Αγαπητή «Α, μπα»: Σου αρέσει να κρατάς σημειώσεις όταν διαβάζεις βιβλία;

Έχω κι ένα μολύβι και κρατάω σημειώσεις, υπογραμμίζω, τσακίζω σελίδες, γράφω κιόλας μια-δυο σειρές στο τέλος κάθε κεφαλαίου για να ανατρέξω όταν είμαι 3 κεφάλαια παρακάτω κι έχω ξεχάσει τι είχε γίνει σε αυτή την ιστορία

Αγαπητή Α,μπα, Καθώς σε παρακολουθώ με αφοσίωση σε όλα τα σόσιαλ μίντια χωρίς ντροπή και μεταξύ άλλων στο goodreads, είδα πρόσφατα ότι τελείωσες το 4 3 2 1 του Paul Auster, την ίδια περίοδο που το διαβάζω κι εγώ, και η ερώτηση μου έρχεται με αυτή την αφορμή. (Για τους αναγνώστες, η υπόθεση είναι τέσσερις εκδοχές της ζωής του ίδιου ανθρώπου που εκτυλίσσονται παράλληλα σαν 4 ξεχωριστές ιστορίες). Είμαι στα 2/3 του βιβλίου ήδη και παρ’όλο που μου αρέσει πολύ, προχωράω πολύ αργά και κάπως βασανιστικά. Εν μέρει επειδή το διαβάζω στα Αγγλικά – στα ελληνικά διαβάζω πολύ πιο γρήγορα – και εν μέρει επειδή η ιστορία είναι αρκετά πολύπλοκη για εμένα. Έχω κι ένα μολύβι και κρατάω σημειώσεις, υπογραμμίζω, τσακίζω σελίδες, γράφω κιόλας μια-δυο σειρές στο τέλος κάθε κεφαλαίου για να ανατρέξω όταν είμαι 3 κεφάλαια παρακάτω κι έχω ξεχάσει τι είχε γίνει σε αυτή την ιστορία. Η ερώτηση μου είναι (όχι μόνο για αυτό το βιβλίο, αλλά και για οποιοδήποτε βιβλίο με σύνθετο storyline ή όχι), σου αρέσει να κρατάς σημειώσεις; Και επειδή έχεις πει ότι πλέον διαβάζεις μόνο στο kindle, γίνεται να σημειώσεις πράγματα στο kindle;

Γίνεται, αλλά δεν κρατάω σημειώσεις. Μια φορά στη ζωή μου το έχω κάνει, για το Middlemarch, αλλά εκεί μιλάμε για ολόκληρο χωριό, είναι ατελείωτος ο κατάλογος των πρωταγωνιστών. Ειδικά στο kindle πλέον υπάρχει η δυνατότητα να πατήσεις σε ένα όνομα και να σου βγάλει αποσπάσματα που αναφέρεται αυτό το όνομα οπότε έτσι θυμάσαι την ιστορία, αν την έχεις ξεχάσει, και είναι πολύ χρήσιμο, αλλά ποτέ δεν κρατούσα. Διαβάζω για την άμεση αισθητική απόλαυση και για την γενική ιδέα, όχι για να γράψω μετά δοκίμιο ή να επιχειρηματολογήσω ή να κατανοήσω σε βάθος. Όπως την βρίσκει ο καθένας, είναι προσωπικό θέμα, αλλά για μένα αυτό που κάνεις μου φαίνεται δουλειά, και όχι διασκέδαση. Διαβάζω για να περνάω ωραία.

Η πολλαπλή ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου όντως έχει αυξημένες δυσκολίες, σίγουρα έχασα κάποιες αποχρώσεις, αλλά όπως προείπα, διαβάζω για να περάσω ωραία, δεν έχω άλλον στόχο. Η γνώση που έχω συλλέξει διαβάζοντας έχει έρθει από όσα μου έκαναν άμεση εντύπωση, και όχι από την εμβάθυνση.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

55 points
Upvote Downvote

43
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
24 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
34 Συντάκτες σχολίων
Po the PandapepsαζιμούθιοΚόκκινο κρασί Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Ο καθένας όπως τη βρίσκει, αλλά ειλικρινής απορία, δε χάνεται λίγο η ροή έτσι; Πώς μπαίνεις μέσα στην ιστορία αν είσαι με το στυλό στο χέρι;
Άλλωστε, το να εντοπίσεις πράγματα που σου διέφυγαν την πρώτη φορά, είτε ο λόγω πολυπλοκότητας, είτε λόγω ηλικίας είναι ο δεύτερος πιο αγαπημένος λόγος για να ξαναδιαβάζεις τα ίδια βιβλία.

