in

Αγαπητή «Α, μπα»: Σχετικά με την σελίδα στο facebook «όχι, δεν είσαι μισογύνης»

Ακόμα για το πως οι σουφραζέτες καταπίεζαν τους άντρες για να πάνε στον πόλεμο και φορούσαν ένα φτερό σύμβολο ντροπής σε όσους δεν είχαν καταταγεί ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

2a508480593983a5427602265af195fc

Α,μπα καλησπερα τον τελευταιο καιρο διαβαζω την αντιφεμινιστικη σελιδα στο φμπ “Οχι, δεν εισαι μισογυνης” και με εχει βαλει σε σκεψεις. Αναφερει θεματα σχετικα με δολοφονιες αντρων απο γυναικες, για το ποσο λιγοτερες γυναικες εν τελει καταδικαζονται η για το ποσο πιο ευκολα πιστευουν τις γυναικες σε ενα δικαστηριο, ακομα και για το δικαιωμα ψηφου που οπως υποστηριζει το ειχαν μονο οι πλουσιοι αντρες κ μετα κ καποιες πλουσιες γυναικες κ στη συνεχεια το 1920 δοθηκε σε ολους αντρες γυναικες ανεξαρτητα απο το εισοδημα. Ακομα για το πως οι σουφραζετες καταπιεζαν τους αντρες για να πανε στον πολεμο και φορουσαν ενα φτερο συμβολο ντροπης σε οσους δεν ειχαν καταταγει. Δεν εχω καποια ερωτηση και σιγουρα δεν θεωρω οτι οι γυναικες ειμαστε το προνομιουχο φυλο αλλα δεν μπορω καποια απο αυτα που αναφερει να τα δικαιολογησω μονο με την εδραιωση της πατριαρχιας.

διαβαζοντας και την αλλη μερια

Δεν υπάρχει «άλλη πλευρά» όταν μιλάμε για τον φεμινισμό. Αυτό θέλουν να κυκλοφορήσουν οι καταπιεστές, και στο σύμπαν του «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές», πιάνει. Δεν γίνεται να δέχεσαι «άλλη πλευρά» όταν το αίτημα είναι η ισότητα.

Ο φεμινισμός δεν είναι διαγωνισμός για το ποιο φύλο καταπιέζεται περισσότερο (διότι φανερά είναι το γυναικείο, και οι άντρες καταπιέζονται, ναι, οπότε ας έρθουν να αγωνιστούν μαζί μας), ούτε έχει στόχο την μητριαρχία, ούτε τα έχει βάλει με όλους τους άντρες ανεξαιρέτως, ούτε θέλουν οι φεμινίστριες να αντικαταστήσουν τους άντρες στο ίδιο άνισο σύστημα. Αυτό το λένε οι τύποι του «όχι δεν είσαι μισογύνης» γιατί τόσα ξέρουν, τόσα καταλαβαίνουν, και τόσα καταλαβαίνουν γιατί ξέρουν ότι απειλούνται τα προνόμια τους.

Αυτά που λέει είναι από απλοποιήσεις μέχρι ανακρίβειες και κάποια είναι απλώς ψεματούκλες. Για αυτά που ισχύουν, η απάντηση είναι ότι η λύση είναι αυτή που ζητούν οι φεμινίστριες, δηλαδή ισότητα. Ούτε στις φεμινίστριες αρέσει που ο ανδρισμός αποδεικνύεται με θυσία στον πόλεμο. Ο φεμινισμός εξακολουθεί να ζητάει ισότητα. Δεν βλέπω, και δεν θα έπρεπε ούτε εσύ να βλέπεις, πώς ακυρώνεται το δικαίωμα στην ισότητα, όταν ένας απέναντι σου αραδιάζει με πόσους τρόπους υποφέρουν και οι άντρες. Και πάλι, ισότητα θέλουμε. Είναι σε κάποιες περιπτώσεις οι γυναίκες θύτες λόγω των στερεοτύπων φύλου; Ωραία, ΚΑΙ αυτό θα λυθεί με την ισότητα.

Όταν διαβάζεις κάτι που σε προβληματίζει, το πρώτο που πρέπει να κάνεις, πολύ πριν προβληματιστείς, είναι να εξακριβώσεις την ακρίβεια και τα δεδομένα της αρχικής δήλωσης. Ο φίλος μας εδώ θέλει να πει «αφού και οι γυναίκες επωφελούνται από την πατριαρχία, δεν χρειάζεται να την αλλάξουμε». Δεν θέλει να το πει όμως, θέλει να κάνει τις γυναίκες να ντραπούν τα αίσχη τους, ώστε να σταματήσουν να μιλάνε, και έτσι να μην αλλάξει τίποτα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

57 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
3 χρόνια πριν

Ο φεμινισμός δεν παλεύει ενάντια στους άντρες, αλλά στις ανισότητες που βασίζονται στο φύλλο.
Δεν είναι άντρες vs γυναίκες, αλλά άντρες και γυναίκες που πιστεύουν στην ισότητα vs πατριαρχίας.

