«Α, μπα» classics: Ακόμα δεν ξέρω τι δουλειά θέλω να κάνω

Νομίζω, η πολυσχιδής προσωπικότητα μου είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα

Είμαι πολιτικός μηχανικός στην Ελλάδα. Τελείωσα τη σχολή έκανα και ένα μεταπτυχιακό και άρχισα να ψάχνω δουλειά. Δεν έβρισκα τίποτα και έκανα αίτηση για ένα διδακτορικό το οποίο ήταν με χρηματοδότηση. Γενικά είμαι άτομο που βρίσκω ενδιαφέρον σε όλα τα πράγματα και έτσι σκέφτηκα γιατί να μην το ξεκινήσω; (ούτε είχα όνειρο να γίνω Πολ. Μηχ. Απλά μου άρεσαν πολύ τα μαθηματικά και η φυσική). Στην πορεία των διδακτορικών μου σπουδών, όσους ακαδημαϊκούς γνώρισα είχαν προβληματική συμπεριφορά. Ανταγωνισμός, προσβολές κτλ. Πολύ δουλειά για λίγα χρήματα. Η χρηματοδότηση τελείωσε εγώ συνέχισα ένα χρόνο μόνη μου αλλά ζορίστηκα πολύ οικονομικά και ψυχολογικά και το σταμάτησα. Ενώ μου άρεσε η έρευνα σαν ιδέα.. το περιβάλλον και οι συνθήκες με έκαναν να μην θέλω να ασχοληθώ άλλο. Άρχισα να ψάχνω για δουλειά πάλι. Η αναζήτηση εργασίας είναι δύσκολη υπόθεση αλλά και πολύ δημιουργική γιατί ψάχνοντας μαθαίνεις για τον εαυτό σου. Στο στάδιο αυτό λοιπόν συνειδητοποίησα ότι δεν ξέρω τι θέλω κάνω! Λόγω τις περιορισμένης προσφοράς εργασίας κοιτούσα τα πάντα και έλεγα γιατί όχι; Σκέφτηκα να πάω στην Αγγλία να ψάξω για δουλειά αλλά εκεί πρέπει να ξέρεις τι θέλεις για να αρχίσεις να ψάξεις (ή κάνω λάθος;). Εγώ θέλω μια αξιοπρεπή δουλεία, δηλαδή ένα μισθό, άδειες, ευχάριστο ή έστω τυπικό περιβάλλον. Το αντικείμενο δεν με νοιάζει και πάρα πολύ. Έχω πολλά ενδιαφέροντα και για αρκετό καιρό ένοιωθα πολύ άσχημα για αυτό. Αυτό συνέβαινε και όταν έκανα το διδακτορικό μου. Με έκαναν να αισθάνομαι ότι δεν είναι σωστό που έχω πολλά χόμπυ (π.χ. δοκίμαζα πολλά αθλήματα ) και δεν ασχολούμαι με όλο το μου είναι με το διδακτορικό (δηλαδή όπου σταθώ και βρεθώ έπρεπε να μιλάω για την έρευνα και τπτ άλλο). Μετά από προσωπική αναζήτηση κατάλαβα ότι το χαρακτηριστικό μου αυτό, η πολυσχιδής προσωπικότητα μου είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Όμως πως μπορώ να το αξιοποιήσω; Τώρα δουλεύω σε ένα τεχνικό γραφείο ενός φίλου μου, γιατί με είχε πάρει λίγο από κάτω η ανεργία. Τα λεφτά όμως είναι πολύ λίγα και γενικά δύσκολα τα πράγματα. Και αναρωτιέμαι πιο να είναι το επόμενο βήμα μου… Στα 30 + και ακόμα δεν ξέρω τι δουλεία θέλω να κάνω! Πρέπει όμως και να επιβιώσω! Καμιά συμβουλή;

-Στροβιλίζομαι στο χάος !

