Αγαπητή «Α, μπα»: Να εμποδίσω τη θεία μου να πάει να ψηφίσει;

Είναι 92 χρονών και θέλει να ανέβει στο χωριό να ψηφίσει

Πες μου σε παρακαλώ τη γνώμη σου. Η μεγάλη μου θεία η οποία τον Μάρτιο θα κλείσει με το καλό τα ενενήντα δύο , έχει φαγωθεί στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές να ανέβει στο χωριό για να ψηφίσει. Όλα καλά μέχρι εδώ. Έλα όμως που ο εκλεκτός της υποψήφιος εκτός από μακρινός μας συγγενής και βαφτισιμιός του άντρα της, είναι μαύρος κατάμαυρος κι από την πίσσα σκουρότερος και δεν αναφέρομαι στο χρώματα του δέρματός του . Τα παιδιά της της το έκοψαν να την ανεβάσουν στο χωριό γιατί δεν εγκρίνουν την επιλογή της. Τώρα το ζήτησε από εμένα. Ξέρει ότι θα ανεβάσω τους γονείς μου και μου ζήτησε από τώρα να την υπολογίσω. Εγώ τι να κάνω; Επειδή δε συμφωνώ με τις απόψεις της , να την εμποδίσω να πάει να ψηφίσει; Εκείνη μας δήλωσε ότι θα πάρει ταξί και θα πάει μόνη της και την έχω ικανή να το κάνει. Αυτό λέω και στα παιδιά της. Άλλες στην ηλικία της δε μπορούν ούτε τουαλέτα να πάνε μόνες τους κι αυτή ζει μόνη της με ελάχιστη βοήθεια στα πρακτικά θέματα. Η κόρη της μου έκοψε την κουβέντα με ένα ” μπορεί εγώ να μη ζω μέχρι τις δημοτικές εκλογές , όταν έρθει η ώρα βλέπουμε” . Ο γιος της μου λέει ότι δεν διανοείται να αφήσει τη μάνα του που μπορεί να μη βγάλει τη χρονιά, να καθορίσει με τις επιλογές της το μέλλον των παιδιών του . Αυτή όμως δεν είναι η ουσία της δημοκρατίας;

Πίσσα Κατράμη

Η ουσία της δημοκρατίας είναι να μεταφέρεις 92χρονους στο χωριό για να ψηφίσουν;

Θεωρώ ότι τα παιδιά της έχουν προτεραιότητα σε αυτή την απόφαση, γιατί αυτά θα τρέχουν μετά στα νοσοκομεία αν πέσει πουθενά. Μπράβο που είναι τόσο καλά στην υγεία της, αλλά δεν μπορεί να σε κάνει να αναλάβεις εσύ την μεταφορά της. Αυτό να της πεις. Θεία, σε αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να παρακάμψω τα παιδιά σου, μαζί τους πρέπει να τα βρεις.

Για το ιδεολογικό θέμα, ναι, θεωρώ ότι είναι σωστό να μην βοηθάς κάποιον να πάει ψηφίσει το κατάμαυρο κόμμα. Η ουσία της δημοκρατίας είναι να μην εμποδίζεις, να είναι όλοι ελεύθεροι να ψηφίσουν. Η βοήθεια είναι ενεργητικής φύσης, πρόκειται για άλλη διαδικασία, και θα έπρεπε να δίνεται εθελοντικά, όχι υποχρεωτικά, και σίγουρα όχι αδιακρίτως. Ας πάνε οι συμπαθούντες να την παραλάβουν, στο κάτω κάτω.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

45 points
Upvote Downvote

90
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
23 Θέματα σχολίων
67 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
33 Συντάκτες σχολίων
Κοτόπουλο με μπάμιεςv for vendettaΚοσμική ΝεράιδαI_am_the_lawBlah blah Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η θεία δεν είναι σε δικαστική απαγόρευση , ώστε να τίθεται θέμα να την αφήσουν ή να μην την αφήσουν τα παιδιά της να κάνει κάτι. Ούτε θα την κλείσουμε στο σπιτι, μην πάει και πέσει και τρέχουν τα παιδιά της στα νοσοκομεία. Ούτε και θα ζητησετε από αυτούς την άδεια, για να της κάνετε ή όχι τη χάρη. Το αν θα πεθάνει φέτος ή όχι είναι ντροπή και να το συζητάμε. Μπορεί ο γυιός που το λέει να πεθάνει πρώτος. Τι υποκρισία κι αυτός, να μιλάει για το μέλλον των παιδιών του, σε δημοτικές εκλογές , που μαλιστα δεν… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ας είμαστε ρεαλιστές, δεν είναι καθόλου ντροπή να συζητάμε ότι η θεία είναι πάρα πολύ ηλικιωμένη. Μακάρι η γυναίκα ζωή να χει και να ζήσει χρόνια ακόμη, αλλά ας μην υποκρινόμαστε ότι έχει τις ίδιες πιθανότητες με τα εγγόνια της να είναι μαζί μας σε 5 ή σε 10 χρόνια. Θα ήταν αντίθετο στα ανθρώπινα δικαιώματα να απαγορεύεις στους ηλικιωμένους να ψηφίζουν, η προσωπική μου γνώμη όμως είναι ότι θα ήταν πιο ηθικό εκ μέρους ενός ανθρωπου τόσο μεγάλης ηλικίας να μην ψηφίζει από επιλογή. Να δέχεται ότι έχει νόημα να αφήνει τους νεότερους ανθρώπους να ψηφίζουν, γιατί το μέλλον… Διαβάστε περισσότερα »

κασελάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ με κάθε λέξη σου δε σου λέω
Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμοί

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν μιλάμε για τις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ να ζει κανείς σε 10 χρόνια, ( αλήθεια, γιατί 10 χρόνια; Οι τοπικές αρχές εκλέγονται κάθε 4) ως κριτήριο ικανότητας του εκλέγειν. Και μια μέρα να ζήσει κανείς, ψηφίζει γι αυτήν τη μέρα. Δηλαδη αν κάποιος, λόγω ανίατης ασθένειας, έχει 10% πιθανότητες να βγάλει το χρόνο, θα του πούμε, α έλα τώρα, για ένα 10%, θα δεσμεύσεις και μας για τα υπόλοιπα 3 χρόνια, ενώ εμείς εχουμε πολύ καλύτερες πιθανότητες; Ούτε μιλάμε για το ότι στοιχειώδεις αρχές επιβάλλουν να αντιστεκόμαστε, ως άτομα και ως χώρα στο φασισμό και το ρατσισμό. Αλλά όχι να λέμε ότι… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν πιστεύω πως σας μίλησα με αγένεια. Αυτή είναι η γνώμη μου και την εξήγησα. Τα ίδια ακριβώς και με το ίδιο ύφος είχα πει και στον παππού μου που ήθελε να ψηφίσει στα 93 του. Τον στεναχώρησα, κι εγώ και όλη η οικογένεια, πείσμωσε, μας αγνόησε και τελικά πήγε μόνος του και ψήφισε. Πέρασε κιόλας η τετραετία κι είναι ακόμα μαζί μας, (φέτος δε θα ψηφίσει καθώς πια είναι καθηλωμένος), εγώ πάντως δεν άλλαξα γνώμη, τον αγαπώ πάρα πολύ αλλά πιστεύω πως δεν έπρεπε να είχε ψηφίσει. Ξαναλέω, δε μπορεί κανείς να το απαγορεύσει, γιατί μετά μπαίνουν άλλα ηθικά… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Λυπάμαι, αλλά διαφωνώ και απορώ κιόλας που συζητείται τόσο ελαφρώς κάτι τέτοιο. Κάποιοι θα φτάσουν και σε αυτή την ηλικία (πολλοί περσσότεροι, η κοινωνία γερνά καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται) και προφανώς θα το δουν διαφορετικά τότε. Ένας ηλικιωμένος πολίτης παραμένει πολίτης και, από τη στιγμή που έχει σώας τας φρένας και είναι καλά στην υγεία του για να το αντέξει, οφείλει να πάει να ψηφίσει. Και ο ηλικιωμένος πολίτης έχει συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία είναι σημαντικά π.χ. συνταξιοδοτικά, μπορεί να θέλει προσβάσιμα πεζοδρόμια, Κ.Α.Π.Η. κλπ και είναι και αντικρουόμενα ενδεχομένως με αυτά άλλων ηλικιακών ομάδων. Είναι επομένως σημαντική και… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Γιατί ως γνωστόν η ΧΑ έχει πρώτη προτεραιότητά της το συνταξιοδοτικό και τα πεζοδρόμια 😀

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Η ΧΑ θέλει να ακονίσει τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια. Αλλά το θέμα δεν είναι η ΧΑ. Βγάλτην από την κουβέντα. Το θέμα είναι ότι συζητάμε να μην ψηφίζει κάποιος λόγω μεγάλης ηλικίας.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δε διαφωνώ με το κομμάτι που λες πως εσύ θα της έλεγες έτσι. Δε σε πάω γιατί θα ψηφίσεις ούγκανα. Όμως είναι απλή στατιστική πως η γιαγιά θα φυγει πρώτη. Ναι ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει αλλά οι πιθανότητες λένε ότι θα φύγει η γιαγιά. Κι αυτό ποναει πολύ γιατί όντως θα αποφασίσει για το μέλλον των εγγονιών. Κι εμείς εδώ στην αγγλία πολύ έχουμε πονεσει απ’αυτό γιατί, μάλλον, ένα μεγάλο μέρος των brexiters μας άφησε όχι μόνο χρόνους, αλλά κι εναν λογαριασμό να πληρώσουμε τώρα.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Δεν είναι ντροπή να συζητάμε για το θάνατο. Είναι φυσιολογική εξέλιξη και κοινή λογική.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν συζητάμε για το θάνατο.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Άρα τι θέλετε να πείτε με το “είναι ντροπή να συζητάμε αν θα πεθάνει φέτος ή του χρόνου”;