Δηλαδή, πραγματικά, δεν είναι δύσκολο κόνσεπτ. Αν δεν υπήρχε πατριαρχία δεν θα ρεζιλεύονταν οι άντρες που δεν θέλουν να πολεμήσουν και οι γυναίκες που σκότωναν θα καταδικάζονταν εξίσου συχνά με τους άντρες. Οπότε οι αλλάδες θα ήταν ευχαριστημένοι, (αν δεν έψαχναν απλά μια βλακεία να πουν).

Ms.Lego
Ms.Lego
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

πολύ πολύ ωραίο το “οι αλλάδες”! ισως να τους πουμε και ναιαλλάδες, ή γιεσμπατάδες (συγγνώμη χαίρομαι μόνη μου).

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ms.Lego

Γιεσμπαταδες, ε? 😂

Ιζόλδη
Ιζόλδη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο κόνσεπτ. Χθες ανέβασα πίεση και τσακώθηκα με συνάδελφο – δεν του το χα ότι είναι μισογύνης είναι η αλήθεια- που επέμενε ότι η κλίκα(!) φεμινισμός του τη δίνει γιατί βασίζεται στην παραδοχή ότι είμαστε όλοι *ίδιοι* ενώ δεν είμαστε, κάνοντας και τον παραλληλισμό ότι αυτός είναι ψηλός κι εγώ κοντή (wtf). Ποιος στα είπε αυτά χριστιανέ μου; Καταρχήν δεν είναι κλίκα ή σέχτα και δεύτερον θέλουμε να είμαστε όλοι ίσοι, δηλαδή να έχουμε ίσα δικαιώματα, να μην υπάρχουν διακρίσεις ή καταπίεση λόγω του φύλου μας. Η απάντησή του ήταν, α δεν ξέρω, αυτό το feeling εισπράττω,… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Ιζόλδη

Το να σε θεωρούν υστερική τέτοια άτομα είναι οτι πιο κοντινό σε απάντηση σε προσευχή, μετά σε αποφεύγουν και γλιτώνεις.
Του λες ένα: ναι, που το κατάλαβες, ολες οι γυναίκες αυτό ευχόμαστε, να ‘χαμε πουλι για να παίρνουμε αυξήσεις χωρις να ξεσκιζομαστε στη δουλειά και μπορείς να πηγαίνεις να βαλεις καφέ με την ησυχία σου! Γιατι αν τα δικαστήρια αναγνωριζαν οτι οι άντρες μπορούν να φροντίσουν παιδιά, μετά θα έπρεπε ο τυπάς να ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!! Η ότι δύο αντρες ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ!! Το ανήκουστο δηλαδη!

acantholimon
acantholimon
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

“οι γυναίκες που σκότωναν θα καταδικάζονταν εξίσου συχνά με τους άντρες” Αυτό το ισχυρίζονται άνθρωποι,που συμφωνούν με τις απόψεις της σελίδας.Δε σημαίνει,ότι ισχύει κιόλας.Καταλαβαίνω το πνεύμα με το οποίο το έγραψες.Σαν απάντηση σε εκείνους,που πιστεύουν,ότι οι γυναίκες χαίρουν προνομιακής μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη:”Αν θεωρείς,φίλε,ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα,ορίστε και η αιτία,ορίστε και η λύση,να μη συμβαίνουν”.Ήθελα,όμως να κάνω τη διευκρίνηση,για να μη μείνει καμιά σκιά.Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει,να αποδεχόμαστε ως πραγματικά στοιχεία διάφορα στατιστικά μαγειρέματα,που οδηγούν σε προκαθορισμένα αποτελέσματα.Η στατιστική είναι ένα εργαλείο,που για να χρησιμοποιηθεί σωστά και να δώσει χρήσιμες και αξιοποιήσιμες απαντήσεις,χρειάζεται επιστημονική γνώση,ξεκάθαρη και διαφανή μεθοδολογία.Δεν μπορεί… Διαβάστε περισσότερα »

