«Α, μπα» classics: Γιατί αυτή η σειρά έχει τόσες πολλές ελληνικές αναφορές;

Υπάρχει κάποιος λόγος;

Γειά σου Άμπα, Από όσο γνωρίζω είσαι μεγάλος φαν της σειράς Mad men, κάτι το οποίο είμαι και εγώ. Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι έχει πολλές Ελληνικές αναφορές ή αναφέρει διάφορα Ελληνικά ιστορικά γεγονότα, πχ όπως όταν ο Don εξηγεί την σημασία της λέξης “nostalgia” ή όταν κάποια στιγμή ο πρώην ρεπόρτερ σύντροφος της Peggy μιλούσε για το τι συνέβαινε στην Ελλάδα αναφερόμενος στην χούντα. Και άλλα διάφορα παραδείγματα όπως σε κάποια παρουσίαση που μιλούσαν για το ολοκαίνουριο Hilton στην Αθήνα μέχρι το ότι πολλές σκηνές υποθετικά είχαν γυριστεί μέσα σε ένα Ελληνικό εστιατόριο, αλλά και ότι κυκλοφορούσαν στο γραφείο με το περίφημο πια μπλε ποτηράκι του takeaway καφέ με τα διάφορα αρχαιοελληνικά σύμβολα ( μάλλον από το ίδιο ελληνικό μαγαζί ) και άλλα πολλά. Ξέρουμε ότι ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζει την σειρά είναι ότι πηγαίνει χέρι χέρι με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, αλλά τόσες πολλές αναφορές για την Ελλάδα και μάλιστα αρκετές με περίσσια λεπτομέρεια μου κάνει εντύπωση. Μίας λοιπόν και δεν έχω βρει κάποια εκτεταμένη αναφορά στο διαδίκτυο, και ξέρουμε ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο σε αυτή την σειρά. Μήπως έχεις βρει κάτι για αυτή την σχέση με τις Ελληνικές αναφορές ? Γνωρίζω ότι ο Matthew Weiner είναι Εβραϊκής καταγωγής αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο. Ή απλώς το υπέρ αναλύω λόγω του κολλήματος με την σειρά ??? Μake it simple but significant !

– ChrisZ

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η αντίληψη της πραγματικότητας είναι αυστηρά επιλεκτική. Δεν είχα προσέξει απολύτως τίποτα από όσα λες, εκτός από το ποτηράκι με τον καφέ, που δεν είναι από το ίδιο ελληνικό μαγαζί. Η εξήγηση εδώ. Τα υπόλοιπα που πρόσεξες μέσα σε μια σειρά που κράτησε οχτώ χρόνια δεν θα έλεγα ότι είναι «τόσες πολλές ελληνικές αναφορές» αλλά κάτι στο οποίο επικεντρώθηκες εσύ προσωπικά.

Η Νέα Υόρκη είχε παραδοσιακά μεγάλη ελληνική κοινότητα, και αυτό αυξάνει κάπως στατιστικά την αναφορά στην Ελλάδα. Μέχρι εκεί φτάνει ο συσχετισμός, αλλά όχι παραπέρα, και αυτός είναι ο λόγος που δεν βρήκες άλλες αναφορές στο διαδίκτυο.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

11 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Dioni Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Dioni
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Άλλη μια… όχι απλώς φαν, αλλά ερωτευμένη πραγματικά με το Mad Men! Νομίζω δε ότι τους λόγους για τους οποίους μου αρέσει τόσο η σειρά, μόνον με ψυχοθεραπεία θα μπορούσα επακριβώς να τους εντοπίσω και να τους περιγράψω. Τι ωραία η παρομοίωση της νοσταλγίας με το καρουσελ! “Nostalgia – it’s delicate, but potent. Teddy told me that in Greek, “nostalgia” literally means “the pain from an old wound.” It’s a twinge in your heart far more powerful than memory alone. This device isn’t a spaceship, it’s a time machine. It goes backwards, and forwards… it takes us to a place… Διαβάστε περισσότερα »