Πολυσχιδή λέμε τον Αριστοτέλη, τον Ντα Βίντσι, άντε και τον Ξενοφώντα Ζολώτα που ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ακαδημαϊκός και για λίγο πρωθυπουργός. Εντάξει, δεν σου ζητάω να γίνεις πρωθυπουργός για να αποδείξεις την αξία σου, αλλά για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι έχεις πλεονέκτημα χαρακτήρα και ικανοτήτων, πρέπει να έχεις καταφέρει και κάτι στους πολλούς τομείς που επεκτείνεσαι. Εσύ δεν επεκτείνεσαι. Ένα διδακτορικό δοκίμασες, που εγκατέλειψες επειδή είναι σάπιος ο ακαδημαϊκός κόσμος και δεν έχει λεφτά (όλοι οι ακαδημαϊκοί είχαν πρόβλημα! Ούτε ένας δεν ξέφυγε), και κατά τα άλλα έπιασες δουλειά σε ένα τεχνικό γραφείο φίλου – δηλαδή δεν βρήκες μόνη σου αυτή τη δουλειά – κάνοντας διάφορα όνειρα και σχέδια μέσα στο μυαλό σου. Αν αρκούν τα σχέδια στο μυαλό μας, να δεις τι πολυσχιδείς που είμαστε όλοι μας. Εγώ είμαι και σοπράνο. Δεν ξέρω τι θα μπορούσες να κάνεις. Πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις, και να αποτύχεις. Όταν αποτύχεις αρκετές φορές, θα καταλάβεις τι μπορείς να αξιοποιήσεις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

12
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
ΓεδεωνdreammakerElfaseagullBlanche Dubois Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Κι εμένα μου χτύπησε κάπως το “πολυσχιδής” αλλά νομίζω είσαι αυστηρή με τη γράφουσα Λένα. Δεν νομίζω οτι το λέει με υπεροψία αλλά επειδή όπως λέει έχει πολλά ενδιαφέροντα. Είναι άλλη μία περίπτωση από τις πολλές στην οποία υπάρχουν πτυχία, προσόντα, ικανότητες αλλά δεν υπάρχουν δουλειά και χρήματα.
Γράφουσα η εργασία στο εξωτερικό είναι μία καλή λύση, δεδομένου οτι το επάγγελμα του μηχανικού στην ελλάδα έχει πια πάρα πολλά προβλήματα. Ξεκίνα να το ψάχνεις.

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Συμφωνώ. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, ίσα ίσα μερικοί είναι το ακριβώς αντίθετο, δίνονται με όλο τους το είναι σε κάτι συγκεκριμένο και δεν μπορουν/θέλουν να κάνουν κάτι άλλο. Και τα δύο μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά στοιχεία, ανάλογα με το πως θα τα αξιοποιήσεις.

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Εμένα πάλι η γράφουσα μου έδωσε την εντύπωση ότι ασχολείται με πολλά, αλλά τελικά δεν ασχολείται με τίποτα. Έχει φτάσει στα 30+ χωρίς ουσιαστικά να δεσμευτεί σε κάτι (σπουδές, δουλειά, έστω χόμπι-δοκίμαζε πολλά, δεν αναφέρει όμως ότι συνέχισε με κάποιο).
Πιθανότατα να έχει πράγματι πτυχία, προσόντα, ικανότητες αλλά αν δεν μπορεί να δεσμευτεί σε κάτι θα είναι δύσκολο να προχωρήσει (Ελλάδα ή εξωτερικό).

Velay
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Δεν είναι ότι δεν ξέρεις τι δουλειά θέλεις να κάνεις, κατά τη γνώμη μου. Είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ πιο σημαντικές από το αντικείμενο, πολύ συχνή περίπτωση δηλαδή. Οπότε, κατά την αποψή μου, κακώς έκανες διδακτορικό, γιατί η ακαδημία θέλει πάθος, όραμα και αφοσίωση (ναι, να μιλας για την έρευνα όπου σταθείς και όπου βρεθείς, μπας και προκύψει κανά sexy collaboration), τουλάχιστον μέχρι, αν κάποτε τα καταφέρεις, να γίνεις καθηγήτρια. Τις συνθήκες θα τις βρεις πιο εύκολα στο εξωτερικό. Αυτό με το πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς θέλεις, δεν ξέρω ποιος σου το πε,… Διαβάστε περισσότερα »

dreammaker
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κανε την ερωτηση στον εαυτό σου, αν ειχες τη δυνατοτητα να μην εργαστείς , θα το εκανες; Με τι αλλο θα ασχολιόσουνα . ;. Φαινεται να θελεις μια οποιαδήποτε δουλειά για λογους επιβίωσης , καθημερινού ρυθμού κλπ και να αφηνεις το ειναι σου να ζει τα πολλα αλλα του ενδιαφεροντα .Ειναι χαρακτηριστικό ατόμων με ψηλο IQ , αναλυτικη κατανοηση του κόσμου και ανοιχτη προσωπικότητα. . Εμβαθύνουν γρηγορα και βαριούνται γρηγορότερα. Ενδιαφέρονται για τις στρατηγικές σχέσεις και συνδέσεις των πραγμάτων . Πχ ο Καββαφης ηταν τέτοιος και περασε ολη του τη ζωη υπαλληλος σε ενα γραφειο . Ευκολα καταλαβαίνουμε οτι ο… Διαβάστε περισσότερα »

Αυτό είναι ψευδώνυμο
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ξεκίνα από κάπου. Οι σπουδές δεν έχουν καμία σχέση με τη δουλειά. Δούλεψε άμεσα!

