in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί σχολιάζω και κατακρίνω αυτήν την κοπέλα ενώ ξέρω ότι δεν είναι σωστό;

Με ενοχλούσε επίσης ότι φλέρταρε και ζουζούνιζε με τους συναδέλφους κοινή θέα ενώ είχε σχέση

Με ενοχλούσε επίσης ότι φλέρταρε και ζουζούνιζε με τους συναδέλφους κοινή θέα ενώ είχε σχέση ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 28

Αγαπητή Α, μπα και σχολιαστές, έπιασα τον εαυτό μου να σχολιάζω αρνητικά μια κοπέλα και δεν ξέρω πώς να νιώσω. Εξηγώ, όσο ήμουν φοιτήτρια και μέχρι πριν 2 χρόνια δούλευα περιστασιακά στον χώρο των τουριστικών που λειτουργεί με πρακτορείο το οποίο αναθέτει δουλειές σε μικρές και μεγαλύτερες ομάδες, οπότε ανακυκλωνόμασταν και ήμασταν λίγο πολύ όλοι γνωστοί μεταξύ μας. Από την δουλειά αυτή έχω κρατήσει φιλία κάποιες κοπέλες. Πριν λίγο καιρό λοιπόν μια άλλη πρώην συνάδελφος γέννησε. Ξέρουμε από τις αναρτήσεις στα σοσιαλ ότι είναι καιρό σε σχέση με ένα παλικάρι που της έχει κάνει και πρόταση γάμου και όλα τα κομφόρ της σούπερ σχέσης . Πρόσφατα είχα συζήτηση με τις φίλες μου στην ποια σχολιάζαμε πολύ αρνητικά την νέα μανούλα γιατί συνεχίζει και ανεβάζει καθημερινά σέξι φωτογραφίες ακόμα και τώρα που είναι μανά ! στο σημείο αυτό συνειδητοποιώ ότι κάνω mom shaming κι προσπαθώ να το σταματήσω θέτοντας επιχειρήματα όπως καθένας κάνει ότι θέλει, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να καθορίσουμε εμείς τι θα κάνει ένας άλλος άνθρωπος κτλ κτλ κτλ. Υπήρξε το αντεπιχείρημα από φίλη ότι εκείνη προκαλεί με αυτά που ανεβάζει, και αφού εκθέτει τον εαυτό της προς σχολιασμό … θα σχολιαστεί!!! Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω το θα μπορούσα να απαντήσω σε αυτό. Πιάνω όμως τον εαυτό μου να συμφωνεί με αυτό το κράξιμο και σκέφτομαι ότι και πριν κάνει το μωρό έβλεπα αρνητικά την καθημερινή συνήθεια της να ανεβάζει φωτογραφία με τα πόδια της στο κρεβάτι και στο βάθος μια οθόνη για να μας πει καληνύχτα και ότι βλέπει την τάδε ταινία /σειρά ή σελφι με το πρωινό της μακιγιάζ που ΠΑΝΤΑ είναι με φανελάκι από το οποία διακρίνεται η ρώγα μπαμ αλλά δεν είχα εκφράσει την αποψάρα μου , απλά προσπερνούσα τις φωτο. Με ενοχλούσε επίσης ότι φλέρταρε και ζουζούνιζε με τους συναδέλφους κοινή θέα ενώ είχε σχέση. Λίγο πριν γεννήσει ένα από τα αγόρια δείχνει , σε reunion που είχαμε κάνει άτομα από ένα πρακτορείο ,γυμνή φωτογραφία της κοπέλας ενώ είναι έγκυος όχι με πολύ μεγάλη κοιλιά ενώ έπαιζε τραγούδι ‘πάρε τηλέφωνο τον κέρατά’! Τα περισσότερα αγόρια χαζογέλασαν. Εγώ και μια από τις φίλες μου του είπαμε ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει και τότε πετάχτηκαν και αλλά αγόρια να πουν ότι δεν είναι και η πρώτη φορά που βλέπουν την κοπέλα αυτή γυμνή σε φωτογραφία και ότι σε πολλούς έχει στείλει καμία δυο τέτοιες φωτογραφίες. Σταμάτησα λοιπόν να την υπερασπίζομαι και συνέχισα το ποτό μου. Σκέφτομαι τι θα έπρεπε να είχα κάνει εκείνη την στιγμή αντί να αδιαφορήσω. Και να εδώ έρχεται ο προβληματισμός μου: γιατί ενώ ξέρω ότι δεν είναι σωστό, σχολιάζω και κατακρίνω αυτήν την κοπέλα? Γιατί νιώθω ανώτερη της που εγώ είμαι ‘καλό κορίτσι και δεν στέλνω γυμνές φωτογραφίες εδώ και εκεί ενώ έχω σχέση?’ Γιατί δεν σταμάτησα τα αγόρια που την κορόιδευαν ? Γιατί με κάθε καινούρια ανάρτηση την σχολιάζω και εγώ μέσα μου? Είναι εσωτερικευμένος μισογυνισμός? Γιατί ενώ το αναγνωρίζω δεν μπορώ να το αποτινάξω? Γιατί νιώθω άσχημα για τον πατέρα του μωρού ?

