Αγαπητή «Α, μπα»: Οι φίλες μου δεν εγκρίνουν τον σύντροφό μου επειδή είναι άθεις και δεν πηγαίνει στην εκκλησία

Μου είπαν πως έχω αλλάξει πολύ από τότε που είμαι μαζί του και ότι ουσιαστικά διαλέγω αυτόν αντί γι’ αυτές. Μου φάνηκε τόσο παράλογο το όλο σκηνικό! Τους είπα πως δεν είμαστε στο δημοτικό για να χρειάζεται να διαλέξω κάποιον κι ότι σε αυτό το θέμα τον υποστηρίζω.

Αγαπητή Λένα, θέλω να σου μιλήσω για ένα περιστατικό που έγινε πριν από μερικούς μήνες. Να πω αρχικά ότι μένω τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία όπου και γνώρισα τον σύντροφό μου ο οποίος είναι διαφορετικής εθνικότητας. Επίσης τους τελευταίους μήνες συγκατοικούμε. Έχω επίσης δύο κολλητές οι οποίες μένουν στην Ελλάδα και σε πολλά έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις. Για παράδειγμα η σχέση μας με την εκκλησία. Αυτές πιστεύουν, ενώ εγώ όχι. Αν είμαι Ελλάδα το Πάσχα, θα πάω για την Ανάσταση και σε μια τοπική γιορτή στο χωριό μου. Ο σύντροφός μου δεν πιστεύει και μεγάλωσε σε μία άθεη οικογένεια, οπότε η σχέση του με την εκκλησία είναι ανύπαρκτη. Οι φίλες μου λοιπόν ήρθαν να με δουν πριν μερικούς μήνες και τις φιλοξενήσαμε. Έφαγαν κόλλημα λοιπόν να πάμε στην εκκλησία. Στην πόλη που μένω υπάρχει ελληνική εκκλησία στην οποία δεν έχω πάει ποτέ. Τους είπα πως δεν θέλω να πάω αλλά αν αυτές θέλουν ας πάνε και να βρεθούμε μετά για καφέ. Επέμεναν να πάω κι εγώ κι ο σύντροφός μου και πως ήταν ντροπή που είμαι τόσο καιρό εδώ και δεν έχω πάει ποτέ. Τους είπα πως αν κάτι είναι ντροπή για μένα, θα το κρίνω εγώ και πως ο σύντροφός μου δεν έχει καμιά δουλειά εκεί. Αφού επέμεναν πολύ αποφάσισα να υποχωρήσω και να πάω μαζί τους αλλά στο θέμα του συντρόφου ήμουν ανένδοτη. Μου είπαν πως έχω αλλάξει πολύ από τότε που είμαι μαζί του και ότι ουσιαστικά διαλέγω αυτόν αντί γι’ αυτές. Μου φάνηκε τόσο παράλογο το όλο σκηνικό! Τους είπα πως δεν είμαστε στο δημοτικό για να χρειάζεται να διαλέξω κάποιον κι ότι σε αυτό το θέμα τον υποστηρίζω. Δεν ήθελα καν να τον ρωτήσω αν ήθελε να έρθει γιατί ήξερα πως δεν πρόκειται, κι επίσης θα τον έφερνα σε δύσκολή θέση επειδή πραγματικά όσο έμειναν οι φίλες μου σε εμάς ήταν πολύ εξυπηρετικός και φιλικός. Τελικά πήγαμε οι τρεις μας και μετά τους είπα πόσο με στεναχώρησε η στάση τους. Δεν είδα διάθεση εκ μέρους τους να καταλάβουν πως ένιωσα, αντίθετα άρχισαν να μου λένε πως θα κάνω οικογένεια μαζί του αν αυτός δεν πιστεύει, κι ότι θα αφήσει τα παιδιά μας αβάφτιστα. Κι άρχισαν να μου λένε για μια γνωστή τους που παντρεύτηκε έναν ξένο αλλά πριν το γάμο αυτός βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος. Ένιωσα πραγματικά ότι δεν είχε νόημα να τους πω ότι διαφωνώ ή ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μιλάνε έτσι. Έκανα υπομονή μέχρι την άλλη μέρα που έφευγαν. Η μητέρα μου είπε πως τα λένε αυτά γιατί με αγαπάνε κι ας μην συνάδουν τα πιστεύω μας. Δεν θα ρωτήσω αν είμαι υπερβολική αλλά δεν ήταν η δική τους συμπεριφορά υπερβολική και απαράδεκτη; Περιμένω τέτοιες απόψεις από κάτι θείες μου εντελώς αποκομμένες από τον κόσμο του σήμερα, όχι από νέους ανθρώπους. Είναι κάτι που δεν βλέπω;

Έξω από ‘δω

Δεν σου τα λένε επειδή σε αγαπάνε, σου τα λένε επειδή για να νιώσουν ασφαλείς πρέπει να βρίσκονται σε μια ομάδα που όλοι κάνουν τα ίδια. Αν σε αγαπάνε ή όχι δεν το ξέρω, ξέρω ότι δεν προκύπτει «αγάπη» από αυτή τη συμπεριφορά.