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Είναι ντροπή να υποστηρίζει κανείς μία τόσο παράλογη κυνικότητα. Ειναι ανάλγητο. Δεν έχει ενσυναίσθηση. Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπάζει. Όλοι μπορεί να πεθάνουμε φέτος ή του χρόνου. Δεν είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό. Δεν συνδέεται αιτιωδώς με το γιατί δεν πρέπει να ψηφίζει κάποιος. Είναι σαν να λες αφού θα έχεις καβατζάρει τα 80 γιατί να τρέχεις στα νοσοκομεία. Γιατί θέλει να ζήσει. Δεν θα του πεις εσύ ούτε εγώ πως θα ζήσει ούτε πόσο ακόμα θα ζήσει.

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Δεν το είπε στη μάνα του ρε παιδιά λίγη ψυχραιμία, βγήκατε όλοι οι δικηγόροι να υποστηρίξετε τα εκλογικά δικαιώματα των 90χρονών 😀 Ας πάρει το ταξί να πάει να ψηφίσει τους φασίστες αν θέλει μην αγχώνεστε δε θα χάσουν την ψήφο!

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Μακάρι να τη χάσουν. Μακάρι να μην την είχαν πάρει ποτέ από 450.000 νέους ψηφοφόρους, που έχουν την δύναμη να κάνουν πράξη αυτά που τους μαθαίνουν οι νεοναζί. Δεν είναι αυτό το θέμα. Να κάτσει να εξηγήσει στη γιαγιά γιατί δεν πρέπει να ψηφίσει νεοναζί. Να τσακωθεί και να της πει ότι δεν θα της ξαναμιλήσει. Αλλά όχι να λέμε ότι δεν πρέπει να ψηφίζει κάποιος επειδή τον πήραν τα χρόνια, έτσι αυθαίρετα. Αυτά είναι φασιστικές νοοτροπίες. Ιδού η αντίφαση.

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνώ I_am_the_law. Επίσης, με αυτή τη λογική, δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι. Να βάλουμε και τους καρκινοπαθείς στη συζήτηση και όσους έχουν παρόμοιες ασθένειες. Και αυτών το μέλλον είναι επισφαλές. Να πούμε και σε αυτούς να μην ψηφίζουν, γιατί ποιος ξέρει βρε αδερφέ, μέχρι τις επόμενες εκλογές μπορεί να μη ζουν, να μην μας πάρουν και όλους στο λαιμό τους.

alpha.
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Υπάρχουν δύο διακριτά ζητήματα. Το πρώτο είναι ποιος έχει δικαίωμα να ψηφίζει. Σύμφωνα με τον νόμο έχουν όσοι είναι από 18 και άνω. Ανώτατο όριο δεν υπάρχει. Καλώς κατά την άποψη μου. Γιατί, όπως είπα και στο προηγούμενο σχόλιο μου, αν μπούμε στην λογική «σε λίγο πεθαίνεις», ο δρόμος από εκεί και ύστερα είναι ολισθηρός και θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε πολλούς, όχι μόνο ηλικιωμένους αλλά και ασθενείς. Το δεύτερο ζήτημα είναι τι κάνουμε με αυτούς με των οποίων τις απόψεις διαφωνούμε κάθετα. Ο Τσώρτσιλ είχε πει (ή τουλάχιστον σε αυτόν αποδίδεται) ότι «το καλύτερο επιχείρημα κατά της δημοκρατίας είναι πέντε… Διαβάστε περισσότερα »

