Αγαπητή «Α, μπα»: Νευριάζω όταν ακούω ότι η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω

Δεν λέω ότι είμαστε προχω, αλλά….

Λένα μόλις διάβασα μια ερώτηση και μια απάντηση σου όπου το ποια ήταν αυτή δεν έχει και τόση σημασία όσο έχει το θέμα για το οποίο εντελώς τυχαία ήρθα σε αντιπαράθεση σήμερα το πρωί με συναδέλφους σε μια συζήτηση που μόνο περί ανέμων και υδάτων δεν θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω. Μέσα στην συζήτηση που είχαμε με τους όχι και τόσο συμπαθητικους συναδέλφους ακουστηκε από κάποιους η φράση “ρε Ευρώπη ζούμε ξυπνήστε να πάμε μπροστά σε αυτή την κολοχωρα” και η οποία είναι μια φράση που πραγματικά με κάνει να τα παίρνω στο κρανίο κάθε φορά που την ακούω αφού και από άλλα συμβάντα αλλά και μέσα από την στήλη σου αντιλαμβάνομαι πως κανένας στην Ευρώπη και γενικά στον κόσμο δεν είναι και τόσο “μπροστά” όσο συνηθίζουμε να αναφέρουμε εμείς οι Έλληνες όταν θέλουμε πολύ απλωικα να την πούμε σε κάποιον. Λίγα παραδείγματα;Πολλα μπορώ να πω, να όσα μου έρχονται αυτή την στιγμή. Καμια χώρα στην Ευρώπη δεν θέλει τους πρόσφυγες αλλά όταν δεν τους θέλουμε εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ πίσω….. Σε κάποιες χώρες γίνονται ακόμα επιθέσεις σε έγχρωμους, παχουλές, ανύπαντρες μητέρες, γκει κλπ αλλά η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει μπροστά κατά τ’αλλα. Και όχι δεν επιτίθεμαι σε κανέναν. Απλώς μου την δίνει αφάνταστα όλο αυτό το “ααααα…. Η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω” κλείνοντας τελείως μάτια και αυτιά για το τι μπορεί να συμβαίνει εκεί έξω κι επειδή θέλουμε να το παίξουμε κάποιοι χρησιμοποιούμε κάτι το οποίο είναι προφανέστατο ότι δεν ισχύει. Και όχι δεν λέω ότι είμαστε προχω εμείς οι Έλληνες, απλώς λέω πως κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε και τόσο πίσω όσο θέλουν κάποιοι να το χρησιμοποιούν αυτό εναντίον μας και ίσως κάποια μέρα μπορέσουμε να αναστηθούμε.

Αστροπελεκι

Δεν διαφωνώ. Είναι ένα κλισέ των τελευταίων ετών, αλλά τι θέλεις να πεις; Δεν είμαστε τόσο χάλια, οπότε; Πώς αυτό θα μας βοηθήσει να αναστηθούμε; Ποιος μας εμποδίζει να αναστηθούμε; Εξάλλου, αντίστοιχα με αυτό το κλισέ, υπάρχει και το ανάποδο: το περίφημο «αυτή την Ευρώπη θέλουμε». Έτσι είναι οι φράσεις-κλισέ, λειτουργούν σαν στόκος στην κουβέντα που έχει βγάλει σε αμήχανη σιωπή.

Και αυτοί οι «κάποιοι», ποιοι είναι; Για τον συνάδελφο σου μιλάς. Ένας τυχαίος Έλληνας είναι. Δεν φαντάζομαι να αναφέρεσαι σε τίποτα σκοτεινά και ύποπτα κέντρα που μας κρατάνε επίτηδες «πίσω».

