in

Αγαπητή «Α, μπα»: Γιατί αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα;

Αν επέλεγα να δημιουργήσω οικογένεια μ’αυτον τον άνθρωπο, τα παιδιά μου θα περνούσαν ότι και αυτός από τον πατέρα του; Δεν είναι άδικο;

Αν επέλεγα να δημιουργήσω οικογένεια μ’αυτον τον άνθρωπο, τα παιδιά μου θα περνούσαν ότι και αυτός από τον πατέρα του; Δεν είναι άδικο; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Capture 9

Αγαπητή Α μπα, γιατί οι αμαρτίες γονέων παιδεύουν τα τέκνα; Είμαστε χρόνια μαζί και αυτή τη στιγμή σκέφτομαι αν πρέπει όλα αυτά τα χρόνια να τα διαγράψω και να κοιτάξω το δικό μου καλό. Γιατί ξέρω ότι θα είναι για καλό μου. Ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και άφησε πίσω ένα γιό βουτηγμένο στα ψυχολογικά τραύματα που όταν πίνει ένα ποτήρι γίνονται δύο, τρία, πέντε και μετά βλέπεις έναν άλλον άνθρωπο. Ειλικρινά δεν ξέρω πως να το εξηγήσω. Εμφανίζεται κάποιος άλλος, τον κοιτάω στα μάτια και δεν είναι ο άνθρωπος που επέλεξα να μένω χρόνια μαζί του, που κάνω όνειρα για το μέλλον, που αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό για μία καινούρια αρχή. Γίνεται κάποιος που δεν ξέρω πως να χειριστώ, πώς να του μιλήσω, κάποιος που φοβάμαι. Όταν είναι ο εαυτός του νιώθω πλήρης, αλλά κουράστηκα να ζω αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Νιώθω ότι οποιαδήποτε στιγμή πλέον μπορεί να ξεφύγει. Αν επέλεγα να δημιουργήσω οικογένεια μ’αυτον τον άνθρωπο, τα παιδιά μου θα περνούσαν ότι και αυτός από τον πατέρα του; Δεν είναι άδικο; Μήπως πρέπει να επιμείνω κι άλλο και να του σταθώ ώστε κάποια στιγμή να το ξεπεράσει; Και κυρίως… Θα το ξεπεράσει ποτέ?

-φαύλος κύκλος

Όχι με μαγικό τρόπο. Μόνο αν θέλει και κάνει την προσπάθεια, και ακόμα και τότε δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Είναι πολύ κακή ιδέα να αναρωτιέσαι μόνο για το μέλλον των υποτιθέμενων παιδιών σου. Πρώτα τον εαυτό σου πρέπει να σκεφτείς, αυτή τη στιγμή μόνο αυτόν έχεις. Ποιος ξέρει αν θα κάνεις παιδιά μαζί του. Ακόμα και αν έκανες παιδιά μαζί του, νομίζεις ότι μόνο αυτά θα υπέφεραν; Η δική σου θέση ως μητέρα πώς θα ήταν; Τα παιδιά μεγαλώνουν, φεύγουν. Εσύ τι θα έκανες μετά;

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείς όταν λες «να επιμείνω». Να επιμείνεις να κάνει θεραπεία; Δηλαδή το έχεις προτείνει; Ή όταν λες «επιμείνω» εννοείς «υπομένω» ή απλώς «περιμένω»;

Η καλύτερη λύση είναι να πας σε έναν ψυχολόγο γιατί αυτό που περνάς είναι από τα δύσκολα. Θα ήταν καλύτερα αν είχες κάποιον να σε ακούσει και να σε βοηθήσει, γιατί αυτό που περιγράφεις, το διπλό πρόσωπο, μπορεί να σε φθείρε πάρα πολύ, και χρειάζεσαι τις δυνάμεις σου. Όσο πιο νωρίς πας, τόσο το καλύτερο.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