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

I_am_the_law δεν είπαμε ότι θα τους πούμε πώς και ποσο θα ζήσουν. Είπαμε ότι θα ήταν πιο σωστό εκ μέρους τους να μην παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τους άλλους περισσότερο από τους ίδιους. Για παράδειγμα καλό θα ήταν και να μην οδηγούν οι 95χρονοι, ακόμη κι αν βλέπουν καλα κ τα έχουν 400, δεν πειράζει, ας το αποφύγουν. Ναι όλοι μπορει να πεθάνουμε αύριο, αλλά οι 95χρονοι μπορεί λίγο παραπάνω από τους 25χρονους. Δεν είναι αναλγητη αυτή η διαπίστωση, είναι στενάχωρη αλλά έτσι είναι η ζωή.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Δεν βλέπω να κοπτεται κάνεις για το ότι η κυρία, η θεία και ο γιος της θείας είναι ετεροδημοτες άρα παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν άλλους ούτως ή άλλως.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το θέμα πάντως εδώ, δεν είναι αν πρέπει να ψηφίζουν η όχι οι ηλικιωμένοι, από τη στιγμή που δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην ψήφο,ασχετα με το αν συμφωνείτε η όχι. Το θέμα είναι αν διευκολύνουμε (όχι αν απαγορεύουμε, αν είναι δυνατόν) κάποιον να ψηφίσει τους φασίστες. Εγώ δεν θα διευκόλυνα κανέναν είτε ήταν 92 είτε ήταν 22. Γιατί θα ήταν αισιόδοξο να πιστεύουμε ότι αυτό το σκατοκομμα το συντηρούν κυρίως υπερήλικες, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. (και το ίδιο – περίπου-ισχύει και για το brexit που αναφέρθηκε πιο πάνω, καθώς δεν έπαιξε ρόλο μόνο η ψήφος των ηλικιωμένων αλλά και… Διαβάστε περισσότερα »

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Μα δεν επηρεάζεται όποιος σταματά να οδηγεί λόγω ηλικίας; Δεν υποχρέωνεται στον κάθε ανιψιό να τον πάει να ψηφίσει; Αυτή είναι μία απόφαση που οι ίδιοι αν θέλουν θα πάρουν και κατά τη γνώμη μου, λανθασμένη. Το ορθό πολιτικό κριτήριο δεν έχει να κάνει με την ηλικία. “Να μην παίρνουν αποφάσεις που επηρεάζουν τους άλλους περισσότερο από τους ίδιους”; Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Κόμμα ψηφίζουν και όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ούτε υπάρχει μέτρο του ποιος υφίσταται τι με βάση το τι ψήφισε. Είναι ανάλγητο να λες ότι κάποιος δεν έχει βασικά δικαιώματα επειδή μπορεί να πεθάνει σύντομα. Το ότι… Διαβάστε περισσότερα »

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Η ύπαρξη και μόνο αυτού που δε λέμε το όνομά του στα πλαίσια μίας δημοκρατίας αντιτίθεται στην ουσία της.

Εννοείται
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

καταπληκτική σκέψη. Γιατί να ψηφίσει μία 92χρονη; Γιατί, ως γνωστόν, ο 50αρης ο σωστός δεν ψηφίζει ό,τι τον αφορά και θέλει για τον εαυτό του, τα παιδιά του σκέφετεται. Αλλά η γιαγιά δεν σκέφτεται τα δικά της, μόνο το τομάρι της. Επίσης, για τα θέματα τρίτης ηλικίας, (συντάξεις, περίθαλψη, συγκοινωνίες κλπ) θα νοιαστεί ο 18χρονος που είναι μεσα στο πρόβλημα και έχει άποψη. Γιατί η γιαγιά πεθαίνει του χρόνου αλλά ο πιτσιρίκος μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του ως γέροντας σε 70 χρόνια από τώρα.

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ναι οκ μαζί σου, συμφωνώ σε όλα, έχεις όντως δίκιο, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και συνθηκών έχουν το ίδιο δικαίωμα στην ψήφο. Αυτό που είπε ο γιος αναφορικά με την ηλικία ήταν τουλάχιστον ατυχές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να τους πάμε με το αμάξι. Ας ναυλώσουν λεωφορείο τα φασιστάκια να τους μεταφέρουν τους ψηφοφόρους τους. Προσωπικά μιλώντας, άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας που ψηφίζει αυτούς τους δολοφόνους δε θέλω να τον βλέπω ούτε στο χιλιόμετρο. Όχι να τον πάω και στο εκλογικό κέντρο.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Eγω περισσότερο δεν θα άφηνα το γιο να ψηφίσει, γιατί ατάκες όπως “του χρόνου μπορεί να μη ζεις” είναι παντελώς ανεπίτρεπτες. Θυμάμαι την εποχή της περιφανης διαπραγμάτευσης τρομαγμένους παππούδες και νεότερους να τους χλευάζουν και να θέλουν να βαράνε το νταούλι και οι αγορές να χορεύουν. Να μην μιλήσω για την κριτική που δέχονται Μέι και Μερκελ για το ότι δεν έχουν παιδιά και πως οι ακληροι να αποφασίζουν για το μέλλον των παιδιών μας? Ότι να ναι. Προσωπικα θα έκανα το χατήρι της θείας εάν μου ήταν συμπαθής. Δεν είναι δικό της το σφάλμα αν συγκεκριμένων πεποιθησεων υποψήφιοι κατεβαίνουν… Διαβάστε περισσότερα »

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Άσχετο, αλλά Μίλτο τελευταία έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος που γράφεις (παρουσία του κειμένου εννοώ) και που εκφράζεις αυτό που θες να πεις. Ευχάριστη αλλαγή.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Νο roots δεν το έχω παρατηρήσει, νομίζω ότι γραφω όπως πάντα. Το σημερινό σχόλιο μου το βρισκω και λίγο απότομο αλλά μου άναψαν τα λαμπάκια με το θέμα.Προς ποια κατευθυνση θεωρείς ότι έχει αλλάξει το γράψιμο μου?