Η Ευρώπη δεν είναι τέλεια. Συμφωνούμε. Ούτε ότι όλοι οι Βέλγοι, ένας προς έναν, είναι καλύτεροι από όλους τους Έλληνες, ένας προς έναν. Σε ορισμένα πράγματα όμως δεν είναι η φαντασία μας ότι είμαστε πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη – κατά πλειοψηφία. Υπάρχουν έρευνες. Μελέτες. Για θέματα όπως η διαφθορά, η εμπιστοσύνη του κόσμου στο κράτος, για την λειτουργία του κράτους, για την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος, για την αξιοπιστία των υπηρεσιών, όπως είναι το σχολείο, η δημόσια υγεία, η αστυνομία, και τα λοιπά. Κανείς δεν είναι πιο έξυπνος ή πιο ικανός. Αυτές οι έρευνες δεν κρίνουν τις ικανότητες ή τις δυνατότητες ενός λαού, δεν είναι κρίσεις χαρακτήρα, αλλά τρόπου λειτουργίας. Δεν χρειάζεται να το παίρνουμε προσωπικά και να λέμε «κι αυτοί δεν είναι καλύτεροι τελικά». Ίσα ίσα νιώθω ότι αυτό δίνει άφεση και δικαιολογία για αδράνεια.

Αν σε ενδιαφέρει να πεις τη γνώμη σου κάπου που μπορεί να πιάσει περισσότερο τόπο, μπορείς. Δες ας πούμε εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

46 points
Upvote Downvote

39
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
20 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
25 Συντάκτες σχολίων
UruruidrilΜανδάμ Φρου ΦρουΦευγάτη Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Χωρίς σύγκριση με καμία άλλη χώρα, σκέψου ότι: – Πετάμε κάτω τα σκουπίδια μας – Κακοποιούμε τα ζώα μας – Θεωρούμε ότι οι γυναίκες είναι μόνο για αναπαραγωγή ή για την κουζίνα και ότι αυτές που φοράνε αποκαλυπτικά ρούχα είναι τσούλες – Θεωρούμε ότι οι άντρες είναι μόνο για να φέρνουν λεφτά – Βρίζουμε στην οδήγηση – Παρκάρουμε παράνομα – Παραβιάζουμε τα κόκκινα και τα στοπ – Οι μηχανές περνούν ανάμεσα από τα αυτοκίνητα – Οι γκέι είναι “πουστάρες” και “κακογαμημένες” χωρίς δικαίωμα σε γάμο και παιδιά – Η χρυσή αυγή είναι στη βουλή Και τόοοοοοσα άλλα. Δεν είμαστε απλώς… Διαβάστε περισσότερα »

SailorMouna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

χαχαχα, Aloutero, η τελευταία σου παράγραφος σαν από φυλλάδιο του πασόκ μοιάζει. Κατά τα άλλα συμφωνώ 😉

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

ΠΑΣΟΚ!? Καλέ που το θυμήθηκες αυτό 😂😂😂😂😂

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δυστυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακροδεξιά-ναζιστικά κόμματα είναι στη βουλή και ίσως με μεγαλύτερα ποσοστά από της Ελλάδας. Επίσης ο σεξισμός και οι στερεοτυπικές απόψεις για τους άντρες και γυναίκες ζουν και βασιλεύουν ακόμα στην Ευρώπη. Τα παιχνίδια για παράδειγμα που απευθύνονται σε αγόρια και κορίτσια, αναπαράγουν παντού συγκεκριμένους ρόλους για τα φύλα. Τα περισσότερα άρθρα για τον σεξισμό που διαβάζω δεν είναι ελληνικά. Στην Ιρλανδία πολύ πρόσφατα επιτράπηκε το δικαίωμα στην άμβλωση. Στην Μάλτα απαγορεύεται ακόμα. Αλήθεια πιστεύεις ότι ξέρεις καλά την Ευρώπη; Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγόρευσε τη χρήση ζώων ως θέαμα (σε… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Λέω πουθενά ότι ξέρω καλά την Ευρώπη?
Επίσης ξεκινώ με τη φράση “χωρίς σύγκριση με καμία άλλη χώρα”. Οπότε δεν ξέρω τι να σου απαντήσω αν απευθύνεσαι σε εμένα.