15 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Anna
Anna
4 χρόνια πριν

To πρόβλημά σου δεν είναι ότι ο πατέρας του είναι αλκοολικός και ο σύντροφος σου “ένας γιός βουτηγμένο στα ψυχολογικά τραύματα που όταν πίνει ένα ποτήρι γίνονται δύο, τρία, πέντε και μετά βλέπεις έναν άλλον άνθρωπο”. Το πρόβλημά σου είναι ότι ο σύντροφός σου είναι αλκοολικός. Το πρόβλημά σου είναι ότι γι αυτόν δεν λες καν τη λέξη. Το πρόβλημά σου είναι ότι είσαι με έναν αλκοολικό που δεν αναφέρεις πουθενά ότι κάνει προσπάθεια να βελτιωθεί. Τα παιδιά των αλκοολικών δε γίνονται απαραίτητα αλκοολικοί, αλλά ο δικός σου έγινε και δεν έχει σημασία το πώς και το γιατί. Το αν… Διαβάστε περισσότερα »

G.BACHER
G.BACHER
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Αλκοολικός δεν λέγεται κάποιος που γίνεται πίτα δύο φορές τον χρόνο….

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  G.BACHER

Οκ, δεδομένου ότι δεν έχω τα διαπιστευτήρια για διάγνωση, “κάποιον με δυσλειτουργική σχέση με το αλκοόλ”,
που όταν πίνει ένα ποτήρι γίνονται δύο, τρία, πέντε και μετά βλέπεις έναν άλλον άνθρωπο, εμφανίζεται κάποιος άλλος, τον κοιτάω στα μάτια και δεν είναι ο άνθρωπος που επέλεξα, κάποιος που δεν ξέρω πως να χειριστώ, πώς να του μιλήσω, κάποιος που φοβάμαι, νιώθω ότι οποιαδήποτε στιγμή πλέον μπορεί να ξεφύγει.
Καλύτερα;

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Λέει ότι την φοβίζει, ότι νιώθει πως ειναι στο όριο να ξεφύγει… Πράγματι πιστεύετε ότι μιλάει για κάποιον που γίνεται ντίρλα μια στο τόσο με την παρεα? Καταλαβαίνουμε τόσο διαφορετικά την ερώτηση ή τρολάρετε?

boo
boo
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Η κοπελα λεει ξεκαθαρα οτι πινει δυο φορες τον χρονο τι δεν καταλαβαινεις απο συτο ;;;;;

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Βρε Μίλτο, σ’ αυτή την περίπτωση (αν και τα κριτήρια από τα λίγα που γνωρίζω ειναι πιο πολύπλοκα από τη συχνότητα, μπορεί να υπάρχει και παρελθοντική σχέση για παράδειγμα, λέει επίσης αν πιεί ένα γίνονται πάντα δύο, υπάρχουν τέλος πάντων ενδείξεις), μπορώ μόνο να παραπέμψω στη δεύτερή μου απάντηση. Τωρα τι γίνεται όταν μεθάει μας το λεει η κοπέλα, περιγραφικοτατα. Για την προκατάληψη επίσης ήδη απάντησα, δεν το σκέφτηκα σαν παράμετρο εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν το θεωρώ απίθανο. Τώρα και για ‘μένα, τι να λέμε, στο πρώτο χαλαρώνω, στο δεύτερο χάνω τα ρο, στο τρίτο ψαχνω την τουαλέτα και… Διαβάστε περισσότερα »

We were too greedy babe..
We were too greedy babe..
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Anna

Και γω πιστευω με 2 φορες το χρονο οσο και να πινει δε θεωρειται αλκοολικος καποιος. Αναρωτιεμαι μονο αν υπαρχει και καποια μορφη προκαταληψης οτι θα γινει αλκοολικος λογω του πατερα του.

Anna
Anna
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  We were too greedy babe..

Είναι πιθανό να υπάρχει προκατάληψη, έχεις δίκιο. Σε καθε περίπτωση ομως την δική της οπτική διαθέτουμε.

Burrito
Burrito
4 χρόνια πριν

Ως παιδί ενός αλκοολικού πατέρα θα σου πω τρέχα όσο προλαβαίνεις. Οι 2 φορές το χρόνο που λες (που μακάρι να είναι μόνο τόσες) δε φαντάζεσαι τι ψυχολογικό τραύμα αφήνουν σε ένα παιδί. Η μητέρα μου ποτέ δεν χώρισε τον πατέρα μου παρόλαυτα εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου να εύχομαι να είχαν χωρίσει και να ντρέπομαι για εκείνον και μόνο. Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα ότι τη μισή ευθύνη την είχε η μητέρα μου.

