Αγαπητή «Α, μπα»: Θα μειωθεί ποτέ ο μισογυνισμός στην Ελλάδα;

Δεν καταλαβαίνουν ότι προσβάλουν τις γυναίκες

Το Α,μπα είναι μεγάλη ανακούφιση ώρες ώρες, ευχαριστούμε! Στο θέμα μας γιατί θα σκάσω. Θα μειωθεί κάποτε ο μισογυνισμός στην Ελλάδα; Ειδικά οι Έλληνες άντρες προβάλλουν μία απίστευτα σθεναρή αντίσταση όταν τολμήσει κάποιος να πει ”Αυτό το αστείο, δεν είναι αστείο. Είναι χιούμορ 15χρονου που προσβάλλει τις γυναίκες.” Όταν κάποιος αναφέρει τη λέξη ”Σεξισμός” γίνεται αυτόματα αντικείμενο χλευασμού και διάφορων χαρακτηρισμών. Θεωρώ ότι ξέρω να κάνω το διαχωρισμό ανάμεσα σε ένα έξυπνο meme κι ενός που ξερνάει μισογυνισμό. Τη δικαιολογία ότι ένα μέρος φεμινιστριών/ων έχει τραβήξει το κίνημα από τα μαλλιά δεν τη δέχομαι πλέον, παραείναι βολική γι’αυτούς. Μερικές φορές με πνίγει το άδικο όταν βλέπω τέτοιες συμπεριφορές από άτομα μορφωμένα, αντιρατσιστές, δήθεν σκεπτόμενοι. Οι ίδιοι μου οι φίλοι, που δεν είναι p.c. όταν προσβάλλεται το γυναικείο φύλο αλλά θα πλακώσουν στα reports ένα ρατσιστικό meme. Στο όνομα του χιούμορ. Δεν απαντάω πλέον σε αναρτήσεις, δεν έχει νόημα. Θα μειωθεί κάποτε ο μισογυνισμός στην Ελλάδα; Ρητορική ερώτηση φυσικά, εγώ πιστεύω πως όχι. ps. Τα τελευταία χρόνια μένω στο Βέλγιο και δε σκοπεύω να γυρίσω πίσω. Όχι για τα χρήματα, αλλά επειδή ξαναχτίζεται η πίστη μου στο αντρικό φύλο.

Άστο Καλύτερα

Φυσικά θα μειωθεί, και έχει ήδη μειωθεί. Εσείς οι μικρότερες (χα) δεν φανταζόσαστε σε τι επίπεδο ήταν το catalling στο δρόμο όταν ήμασταν εμείς παιδιά και έφηβες. Η μοιχεία ήταν αδίκημα. Το διαζύγιο ήρθε με τον Αντρέα και τη Μιμή. Άπειρα παραδείγματα. Όχι ότι δεν έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Τον διανύουμε όμως. Ακόμα και ένα σάιτ όπως το Α μπα θα ήταν σαν εξωγήινο μανιτάρι πριν από πέντε χρόνια.

Ποιες είναι οι φεμινίστριες που έχουν τραβήξει το κίνημα «από τα μαλλιά», και γιατί πρέπει να δικαιολογηθούμε εμείς για αυτό; Αν κάποια λέει κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε, γιατί εκπροσωπεί όλο το κίνημα, και όχι μόνο τον εαυτό της; Γιατί πρέπει να υποφέρουμε όλες; Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μιλάει για λογαριασμό της μόνο, και πρέπει να σταθούμε υποχρεωτικά όλες από πίσω;

Ο φεμινισμός είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση. Ζητάει ισότητα. Όλα τα άλλα είναι επιμέρους συζητήσεις για το πώς θα επιτευχθεί αυτό, και πού είναι τα πεδία που χρειάζονται κριτική, αλλαγή, φροντίδα. Σε αυτό μπορεί να έχουμε διαφωνίες. Δεν δέχομαι όμως ότι είναι σωστό να δικαιολογείσαι εσύ, ή να θεωρείς επιχείρημα «τις φεμινίστριες που το τραβάνε από τα μαλλιά». Όταν σου το ξαναπούν αυτό, ρώτα ποια φεμινίστρια εννοούν και τι είναι αυτό που είπε που είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά. 99% δεν έχουν ούτε ένα παράδειγμα να σου δώσουν. Αν ήξεραν την Camille Paglia, δεν θα συζητάγατε την αλφαβήτα για τα σεξιστικά αστεία στο φέις.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