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Επειδή εχω στενους δεσμούς με το Βέλγιο και ξέρω πως τι σημαίνει να παίρνεις διαζύγιο εκεί θέλω να αναφέρω πως στις περιπτώσεις που εγώ γνωριζω ήταν άψογοι.
Και τέλος μην ψάχνουμε να βρούμε συγκεκριμένες περιπτώσεις για να απαντήσουμε σε ένα επιχείρημα. Μιλάμε για χώρες που έχουν λύσει βασικά πράγματα διακόσια χρόνια πριν. Φυσικά.και θα συναντήσεις και ρατσισμό και σεξισμό κι απ’όλα. Πρώτον σε τι βαθμό και δεύτερον πόσο σε προστατεύει το ίδιο το κράτος.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είμαι από τους ανθρώπους που εκνευρίζονται όταν ακούνε τη φράση “μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά”, ή “Ελλαδάραααα”, όχι γιατί πιστεύω ότι τα πράγματα εδώ είναι καλά, αλλά γιατί οποιοσδήποτε έχει ζήσει ή ταξιδέψει (όχι με γκρουπ) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να καταλάβει ότι αυτό δεν ισχύει. Μερικές φορές αρκεί να διαβάζεις ξένα ειδησεογραφικά site για να καταλάβεις ότι δεν συμβαίνουν μόνο εδώ αρνητικά και εκνευριστικά πράγματα. Δυστυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακροδεξιά-ναζιστικά κόμματα είναι στη βουλή και ίσως με μεγαλύτερα ποσοστά από της Ελλάδας. Επίσης ο σεξισμός και οι στερεοτυπικές απόψεις για τους άντρες και γυναίκες ζουν και βασιλεύουν… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Αναστασία πολλοί από τους σχολιαστές που απάντησαν ζουν στο εξωτερικό, και μάλιστα χρόνια. Δεν έχουν πάει ως τουρίστες. Ομως και αυτό να είχε γίνει βασιζόνται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ αναφορικά με το επίπεδο ζωής σε κάθε χώρα, τις μισθολογικές ανισότητες (η Ελλάδα ήταν νομίζω 2η ή 3η) το επίπεδο ευτυχίας των πολιτών, διαφθοράς κλπ. Εσύ βασίζεσαι σε μεμονομένα παραδείγματα. Επειδή μια Βελγίδα είχε προβληματικό διαζύγιο δεν είναι η γραφειοκρατία του Βελγίου χειρότερη από της Ελλάδας. Το οτι στην Ελλάδα δεν πληρώνουμε τις εστίες δεν δείχνει κάτι. Οι εστίες είναι λίγες, έχουν άσχημε υποδομές και αν ήταν επι πληρωμή κανείς δεν… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ούτε στην Ελλάδα υπάρχει μάθημα θεατρικής αγωγής. Στο Δημοτικό απλά πιάνει χώρο στον έλεγχο. Στο Λύκειο υπάρχει επιλεγόμενο μάθημα θεατρολογίας, το οποίο σπάνια διδάσκεται. Το 2007 που μπήκα στο Λύκειο δεν διδασκόταν στο δικό μου σχολείο. Η διδασκαλία των γαλλικών γινόταν από απόφοιτες Γαλλικής Φιλολογίας απλά. Δεν είχαν και διδακτορικό στο Παρίσι. Εδώ την ιστορία τη διδάσκουν φιλόλογοι και καθηγητές ξένων γλωσσών και όχι κατεξοχήν απόφοιτοι Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην Ελλάδα υπάρχει μάθημα θεατρική αγωγής και γίνεται φοβερή δουλειά όταν διδάσκεται από θεατρολόγους ή ηθοποιούς και ΟΧΙ από δασκάλους. Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας κάνει μάθημα ειδικότητας (εικαστικά, μουσική, πληροφορική, γυμναστική) με δάσκάλα/ο, να το επισημάνετε στο σχολείο γιατί υπάρχει απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας που ορίζει πολύ συγκεκριμένες (και πολύ σπάνιες να ισχύουν) προϋποθέσεις γι αυτό. Το πρόβλημά μου με την Αγγλία είναι ότι αυτά τα μαθήματα τα κάνουν δάσκαλοι (δηλαδή απλά γεμίζουν κάποιες ώρες) όχι ειδικότητες. ( FIY οι ειδικότητες ορίζονται από το προπτυχιακό τους, όχι από το αν είναι απόφοιτοι της Σορβόνης ή από το… Διαβάστε περισσότερα »

