in

Ανακάλυψα ότι ο αδερφός μου είναι ομοφυλόφιλος, τι να κάνω;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο αδερφός μου (23) είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό συνέβη τυχαία όταν άκουσα ένα κομμάτι από μία τηλεφωνική του συζήτηση. Εξεπλάγην, δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου αρχικά. Με τον αδερφό μου είμαστε κοντά, ένα από τα θετικά της καραντίνας. Πριν από αυτή, βλεπόμασταν πιο σπάνια (2-3 φορές τον χρόνο) και δεν είχαμε […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pride abstraction mary crook

Πρόσφατα ανακάλυψα ότι ο αδερφός μου (23) είναι ομοφυλόφιλος. Αυτό συνέβη τυχαία όταν άκουσα ένα κομμάτι από μία τηλεφωνική του συζήτηση. Εξεπλάγην, δεν μπορούσα να πιστέψω στα αυτιά μου αρχικά. Με τον αδερφό μου είμαστε κοντά, ένα από τα θετικά της καραντίνας. Πριν από αυτή, βλεπόμασταν πιο σπάνια (2-3 φορές τον χρόνο) και δεν είχαμε κοντινές σχέσεις. Νιώθω ότι μπορώ να τον εμπιστευτώ και του έχω ανοιχθεί τώρα τελευταία που μένουμε ξανά μαζί (με την οικογένεια μας). Γενικά, είναι κλειστός χαρακτήρας και εσωστρεφής. Δεν έχει κάνει ακόμα κάποια σχέση με κάποια γυναίκα (από όσα γνωρίζω τουλάχιστον). Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί δεν μου είχε πει κάτι τόσο καιρό. Θα ήθελα πραγματικά να διαβάσω την αποψή σου, σχετικά με το ποια είναι η πιο κατάλληλη προσέγγιση που μπορώ να ακολουθήσω. Να κάνω λες και δεν συμβαίνει τίποτα και όταν και αν αυτός θελήσει, μπορεί να μου μιλήσει για το θέμα της σεξουαλικότητας του? Να ξεκινήσω εγώ κάποια σχετική συζήτηση μαζί του?  

Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρχει κανόνας. Κάποιος άνθρωπος στην περίπτωση του αδερφού σου, για παράδειγμα, μπορεί να ανακουφιζόταν αν τον προσέγγιζες, και να αισθανόταν πως τον έβγαλες από τη δύσκολη θέση του να επικοινωνήσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και κάποιος άλλος μπορεί να αισθανόταν αυτή την προσέγγιση ως παραβίαση των ορίων του, των προσωπικών του δεδομένων, και πίεση πως καλείται να επικοινωνήσει κάτι που ενδεχομένως για αυτόν να μην είναι και εντελώς επεξεργασμένο σαν πληροφορία. Και οι δύο αυτοί άνθρωποι θα είχαν δίκαιο, και απλώς ο καθένας θα έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά, αναλόγως του χαρακτήρα του, της χρονικής στιγμής που γίνεται η κουβέντα, της διάθεσης του, κτλ. Νομίζω το πιο ασφαλές εν προκειμένω θα ήταν μόνο να του καταστήσεις σαφές πόσο θετική είσαι ως προς την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (σε περίπτωση που δεν γνωρίζει τις θέσεις σου και δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση), ούτως ώστε να του δώσεις την ευκαιρία να δει σε εσένα ένα άτομο που θα βρει αποδοχή, όταν (και αν) θελήσει να μοιραστεί τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Τσιχλόφουσκα ροζ
Τσιχλόφουσκα ροζ
3 χρόνια πριν

Στο επόμενο -με το καλό- parade, στείλε του μήνυμα και ρώτησε τον αν έχει κανονίσει παρέα. Αν σου πεί όχι, πές του “Ωραια, ντύσου και ραντεβού στην πλατεία!”.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Τσιχλόφουσκα ροζ

θα ξαναγίνει pride; θα ξαναβγούμε από δω μέσα;

Τσιχλόφουσκα ροζ
Τσιχλόφουσκα ροζ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  avis

Fingers crossed! Μέχρι να γίνει ξανά, εύχομαι να εισακουστούν οι ευχές μου για το dating αμπapp 😋

pyrosvestiras
pyrosvestiras
3 χρόνια πριν

Βρίσκω κάποια σχόλια κάπως επιθετικά προς τον/την γράφοντα/γράφουσα, χωρίς λόγο. Εμένα ο άνθρωπος μού ακούγεται πολύ κουλ με το ότι ο αδερφός είναι γκέι, δεν βλέπω να τίθεται καν θέμα αν τον αποδέχεται έτσι ή όχι, ακούγεται να είναι δεδομένο ότι τον αποδέχεται και απλά ψάχνει τρόπο να τον βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα, λιγότερο καταπιεσμένα. (αυτό για το ότι δεν είχε γκόμενα μέχρι τώρα εμένα μού ακούστηκε ότι το αναφέρει απλά ως πληροφορία, που επιβεβαιώνει αυτό που συμπέρανε από την την συνομιλία ότι ο αδερφός είναι γκέι. Και το ότι δεν της/του έχει κάνει coming out ακόμα, δεν σημαίνει… Διαβάστε περισσότερα »

Ocelotoς
Ocelotoς
3 χρόνια πριν

Μα γιατί ξαφνιάστηκες? Γκέι είναι ο άνθρωπος όχι εξωγήινος.Είναι φυσιολογικό. Επίσης βρίσκω προβληματική τη φράση “Δεν έχει κάνει AKOMA κάποια σχέση με κάποια γυναίκα”. Δεν είναι ρούχο που σε στενεύει η σεξουαλικότητα για να την αλλάξεις και να πάρεις κάτι άλλο ούτε χρειάζεται να κάνει σχέση/σεξ με γυναίκα για να καταλάβει αν είναι γκέι. Δεν είναι γκει επειδή δεν γνώρισε την κατάλληλη κοπέλα που θα τον βάλει στον ίσιο δρόμο. Είναι γκει γιατί του αρέσουν οι άντρες χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει στερηθεί κάτι από το γυναικείο φύλο. Αυτά στα γράφω γιατί η φράση που έγραψες μου θύμισε τι… Διαβάστε περισσότερα »

lee
lee
3 χρόνια πριν

Ναι να ανοίξεις κουβεντα μαζί του, είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο. Οι ομοφυλόφιλοι χρειάζονται όση περισσότερη αποδοχή και στήριξη μπορούν να έχουν. Να είσαι σίγουρη ότι θα ελαφρύνει το άγχος και το στρες που αντιμετωπίζουν όλοι οι ομοφυλοφιλοι καθημερινα, σε κάθε έκφανση της ζωής τους. Μπορείς να φροντίσεις να ενημερωθείς ώστε να ξέρεις να αποφύγεις στερεοτυπικές αντιλήψεις για τους ομοφυλόφιλους, αν και το πιο βασικό είναι να είσαι συναισθηματικά παρούσα, ειλικρινής και ανοιχτή. Εμενα με ρώτησε κάποια στιγμή η αδερφή μου και απόρησα που δεν ήξερε γιατί ποτέ δεν το έκρυβα παρά μόνο από τους γονείς μου. Μάλλον δεν είμασταν… Διαβάστε περισσότερα »

Acroposthion
Acroposthion
3 χρόνια πριν

Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις είναι να συνεχίσεις να τον αγαπάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αν δεν μπορείς να συνεχίσεις να τον αγαπάς, τότε φταις εσύ. Τον αγαπούσες μόνο γι’αυτό που νόμιζες ότι είναι κι όχι γι’αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Δεν ξέρω τι σχέση είχατε, αλλά για να μη σου πει τίποτα, μάλλον σε είχε κόψει και δεν σε θεώρησε κατάλληλο άτομο να ανοιχτεί. Από εκεί θα ξεκινήσεις.

matilda
matilda
3 χρόνια πριν

Εάν είστε κοντά γιατί δεν του μιλάς ανοιχτά? Να πεις ότι άκουσες το τάδε και αναρωτιέσαι το τάδε και να πεις ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεται να το μοιραστεί μαζί σου, ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ότι αναγνωρίζεις ότι ίσως η κοινωνία να μην είναι εξοικειωμένη 100% ακόμα με τους ΛΟΑΤΚΙ αλλά ότι εσύ είσαι εκεί να τον στηρίξεις εάν χρειαστεί στήριξη, ότι θες να είναι ευτυχισμένος και να αγαπηθεί και να αγαπήσει όπως όλοι μας.

Asturiana
Asturiana
3 χρόνια πριν

Μ’ αρέσει που η γράφουσα λέει οτι προ καραντίνας βλεπόταν με το αδερφό της 2-3 φορές το χρόνο και η απορία της είναι γιατί δεν της είχε μιλήσει! Μάλλον το πόσο στενή σχέση είχατε/έχετε να το εξηγεί. Από εκεί και πέρα, δεν έχει και πολλά να κάνεις. Να τον αποδέχεσαι, να τον αγαπάς και να τον στηρίζεις χωρίς να σου φαίνεται ο σεξουαλικός του προσανατολισμός σαν game changer για σένα.