Eva
Eva
4 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Burrito

Τα ίδια και δω με τη διαφορά οτι οταν το είπα στη μητέρα μου, όταν έφυγα τρέχοντας στα 18 από το σπίτι και δεν ξαναγύρισα, μου είπε ότι ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να φύγει γιατί δεν δούλευε και οι γονείς της δεν την στήριζαν για να μπορέσει να βρει δουλειά. Με δύο ανήλικα και χωρίς υποστήριξη δεν μπορούσε να φύγει. Ντροπή ένιωθα μεγάλη και θυμό, πολύ θυμό. Ρετσίνα (το αγαπημένο του ποτό) έφτασα στα 30 μου για να πιώ πρώτη φορά, ακόμα και τώρα δεν πίνω και δεν υπάρχει φορά που να πιώ και να μην το σκεφτώ! Ο αλκοολισμός… Διαβάστε περισσότερα »

Vasilis
Vasilis
4 χρόνια πριν

Κάντε μια σοβαρή κουβέντα για το ζήτημα και ανάφερέ του ότι χρειάζεται να επισκεφθεί έναν ψυχίατρο να τον καθοδηγήσει. Αν πει “όχι, είμαι καλά, δε χρειάζομαι κάτι τέτοιο, τι λες”, ξέρεις πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορείς να κάτσεις μαζί του και δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν με το ζόρι.

Lyra
Lyra
4 χρόνια πριν

Νομίζω με το “επιμείνω” εννοεί να επιμείνει στην προσπάθεια της να τον αλλάξει και να τον βοηθήσει. Αυτό που χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος είναι μία ψυχιατρική βοήθεια πολύ μεγαλύτερη απ’ όση μπορεί να του προσφέρει η σύντροφος του. Γιατί η σύντροφος του δεν είναι ψυχίατρος και το να προσπαθεί να τον αλλάξει μόνη της είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρο. Αν δεν έχουν ζητήσει βοήθεια, είναι καιρός να το κάνουν, και οι δύο.

Moodus
Moodus
4 χρόνια πριν

Πάντως τέτοια γνωμικά σε κρατάνε δέσμιο των λαθών των άλλων, αν τις πιστεύεις.Να ξέρεις ότι όλοι έχουμε τη δύναμη να αποδεσμεύτουμε από τα λάθη άλλων, απλά σε αυτήν την περίπτωση η ευθύνη θα βαραίνει εμάς.Πολλοί άνθρωποι ανακυκλώνουν τέτοια γνωμικά απλά για να μην αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους

Maggie
Maggie
4 χρόνια πριν

Μην πας σε ψυχολόγο, απλά πάρε δρόμο, φύγε μακρυά. Σήμερα μεθάει, αύριο αν σκάσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει υπό πίεση.

to_psipsini
to_psipsini
4 χρόνια πριν

Όπως διάβασα σένα άλλο σχόλιο άσχετο με αυτό, αλλά ταιριάζει… Καφτον!!!! Το λες και μόνη σου ότι σε κουράζει αυτό που γίνεται, τι περιμένεις?? Να επιβεβαιωθεί ο φόβος σου ότι θα τα κάνει στα παιδιά σας?? Παρακαλώ μην με κραξετε αλλά έχω να πω στην γραφουσα ότι δεν οφείλει να σώσει ΚΑΝΕΝΑΝ, όσα χρόνια και να ναι μαζί! Ο άνθρωπος όταν πίνει βγαίνει εκτός εαυτού! Αυτά που περιγράφεις για την συμπεριφορά του είναι συνηθισμένα σε ανάλογες περιπτώσεις. Πρέπει να θέλει ο ίδιο ς ΠΑΡΑ πολύ να αποδομισει, απορρίψει, το νοσηρό πρότυπο. Και αν δεν θέλει ο ίδιος , θα σου… Διαβάστε περισσότερα »