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Καμιά φορά το να σου πληρώνουν αλλοι, πχ οι γονεις , τη ΔΕΗ και τα ρούχα που φοράς δε σε αφήνει να κατέβεις από το συννεφάκι σου και να ωριμάσεις .Νομιζω πως όποιος διέπρεψε στον τομέα του είτε ήταν στο χώρο της τέχνης της επιστήμης η όπου αλλού, αφοσιώθηκε πρώτα και αντιμετώπισε και δυσκολίες και ανταγωνισμούς και βαρεθηκε και σιχτιρησε καποια στιγμη κι όλα τα άλλα ζόρια και κυριως το να αυτοπειθαρχησει πριν και πάνω απ όλα.Μοιαζει να ψάχνεις έναν τρόπο να δικαιολογήσεις το ότι δεν τελειώνεις αυτά που αρχίζεις και μάλιστα με τη σφραγίδα της ανωτερότητας του πολυσχιδους .Λες… Διαβάστε περισσότερα »

Blanche Dubois
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Βρίσκεις ενδιαφέροντα πολλά πράγματα όταν τα βλέπεις από απόσταση, όταν μπαίνεις στο χορό δεν φαίνεται να τα βρίσκεις και τόσο ενδιαφέροντα τελικά. Εγώ θα σου έλεγα να βάλεις για λίγο σε δεύτερη μοίρα τα ευχάριστα περιβαλλοντα και τις άδειες και να αρχιζεις να χτίζεις ενα στοχευμενο επαγγελματικό προφιλ. Αφού δεν εχεις βρει τι ακριβως θελεις να κανεις, στειλε βιογραφικά σε θέσεις εργασιας σχετικές με αυτό που σπουδασες και με οτι αλλο σχετικό εχεις κανει μεχρι τώρα, ακομα και με το διδακτορικό που δεν τελείωσες. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να σε επιλεξουν σε κατι που ηδη έχεις μια τριβή. Εδω που τα… Διαβάστε περισσότερα »

Eliza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Συστήνω τα βιβλία του Χορχε Μπουκαι «Φύλλα Πορείας» (και τα πέντε) ίσως σε βοηθήσουν. Ίσως πάλι κσι όχι.
Μου άρεσε πολυ η φράση «αν αποτύχεις πολλές φορές θα καταλάβεις τι μπορείς να αξιοποιήσεις» από προσωπική τουλάχιστον εμπειρία ισχύει 100%

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αλήθεια Λένα, μιας και το έφερε η κουβέντα είναι αλήθεια ότι δεν σου αρέσει ο Μπουκάι; 🤣

Elfa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εμένα προσωπικά αυτό που με ενοχλεί στον τρόπο που περιγράφεις το “πρόβλημά” σου είναι ότι φαίνεται πως βασικά σου λείπει η φαντασία. Και με τον τρόπο που το γράφεις δε φαίνεται να ψάχνεις δουλειά, εισόδημα φαίνεται να ψάχνεις. Έτσι και να το πετύχεις πάλι θα βαριέσαι. Η λύση που σου προτείνω… πάρε ένα οικόπεδο, χτίσε δυο πολυκατοικίες (πολιτικός μηχανικός υποτίθεται ότι είσαι), νοίκιασε τα διαμερίσματα και ζήσε με αυτά. Ή βρες δουλειά σε περιοδικό που να σε πληρώνει να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα για να γράφεις (βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι θα βελτιώσεις τον τρόπο και την ποιότητα της γραφής σου, κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

FLuO
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω ότι είσαι ένας χορτατος ο οποίος λειτουργεί βάσει της αρεσκείας και όχι βάσει της ανάγκης
Άρα το ερώτημα σου είναι ρητορικό και ναρκισσιστικό… Έχεις καταλήξει τι θα κάνεις απλά ζητάς την διαφήμιση και την επιβεβαίωση