Try to be a feminist

Φεμινισμός δεν είναι να συμπαθείς όλες τις γυναίκες και να λες πάντα τα καλύτερα για όλες τις γυναίκες και να έχεις τύψεις αν κάποια σου τη δίνει. Φεμινισμός είναι να αναγνωρίζεις το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε όλες τις γυναίκες χωρίς να τις τιμωρείς για τις επιλογές τους. Το λέω ως εισαγωγή, χωρίς να είναι άμεσα σχετική εδώ.

Εσύ την σχολιάζεις αρνητικά καθαρά επειδή προβάλει μια σέξι εικόνα και δεν διατηρεί το “σοβαρό” προσωπείο της σωστής γυναίκας που δέχεται ως βραβείο την πρόταση γάμου. Κλωτσάει το μέσα σου γιατί αυτή, ενώ το γλεντάει, δεν την έχουν κάψει ως μάγισσα – αντιθέτως έχει αναλάβει και τον ύψιστο ρόλο, της μανούλας. Δεν σταμάτησες τα αγόρια επειδή συμφωνείς ότι αξίζει τον χλευασμό εφόσον δεν ακολουθεί τους κανόνες, και νιώθεις ανώτερη επειδή έτσι σου έχουν μάθει, ότι οι γυναίκες διακρίνονται στις κατηγορίες “για σπίτι/για κρεβάτι” και η πρώτη είναι ανώτερη από την δεύτερη. Λυπάσαι τον πατέρα του παιδιού γιατί την πάτησε: πήρε για σπίτι μια γυναίκα που προφανώς είναι για το κρεβάτι.

Η κοπέλα ανεβάζει τις φωτογραφίες για να σχολιαστεί, υποθέτω (;) όσο ανεβάζει οποιοσδήποτε οποιαδήποτε φωτογραφία στα σόσιαλ. Αυτοί που βάζουν φωτογραφίες από τα βιβλία που διαβάζουν, γιατί το κάνουν; Για να σπρώξουν τον κόσμο προς τη μάθηση; Ο καθένας κάνει ό,τι κάνει για τους δικούς του λόγους. Τα σχόλια χαρακτηρίζουν τους σχολιαστές, και όχι αυτόν που έβαλε την εικόνα. Ο καθένας σας λέει γι ‘αυτή τη γυναίκα αυτά που έχει στο κεφάλι του. Δεν προκύπτουν τα σχόλια νομοτελειακά από τη φωτογραφία. Ναι, θα σχολιαστεί, αλλά μόνο ένα πιθανό σχόλιο υπάρχει;

Με άλλα λόγια: ναι, πάσχεις από εσωτερικευμένο μισογυνισμό. Η απορία “γιατί σκέφτομαι έτσι αφού ξέρω ότι είναι λάθος” είναι ανάλογη με το “γιατί τρώω κι άλλο ενώ ξέρω ότι δεν πρέπει”, “γιατί κάνω παρέα με αυτόν ενώ δεν τον συμπαθώ”, “γιατί ζητάω την επιβράβευση από τους πάντες ενώ ξέρω ότι δεν έχει αξία”, “γιατί θυμώνω με κάτι που μου είπε ένας άγνωστος”. Αν θέλεις να σταματήσεις να σκέφτεσαι έτσι, θα συνεχίζεις να επεξεργάζσεαι τις σκέψεις σου. Είναι διαδικασία, δεν υπάρχει τελικός προορισμός, ακόμα και αν είχες έδρα σε τμήμα σπουδών φύλου.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