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

ΠΑΝΤΑ <3 <3

Luthien
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Υπάρχουν βιβλία που όσες φορές και να τα διαβάσεις, πάντα ανακαλύπτεις και κάτι άλλο! Συμφωνώ!

peps
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τρομερό άγχος παλιότερα μπας κ μου ξεγύγει κάτι (κατάλοιπο των σχολικών χρόνων ίσως) που μου ξέφευγε ούτως ή άλλως, εννοείται. Περιοριστικό, εκτός των άλλων, όπως κατάλαβα αργότερα γιατί πάντα μπορείς να το ξαναδιαβάσεις. Κ γω όμως, δεν κρατώ σημειώσεις, εκτός αν πρόκειται για εκπαιδευτικό βιβίο. Μου άρεσε αυτό που είπε η Λένα για τη γνώση κ την άμεση εντύπωση.

Τσιτσίγκειος Πένα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα. Δεν είναι εγκυκλοπαίδεια το βιβλίο για να το ψυρίζεις έτσι, χάνεται η μαγεία. Περί ορέξεως του καθενός βεβαίως.

δε σου λέω!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Η ερώτηση ήταν δική μου! Θα καταχραστώ αυτό το πρώτο σχόλιο για να απαντήσω, και να μη χαθώ κάτω κάτω 🙂 Νομίζω πως είναι ενδιαφέρον θέμα – ήξερα πως είναι προσωπικό γούστο, αλλά ήθελα πολύ να δω τα σχόλια σας και πώς αρέσει στον καθένα να διαβάζει. Συνήθως, όπως η Σοκοφρέτα, υπογραμμίζω φράσεις που απλώς μου άρεσαν και θέλω να τις θυμάμαι, ή κάποια σημεία-κλειδιά, κι έτσι αν ξεφυλλίσω ξανά το βιβλίο τις βρίσκω πιο εύκολα. Καταλαβαίνω ότι σε πολύ κόσμο θυμίζει σχολικά βιβλία και μελέτη, αλλά εγώ δε νιώθω καθόλου ότι το κάνω καταναγκαστικά, ούτε ότι με βγάζει από… Διαβάστε περισσότερα »

Clementine
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δε σου λέω κ μένα αυτού του τύπου οι ράντομ ερωτήσεις είναι οι αγαπημένες μου!
Εγώ υπογραμμίζω με μολύβι (και χάρακα λολ) φράσεις που μ’αρέσουν.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Συμφωνώ με το υστερόγραφο 😊

Αυτό που λες το κάνω με το σάιτ, έχω ανοιχτο ενα word και σημειώνω τις (δεκάδες) ιδέες για βιβλία, μουσική, για σκέψη, για γράψιμο, ότι μπορείς να φανταστείς. Ειναι αστείρευτη πηγή η Λένα και οι σχολιαστριες-ες!
Χρωστάω μεγάλο κομμάτι του πώς εξελίσσομαι σ’ αυτή τη διαδικτυακή γωνίτσα ❤

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Κι εγώ το κάνω! Πάντα διαβάζω με ένα μολυβι. Σημειώνω πράγματα κι εγώ όταν χάνομαι λίγο με την πλοκή, πχ μια πρόταση στο τέλος του κεφαλαίου.
Αλλά αυτό που μου αρέσει πολύ, είναι να υπογραμμίζω φράσεις που μου άρεσαν, κάτι που μου έκανε εντύπωση εκφραστικά ή ως περιεχόμενο. Μετά, είναι τέλειο να ξεφυλλιζεις ένα βιβλίο και να βλέπεις διαμαντακια υπογραμμισμενα!

