Αγαπητή «Α, μπα»: Απλά και μόνο επειδή είναι γυναίκα λέμε μπράβο που έγινε πρόεδρος;

Ενώ το προηγούμενο πόστο της παίζει και να είχε μεγάλη ισχύ και δουλειά;

Δεν καταλαβαίνω! Έφυγαν την Σακελλαροπουλου απο το πόστο της, το οποίο πόστο ήταν εξίσου σημαντικό για να την κάνουν Πρόεδρο, πόστο το οποίο απλά δεν κάνεις τίποτα; Τουλάχιστον τόσοι πρόεδροι που πέρασαν αυτή την εντύπωση έδωσαν, οτι δεν κάνεις τίποτα. Απλά μονο και μόνο επειδη ειναι γυναίκα λέμε μπράβο που εγινε πρόεδρος ενώ το προηγούμενο πόστο της παίζει και να είχε μεγάλη ισχύ και δουλειά;

Ένα χάος στο μυαλό

Μπορεί να ήταν σημαντικό το πόστο της, αλλά τώρα τη μάθαμε όλοι. Οι άλλοι πέρασαν την εντύπωση ότι δεν έκαναν τίποτα επειδή όντως δεν έκαναν τίποτα, όχι επειδή είναι διακοσμητική η λειτουργία.

Ναι, λέμε μπράβο επειδή είναι γυναίκα, αλλά λέμε μπράβο κι επειδή είναι σοβαρός άνθρωπος. Ο προηγούμενος «που δεν έκανε τίποτα» ήταν το πρόσωπο της Ελλάδας, ήταν το πρόσωπο όλων μας. Θέλεις να μου πεις ότι είσαι οκ όταν κάποιος στο όνομα σου λέει «Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει σύγκρουση Πολιτισμών, αφού κανένας πραγματικός Πολιτισμός δεν μπορεί, από τη φύση του, να συγκρούεται με άλλους, εξίσου πραγματικούς, Πολιτισμούς»; Εγώ πάντως, όχι.

in

Αξιολογήστε το άρθρο

47 points
Upvote Downvote

42
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
23 Θέματα σχολίων
19 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
26 Συντάκτες σχολίων
Pepadaria Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
mm
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Ο προηγούμενος έγινε ο ορισμός του “δεν κάνω τίποτα”. Την έκφραση “Έμεινε Πάκης” την υπερασπίστηκε μέχρι τέλους.

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Παρότι οι αρμοδιότητες της θέσης είναι όντως περιορισμένες, για πρώτη φορά έχουμε γυναίκα αρχηγό κράτους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για πρώτη φορά έχουμε μία αρχηγό κράτους που επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω των σόσιαλ μίντια, που παίρνει θέση σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τις γυναικοκτονίες. Προσωπικά, δεν συμφωνώ πολιτικά σε όλα με την Σακελλαροπούλου. Και ακόμη λιγότερο συμφωνώ με την κυβέρνηση που έχουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά οφείλω να αναγνωρίσω ότι για πρώτη φορά νιώθω πως έχουμε αρχηγό κράτους. Και βλέπω πως ασκεί τα καθήκοντά της (όσο περιορισμένα κι αν είναι) με έναν… Διαβάστε περισσότερα »

Cobalttürkis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν ειναι ακριβως ετσι όπως τα λέτε, ο/η ΠτΔ δεν είναι αρχηγός κράτους.Ο/Η Πρωθυπουργός είναι ουσιαστικά ο αρχηγος του κρατους. Ο/Η ΠτΔ εχει καποιες συμβολικές και περιορισμενες εξουσιες, δεν μπορουμε να πουμε με τιποτα οτι ηγειται στο πολιτικο μας συστημα.
Ισως θα μπορουσατε να ειστε υπερηφανη για την Βασιλική Θανου η οποια ακομη και υπηρεσιασιακά κατειχε αυτό το ρόλο της γυναίκας αρχηγού κράτους.

stephiestep
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, άρθρο 30, “O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ρυθμιστής του Πολιτεύματος”, οπότε τυπικά, είναι ο αρχηγός του κράτους, παρότι οι αρμοδιότητές του είναι περιορισμένες. Ο ρόλος του πρωθυπουργού τυπικά και ουσιαστικά είναι αυτός του “αρχηγού της κυβέρνησης”, άρα πρόκειται για το άτομο που ασκεί την εκτελεστική εξουσία στη χώρα μας. Υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στους δύο όρους, δεν ταυτίζονται.
Σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας γνώση των παραπάνω έγινε η χρήση του όρου “αρχηγός κράτους”.