64 points
Upvote Downvote

51
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
19 Θέματα σχολίων
32 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
27 Συντάκτες σχολίων
SmurfakosbozonioΛένα ΦουτσιτζήI need my medicineseagull Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Ξαναχτίζεται η πίστη σου στο ανδρικό φύλο γιατί είσαι στο Βέλγιο. Γιατί όλοι οι Έλληνες άνδρες είναι μισογύνηδες… τι άλλο θα ακούσουμε;
Προφανώς χρειάζεται να ξαναδείς τους Έλληνες φίλους σου.
Καλό το εξωτερικό ανοίγει ορίζοντες δεν λέω, αλλά από μόνο του δεν καθιστά κάποιον προχω, αντιρατσιστή κλπ κλπ. Οι πεποιθήσεις είναι βαθιά ριζωμένες και χρειάζεται πολλή δουλειά για πραγματική αλλαγή. Άλλο επίφαση άλλο πραγματικότητα.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μια απλή ερώτηση: έχεις ζήσει στο εξωτερικό, όπου εξωτερικό στην κουβέντα αυτή ίσον δυτική Ευρώπη; Νομίζω ότι μιλάω για πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών που έχουν ζήσει όταν λέω πως δε γίνεται να έχεις ζήσει και να κάνεις αυτό το σχόλιο.

Είναι σα να λες σιγά την οδηγική παιδεία των βορειοευρωπαίων, όλοι οι Έλληνες οδηγοί είναι δηλαδή για μπάτσες; Όχι, δεν είναι όλοι, αλλά όταν πας από ένα μέρος με 50% μαλάκες σε ένα άλλο μέρος με 10% μαλάκες*, τη διαφορά μπορείς και να τη μυρίσεις στον αέρα.

* νούμερα που προέκυψαν από ενδελεχείς επιστημονικές έρευνες

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Δεν αμφιβάλω ότι συγκριτικά υπάρχει διαφορά δεν έγραψα κάτι τέτοιο άλλωστε. Μίλησα για την γενίκευση απέναντι στους Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση έχει να κάνει και με το «δείγμα» που μελέτας. Άλλο μια αστική περιοχή άλλο η επαρχία π.χ. ακόμα και σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Αν έλεγε πολλοί Έλληνες άνδρες δε θα το σχολίαζα. Καμία φορά έχουμε την τάση επειδή εμείς γνωρίσαμε μια κατάσταση να θεωρήσουμε ότι είναι ο κανόνας. Σε αυτό αναφέρομαι. Επίσης αυτό που λέω είναι ότι οι Έλληνες φίλοι της που μόνη της τους κατατάσσει p.c. μπορεί να μην είναι όσο θέλει να πιστεύει ότι είναι αλλά μόνο επιφανειακά.

Αλυτάρχης
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι και η αλλαγή συμπεριφοράς των ίδιων των Ελλήνων που φεύγουν για εξωτερικό. Ξαφνικά αρχίζουν να σέβονται περισσότερο τους θεσμούς και το περιβάλλον και σίγουρα δείχνουν πιο δεκτικοί σε αλλαγές.
Έχει συμβεί πολλές φορές να συναντήσω τον ίδιο άνθρωπο στο εξωτερικό παρουσιάζοντας μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από ότι στην Ελλάδα. Το άσχημο είναι ότι όταν επιστρέφει έστω και για λίγο μεταμορφώνεται στα παλιά. Πως γίνεται αυτό δεν καταλαβαίνω!

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Αλυτάρχη, peer pressure?

Κανείς δε θέλει να είναι ο μαλάκας που δείχνουν με το δάχτυλο όταν ξέρει πως θα τον δείχνουν με το δάχτυλο.

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Δε νομίζω πως υπάρχει καμία γενίκευση κατά του συνόλου των Ελλήνων (ούτε και υπέρ των Βέλγων) ως ξεχωριστά άτομα, μη το κάνουμε #notallmen.

Κοινωνικές συνθήκες συγκρίνονται εδώ: ααα για δες, να μια χώρα που οι άντρες παίρνουν εκείνοι τα δικά μου ρούχα να τα πλύνουν.

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Καλά τα λες απλά να είναι οι συνθήκες πανομοιότυπες. Γιατί αν φεύγεις από το κάτω παρτάλι και στην Αθήνα να κατέβεις θα δεις τους άνδρες με άλλο μάτι. Από την άλλη αν από μια αστική περιοχή βρεθείς πχ σε επαρχία της βόρειας Αγγλίας δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι θα έχεις την ίδια άποψη. Όποτε το με τι συγκρίνεις έχει την σημασία του

PJ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Seagull να συγκρίνεις “παρόμοια” πράγματα όμως. Αθήνα με Βερολίνο, Θεσσαλονίκη με Ναντ. Σίγουρα παίζει ρόλο το αν είσαι σε χωριό, αλλά κανείς δεν έβγαλε τους Βέλγους καλύτερους συγκρίνοντας τις Βρυξέλλες με χωριό του Έβρου.