Rebecca de Winter
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Να ρωτήσω εγώ το άλλο: ξαναδιαβάζετε τα βιβλία που σας άρεσαν; Εγω με την πρώτη ανάγνωση (ούτε κι εγω κρατώ σημειώσεις στα λογοτεχνικά) θεωρώ πως πιάνω την επιφάνεια μόνο. Με τη δεύτερη κρατώ την ουσία του βιβλίου. Οπότε τα ξαναδιαβάζω αλλά ο χρόνος είναι λίγος, τα βιβλία πολλά, και δεν ξερω πως να το χειριστώ το θέμα.

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Εγώ μικρότερη ξαναδιάβαζα πολύ τα βιβλία που μου άρεσαν, κάποια πρέπει να τα έχω διαβάσει πάνω από δέκα φορές, πλέον το κάνω πολύ σπάνια, μόνο αν πρόκειται για καποιο βιβλίο που έχω διαβάσει πριν καιρό και δε θυμάμαι καλα. Οπως λες, so many books so little time.

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Και εγώ αυτά που βρίσκω ενδιαφέροντα, τα ξαναδιαβάζω. Είτε καπάκι, είτε αργότερα. Ο χρόνος όμως τόσο λίγος.

αζιμούθιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Διαβάζω πολύ, τα περισσότερα χρήματά μου τα δίνω σε βιβλία, είμαι και μέλος δανειστικής βιβλιοθήκης. Κάποια βιβλία είναι για μένα αποκούμπι, και τα ξαναδιαβάζω μέσα στα χρόνια. Δεν ξέρω πόσες φορές έχω διαβάσει το Έρωτας στα χρόνια της χολέρας, το Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, τα Εκατό χρόνια μοναξιά, την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων που την έχω και σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις, το Middlesex, τη Μητέρα του σκύλου, τα βιβλία της Ζυράννας Ζατέλη και την Αναζήτηση από την τριλογία του Θέμελη. Όταν τα πρωτοδιάβασα μπήκα στο μαγικό τους κόσμο και κατά καιρούς θέλω να ξαναμπώ. Αυτή είναι η δική μου… Διαβάστε περισσότερα »

Κόκκινο κρασί
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αχ τι ωραίο θέμα!
Και εγώ κρατάω σημειώσεις. Αλλά συνήθως αν καποιο βιβλίο μου αρέσει, το ξαναδιαβάζω επιτόπου και τότε ξεκινάν οι σημειώσεις.. ανάλογα το βιβλίο βέβαια!
Δυστυχώς επειδή τα δανειζομαι από βιβλιοθήκη, δε μπορώ να τα κατσιασω όπως θέλω..
Αλλά αν κάτι μου αρέσει, ή αναφερθεί κάποιο γεγονός/φράση/πρόσωπο, το σημειώνω σε ατζέντα για να το ψάξω μετά.
Τί ωραίο πράγμα το βιβλίο.
Υγ: καμιά φορά σημειώνω στην αρχή ενός χαρακτήρα, πώς μου φαίνεται, και ανατρέχω όταν τελειώσει το βιβλίο, να δω πόσο μέσα έπεσα ή τι εντύπωση είχα.
😊

Schroedinger's cat
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ούτε εγώ σημειώνω πάνω στα βιβλία, το έχω δοκιμάσει, αλλά δεν μου ταιριάζει και πάντα εγκαταλείπω την καταγραφή σημειώσεων από ένα σημείο και μετά. Επίσης, συνήθως δεν θέλω να γράφω πανω στα βιβλία για να διατηρούνται καθαρά για να είμαι ειλικρινής 😛 θα δώσω κι ένα προσωπικό παραδειγμα: εν’ όψει κάποιων εξετάσεων ξένης γλώσσας, ξεκίνησα να διαβάζω ένα βιβλίο λογοτεχνικό στη γλώσσα αυτή. Στην αρχή είχα αγχωθεί, έψαχνα άγνωστες λέξεις κτλ με αποτέλεσμα να διακόπτεται συνέχεια η ροή της ιστορίας κι εγώ να βαριέμαι φρικτά. Όταν το συζήτησα με την καθηγήτρια μου μού είπε πως καλύτερα να διαβάζω με ροή… Διαβάστε περισσότερα »