Κοσμική Νεράιδα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Που άκουσες αυτές τις ασυναρτησίες για την Αγγλία??Η Αγγλία έχει απ’ τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα.στα σχολεία διδάσκουν από νωρίς μαθήματα υπολογιστών τύπου ecdl για τα οποία εδώ θα πλήρωνες.και αν δε κάνω λάθος 16-17 χρονων το πολύ έχεις τελειώσει το λύκειο.Στο πανεπιστημιο ο φοιτητής εχει δικαίωμα να πάρει φοιτητικό δάνειο,το οποίο το ξεπληρώνει όταν αρχίσει να εργάζεται,και αν ο μισθός είναι από ένα νούμερο και πάνω ειδάλλως διαγράφεται.Τα πάντα είναι άψογα σε οτιδήποτε χρειαστεί.και μόλις αποφοιτήσεις σε βοηθάνε να βρεις δουλειά στο αντικείμενο σου.Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει τέτοιο κόμπλεξ να παραδεχτούμε κάποια πράγματα για τη χώρα μας.Το πρώτο στάδιο για… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Οι Έλληνες που φύγαμε από Ελλάδα και πιστεύαμε πως έξ είναι τελεια απογοητευτήκαμε οικτρά. Όμως κάθε φορά.που γυρίζουμε πίσω συνειδητοποιούμε το ίδιο πράγμα. Όσο προχώ, όπως λες, είναι η Ελλάδα σε κάποια θέματα πχ τεχνη, άλλο τόσο είναι πίσω αλλού. Κάθε φορά που θα νευριάζεις μ’ αυτό που ακούς προσπάθησε να θυμάσαι από πότε η Ελλάδα έχει οργανωμένο σύστημα στην υγεία ώστε να να ξέρει πόσα κρεββάτια έχουν τα νοσοκομεία της, πόσους γιατρούς και νοσηλευτές έχει και αν εχει αρχέίο ασθενών. Θα σου πω εγώ. Δεν έχει. Ποια ήταν η τελευταία φορά που άκουσες από γνωστό σου πως θα πάει… Διαβάστε περισσότερα »

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Ακριβώς… και η διαπίστωση της Ναταλίας παρακάτω, εμφανής πιστεύω.

Phoebe Buffay-Hannigan
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

εμένα με πληγώνει κάθε φορά που επισκέφτομαι την ελλάδα η ανακύκλωση που δεν γίνεται… πολύ στεναχωριέμαι για αυτό.

JOAN DE BARK
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αυτό είναι το θέμα των ημερών υποθέτω, επειδή όσοι φίλοι ζουν στο εξωτερικό επιστρέφουν για καλοκαιρινές διακοπές και μαθαίνουμε λεπτομέρειες για την ζωή έξω. Πρόσφατα ήρθε ένας φίλος μου που ζει στην Κοπεγχάγη, μιλήσαμε αρκετή ώρα για την ζωή εκεί. Μου είπε πολλά θετικά και αρνητικά. Θα μοιραστώ αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση: Οι Δανοί δεν αποταμιεύουν χρήματα, απολαμβάνουν την ζωή τους ταξιδεύοντας και περνώντας καλά. Δεν χρειάζεται να αποταμιεύουν χρήματα γιατί το κράτος είναι πάντα εκεί για τους πολίτες σε ό,τι χρειαστούν. Το κράτος είναι ΠΑΝΤΑ εκεί. Αυτή η φράση, έχοντας ζήσει ολόκληρη την ζωή μου στην Ελλάδα… Διαβάστε περισσότερα »

Tropique
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Είμαστε απίστευτα πίσω. Μπορεί να υπάρχουν επί μέρους σημεία που υπερτερούμε, αλλά:
1. Η παιδεία έχει μαύρα χάλια
2. Σεβασμός στο περιβάλλον κανένας
3. Κάθε μέρα απεργίες, ταλαιπωρία, δυσλειτουργίες
4. Γραφειοκρατία
5. Πελατειακές σχέσεις -πολιτικοί σε εθελούσια ομηρία.
6. Συμπεριφορά εγωιστική σε όλες τις εκφάνσεις
7. Εξαπάτηση, μικροπαρανομία, μεγαλολαμογιά, όσο παίρνει τον καθένα.
Καμμία άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης δεν παρουσιάζει όλα αυτά συγκεντρωμένα, σε τέτοιο βαθμό.

