in

Αγαπητή «Α, μπα»: Δεν θέλει δεύτερο παιδί

Νιώθω ένα κόμπο στο λαιμό

Νιώθω ένα κόμπο στο λαιμό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

annie spratt pt4XlKFFXqw unsplash
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Κοινή ζωή, κοινά όνειρα….Κάναμε το πρώτο μας παιδί μετά από αρκετές προσπάθειες. Κοινή ευτυχία την οποία προσπαθήσαμε να μεγαλώσουμε με ένα δεύτερο παιδί. Δυστυχώς αυτή η εγκυμοσύνη ήταν ατυχής και πάνω που συνερχόμαστε έρχεται μία δεύτερη μεγάλη δοκιμασία για εκείνον, ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο μπορώ να πω οτι μας ένωσε και το αντιμετωπίσαμε ευτυχώς επιτυχώς….και ενώ γυρνούσαμε σελίδα όπως πίστευα εγώ για αυτόν δεν ίσχυε. Η ασθένεια του είναι κληρονομική και θα μπορούσε να επηρεαστεί και η υγεία του γιου μας και αυτό όπως φάνηκε του στοίχισε αρκετά. Μετά απο αρκετό καιρό συζητώντας για την οικογένεια μας μου είπε με ειλικρίνεια οτι δεν θέλει δεύτερο παιδί….Φοβάται μήπως αυτή τη φορά δεν είμαστε τυχεροί και το δεύτερο παιδί κληρονομήσει κάτι ή γενικά μήπως κάτι δεν πάει καλά μιας και δεν τον λες και τυχερό. Προσπαθώ να τον κατανοήσω, να τον καθησυχάσω και να σεβαστώ το πώς νιώθει….Όμως το δικό μου θέλω; Δεν είχα φανταστεί ποτέ την οικογένεια μας με ένα παιδί ούτε οτι θα ζούμε με τον φόβο μήπως κάτι πάει στραβά…. Το έχω συζητήσει δυο φορές αυτή μου την στεναχώρια χωρίς να θέλω να μειώσω το πως νιώθει ή έστω να τον πιέσω να κάνει κάτι που δεν θέλει….Πάντα καταλήγουμε να στο να συζητήσουμε αργότερα αφού δεν μπορούμε να βρούμε λύση…Μερικές φορές νιώθω οτι δεν πειράζει, ας μείνουμε έτσι οι τρεις μας….Όμως υπάρχουν και άλλες φορές που με πνίγει ένας κόμπος, που νιώθω ότι άλλαξε (ίσως δικαίως) μονόπλευρα κάτι που αφορούσε και τους δυο μας και στο οποίο πια δεν έχω λόγο….Αρχίζω μέσα μου τον μονόλογο, τον κατηγορώ ότι μου στερεί κάτι που διακαώς ήθελα και που ήταν κοινή μας επιδίωξη στο παρελθόν….Άλλο ένα παιδί….Υπάρχει σειρά προτεραιότητας στον συμβιβασμό ; Προηγείται κάποιος έναντι του άλλου;

– Αλκυόνη

Ναι, στην περίπτωση του παιδιού, προηγείται αυτός που δεν θέλει, κι αυτό επειδή αυτό που προκύπτει από αυτή την κοινή απόφαση, είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο και οι δυο θα έχετε ευθύνη για όσο ζείτε.

Το δικό σου «θέλω» υπήρξε πριν έρθει η ζωή και ανατρέψει τα δεδομένα. Τώρα που ξέρεις, κι εγώ ρωτάω με τη σειρά μου, είσαι οκ με την πιθανότητα της κληρονομικότητας; Δηλαδή, αυτό, πώς το προσπερνάς; Σκέφτεσαι δυο παιδιά υγιή, φαντάζομαι, βλέπεις ότι αυτό το όραμα δεν μπορεί να υπάρχει με τον ίδιο τρόπο πια;

Προφανώς αν κάποιος μπορούσε να του εγγυηθεί για ευτυχή έκβαση θα σκεφτόταν διαφορετικά, τώρα που ξέρετε όσα ξέρετε, εσύ πώς κολλάς στο αρχικό όραμα, χωρίς να βάζεις στην εξίσωση και τα νέα δεδομένα;

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

82 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Marie
Marie
3 χρόνια πριν

