in

Μπορεί να πάει κάποιος στον ίδιο ψυχολόγο με τον αδερφό του;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο, Φαίνια Ξανθοπουλίδου

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο, Φαίνια Ξανθοπουλίδου ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

kylo FPZ8Lnn5Ws8 unsplash scaled
Photo by Kylo on Unsplash

Η ερώτηση πάει μάλλον στην ψυχολόγο της παρέας. Η ξαδέρφη μου που ζει σε μικρή επαρχιακή πόλη μου είπε ότι σκέφτεται να ξεκινήσει θεραπεία. Το θέμα είναι ότι στην ψυχολόγο που θέλει να πάει, πηγαίνει ήδη ο αδερφός της, κάνοντας συνεδρίες μέσω σκαιπ καθώς μένει μακρυά. Ο ξάδερφος θα σταματήσει σύντομα τις συνεδρίες σε συνεννόηση με την ψυχολόγο του. Συζητώντας λοιπόν και με τους δύο η ξαδέρφη μου, είπε, “άντε να σταματήσεις εσύ και να ξεκινήσω εγώ”. Κι εγώ της είπα ότι δεν έχει σημασία αυτό, κανονικά θα πρέπει να ξεκινήσεις σε άλλον επαγγελματία, καθώς έχετε στενή σχέση με τον αδερφό σου και πως θα μου έκανε κακή εντύπωση για την ψυχολόγο αν δεχόταν να κουραρει και αυτήν. Ο ξάδερφος βέβαια στη θεραπεία του δεν ασχολήθηκε με τη σχέση του με την αδερφή του και μάλλον ούτε η ξαδέρφη θα δώσει έμφαση εκεί. Αυτό που έχει στο μυαλό της, για αρχή τουλάχιστον είναι η αντιμετώπιση του άγχους. Αναρωτήθηκα αν είχα δίκιο σε αυτό που της είπα. Της έκοψα λίγο τα φτερά από την άποψη ότι οι επιλογές της στο μέρος που ζει είναι περιορισμένες και θα πρέπει να ψάξει σε άλλη πόλη, κάτι που ίσως αποδειχτεί μη βιώσιμο οικονομικά και χρονικά. Μπορείς να με διαφωτίσεις σε παρακαλώ; Ευχαριστώ πολύ! Και σας στέλνω πολλή αγάπη 

 

– Let’s go to therapy 

Κάπως αναλόγως έχω απαντήσει εδώ. Όσον αφορά τα σχόλια στη συγκεκριμένη ερώτηση που παραθέτω, ισχύει το εξής: Ο κώδικας δεοντολογίας του Αμερικάνικης Ψυχολογικής Εταιρίας απαγορεύει τις πολλαπλές σχέσεις στην παρούσα φάση ή σε μελλοντική, για παράδειγμα να είναι κάποιος και καθηγητής σου, αλλά και ψυχολόγος σου, φίλος σου και ψυχολόγος σου, κτλ ή να σχετίζεται στενά με κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντος σου, δηλαδή να είναι για παράδειγμα σύζυγος της καλύτερης σου φίλης (ή ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους του καθενός). Στο άρθρο 10.02, ο κώδικας αναφέρει πως όταν πρόκειται για οικογενειακή θεραπεία ή θεραπεία ζεύγους, τα μέλη της θεραπείας πρέπει να γνωρίζουν ποιος ακριβώς είναι ο θεραπευόμενος στην εκάστοτε φάση και πως όσες πληροφορίες μοιράζονται υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσουν να είναι εμπιστευτικές. Ταυτόχρονα αναφέρει πως ο θεραπευτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και πως αν το θεωρήσει απαραίτητο θα πρέπει μέχρι και να σταματήσει τη θεραπεία.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε σίγουρα υπόψη και που πρέπει να έχει η ξαδέρφη σου είναι το εξής: Όταν σταματάει μια θεραπεία, δεν σημαίνει ότι ολοκληρώνεται. Για οποιοδήποτε λόγο ο θεραπευόμενος πρέπει να μπορεί να επιστρέψει κάποια στιγμή στη ζωή του. Επομένως το “να σταματήσεις εσύ να πάω εγώ” δεν μπορεί να ισχύει. Ή ο ψυχολόγος δέχεται και τα δύο αδέρφια ταυτόχρονα ή όχι, τουλάχιστον κατά την άποψη μου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια