών που είναι για να τραβάς τα μαλλιά σου έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…” : Χωρίς να εργάζομαι σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχω στον οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο πάρα πολλούς καθηγητές και τους ακούω να μιλάνε για τη δουλειά τους και τους συναδέλφους τους. Εχω συμπεράνει λοιπόν ότι ο μέσος όρος των καθηγητών έχει πολύ πιο προοδευτικές απόψεις (το αντίθετο του “να τραβάς τα μαλλιά σου”) από τον μέσο όρο της ελληνικής κοινωνίας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πολλά πράγματα και εννοείται ότι υπάρχει τεράστια και πιεστική ανάγκη για την… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μέχρι και στο μάθημα της Βιολογίας η αναπαραγωγή του ανθρώπου αναφέρεται σε ένα μικρό κεφαλαιάκι στην Α’ Γυμνασίου. Μετά πάρα πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο έχουμε τέτοια ποσοστά εφηβικών εκτρώσεων.

Frida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η Περιεκτική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των παιδιών και διασφαλίζεται σε Διεθνείς Συνθήκες, Συμφωνίες και Συμβάσεις (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού & Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση και Σεξουαλική Εκμετάλλευση). Η μη ύπαρξη σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Όπου έχει εφαρμοστεί σύμφωνα με έρευνες μειώνει τη σεξουαλική κακοποίηση, την ομοφοβία, τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην εφηβεία, τις αμβλώσεις και τη διάδοση ΣΜΛ. Αυτά δεν είναι καινούρια. Όσοι ασχολούνται με το θέμα τα γνωρίζουν πολύ καλά. Τόσες γενιές νέων κινδύνευσαν πραγματικά, γιατί δεν ήταν σε… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Ποια σεξουαλική αγωγή, δεν είδες εδώ τι έγινε με τον κορωνοϊό που έπαθαν αμόκ που έκλεισαν οι εκκλησίες το Πάσχα; Και είναι τόσο βαθιά άρρωστοι άνθρωποι που εδώ δεν σκέφτηκαν καν ούτε το παγκάρι τους δηλαδή, ούτε τα γερόντια. Δε σκέφτηκαν καν ότι θα τα καθαρίσουν αν τα μαντρώσουν στις εκκλησίες και θα λειτουργούν χωρίς κοινό! Μπορεί να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ζούμε σε θεοκρατικό κράτος (ή τουλάχιστον σε ημι-θεοκρατικό). Εδώ βγήκε η Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου, λοιμωξιολόγος, όχι κανένα γιατρουδάκι κι έλεγε ότι άμα πιστεύεις δεν κολλάς από τη θεία κοινωνία και δεν την κούνησε κανείς από… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ειδικά στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία που το υπουργείο είναι “Θρησκευμάτων και παρεμπιπτόντως ολίγον παιδείας”.

Τουλάχιστον σε άλλες χώρες οι άνθρωποι παλεύουν και διεκδικούν, με όλη τη θλίψη και το θυμό που συνοδεύει τις διαδηλώσεις για διάφορα θέματα, σε διάφορα σημεία του πλανήτη νιώθω και μία ζήλια.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η Ελλάδα είναι θρησκευτικό και όχι κοσμικό κράτος.
(Μόλις δοκίμασα να γράψω Εκκλησία με μικρό. Το διόρθωσε αυτόματα ο κορρεκτορας.)