Θα σου μιλήσω ως άνθρωπος που όχι μόνο κληρονόμησε αλλά πάσχει από σοβαρό αυτοανοσο το οποίο με ενημέρωσε ο γιατρός μου ( ανοσολογος) ότι είναι κληρονομικο. Η οικογένεια του πατέρα μου είχε κληρονομικοτητα σε αυτοανοσα κ υπήρξε μάλιστα κ θάνατος 2 προσώπων απ αυτα-δεν είχαν βγει τότε θεραπειες βλέπεις. Η μεριά της μητέρας μου κ αυτή με 2 διαφορετικά αυτοανοσα-το ένα δερματικο το άλλο μυοσκελετικο. Σε ηλικία 21 ετών εμφανισα τα πρώτα συμπτώματα,τα αγνοησα κλασσικά,κ 1 χρόνο αργότερα ως δοτρια αιματος,το ανακάλυψα από εξετάσεις αυτοαντισωματων που μου κάνανε.απο τότε παίρνω αγωγές.υπαρχουν μέρες που δε μπορώ να σηκωθώ απ το κρεβάτι,που… Διαβάστε περισσότερα »

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να βρεθούν θεραπείες και φάρμακα, ώστε να μείνει όσο το δυνατόν σταθερή η κατάστασή σου.

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Lou

Σε θερμοευχαριστω!!!!!Δυστυχώς,όμως ας μη γελιόμαστε….τα βαριά αυτοανοσα δεν έχουν περιόδους σταθερές ή ύφεσης,είναι μόνιμα σε έξαρση.ξερω εδώ κ πολλά χρόνια πως θα καταλειξει όλο αυτό και ευτυχώς που δε χρειάστηκε να κάνω ακτινοβολίες ή κάτι πιο βαρύ σε θεραπεια..
Γι’αυτό έγραψα αυτό το σχόλιο,για να ξέρει η γράφουσα τι συμβαίνει με τις κληρονομικές ασθένειες…δεν είναι ρόδινα τα πράγματα, άμα ένα παιδί κληρονομήσει κάτι βαρύ,όπως εγώ.κ πάλι σε χιλιοευχαριστω!!!❤❤❤

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Marie μου, σου εύχομαι καλή δύναμη στη δύσκολη πορεία σου! Η μαρτυρία σου είναι πολύτιμη, σ’ ευχαριστούμε για το μοίρασμα ❤️

Marie
Marie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

❤❤❤❤χίλια ευχαριστώ σε όλους σας!!!προστατεύετε τους εαυτούς σας όσο μπορείτε,ιδίως αυτή τη περίοδο,κ προσπαθήστε να μην αγχώνεστε ή να τα παίρνετε όλα πολύ σοβαρά…η ζωή θέλει ηρεμία!!!

tsatsara
tsatsara
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Marie μου, σου εύχομαι τα καλύτερα.
Να μην χειροτερέψει ποτέ το πράγμα.
Και πόσο μα πόσο δίκιο έχεις σε αυτό που λες για την ηρεμία!
Σου στέλνω όλη μου την αγάπη!

Mpoukitsa
Mpoukitsa
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Marie

Κοπέλα μου να ξέρεις η αυστηρή κετο βοηθάει πάρα πολύ πολλά αυτοάνοσα. Μπες στο facebook στο γκρουπ mad about keto. Θα διαβασεις για περιπτώσεις με ΣΚΠ που σηκώθηκαν από καροτσάκι κάνοντας σωστά κετο και coimbra protocol και πολλά άλλα αυτοάνοσα που βοήθησε.
Τα καλύτερα σου εύχομαι

Why deny the obvious
Why deny the obvious
3 χρόνια πριν

Μου δίνεις την εντύπωση ότι σε ενδιαφέρει περισσότερο το όνειρό σου από τον σύντροφό σου. Ή δεν τον νοιάζεσαι ιδιαίτερα ή σου λείπει η προσαρμοστικότητα. Το πρόβλημα του μοιάζει πραγματικό και το αντιμετωπίζεις σαν καπρίτσιο. Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι δικό σου και αν δεν το λύσεις θα δηλητηριάσεις και τη σχέση σας και την οικογένεια. Λίγη σημασία θα έχει αν έχετε ένα ή δύο παιδιά, αν δεν υπάρχει ουσιαστικός γάμος.

all things must pass
all things must pass
3 χρόνια πριν

“Ναι, στην περίπτωση του παιδιού, προηγείται αυτός που δεν θέλει”
Απλό,ξεκάθαρο,κάθετο.
Συμφωνώ και επαυξάνω.