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Αυτό λέω. Και πάλι όμως. Ποιας κοινωνικής τάξης; Δηλαδή ένας Βέλγος ταξιτζής με έναν Αθήναιο γιατρό;
Αυτό που θέλω να πω είναι μην βάζουμε ταμπέλες καλύτερα με βάση την καταγωγή και μόνο. Για τους Βέλγους, Έλληνες, Γερμανούς, whatever.

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Παιδια, θα ηθελα να μοιραστω την προσωπικη μου εμπειρια. Που δεν ειναι τιποτα αλλα περαν αυτου – η προσωπικη μου εμπειρια. Εχω κανει ας πουμε 3 σχεσεις με Ελληνες και 3 σχεσεις με αλλοδαπους (Δυτικοευρωπαιους). Αυτο που λεω οταν με ρωτανε φιλοι καμια φορα αν εχω διαφορες τους δινω αυτο το σχηματικο παραδειγμα: με τους Ελληνες το σεξ τελειωνε οταν ολοκληρωναν οι αντρες. Με τους αλλοδαπους το σεξ τελειωνει οταν ολοκληρωσουν και οι δυο. Τωρα μην με δειρετε, ενα παραδειγμα προσωπικης παρατηρησης ειναι, και δεν αποσκοπει σε γενικευση.

bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Ναι ναι ναι!! Θα μειωθεί και μειώνεται καθημερινά!! Ειδικά εμείς οι εκπαιδευτικοί το βλέπουμε και μέσα από τα παιδιά στα χρόνια που περνάνε!Μπορώ να γράψω βιβλίο για τα αισιόδοξα μηνύματα από το μέλλον! Ένα θα πω μόνο. Πριν το Πάσχα, κάναμε στο φροντιστήριο ένα πάρτυ και οι μαθητές μοίρασαν αρμοδιότητες… Αν έχετε το θεό σας, τα κορίτσια ανέλαβαν το κουβάλημα και τα αγόρια το καθάρισμα!! Και ήταν όλοι οκ και cool με αυτό, εκτός από εμένα που κόντεψα να δακρύσω από χαρά! Άλλο, έκανα στα Juniors μικρά δωράκια και σε κάποια αγόρια έτυχαν ροζ κούπες και ΚΑΝΕΝΑ δεν είπε κάτι…… Διαβάστε περισσότερα »

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Καλε, γραψτο το βιβλιο 🙂

Flying Grandma
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Advocate

Κυρία! κυρία! Έχω και εγώ τέτοια ιστορία να διηγηθώ. Καλή μου φίλη είναι εκπαιδευτικός και κάνει μαθήματα μελέτης σε παιδιά δημοτικού. Κάποια στιγμή τα κορίτσια της τάξης φώναζαν και έκαναν φασαρία. Η φίλη μου βλακωδώς είπε “βρε κορίτσια καθονται τα αγόρια ήσυχα και κάνετε εσεις τα κορίτσια φασαρία;” Ένα από τα κορίτσια (όχι πάνω από 11-12 ετών) της απάντησε: Κυρία αυτό που είπατε είναι σεξιστικό! Η φίλη μου (Αφού ξεπέρασε τη στιγμή-δέος όπως μου εξήγησε μετά) ζήτησε συγνώμη και είπε στα παιδιά ότι έχουν δίκιο, αυτό που είπε ήταν σεξιστικό. Όταν το συζητούσαμε εκ των υστέρων μου είπε ότι τα… Διαβάστε περισσότερα »

Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

flying grandma σχεδόν έκλαψα με αυτή την ιστορία

I_am_the_law
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

Αν σου πουν “το τραβάνε από τα μαλλιά” πες “κι αυτό σεξιστικό είναι. Μας γυρίζει στην εποχή των σπηλαίων”. Κάτσε σε μια άκρη και δες τους να εκρήγνυνται. Problem solved.

Betty Boop
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Χαχαχα! Γέλασα φωναχτά!

Chopy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Νομίζω πως πολλοί (άσχετοι) θεωρούν ότι οι φεμινίστριες είναι κάτι σαν τις καρικατούρες που προβάλλονται καμιά φορά στην τηλεόραση, γυναικών που συμπεριφέρονται σαν πατροπαράδοτοι άντρες, που βάζουν τους συζύγους τους να κάνουν όλες τις δουλειές στο σπίτι και αυτές διαβάζουν εφημερίδα με τα πόδια στο τραπεζάκι και περιμένουν ακόμα και το ποτήρι νερό στο χέρι. Κάτι σαν τις γκέι καρικατούρες στην τηλεόραση (απαράδεκτοι κλπ.), αυτό είδαμε στο mega, άρα έτσι πρέπει να είναι…