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Προς το καλύτερο Μίλτο.
Ας πούμε σήμερα, μπορεί να σου άναψαν τα λαμπάκια, αλλά έτσι όπως το διάβασα εγώ δεν το κατάλαβα. Κατάλαβα μεν τη δυσαρέσκειά σου, αλλά την εξέφρασες πολύ όμορφα και με πολύ ωραίο λόγο. Παλαιότερα θα ειρωνευόσουν πολύ περισσότερο και θα της τα έχωνες με κάπως απότομο τρόπο.
Επίσης, παλαιότερα ήταν κάπως δυσανάγνωστα (από εμένα τουλάχιστον) τα σχόλιά σου. Μάλλον έγραφες πιο βιαστικά και δεν υπήρχαν κενά μετά τα σημεία στίξης ή τις παρενθέσεις.
Με κάθε καλή πρόθεση στα λέω αυτά, επειδή μου αρέσει η “καινούρια” Μίλτος.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Χαίρομαι που θεωρείς ότι υπάρχει βελτίωση no roots! Κρίμα που υπήρξαν δυσανάγνωστα κάποια σχόλια μου, θα προσπαθήσω τουλάχιστον τα σημεία στίξης να τα διατηρήσω σωστά στο εξής!

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Να το διατηρήσεις ολόκληρο.
Κάτι καλό συνέβη σε εσένα και αυτό είναι εξέλιξη 🙂

trapezokathismata
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

“Αν αρχίσουμε να εμποδιζουμε όποιον δεν γουστάρουμε αυτό που θα ψηφίσει,το χάσαμε το παιχνίδι”

Μα ποιος μίλησε για εμπόδιο;! Το να μην μεταφέρεις κάποιον με το αμάξι σου στο εκλογικό κέντρο, είναι εμπόδιο; Η κυρία έχει σώας τας φρένας, δε χρειάζεται καν φοβερή βοήθεια στο σπίτι άρα την παλεύει με μετακινήσεις, και η ίδια “απείλησε” (φοβερή απειλή) ότι θα πάρει ταξί να πάει. Ε ωραία, είτε ας πάρει ταξί, ή ας επικοινωνήσει με τους χρυσαυγίτες να την πάνε. Πώς το να αρνηθώ να βάλω κάποιον στο αμάξι μου σημαίνει ότι του στερώ το δικαίωμα να ψηφίσει;

Blah blah
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ και επαυξάνω. Ανάβουν τα λαμπάκια μου και μόνο που ακούω το εν λόγω κόμμα. Σίγουρα θα έβρισκα μια δικαιολογία για να μην την μεταφέρω και έχω μετά τύψεις

κασελάκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Αν αρχίσουμε να εμποδιζουμε όποιον δεν γουστάρουμε αυτό που θα ψηφίσει,το χάσαμε το παιχνίδι.” Προφανως εδώ το θέμα είναι πως η γιαγιά θέλει να ψηφίσει τον υποψήφιο από το συγκεκριμένο κόμμα κι αν ήθελε από οποιοδήποτε άλλο δεν θα υπήρχε θέμα εξ’ αρχής από την ανηψια, φαντάζομαι. Όχι δεν είναι όλες οι ψήφοι ίδιες, δεν έχουν όλες την ίδια επίδραση ούτε τον ίδιο αντίκτυπο στην κοινωνία. Εδώ δεν μιλάμε για τον οποιονδήποτε αριστερό δεξιο, κεντρώο, μιλάμε ξεκάθαρα για νεοναζί, για υμνητές του Χίτλερ, για υποστηρικτές ιδεολογιών που έβαλαν ανθρώπους σε φούρνους. Και δεν χρειάστηκε να βγουν πρώτοι, με ένα 6%… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Βασικά γιατί δεν μεταφέρετε τα εκλογικά σας δικαιώματα εκεί που μένετε; Αυτό είναι που με ενοχλεί εμένα από όλη την ερώτηση. Τα αποτελέσματα δε θα τα αλλάξει η γιαγια με την ψήφο της, αλλά όλοι εσείς που ψηφίζετε σε πόλεις στις οποίες δε ζείτε. Πολύ κακή συνήθεια πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό στην Ελλάδα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Πολύ συμφωνώ!