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  acantholimon

Συμφωνώ απόλυτα acantholimon, αν ήταν αυτή η συζήτηση, φυσικά και έχεις δίκιο, φυσικά και η στατιστική είναι ένα εργαλείο εξαιρετικά ισχυρό, που σε όλα τα στάδια μπορεί να αλλάξουν τα αποτελέσματα σε λάθος χέρια. Απλά (εγώ προσωπικά) απορρίπτω κάθε συζήτηση όταν βλέπω ότι δεν πρόκειται να γίνει σε σωστούς όρους, αλλά με κανόνες ψηφοθηρικού πολιτικοποιημένου δελτίου ειδήσεων ή ίντερνετικού καβγά, όπου το μόνο που μετράει είναι ποιός θα φωνάξει δυνατότερα. Αυτά τα “επιχειρήματα” είναι τόσο γελοία που λυπάμαι τον άνθρωπο που θα κληθεί να επιχειρηματολογήσει, αν υπήρχε αντίληψη και διάθεση, η κατάρριψή τους είναι θέμα λεπτών (για ‘σένα και τη… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Anna κι εγώ προσπαθώ να το εξηγήσω έτσι αλλά όποιος δεν θέλει να καταλάβει δεν το καταλαβαίνει. Νομικά ο φεμινισμός ίσως να μην χρειάζεται σε κάποιες χώρες γιατί στον νόμο είμαστε όλοι ίσοι αλλά πρακτικά απέχουμε πολύ. Αυτό που δεν γίνεται εύκολα νοητό είναι οτι στην κουλτούρα και στην νοοτροπία κάποιων χωρών τα φύλα έχουν συγκεκριμένους ρόλους κι αυτό προσπαθεί να αλλάξει ο φεμινισμός. Ακολουθεί σεντόνι Ζω στην Ισπανία που είναι πολύ μπροστά στο θέμα φεμινισμού, ισότητας, οι ομοφυλόφιλοι παντρεύονται και υιοθετούν και γενικά στηρίζουν αρκετά τις μειονότητες. Τόσο που έχουν φτάσει να χρησιμοποιούν τον φεμινισμό για πολιτικούς σκοπούς. Υπάρχει… Διαβάστε περισσότερα »

Κατερινιώ
Κατερινιώ
3 χρόνια πριν

Υπάρχει λύση. Σταμάτα να διαβάζεις την σελίδα αυτή και άρχισε να διαβάζεις την σελίδα “Ναι, είσαι μισογύνης”

I_am_the_law
I_am_the_law
3 χρόνια πριν

Πρόκειται για μια σελίδα που χρησιμοποιεί σοβαροφανή λόγο, δήθεν τεκμηριωμένο με πηγές που όμως στη βασική της συλλογιστική φαίνεται ότι πάσχει με απλό έλεγχο. Χαρακτηριστικά διάβασα τώρα ότι και οι γυναίκες βιάζουν, γιατί λέει 30 γυναίκες/δασκάλες/βιάστριες καταδικάστηκαν επειδή έκαναν σεξ με μαθητές τους στην Αμερική το 2019. Αφενός, αυτό δεν είναι βιασμός, είναι παιδοφιλία ή κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια (και δεν μας λέει πόσοι άντρες/δάσκαλοι καταδικάστηκαν), αφετέρου δεν τον συμφέρει μάλλον, καθώς “στην Αμερική το 61% όσων βιάζονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, είναι κορίτσια κάτω των 18 ετών, στη μεγαλύτερη πλειονότητά τους λευκές” καθώς και “η Αμερική βρίσκεται στην τρίτη… Διαβάστε περισσότερα »

αστροπελέκι
αστροπελέκι
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  I_am_the_law

έχεις απόλυτο δίκιο, συχνά χρησιμοποιούν σοφίσματα και πετούν τη μπάλα στην εξέδρα, ξέρεις, όταν δεν απαντούν σοβαρά με επιχείρημα και παρουσιάζουν κάτι άλλο που “ταπώνει”, αλλά είναι άσχετο

lesnaeimailes
lesnaeimailes
3 χρόνια πριν

Μπήκα στη σελίδα και αφότου διέγραψα τους 8 κοινούς φίλους έκανα και report!

Anna
Anna
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lesnaeimailes

Θαυμάσια ιδέα, κλέβω!

Ghostwriter
Ghostwriter
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  lesnaeimailes

Έκανα και εγώ ριπόρτ αλλά η απάντηση που έλαβα ήταν οτι το περιεχόμενο δεν αντιβαίνει τους κανονισμούς του φμπ…

Lou
Lou
3 χρόνια πριν

Δολοφονια: πρώτη αιτία θανάτου γυναικων παγκοσμίως (Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγειας). Δεικτες απασχολησης και αμοιβες χαμηλότερες για τις γυναίκες σύμφωνα με ΟΛΕΣ τις στατιστικές. Χαμηλότερη εκπροσώπηση σε θέσεις λήψης αποφασεων παλι συμφωνα με ολες τις στατιστικες. Ενας μηνας κατα ετος επιπλεον εργασια απο τους ανδρες και μαλιστα απληρωτη, ανασφαλιστη εργασια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας. Στα 10 θυματα ενδοοικογενειακης βιας 7 γυναικες προς 3 ανδρες. Ξέρεις που βρίσκονται οι γυναίκες σε καλύτερη μοίρα από τους άνδρες? Έχουν υψηλότερες σχολικές επιδόσεις, υπάρχουν και χώρες όπως η Γερμανία που αυτό τεκμηριώνεται στατιστικά. Υψηλοτερες επιδόσεις στο σχολείο, μικρότερη συμμετοχή στη λήψη… Διαβάστε περισσότερα »

lioness
lioness
3 χρόνια πριν

Κάτσε διάβασε. Να ψάξεις, να διασταυρώσεις, να κρίνεις, να φιλτράρεις. Αυτό μόνο. ΔΙΑΒΑΣΕ.