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Advocate

Δεν σημειώνω ποτέ όταν διαβάζω για διασκέδαση. Έχει χαραχτεί βαθιά στο μυαλό μου αυτό που έλεγε η Ζωρζ Σαρή για τη λογοτεχνία στον “Κύριό μου”, ότι το βιβλίο το διαβάζεις για να χαίρεσαι και μπορείς να εξερευνήσεις τον κόσμο του με όποιο τρόπο σου αρέσει, μπορείς να πηδήσεις παραγράφους, μπορείς να ξαναδιαβάσεις κεφάλαια, μπορείς να διαβάσεις όπως μα όπως θέλεις, δεν έχεις υποχρέωση να διαβάσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο, διαβάζεις όπως μπορείς και όπως σου αρέσει. Μου είχε κάνει πολλή εντύπωση αυτή η συμβουλή όταν ήμουν μικρή και διαβάζω έτσι, από μικρή. Δεν σημειώνω, ξαναδιαβάζω τα βιβλία που μου αρέσουν… Διαβάστε περισσότερα »

the.dream.of.the.fisherman's.wife
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με το 4 3 2 1 είχα το ίδιο πρόβλημα, μέχρι που αποφάσισα να διαβάσω κάθε “ζωή” ξεχωριστά(κεφάλαιο 1.1, 2.1, 3.1, κλπ) και η ανάγνωση έγινε πολυ πιο εύκολη. Συνολικά θυμόμουν πολύ καλύτερα τι έγινε στη ζωή του καθενός και μπορούσα εύκολα να τη συγκρίνω και να τη διαφοροποιήσω με την επόμενη.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Προσωπικά μου αρέσει να δω κάποιο βιβλίο μουτζουρωμενο, λίγο τσαλακωμενο…δεν το κάνω ποτέ στα βιβλία μου, διστάζω αλλά αν το δω αλλού μ αρέσει. Η “λόξα” που έχω είναι να κολλάω σελιδοδείκτη σε σελίδες με αποσπάσματα που μ αρέσουν και να τα γράφω μετά σε τετράδιο που έχω γι αυτό το σκοπό. Να πω την αλήθεια έχω πάνω από 4 χρόνια να διαβάσω, όταν έκανα το μεταπτυχιακό δεν μπορούσα να διαβάζω κάτι άλλο και μετά με το παιδί στον ελάχιστο χρόνο που έχω θα μπω σε 2,3 ιστοσελίδες που μ αρέσουν να ρίξω μια ματιά και μετά δουλειά. Μου λείπει… Διαβάστε περισσότερα »

Ladida
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Συμφωνώ παρα πολύ με την απάντηση, κι εγώ διαβάζω επειδή μου είναι πολύ ευχάριστο να περνάω έτσι την ώρα μου, οπως αντίστοιχα βλέπω και σειρές. Γι αυτό μου φαίνεται περίεργο όταν μου λένε Α μπράβο που διαβάζεις τόσα πολλά βιβλία, λες και κάνω καμια διατριβή. Παντως κι εγώ βαριέμαι να κρατάω σημειώσεις, νομίζω έχω να το κάνω από όταν ήμουν 12 χρόνων και διάβαζα βιβλία της Αγκάθα Κριστι στις διακοπες. Θυμαμαι σε κάποια βιβλία κρατούσα μια λίστα με τους υπόπτους , κίνητρα άλλοθι κλπ και καλα για να βρω το δολοφόνο. (ενταξει ναι δεν ήμουν και το πιο κουλ παιδί… Διαβάστε περισσότερα »

peps
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

αγαπημένη Αγκάθα! Σαν τρελλή ρουφούσα τα βιβλία της, με αδημονία για το επόμενο τουιστ. Τη λίστα την κρατούσα νοητικά. Όπως προείπα δυσκολεύομαι να κρατάω σημειώσεις, αν κ θαυμάζω όσους το κάνουν πχ την ευχέρειά τους στο συνοπτικό λόγο ή αντίθετα στην ανάπτυξη αυτού με trigger αυτού που διάβασαν..

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Σαν καταναγκαστικά έργα μου ακούγεται αυτό που κάνεις. Έτσι διαβάζαμε για το πανεπιστήμιο. Και τώρα το διάβασμα για μένα είναι χαλάρωση και διασκέδαση, όχι έργο προς ολοκλήρωση.