Όπως λες κι εσύ, έχετε μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα. Αργά ή γρήγορα θα προέκυπτε τριβή. Το μέλλον δεν μπορώ αν το προβλέψω, και δεν εξαρτάται μόνο από σένα. Δεν ξέρω πώς ήσασταν κολλητές ως τώρα. Θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσεις να τις αποκαλείς έτσι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

66 points
Upvote Downvote

38
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
34 Θέματα σχολίων
4 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
33 Συντάκτες σχολίων
FractalLouKaramouzabalalaika Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Γιατί ως γνωστόν τα αβαπτιστα παιδιά βγάζουν κόκκινα κέρατα και αντί για μαμά λένε βελζεβουλ.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Και μυρίζουν κιόλας, μην το ξεχνάμε αυτό!!

Blackcat
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Προπάντων αυτό. Μυρίζουν!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Όχι μόνο να πας εσύ εκκλησία, να φέρεις και τον σύντροφό σου με το στανιό. Αυτό δεν είναι αγάπη, ταλιμπανισμός είναι.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Ωραίος σεβασμός οι φίλες. Δηλαδή αν ήσουν βιγκαν θα σε τάιζαν με το ζόρι κρέας;

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Έχω δύο φίλες αρκετά θρησκες. Ειδικά η μία από τότε που έχασε το κοριτσάκι της έχει βρει μεγάλη παρηγοριά στην εκκλησία. Εγώ πάλι ενώ δε θα έλεγα ότι είμαι άθεη, σίγουρα δεν πιστεύω. Και το ξέρουν και οι δύο. Και μιλάμε για γυναίκες από χωριό, που δεν έχουν σπουδάσει και που είναι παντρεμένες με παιδιά από μικρή ηλικία. Ε και όμως ποτέ μα ποτέ δε μου είπαν τίποτα. Μάλιστα όταν η μία την μου έλεγε για τον τάδε πνευματικό που τη βοήθησε μου είπε ξέρω ότι δεν πιστεύεις αλλά εγώ έτσι βρίσκω γαλήνη. Μια άλλη φορά βρισκόμασταν στον αυλόγυρο μια… Διαβάστε περισσότερα »

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

“Μου είπαν πως έχω αλλάξει πολύ από τότε που είμαι μαζί του και ότι ουσιαστικά διαλέγω αυτόν αντί γι’ αυτές. ”
Δεν έχει να κάνει με την εκκλησία, έχει να κάνει με επιβολή. Ποιος κάνει κουμάντο εδώ μέσα.

Meddle
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έλεος, πόσο χρονών είναι οι φίλες σου;;Απο τη συμπεριφορά τους καταλαβαίνω ότι δε σέβονται ούτε εσένα ούτε τις επιλογές σου!!Και τι καταπίεση είναι αυτή σώνει και ντε, να πας στην εκκλησία μαζί τους!!Έτσι πιστεύουν ότι θα σου αλλάξουν άποψη για τη θρησκεία;;

Frida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι τόσο θρησκόληπτοι, θα έχουν συντηρητικές απόψεις και για πολλά αλλά θέματα. Είναι η πρώτη φορά που είδες το χάσμα;
Μεγαλώνετε και αλλάζετε. Παλια μπορεί να μη σε πείραζε αλλά τωρα τα θέλω σας είναι άλλα. Ίσως το πρόβλημα να είναι ότι οι φίλες σου δε σέβονται τα δικά σου θέλω. Αν τα σεβόντουσαν δε θα σε πίεζαν τόσο. Δεν μπορώ να πω ότι βλέπω γέφυρα επικοινωνίας.

mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η μόνη σωστή απάντηση για τις φίλες είναι: «Μα δεν πιστεύει! Δεν γίνεται να παρακολουθήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Δεν έχετε ακούσει που λέει ο παππάς «Τας θύρας τας θύρας!» Για να κλείσει έξω τους άπιστους το κάνει.»
Άντε από εκεί, όλα οι άθεοι πρέπει να σας τα λένε 😛

Rubia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Όποιος αγαπάει δε θέλει ντε και καλά να αλλάξει τις απόψεις του άλλου! Τι λογική είναι αυτή; Και αν δε βαπτιστεί το μελλοντικό παιδί σας τι έγινε; Οι φίλες σου βγήκαν έξω από τα κουτάκια τους και νιώθουν ανασφάλεια για αυτό τα λένε. Μήπως όμως τους έβαλε και καμία μητέρα σου να φερθούν έτσι; Μπας και σου περάσει το μήνυμα πιο εύκολα; Το πήγα μακριά το ξέρω, αλλά τέτοια εμμονή με την εκκλησία στο εξωτερικό την βρήκα λίγο περίεργη. Συνήθως ταξιδεύουμε να δούμε τα αξιοθέατα ή μια φίλη όχι να πάμε ντε και καλά να εκκλησιαστούμε. Εντός αν πρόκειται για… Διαβάστε περισσότερα »

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Απαράδεκτες.
Θα το πω ξανά.
Απαράδεκτες.

Ferenikei
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ενθουσιώδης

Πολύ σωστά.
Φέρθηκαν σαν άξεστες μουλάρες δίχως τρόπους.