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν

Λένα, δεν ξέρω πώς να σε ευχαριστήσω γι’ αυτή την απάντηση, που αν την είχα διαβάσει δυο χρόνια νωρίτερα, που βασανιζόμουν από την ίδια ερώτηση, θα είχα ηρεμήσει πολύ νωρίτερα. Αλκυόνη, αγκαλιές τεράστιες. Ναι, η επιθυμία για ένα δεύτερο παιδί (ή για ένα τρίτο ή ένα τέταρτο), μπορεί να είναι τόσο καταλυτικά ισχυρή όσο και η λαχτάρα για το πρώτο, και αυτό ο κόσμος συχνά δεν το κατανοεί. “Αφού έχεις ήδη παιδί”, σου λένε. “Θα είστε πιο άνετα”, σου λένε. “Ίσως θέλεις απλώς να εκπληρώσεις το κοινωνικό πρότυπο της οικογένειας με τα δύο παιδιά αγοράκι & κοριτσάκι, είσαι σίγουρη πως… Διαβάστε περισσότερα »

alala
alala
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αιλουροειδέστατο

Σήμερα έμαθα ότι το έμβρυο που κυοφορώ είναι πλέον νεκρό. Αυτό σημαίνει ότι μαζί του χάνονται και οι ελπίδες μου για δεύτερο παιδί, καθώς ο άντρας μου μού ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει δεύτερο παιδί (η σύλληψη ήταν τυχαία, από απροσεξία). Μου είπε ότι στενοχωρήθηκε αλλά είναι βέβαιος ότι δεν θέλει. Αυτή η ερώτηση και το σχόλιό σου με κάνουν να κλαίω, σκέφτομαι ότι σήμερα θρηνώ και την επιθυμία μου για δεύτερο παιδί. Δεν ξέρω πόσο εύκολα θα το ξεπεράσω, πάντως σίγουρα δεν είναι τόσο ανάξια λόγου ή εγωιστική επιθυμία όπως βλέπω σε πολλά σχόλια. Νιώθω ότι είναι δικαίωμά μου να… Διαβάστε περισσότερα »

Αιλουροειδέστατο
Αιλουροειδέστατο
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alala

Alala μου, λυπάμαι τόσο πολύ για το μωράκι σου… Χαίρομαι όμως που βρεθήκαμε εδώ και δεν περνάει αυτό το λούκι η καθεμιά μας μόνη με τον πόνο μας και με το βασανιστικό ερώτημα μήπως είμαστε εγωίστριες και υπερβολικές! Σου εύχομαι να το δουλέψεις με τον εαυτό σου και τον άντρα σου και να το ξεπεράσεις με αποδοχή και όχι με συμβιβασμό… και πάνω απ’ όλα, μην ξεχνάς να χαίρεσαι το πρώτο σου παιδάκι – με τον καιρό θα σου βγαίνει όλο και πιο εύκολα… Τι να πω, οι σκέψεις μου μαζί σου με όλη μου την καρδιά!

3🐣🐣🐣
3🐣🐣🐣
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  alala

λυπαμαι για αυτο που σου συνεβη, καλη αναρρωση σου ευχομαι, ψυχικα και σωματικα. ολα ειναι επιλογες ομως. θες 2ο παιδι γενικα; Τοτε μπορεις να κανεις με εναν ανθρωπο που θελει. Αν ομως θελεις με τον ανθρωπο σου κι εκεινος δεν θελει, πρεπει να γινει σεβαστη η αποφαση του. Κι εμεις δεν εχουμε παιδια, αλλα ξερω πως θελει ενα, ισως και δυο, βλεποντας και κανοντας. Αν δεν μου κανει, πρεπει να βρω αλλον.

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν

Υιοθεσία ή αναδοχή παιδιού? “Ένα ενδεχόμενο που ίσως αξίζει να σκεφτείτε.

avis
avis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

κι εγώ αυτό σκεφτηκα

IrisPrismatica
IrisPrismatica
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

Και ‘γω αυτό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα. Αν ο προβληματισμός του δεν έγκειται σε πιθανή αδυναμία του να στηρίξει την οικογένεια (άρα και δισταγμό να την μεγαλώσει, ούτως ή άλλως), αλλά μόνο στο ζήτημα της κληρονομικότητας, γιατί να μην εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο;

Iraklis
Iraklis
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

Νομίζω ότι η γυναίκα έχει ανάγκη να κάνει δικό της παίδι με ότι αυτό συνεπάγεται.Οχι να μεγαλώσει την οικογένεια της με άλλους τρόπους….