Cobalttürkis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, αυτο ακριβως λεω, ειναι τυπικά, αλλά οχι ουσιαστικά.Το πρωθυπουργικο αξιωμα ειναι σαφως νευραλγικότερο οπότε στην ουσια ο/η Πρωθυπουργος ειναι ο/η αρχηγος του κρατους.

Gaea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

σύμφωνα με το σύνταγμα, αρχηγός του κράτους στην προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία που έχουμε είναι ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ ο πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός της Κυβέρνησης (νομίζω είναι το άρθρο 32 αλλά δεν είμαι σίγουρη μετά την αναθεώρηση του 2008)

συμβολικά η ΠτΔ είναι η Ανώτατη Άρχουσα (νομίζω ότι αυτό είναι το θηλυκό του Άρχων, ντροπή μου ήμουν κ Γ Δέσμη τον προηγούμενο αιώνα!)

μπορούμε να το δούμε κ ως τη διαφορά μεταξύ chairperson of the board of directors και CEO σε μία επιχείρηση – η κεφαλή κ ο μάνατζερ για τα καθημερινά.

Koala
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως αν κρίνω από τα ποστς της στα social media κάνει κάτι πολύ σημαντικό, είναι πρόεδρος ΟΛΩΝ των Ελλήνων!

Queen of spades
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Ταιριαστο ψευδωνυμο, και δεν ειναι να το παινευεσαι. Ξερεις, εχουν και οι πολιτες υποχρεωσεις στις δημοκρατιες, και μια απ αυτες ειναι να γνωριζουν τα στοιχειωδη για το πολιτευμα τους. Ξεκινα.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Λέμε μπράβο γιατί είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και, δυστυχώς, δεν είμαστε συνηθισμένοι να καταλαμβάνουν γυναίκες ανώτατα αξιώματα. Δεν είναι απλά ένα πόστο, είναι ένα σύμβολο αυτή η θέση και, ναι, μπράβο που την πήρε γυναίκα και μπράβο που την πήρε η συγκεκριμένη γυναίκα.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ήρωας

Όταν, μετά από τρακόσια χρόνια, θα ζούμε παγκοσμίως σε μια κοινωνία όπου τα δύο φύλα θα είναι ίσα, τότε θα έχουμε την πολυτέλεια να ρωτάμε: “Απλά μονο και μόνο επειδη ειναι γυναίκα λέμε μπράβο που εγινε πρόεδρος;”. Προς το παρόν, οι γυναίκες είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από τους άντρες άρα ναι, λέμε μπράβο που μια γυναίκα έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Melia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μπορεί να είναι διακοσμητικό αξίωμα, αλλά ένας αξιόλογος άνθρωπος μπορεί να κάνει πολλά μέσα στα στενά του πλαίσια.
Είχα γνωρίσει τον Στεφανόπουλο σε μια επίσκεψη/ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Όλοι οι σύνεδροι, αλλοδαποί κυρίως, έφυγαν καταγοητευμένοι. Αυτού του είδους οι δημόσιες σχέσεις είναι πολύ πιο σημαντικες από ότι φαίνεται, γιατί χτίζουν το προφίλ της χώρας. Επίσης, ο Στεφανόπουλος ήταν αυτός που όταν του πήγε ο Χριστόδουλος τρία εκατομμύρια υπογραφές για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, είπε ευχαριστώ πολύ και δεν έδωσε καμία συνέχεια. Φαντάσου τον Παυλόπουλο στην ίδια περίπτωση.

Barolo
Μέλος
Συμμετέχων

Εκλέχτηκε πρόεδρος με την μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ιστορία των προεδρικών εκλογών, χωρίς να είναι κομματικό στέλεχος. Αυτό από μόνο του είναι τεράστια προσωπική της επιτυχία, ανεξαρτήτως φύλου. Η πρόεδρος μπορεί να έχει μόνο τυπική εξουσία, μπορεί όμως να έχει και καθοριστική επιρροή.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι μία καταξιωμένη δικαστικός και σοβαρή επιστήμονας με μετρημένο και σοβαρό λόγο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν παιδάκι του κομματικού σωλήνα που άνοιγε το στόμα του κι έλεγε διαρκώς φανφάρες. Παντελώς άχρηστος ως υπουργός και το ίδιο συνέχισε και ως πρόεδρος. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι θεσμικός, αλλά αυτός φρόντισε να είναι το ίδιο διακοσμητικός όπως και ο προκάτοχός του.

Lou
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Και υπουργός δημοσίας τάξης στη δολοφονία γρηγορόπουλου και στην εξέγερση που ακολούθησε.

Vasilis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Advocate

Υπουργός Εσωτερικών ήταν και στη διάρκεια της θητείας του το καλοκαίρι του 2007 κάηκε η Ηλεία και το Δεκέμβριο του 2008 κάηκε η Αθήνα.

Cobalttürkis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ο Καρολος Παπουλιας δηλαδη ηταν ανάξιος και διακοσμητικος γιατι δεν εκανε ποστ στο φβ; Η μηπως η ΠτΔ εχει στις λιγες εβδομαδες της θητειας της να επιδειξει τοσο μεγαλιωδες εργο; Δεν υπαρχει ουσιαστικο μετρο,αφου απο τους προσφατους ΠτΔ, ο Κωστης Στεφανοπουλος ηταν ο μονος που βγηκε ουσιαστικα μπροστα και σταθηκε αξιος του ρολου του περα απο καθε αμφισβητηση .Μετα απο αυτον ολοι διακοσμητικοι ειναι. Και η Σακελλαροπουλου μεχρι να βγει μπροστα για κατι. Δεν αμφιβαλλω οτι θα γινει, απλα το υπενθυμιζω για τους τυπους.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Το πιο σωστό αν θέλουμε να πουμε μπράβο που είναι γυναίκα είναι να το πούμε σε αυτόν που την επέλεξε ούσα γυναίκα γι αυτή τη θέση και όχι στην ίδια γιατί έτυχε να γεννηθεί γυναίκα. Χαίρομαι γιατί βλέπω πως φαίνεται να ήταν μια σωστή επιλογή για τη θέση αυτή για τις ικανότητες της και το μυαλό της τελικά και όχι μόνο γιατί ήταν γυναίκα και ήθελε η συγκεκριμένη κυβέρνηση να περάσει έναν συμβολισμό που αν ήταν κενός θα ήταν και απογοητευτικός.

Ματίνα Μανταρινάκη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ σωστό σχόλιο, ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω τι σχόλια θα ακούγονταν εάν επέλεγαν κάποια που δεν ήταν τόσο αδιαμφισβήτητα καλή για τη θέση. Βέβαια το ότι ήθελαν να εξασφαλίσουν διακομματική συναίνεση προϋπόθετε να προτείνουν υποψήφιο με τα κατάλληλα προσόντα, αλλά χαίρομαι που πήγαν το extra mile όπως το βλέπω εγώ για να προτείνουν κάποια γυναίκα.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Σε κάθε εκλογή Προέδρου το ζητούμενο απο οποιανδήποτε κυβέρνηση είναι η διακομματική συναίνεση. Αυτό δεν σημαίνει δυστυχώς οτι πάντα προτείνουν τον υποψήφιο με τα κατάλληλα προσόντα, ίσα ίσα. Επιπλεόν έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν να προταθεί υποψήφιος με κατάλληλα προσόντα αλλά να μην εκλεγεί για να μην υπάρξει διακοματική συναίνενση εξυπηρετόντας φυσικά άλλη ατζέντα.

Cobalttürkis
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ναι, αυτο ακριβως ειναι το σημειο που πολλοι αγνοουν σε σχεση με την εκλογη προεδρου. Υπαρχει αρκετο παρασκηνιο και παντα το ζητουμενο ειναι η πολιτικη συναινεση. Ο/Η ΠτΔ ειναι αμιγως υπερκομματικο προσωπο και συχνα μια δεξια κυβερνηση θα εκλεξει εναν “προοδευτικοτερο” πρόεδρο ή μια αριστερη εναν πιο συντηρητικό. Οποτε δεν μπορουμε να μιλαμε τοσο για προσοντα.
Το τελευταιο περιστατικό στο οποιο αναφερεστε ηταν ενα μικροπολιτικο παιχνιδι, μια εξαιρεση σε μια ταραγμενη εποχη που ομως δειχνει ξεκαθαρα οτι το θεμα των προσόντων ειναι ρευστο.

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Α, ναι, απολύτως συμφωνώ μαζί σου. Προσωπικά και ως πολιτική άποψη με θλίβει απολύτως η απαξίωση του θεσμού, γιατί στο δικό μου μυαλό πάντα και στις πολιτικές απόψεις που έχω δείχνει ταυτόχρονα και απαξίωση του πολιτεύματος το οποίο καλούν να εξυπερητήσουν αυτοί οι οποίοι επιλέγουν το πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει αυτή τη θέση. Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να τη θεωρούμε διακοσμητική και αυτό δείχνει πολλά για το πως νομίζουμε πως λειτουργούν οι υπόλοιπες χώρες του δυτικού κόσμου τουλάχιστον, που είμαστε μέρος.