J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

Είπε κανείς ότι οι γυναίκες είναι άγγελοι; Τι είναι οι γυναίκες; Άβαταρ, εξωγήινοι ; Είναι εντελώς άκυρος ο συλλογισμός του τύπου αυτού, επιπέδου δημοτικού. Στην ουσία ζητά ισότητα στην παρανομία. Δηλαδή αφού υπάρχουν κακές γυναίκες, αφήστε μας και εμάς να συνεχίσουμε να είμαστε κακοί. Απορώ γιατί σχολίασα κάτι τόσο χαζό

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν

Καλά όλα τα άλλα ανεκδιήγητα, αλλά δεν σε έβαλε σε υποψίες ότι αυτά που λένε είναι πατάτες το γεγονός ότι αναφέρονται στο καθολικό δικαίωμα ψήφου (σε ποια χώρα αναρωτιέμαι; ) το 1920 ενώ πριν ψήφιζαν μόνο οι πλούσιοι (άντρες και γυναίκες); Καλά από Παγκόσμια Ιστορία δεν έχουμε ιδέα. Αλλά δεν θυμάται κανείς αυτό το δόλιο μάθημα Ιστορίας Λυκείου όπου μας έλεγαν και μας ξαναέλεγαν για την πρωτοπορία του Ελληνικού Συντάγματος του 1844 που έδινε ΚΑΘΟΛΙΚΟ δικαίωμα ψήφου σε άντρες άνω των 25; Ότι επίσης οι Ελληνίδες μπόρεσαν να ψηφίσουν 100 χρόνια αργότερα; Δηλαδή οκ, και με βασικές γνώσεις β/βάθμιας εκπαίδευσης… Διαβάστε περισσότερα »

εξωγήινη
εξωγήινη
3 χρόνια πριν

Πρέπει να κοιτάξεις λίγο το γιατί θέλεις να πιστεψεις τέτοιες μπούρδες (σόρυ, δεν έχω άλλη υπομονή). Θέλεις να μην χρειαστεί να παλέψεις άλλο, θες να λυθούν όλα μαγικά και να μην χρειαστεί να διαλέξεις στρατόπεδο. Γιατί με το που θα συνειδητοποιήσεις σε όλο του το μεγαλείο τι σημαίνει πατριαρχια και κουλτούρα του βιασμού δεν θα ξανανιωσεις ασφαλής. Και θα έχεις δίκιο. Αλλά έχεις την επιλογή να παλέψεις για την ισότητα. Κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις το κουράγιο, τουλάχιστον μην μπαίνεις εμπόδιο, κάνοντας μάγκες αυτούς που γράφουν τέτοια τέρατα. Κάθε φορά που διαβάζεις την αποψαρα κάθε προνομιούχου να σκέφτεσαι ποιος… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
3 χρόνια πριν

Μια απολύτως σίγουρη ιστορική ανακρίβεια: το δικαίωμα ψήφου ήταν όντως εξαρτημένο από περιουσιακά κριτήρια, αλλά περιοριζόταν αυστηρά στους άντρες. Ακόμα και η πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας ή της Αγγλίας, απλούστατα δεν μπορούσε να ψηφίσει. Στη συνέχεια, το δικαίωμα ψήφου επεκτάθηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους άντρες και, με μεγάλη καθυστέρηση στις γυναίκες.

Κιμ Απίθανη
Κιμ Απίθανη
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

είσαι σίγουρη/ος; Δεν βρήκα πουθενά στο ίντερνετ ότι είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο οι πλούσιοι άνδρες!

kalispetra
kalispetra
3 χρόνια πριν

Η ρητορική της σελίδας αυτής είναι ο ορισμός της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Φτιάχνουμε ένα σύστημα που ότι και να κάνουν οι γυναίκες είναι λάθος -> οι γυναίκες κάνουν κάτι -> το σύστημα επιβεβαιώνεται γιατί τελικά πάλι λάθος κάναν.

Το “καλό” της υποθέσης είναι τουλάχιστον πως για να υπάρχει η ανάγκη για οργανωμένο αντιφεμινισμό, σημαίνει πως κινήματα ισότητας αρχίζουν να ακούγονται περισσότερο.