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ με τη Λένα, αλλά θυμήθηκα κι αυτό :
“Κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας για εξοστρακισμό ένας αγράμματος πολίτης ζήτησε από τον Αριστείδη να αναγράψει το δικό του όνομα πάνω σε ένα όστρακο. Ο Αριστείδης τον ρώτησε γιατί πίστευε ότι έπρεπε να εξοστρακιστεί ο πολιτικός αυτός χωρίς να του αποκαλύψει ότι μιλά με τον ίδιο. Ο πολίτης του απάντησε: «Γιατί έχω βαρεθεί να ακούω να τον αποκαλούν δίκαιο». Ο Αριστείδης ανέγραψε το όνομά του στο όστρακο και το παρέδωσε στο συμπολίτη του.”

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Είναι ευθύνη των παιδιών της μια γυναίκα σε τέτοια ηλικία να κάνει τέτοιο ταξίδι.Θα διαφωνήσω όμως με τη Λένα και με όλους,από τη στιγμή που το γνωστό κόμμα συμμετέχει ,κάνεις δεν μπορεί να παρεμποδίζεται να το ψηφίσει.Το αν θα έπρεπε να υπάρχει ως κόμμα και να συμμετέχει σε ψηφοδέλτιο είναι άλλο θέμα .

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ούτε η Λένα ούτε κανείς άλλος μίλησε για παρεμπόδιση. Μόνον δια της πειθούς.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν τίθεται θέμα παρεμπόδισης αλλά θέμα διευκόλυνσης.Και όχι,ούτε εγώ θα διευκόλυνα κανέναν να ψηφίσει βρωμοφασίστες.Αν δε ήταν η δική μου μάνα,μπορεί και να την κλείδωνα μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.Ή να της έκρυβα την ταυτότητα.Πέστε ελευθερα να με φάτε.Θα το αντέξω.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Μου έφεραν δάκρυα στα μάτια αυτά που γράφεις για το τι θα έκανες αν η ηλικιωμένη αυτή ήταν μάνα σου. Σκέψου να ηταν και κάνενας που δεν συμπαθείς. Κλωτσιές στο καλάμι θα μοιράζες. Αλλά όχι τις φασιστικές, τις άλλες τις δημοκρατικές.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάλι μπραβο!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάλι μπράβο, Μιλτο, εννοω

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καμία δημοκρατική αντιμετώπιση στους φασίστες.
Δεν πιστεύουν άλλωστε. 😉

Πουπουλόπαπια
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

“Πέστε ελεύθερα να με φάτε” , υπογραφή Κοτόπουλο με μπάμιες 😄

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Δε θα τη δεσουν στην καρέκλα για να μην πάει. Αυτό θα ήταν παρεμπόδιση. Δε θα τη διευκολύνουν όμως κιόλας.

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Μου θύμισε τη γιαγιά μου που 93 χρόνων πήγαινε να ψηφίσει ενώ δεν ήταν υποχρεωτικό και όταν τη ρωτούσαν γιατί πήγε έλεγε ” Εδώ μετρά η αξία μου πιά!”

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Για μένα η ψήφος από μία ηλικία και μετά όπως και η οδήγηση θα έπρεπε να απαγορεύονται. Δεν υπάρχει ορθή κρίση, δεν υπάρχουν αντανακλαστικά και επιπλέον οι γενιές που έφεραν τη χώρα σε αυτό το κακό χάλι ας κάτσουν λίγο ήσυχοι. Δεν χρειάζεται να αποφασίζουν ακόμα για το μέλλον μας. Ναι έχω εσωτερικευμένο και εξωτερικευμένο μισογεροντισμό. Sue me.

Κοτόπουλο με μπάμιες
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ θα ταυτιστώ.

Μίλτος Παπάρας
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Αν υπήρχε τρόπος προσωπικά πολύ θα το ήθελα να Sue you. Δεν υπάρχει ορθή κρίση. Ενώ οι νεότεροι μέσα στην ορθή κρίση είναι. Όλοι.Στάνταρ.

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Απολύτως σεβαστή και κατανοητή η ένσταση σου σε αυτό που γράφω. Είναι προσωπικό όμως για μένα το θέμα. Εχω τραβήξει πολλάααα από ανθρώπους 70+ και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο και ακόμα τραβάω. Οπότε μοιραία τους παίρνει η μπάλα όλους. Και ναι τους θεωρώ υπεύθυνους για πολλά.