23 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν

Μπορεί να κρύβει έναν εσωτερικευμένο μισογυνισμό αν σε ενοχλεί μόνο τώρα που έγινε μάνα. Αλλά όπως λέει και η Λένα φεμινισμός δεν είναι να συμφωνείς και να επικροτείς οτιδήποτε κάνει μια γυναίκα. Ως άνθρωποι τείνουμε να κρίνουμε τους άλλους από την φύση μας ή λόγω του τρόπου που μεγαλώσαμε γιατί πάντα συγκρίνουμε με μας. Εμένα πχ με ενοχλεί όταν μια γυναίκα βάζει όλη μέρα στα social media φωτογραφίες του σώματός της, του τι έφαγε, των παιδιών της κλπ. Οπως με ενοχλεί όταν το κάνει ένας άντρας. Δεν βρίσκω σωστό μια γυναίκα δεσμευμένη να στέλνει γυμνές φωτογραφίες σε έναν άλλον άντρα… Διαβάστε περισσότερα »

TheMaleGaze
TheMaleGaze
3 χρόνια πριν

Εμένα το κείμενο μου βγάζει πιο πολύ εσωτερικευμένη ζήλια. Και μου θυμίζει αρκετά την τρέχουσα ιστορία με την κοπέλα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι και χωρίς να την γνωρίζει κανείς έχουν πέσει όλοι , άντρες και γυναίκες , να την κατασπαράξουν με μόνο κριτήριο κάποιες φωτογραφίες στα σοσιαλ. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί έτσι εύκολα την επιτυχία κάποιου άλλου είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε προσωπική. Ασυνείδητα όλοι προσπαθούν να την αποδομήσουν. Γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να υποβαθμίσεις κάποιον άλλο παρά να αναβαθμίσεις τον εαυτό σου.

loglady
loglady
3 χρόνια πριν

Ανατρίχιασα με το σκηνικό με τη φωτογραφία. Θα είχα σηκωθεί και θα είχα φύγει επιτόπου από το ριγιούνιον κι ούτε θα ξαναπατούσα πόδι οπουδήποτε θα βρίσκονταν αυτοί οι φριχτοί τύποι. Η απάντηση της Άννας ήταν εξαιρετική και συμφωνώ μέχρι κεραίας. Το ότι κάθεστε και σχολιάζετε κατά τον τρόπο που είναι ο περισσότερο διαθέσιμος εντός της πατριαρχίας, πέρα από δείγμα μισογυνισμού, είναι και ένδειξη τεμπελιάς, ειλικρινά. Ο κακομοίρης ο “κερατάς” που πήρε γουρούνι στο σακί και έκανε παιδί με μια εξώλης, που τον ξεγέλασε. Τι βολικό. Το ότι κυκλοφορούν γυμνές φωτογραφίες της κοπέλας στα κινητά συναδέλφων της, οι οποίοι την ξεφτιλίζουν… Διαβάστε περισσότερα »

mononoke
mononoke
3 χρόνια πριν

Το οτι ανεβάζει σέξι φωτογραφίες ενώ είναι μάνα δεν καταλαβαίνω γιατί είναι άξιο σχολιασμού. Αν και πριν της άρεσε να βγαίνει σέξι, τώρα επειδή έκανε παιδί έπρεπε να αλλάξει ως δια μαγείας προσωπικότητα; Αυτό που όταν κάποια γίνει μάνα πρέπει αυτόματα να μετατρέπεται σε ιερή αγελάδα που αν τολμήσει να δείξει ίχνος προκλητικότητας ή φιλαρέσκειας πρέπει να την κάψουμε στην πυρά, πότε θα σταματήσει πια; Το άλλο θέμα που αναφέρεις είναι οτι έστελνε γυμνές φωτό σε συναδέλφους ενώ ήταν σε σχέση, πράγμα που οκ προφανώς δεν την καθιστά υποψήφια για βραβείο πιο σοβαρού, ηθικά ακέραιου και αξιόπιστου ατόμου στο σύμπαν.… Διαβάστε περισσότερα »