αστροπελέκι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Η εκπαίδευση κάνει θετικά βήματα στο κομμάτι αυτό, αλλά δε φτάνει. Ο μισογυνισμός είναι ριζωμένος στην ελληνική οικογένεια, διαιωνίζεται ύπουλα αλλά σταθερά μέσα από απλοικές αντιλήψεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, μέσα από ανέκδοτα, που επανακυκλοφορούν στο φ/β, μέσα από τηλεοπτική σαβούρα που προτείνει πρότυπα και αναμασά παρωχημένες κλισεδιές. Νομίζω συνδέεται και με ένα νεοσυντηρητισμό που επανέρχεται τα τελευταία χρόνια μέσα απ’ το τρίπτυχο “πατρίς- θρησκεία-οικογένεια”, απενοχοποιημένο όμως από πολιτικές συνδηλώσεις. Ο πατριωτισμός είναι της μόδας, οι σταυροί και τα κομποσχοίνια επίσης, όσο για την οικογένεια, δεν το συζητώ, φτάνουμε και μέχρι την αμφισβήτηση του πολιτικού γάμου και του… Διαβάστε περισσότερα »

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Στη νέα γενιά που τώρα διαμορφώνεται να έχεις τις ελπίδες σου. Το να πιστεύεις ότι θα ξεβολευτεί ο πενηντάρης, εξηντάρης κλπ που μεγάλωσε με συγκεκριμένα μυαλά και που μπαίνοντας στο σπίτι φωνάζει “γυναίκα! Γύρισα!” , είναι ουτοπικό.

vaggelis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

εχει μειωθει το θεμα μισογυνισμος,απλα υπαρχει ο κρυφος κ κυριως στην κεντρικη κ βορεια ευρωπη( ο λογος αλλαγης συμπεριφορας ειναι απλα η εφαρμογη αυστηρων νομων) μην πιστευεις οτι στο βελγιο η στην γερμανια που ημουν δεν υπαρχει σεξισμος-μισογυνισμος απλα αυτοι καλυπτονται κ φοβουνται τους νομους,ενω στην ελλαδα ειμαστε αναισθητοι σε ολα κ τα λεμε κ τα πραττουμε χυμα χωρις συνεπειες. Ξερεις τι μισογυνισμο συναντησα σε δρεσδη αννοβερο,μπαλιγκεν,καρλσρουη κ αλλου κ εγω ειμαι ανδρας κ δεν αντεχα,μην εχεται αυταπατες οτι στην ευρωπη ειναι ιδανικα ενω εδω οχι απλα υπαρχουν κανονες ενω εδω οχι, ξερεις ποσους σουηδους -γερμανους -βελγους οικογενειαρχες κατα τα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Όταν όμως λες: ”Αυτό το αστείο, δεν είναι αστείο. Είναι χιούμορ 15χρονου που προσβάλλει τις γυναίκες.” είναι σαν να λες ότι ο μισογυνισμός οφείλεται στην ανωριμότητα. Ο μισογυνισμός δεν οφείλεται στην ανωριμότητα, ο μισογυνισμός οφείλεται στο μισογυνισμό!

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Εγώ πάντως έχω δει σε φίλους μου σταδιακή αλλαγή με τα χρόνια. Όταν κάποτε πριν χρόνια σε ένα αστείο είπα ότι ήταν σεξιστικό με είπαν υπερβολική και είναι απλά χιούμορ. Και την προηγούμενη βδομάδα οι ίδιοι άνθρωποι πάνω σε μια κουβέντα όταν είπα ότι η ελληνική κοινωνία είναι σεξιστική και μισογυνιστικη συμφώνησαν. Ο ίδιος φίλος που είχε πει κάποτε εκείνο το αστείο μετά από κάποιο καιρό σχολιάζοντας αρνητικά την εμφάνιση μιας κοπελας στο δρόμο γυρνάει και λέει στον εαυτό του κυρίως καλά το γαμησαμε στα σχόλια, οι γυναίκες δεν υπάρχουν για να παίρνουμε εμείς μάτι. Οπότε ναι, τα πράγματα αλλάζουν… Διαβάστε περισσότερα »

Jelly Roll
Μέλος
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Έλα να γνωρίσεις τη νέα γενιά που τους έχω μαθητές. Τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν κάποτε,που αν αποδεχοσουν τις γυναίκες δεν το έλεγες κάπως και δεν υπήρχε η έννοια σεξισμός στα μυαλά των αγοριών. Πλέον υπάρχει συνειδητοποίηση και στήριξη από τις μικρότερες γενιές, σε ευρεία κλίμακα. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτσι, φυσικά. Το ότι υπάρχουν όμως πολλά, συνειδητοποιημενα προς αυτή τη κατεύθυνση, παιδιά, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.