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Πάλι καλά, εσύ vendetta το λες, ότι προσωπικά σε έχει ταλαιπωρήσει κάτι και μοιραία παίρνει η μπάλα άπαντες. Δεν μπορώ να φανταστώ τι έχεις βιώσει, καταλαβαίνω όμως ότι σου άφησε μεγάλη πικρία, αρκετή ώστε να κατηγορείς ανεξαιρέτως. Όμως ότι αυτό που λες είναι το αντίστοιχο που θα μπορούσα να σου πω εγώ, ότι (όλοι) οι ηλικιωμένοι είναι αξιαγάπητοι και έχουν μυαλό ξυράφι, κρίνοντας από τους ηλικιωμένους που είχα στη δική μου ζωή, που και 400 τα είχαν και δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στα παιδιά τους, ούτε συμμετείχαν στο πανηγύρι που μας έφερε σ’αυτό το χάλι. Και η ορθή κρίση δεν… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πόντια -είσαι και η αγαπημένη μου σχολιάστρια- είσαι πολύ τυχερή που στο περιβάλλον σου είχες τέτοιους ανθρώπους. Εγώ το αντίθετο. Κάργα εγωιστές, ξεροκέφαλοι, χειριστικοί, ανταγωνιστικοί. Ναι μου έχουν αφήσει τόσο μεγάλη πικρία που ούτε 3 χρόνια ψυχοθεραπεία και άλλα τόσα α- μπα δεν με βοήθησαν να την ξεπεράσω!

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Εσύ εξ ονόματος είσαι επαναστάτης, γενικά δεν μπορείς την αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Λογικό. Να δούμε όταν θα φτάσεις τα 80.

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ελπίζω ότι δεν θα φτάσω 80 για να μην ταλαιπωρήσω κανέναν. Ούτε καν 70.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Ας κάνουμε αυτή τη συζήτηση στα 69 σου.

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ευχαρίστως, καλά να είναι η Λένα να μας αντέχει ακόμα μέχρι τότε!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πραγματικά, όλα αυτά τα λέτε εκ του ασφαλούς, κάτω από την ανωνυμία. Ποτέ δεν θα τολμούσατε να τα πείτε επώνυμα.Ευλόγως.

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καθόλου δεν ισχύει αυτό που λες. Καλώς ή κακώς όλοι όσοι με γνωρίζουν ξέρουν την άποψη μου επί του θέματος. Αλλοι με θεωρούν υπερβολική, άλλοι θυμώνουν άλλοι δείχνουν κατανόηση γιατί γνωρίζουν τους λόγους που με οδήγησαν να αντιπαθώ την ηλικιακή αυτή ομάδα. Και πάλι όχι όλους. Μερικοί είναι αξιοπρεπέστατοι, διακριτικοί, ευγενικοί και ακούν και κανένα νεότερο. Κυρίως αυτό.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Το ζήτημα είναι ότι βλέπεις αρνητικά κάποια άτομα μόνο και μόνο λόγω της ηλικίας τους. Διάκριση λόγω ηλικίας λέγεται αυτό. Ηλικιακός “ρατσισμός”. Είναι σαν αυτό που είπε ο Λίαμ Νίσον. Βίασε ένας μαύρος άντρας μία γνωστή του. Και μισούσε όλους τους μαύρους άντρες. Κάτι σου έτυχε από κάποιους ηλικιωμένους. Προβάλλεις αυτό το αρνητικό συναίσθημα σε όλους τους ηλικωμένους. Κόμπλεξ είναι. Κατανοητό και από εσένα. Όταν φτάσεις στο σημείο να ζητάς να περιοριστούν δικαιώματα άλλων ανθρώπων λόγω του κόμπλεξ αυτού, μην περιμένεις να βαράνε παλαμάκια από κάτω. Προσπάθησε να το εκλογικεύσεις και να το ξεπεράσεις. Ότι κι αν έκαναν, το κάνουν… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Δεν περιμένω κανέναν να χτυπήσει παλαμάκια. Καταθέτω την άποψη μου με ειλικρίνεια όπως πιστεύω κάνουμε όλοι εδώ μέσα και η κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Οσο για το ψευδώνυμο μου, δεν το επίλεξα για να δηλώσω επαναστάτης όπως έγραψες σε προηγούμενο σχόλιο σου. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Την επανάσταση την ξεκινάει ο καθένας μέσα του και δεν την διαφημίζει. Επαναστατικά έχω ακούσει πολλά από τα φοιτητικά μου ακόμα χρόνια από ανθρώπους που πλέον κινούνται στους πιο συντηρητικούς κύκλους, αναπαράγουν όλα τα στερεότυπα και αποτελούν γνήσιους εκπροσώπους όλων των κατεστημένων. Αρα στην επανάσταση έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι.

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Δεν ξέρω γιατί το διάλεξες το ψευδώνυμο και μικρή σημασία έχει. Πλάκα έκανα όταν το ανέφερα νομίζω είναι εμφανές. Δεν μοιράζει κανείς πιστοποιητικά επαναστατικότητας λόγω ψευδωνύμου.