Alethiometer
Alethiometer
3 χρόνια πριν

Ρε παιδιά, έχω μια απορία: τι διάολο σας νοιάζει τι ανεβάζει ο ένας και ο άλλος στο fcb; Get a life κάποια στιγμή.

azoor
azoor
3 χρόνια πριν

Συμφωνώ ότι στην ερώτηση υπάρχει μισογυνισμος. Βέβαια εμενα θα μου χτυπαγε εξίσου άσχημα αν ενας αντρας που ειναι ενα βημα πριν τον γάμο και περιμένει παιδι με την σχεση του, φλέρταρε με συναδέλφους στο γραφείο. Αν ενω η γυναικα του ειναι έγκυος, αυτος έστελνε γυμνές του φώτο σε αλλες γυναικες.(εκτος προφανως αν το ζευγάρι εχει ελεύθερη σχεση αλλα δεν αναφερεται κατι τετοιο)

Μάνα Κουράγιο
Μάνα Κουράγιο
3 χρόνια πριν

Εντωμεταξύ, η κοπέλα ανεβάζει τις συγκεκριμένες φωτογραφίες, στάνταρ ξέρει και τα σχόλια που προκαλεί, αλλά, guess what, δεν τη νοιάζει! Επίσης, πόσο πιθανό είναι να τα αγνοεί ο σύντροφός της; Καθόλου θα έλεγα, κι όμως, άκου πράγματα, της έκανε πρόταση γάμου κι έκαναν και παιδί! Εσύ τρώγεσαι και κακοπερνάς μέσα σου. Γιατί να το κάνεις αυτό στον εαυτό σου;

Louise B.
Louise B.
3 χρόνια πριν

Πόσο άρτια απάντηση. Ακριβώς, ο φεμινισμός δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με οτιδήποτε και αν κάνει μία γυναίκα, τις αγαπάω όλες, τις συμπαθώ όλες, αλλά ότι επιθυμώ κάθε γυναίκα να έχει το δικαίωμα να ζει όπως επιθυμεί, να μην υφίσταται διακρίσεις λόγω φύλου, να μην κινδυνεύει να είναι στον δρόμο μόνη της επειδή φοράει ότι και αν φοράει, να θεωρείται πετυχημένη μόνο αν γίνει μητέρα αλλιώς είναι μια μίζερη ύπαρξη, να κατηγορείται λόγω της σεξουαλικής της ζωής κτλ κτλ . Η επιλογή του να είσαι φεμινίστρια θα σε συνοδεύει μια ζωή και θα είναι γεμάτη συγκρούσεις με άλλους και με τον… Διαβάστε περισσότερα »

Manouri marmelada
Manouri marmelada
3 χρόνια πριν

1) Είναι απαράδεκτο να δείχνουν οι συνάδελφοί σου γυμνή φωτογραφία που τους στάλθηκε private. Ακόμα και αν έχει σταλεί σε παραπάνω από έναν.
2) Αν η συνάδελφος έχει συμφωνήσει σε αποκλειστική μονογαμική σχέση (δεν το ξέρεις βέβαια) και παρόλα αυτά φλερτάρει με όλους τότε φαίνεται σαν άνθρωπος που δεν τηρεί συμφωνίες. Είναι ελεύθερη να κάνει ότι θέλει και φυλακή δεν πάει, αλλά σε γενικές γραμμές κανείς δεν συμπαθεί αυτούς που δεν τηρούν συμφωνίες.
3) Αν βλέπεις αντίστοιχα δεσμευμένο άντρα να φλερτάρει στο γραφείο και σκέφτεσαι «έμπαινε παίκτη» τότε ναι είσαι μισογύνης.

Σουσουράδα
Σουσουράδα
3 χρόνια πριν

Δεν βρισκω κανεναν εσωτερικευμενο μισογυνισμο. Οι επιδειξιομανείς είναι εκνευριστικοί και γι’ αυτο σε ενοχλεί. Επισης και η απάτη προκαλει θυμό. Το ίδιο εκνευριστικό και άξιο χλευης θα ήταν αν καποιος έστελνε ντικ πικ ενω η γυναίκα του είναι έγκυος και περιμένει το παιδί τους.