Heidi_No2
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ζω στην Ελβετία. Το κράτος που σε πολλές έρευνες βγαίνει στις πρώτες θέσεις στην ποιότητα ζωης. Πριν έρθω την θεωρούσα την χώρα πρότυπο. Ερχόμενη κατάλαβα ότι καμία χώρα δεν είναι τέλεια. Όλες έχουν θετικά και αρνητικά. Αν στην Ελβετία βάλεις μια ζυγαριά τότε εύκολα θα γείρει προς τα θετικά. Δυστυχώς όμως αν κανεις το ίδιο στην Ελλάδα τότε θα βγει με αρνητικό πρόσημο. Αν κάποιος διαφωνεί τότε κάτι δεβ βλέπει καλά. Ούτε αποτελεί μοχλό βελτίωσης μιας χώρας η φράση ναι αλλά και στο εξωτερικό τα ίδια γίνονται. Όχι αγαπητη θεματοθετρια. Δεν γίνονται τα ίδια. Ασφαλώς γίνονται αλλα. Αλλά δεν πληρώνουν… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Το οτι συγκριτικά με άλλες ευρωπαικές χώρες είμαστε πίσω είναι γεγονός. Το λένε στατιστικά στοιχεία, το λένε οι χιλιάδες Ελληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό από το 2008, και πιο πρόσφατα το αποδεικνύει η καταστροφική πυρκαγία στην Αττική και ιδιαίτερα ο λόγος που τόσοι άνρθωποι πέθαναν αβοήθητοι. Ο κρατικός μηχανισμός που δεν λειτουργεί σε συνδυασμό με την διαφθορά και την απάθεια που δείχνουμε σε πολλές περιπτώσεις κατατάσσει την Ελλάδα πιο πίσω απο άλλες χώρες. Εμένα λοιπόν αυτό που με εκνευρίζει είναι που αυτοί που λένε πόσο πίσω είμαστε δεν κάνουν κάτι γι αυτό. Που επειδή υπάρχει διαφθορά και η μη υπακοή… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συμφωνόντας απόλυτα με αυτό που λέει η Λένα (ότι οι Βέλγοι ή όποιοι δεν είναι καλύτεροι ένας προς έναν από τους Έλληνες) θα πω και ότι κάνει μπαμ ότι δεν έχεις ζήσει και δουλέψει σε χώρα της Ευρώπης. Εκεί καταλαβαίνεις σχετικά γρήγορα πόσο πίσω είμαστε – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αγαπάς την Ελλάδα λιγότερο, φυσικά.

Issy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Στην Ελλάδα, αγαπητή φίλη, όπως πολύ σωστά λέει η Λένα, δεν μπορείς να εμπιστευτείς το κράτος και τους θεσμούς του. Τις προάλλες, με πέταξαν έξω από παράνομα περιφραγμένο δημόσιο χώρο στον οποίο έπρεπε να μπω γιατί είχε μέσα αρχαιολογικό χώρο που έπρεπε να φωτογραφήσω για μια εργασία, και όταν απείλησα την ιδιωτική ασφάλεια (κάτι δίμετρα ντερέκια με αύρα Χρυσαυγίτη) πως θα καλέσω την αστυνομία και ότι ο νόμος είναι με το μέρος μου, μόνο που δεν λύθηκαν στα γέλια (γιατί προφανώς η αστυνομία ξέρει). Για να λύσω το πρόβλημα, πρέπει να πάρω ειδική άδεια από το δήμο (και αυτή δεν… Διαβάστε περισσότερα »

taxi-driver
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Από το να λες ότι νευριάζεις που ακούς την συγκεκριμένη έκφραση,καλύτερα να νευριάζεις που όντως είμαστε στα περισσότερα πολύ πίσω στην Ευρώπη,τουλάχιστων με τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά-οικονομικά χώρες της Ηπείρου μας!