Καλά κάνεις και καταθέτεις την άποψή σου και καλά κάνεις και περιμένεις και αντίλογο. Καλά θα κάνεις να λαμβάνεις υπόψη σου τον αντίλογο, να βγαίνεις πιο πλούσια από αυτή τη συζήτηση. Γι’ αυτό γίνεται. Μην περιχαρακωθείς στην άποψή σου. Ανώνυμα γίνεται ούτως ή άλλως η κουβέντα.

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Μου άρεσε πολύ η ταινία! Αυτή και το american history x είναι από τις αγαπημένες μου. Σε ευχαριστώ για τον γόνιμο αντίλογο, πάντα βγαίνω πιο πλούσια από συζητήσεις που γίνονται εδώ μέσα, είτε συμμετέχω είτε όχι.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Γιατί το λέτε αυτό v for vendetta; Εμένα οι περισσότεροι ηλικιωμένοι ανθρωποι που γνωρίζω ακούν τη γνώμη μου με προσοχή. Είναι φανερό ότι η πείρα μας στο θέμα αυτό είναι διαφορετική. Λυπάμαι γι αυτά που σας έτυχαν.Ευχομαι όλα να πάνε καλά.

Πουπουλόπαπια
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σιγά βρε με τη βεβαιότητα
Δεν έχεις ακούσει/διαβάσει επώνυμα κ πιο απόλυτες απόψεις ;

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Η άδεια οδήγησης ούτως ή άλλως ανανεώνεται από μια ηλικία και μετά, για λόγους οδικής ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων. Τελείως άστοχη η σύγκριση της οδήγησης με το δικαίωμα ψήφου. Αν κάτι διακρίνω ως επικίνδυνο, δεν είναι η ψήφος του ηλικιωμένου, αλλά η βραχεία μνήμη για τα ηλικιακά γκρουπ που έβαλαν τους πίσσες στο κοινοβούλιο. Προσωπικά δε θα έκανα την ταξιτζού ούτε σε νέο ούτε σε ηλικιωμένο για να ψηφίσει πίσσα, ταξί υπάρχουν. Αλλά να παρεμποδίσεις, πόσο μάλλον να απαγορεύσεις, το θεωρώ πισσιστικό επίσης

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Η άδεια οδήγησης ανανεώνεται με τα γνωστά λαδώματα και πάνε μετά με βαρηκοΐα, προβλήματα όρασης και χαμηλά αντανακλαστικά, τρακάρουν ή προκαλούν ατυχήματα και τρέχουν και κανέναν αθώο στα δικαστήρια.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Βρίσκω εξίσου ατυχές και το αντεπιχείρημά σου. Στην Ελλάδα για τις άδειες οδήγησης πέφτει το ίδιο λάδωμα *σε όλες τις ηλικίες*. Υπάρχουν και 18χρονοι που με λάδωμα καβαλάνε αμάξι και όποιον πάρει ο χάρος. Είναι λύση να απαγορευτεί καθολικά η οδήγηση, να μετακινούμαστε πεζό2, να έχουμε και τα κεφάλια μας ήσυχα;

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αυτό είναι επιχείρημα για να βελτιωθούν οι εξετάσεις. Όχι για να μην οδηγούν οι μεγαλύτεροι. Αν παρατηρείται πρόβλημα, ας του κόψουν κλήση και ας του πάρουν το δίπλωμα. Έχεις δει πως οδηγάμε στο δρόμο οι νέοι;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ποιος θα το ορισει αυτο?Φανταζομαι με την ιδια λογικη θα πρεπει να απαγορευτει και στον 18αρη.25αρη,30αρη,που ψηφιζει αυτο που εμαθε απο το σπιτι του,που διαλεγει εκεινο τον υποψηφιο η το κομμα με το οποιο εχει πιθανοτητες βολεματος.Ασχολουμαι χρονια με παιδια στην εφηβεια με τα οποια διατηρω επαφες.Ελαχιστα ειχαν ενδιαφερον για τα κοινα,και κανενα δεν εξεφραζε ουσιαστικο πολιτικο προβληματισμο.Τα ελαχιστα που ειχαν αποψη,στην πραγματικοτητα προσπαθουσαν να βρουν ιδεολογικο ερεισμα σε κομματικες τοποθετησεις που ειχαν κληρονομησει απο τους γονεις.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Αυτό σκέφτηκα κι εγώ.
Ούτε θα εμποδίσεις ούτε θα βοηθήσεις.
Ούτε τρικλοποδιά θα της βάλεις ούτε στο αυτοκίνητο θα την πάρεις.
Ας την παλέψει μόνη της.