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Iraklis

Αν είναι έτσι, (πράγμα που δεν φαίνεται απολύτως ξεκάθαρα από την ερώτηση) τότε μιλάμε για μεγατόνους εγωισμού.

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

Οχι @κατερινιω δεν ειναι καθολου εγωιστικο να θελει καποιος 2ο ή και 3ο παιδι.
Η τουλαχιστον οχι περισσοτερο απο καποιον που δεν θελει κανενα παιδι ή δεν θελει 2ο ή 3ο κτλ.

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Μα δεν κρίνω το πόσα παιδιά μπορεί να θέλει ο καθένας! Εγώ προσωπικά δεν ήθελα κανένα παιδί, και μπορείς να καταλάβεις τι έχω ακούσει. Δεν θα έκανα το ίδιο σε κανένα. “Η ασθένεια του είναι κληρονομική και θα μπορούσε να επηρεαστεί και η υγεία του γιου μας” “Φοβάται μήπως αυτή τη φορά δεν είμαστε τυχεροί και το δεύτερο παιδί κληρονομήσει κάτι” Μιλάω για αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση που υπάρχει επιβεβαιωμένη κληρονομικότητα, που μπορεί να φέρει στον κόσμο ένα παιδί με προδιαγεγραμμένη υγεία. Αν αυτό δεν είναι εγωιστικό, δηλαδή το να ικανοποιήσεις την ανάγκη σου για μητρότητα, απόλυτα σεβαστή σε άλλη… Διαβάστε περισσότερα »

este
este
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Κατερινιώ

@Κατερινιώ η ανάγκη αυτή του ανθρώπου να κάνει ή να μην κάνει παιδιά δημιουργείται (ή απλά υπάρχει) πολλές φορές ανεξαρτήτως συνθηκών (οικονομικών/κοινωνικών κτλ.). Δεν ξέρω αν είναι εγωιστική, μπορεί και να ναι, αλλά για μένα είναι απολύτως σεβαστή. Θεωρώ επίσης οτι δεν είναι καθόλου εφικτό (και κατά την γνώμη μου, ούτε έξυπνο) να την καταπνίξεις. Το πως θα το χειριστεί η φίλη, είναι ένα άλλο θέμα. Προφανώς δεν μπορεί να πείσει τον άντρα της να αλλάξει γνώμη, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί και η ίδια να αλλάξει γνώμη ή συναίσθημα λόγω των συνθηκών.

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  este

Καταλαβαίνω τι λες. Συμφωνώ φυσικά. Ναι, κανείς δεν λογοκρίνει το συναίσθημα και τις ανάγκες. Εγώ για τις πράξεις, για το δια ταύτα μίλησα. Εξάλλου, όπως ανέφεραν και σε πολλά σχόλια, και μάλιστα γυναίκες που έχουν βιώσει το ίδιο, η αποδοχή του συναισθήματος τις βοήθησε στο να πάρουν μια απόφαση.

Σουσουράδα
Σουσουράδα
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ με τη Λένα και κρινω πολύ ώριμη τη στάση του συντρόφου σου. Σίγουρα μπορεί να βγει και το δευτερο παιδί υγιές μα υπάρχει και ένα ρίσκο. Ήδη υπαρχει το ρισκο και για το πρώτο σας παιδί. Αν ήμουν στη θέση σας και δεν ειχαμε καθόλου παιδιά, δεν θα έλεγα να μην πάρουμε καθόλου το ρισκο αλλά άλλο ενα ρίσκο άλλο δύο. Απο οτι φαίνεται και για εκείνον ένα ρίσκο είναι αρκετό και δεν θέλει να βάλει στη ζωή του δεύτερο. Και άλλη μια παραμετρος: ακόμα κι αν κάποιος μπορούσε να σας εγγυηθεί οτι τα παιδιά θα ειναι μια χαρά,… Διαβάστε περισσότερα »

ντισκολάτα
ντισκολάτα
3 χρόνια πριν

Αλκυόνη σε καταλαβαίνω αλλά μέχρι ενός σημείου. Είμαι τιμ σύζυγος ολ δε γουέι. Πέρασε μια περιπέτεια υγείας και ανακάλυψε κάτι που του άλλαξε όλα του τα δεδομένα. Μου φαίνεται πολύ περίεργο που παίρνεις τόσο ελαφρά τη καρδία τον παράγοντα κληρονομικότητας. Επίσης, μου φαίνεται κάπως αναίσθητο από πλευράς σου. Έχεις σκεφτεί τις επιπτώσεις στην ψυχολογία του συζύγου αν υποκύψει εν τελει στην επιθυμία σου, πάρετε το ρίσκο και δεν έχει ευτυχή κατάληξη; Πως θα μπορέσει να διαχειριστεί το γεγονός ότι η δική του ασθένεια επηρέασε την υγεία του παιδιού σας; Έχεις κολλήσει τόσο πολύ μέσα στο όνειρο σου που αρνείσαι να… Διαβάστε περισσότερα »

Mr Monopoly
Mr Monopoly
3 χρόνια πριν

Δε ζω με το φόβο μήπως πάει στραβά σημαίνει ότι θα μπω σε αεροπλάνο και ας έχει έστω και ελάχιστες πιθανότητες να πέσει. Το να κάνω παιδί με αποδεδειγμένη μια κληρονομική ασθένεια λέγεται ανευθυνότητα. είμαι team σύζυγος στην ερώτηση αυτή.

J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σου πει τι να κάνεις με το σώμα σου. Όπως και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο σώμα σου χωρίς την άδεια σου. Μιλάς για τον άντρα σου , σα να μη σου κάνει ένα απλό χατίρι, σαν να πρόδωσε το όνειρο σου. Εκτός από τα ιατρικά, που δεν τα λαμβάνουν σοβαρά όλοι οι άνθρωποι, τίθεται το θέμα της επιλογής του. Πρέπει να εμπεδώσεις ότι δεν έχεις το δικαίωμα να επιβάλλεις σε κάποιον να κάνει παιδί , ακόμη κι αν στην αρχή είπε ναι και μετά το μετάνιωσε, Δε γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω μας… Διαβάστε περισσότερα »

Enamorame Coqueteame
Enamorame Coqueteame
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Υπαρχουν και περιπτωσεις οπου μια γυναικα λιγο πολυ δικαιουται να εκνευριστει με το συντροφο της για ”κοινα” ονειρα που τελικα δεν πραγματοποιηθηκαν, για το λογο οτι ειναι ορισμενοι αντρες που σκοπιμα υποσχονται παρα πολλα χωρις να τα εννοουν…Ειτε αυτα εχουν να κανουν με γαμο και οικογενεια, ειτε πιο γενικα με αλλα πανω στο θεμα της οργανωσης του κοινου βιου τους…Αλλα εδω περα συγκεκριμενα ο ανθρωπος εχει ενα σοβαρο προβλημα, το οποιο ειναι κ παραειναι επαρκης λογος για να δισταζει να προχωρησει σ’ενα 2ο παιδι μαζι της οσα τετοια ονειρα και να εκαναν κι οτι και να της ειχε υποσχεθει.. .Και… Διαβάστε περισσότερα »

ZiggyStardust
ZiggyStardust
3 χρόνια πριν

Θα σταθω στην ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ τοποθετηση της Λενας “Ναι, στην περίπτωση του παιδιού, προηγείται αυτός που δεν θέλει.” και θα σωπασω. –

idril
idril
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  ZiggyStardust

Αυτή η τοποθέτηση με βοήθησε τόσο μα τόσο πολύ όταν βρέθηκα αντιμέτωπη με την ίδια απαίτηση από το συντρόφι μου. Όσο και να θέλει ο ένας, εκείνος που δεν θέλει θα επηρεαστεί περισσότερο και θα επηρεάσει και το παιδί στην πορεία. Μπόρεσα με όπλο αυτή την αποστροφή να μιλήσω για όοοολους τους λόγους που δεν θέλω ένα δεύτερο, και να αποδομήσω την εντύπωση πως όταν περιμέναμε το πρώτο μας παιδί ήμασταν ευτυχισμένοι χάρη στο ίδιο το παιδί. Να του ζητήσω να σκεφτεί γιατί το θέλει τόσο πολύ ο ίδιος, και πώς θα χειριστεί τη ματαίωση μιας επιθυμίας του. Να προτείνω… Διαβάστε περισσότερα »