in

Το Πρώτο Μουσείο Γυναικείου Κόλπου έχει ως στόχο να μας μάθει τι είναι το αιδοίο από την αρχή

Στο Λονδίνο έχει ανοίξει το πρώτο μουσείο γυναικείου κόλπου στον κόσμο

Στόχος του μουσείου είναι δημόσια και ολιστική εξερεύνηση του κόλπου κοινωνικά, πολιτισμικά, επιστημονικά, ιατρικά, ιστορικά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλα τα φύλα καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των επικεφαλής «δεν είναι γυναίκα όποιος έχει κόλπο και δεν έχει κάθε γυναίκα κόλπο» ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καταγραφή 120
To Vagina Museum

Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017 ως μια επιτυχημένη περιοδεύουσα έκθεση, η οποία είχε συλλογική χρηματοδότηση. Μετά από τρία χρόνια η έκθεση βρήκε μόνιμο χώρο στο Λονδίνο.

Το όραμα των ανθρώπων πίσω από τη δημιουργία του μουσείου, Florence Schechter (διευθύντρια), Sarah Creed και Zoe Williams, είναι η απενοχοποίηση του γυναικείου σώματος και η διαμόρφωση ενός κόσμου όπου κανείς δεν ντρέπεται για το σώμα του, ο καθένας έχει σωματική αυτονομία και η η ανθρωπότητα συνεργάζεται ώστε να οικοδομηθεί μια κοινωνία ελεύθερη και ισότιμη. Μπορεί ο νέος αυτός χώρος να προσκαλεί σε περισυλλογή αλλά ποιος θα φορούσε πάνω του ένα «αιδοίο μενταγιόν» ή θα έβαζε στο σαλόνι του άγαλμα κόλπου;

Γιατί χρειάζεται ένα μουσείο κόλπου;

«Υπάρχουν γυναίκες που κάνουν πλύσεις με κόκα κόλα, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε κανονική αντισύλληψη. Να γιατί χρειάζεται» δηλώνει η Florence Schechter.

gettyimages 1182255471
Getty images

Η πρώτη έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ονομάζεται Muff Busters: αφορά μύθους, όπως ότι αν κάνεις πολύ σεξ ο κόλπος σου θα χαλαρώσει ή ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος αν είσαι από πάνω, μελετά σε κοινωνιολογικό επίπεδο και επίπεδο υγείας, τις παρανοήσεις που περιβάλλουν τη γυναικολογική ανατομία. Το μουσείο ασχολείται επίσης με την ιστορία αλλά κυρίως θέτει τη βάση για το τι είναι κόλπος και τι αιδοίο.

«Πιστεύω ότι πλέον η νέα γενιά μιλάει πιο ανοιχτά. Είναι πολύ φυσιολογικό να μιλάμε για το αιδοίο και τον κόλπο» λέει η Sarah Creed επιμελήτρια του μουσείου. «Είμαι παιδί της δεκαετίας του ’80, ακόμη και όταν ήμουν έφηβη ήταν τελείως ταμπού». Η Zoe Williams, που έχει αναλάβει το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση για το νέο εγχείρημα, αναφέρει: «Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Είμαστε πραγματικά συγκλονισμένοι από τον αριθμό των πολιτών που μας λένε πόσο καλή ιδέα είναι». «Είμαι 50 ετών και θυμάμαι την πρώτη φορά που η μητέρα μου μου μίλησε ανοιχτά για την περίοδο. Ήταν τόσο ειλικρινής που ξέσπασα σε κλάματα» γράφει η Emma Rees συγγραφέας του The Vagina.

Ένας από τους λόγους που η συγγραφέας οδηγήθηκε να γράψει ένα βιβλίο για τον κόλπο της γυναίκας ήταν η ελλειπής ενημέρωση μαζί με το σχόλιο ενός συναδέλφου της ότι «κάτι τέτοιο δεν θα είχε αναγνώριση από τον κόσμο». Ένα ακόμη περιστατικό που την ώθησε ήταν η πληροφορία σε ένα βιβλίο ιστορίας, δίπλα από ένα Sheela na gig, γλυπτό γυμνού γυναικείου σώματος με μεγάλο αιδοίο, που έγραφε «ένας ανόητος που κρατάει το στήθος του ανοιχτό για να δείξει την καρδιά του».

Καταγραφή 122
Φωτο: ANGUS YOUNG.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που το μουσείο κόλπου επιδιώκει να αλλαχτούν. Ένα από αυτά είναι ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους. «Βλέπουμε πως η αιδοιοπλαστική γίνεται όλο και πιο δημοφιλής» λέει η Creed. «Από το 2002 εώς το 2012 αυξήθηκε κατά 500 τοις εκατό σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Μία από τις γυναικολόγους που συνεργάστηκε με το μουσείο, δήλωσε πως έχει δει εκατοντάδες αιδοία στη ζωή της αλλά μόνο ένα είχε πραγματικά γενετική ανωμαλία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλαγών οφείλονται σε ψυχική δυσφορία. «Οι γυναίκες είναι αναστατωμένες με την εικόνα τους. Το αιδοίο μας όμως είναι σαν το πρόσωπο μας. Δεν υπάρχει ιδανικό, όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Ωστόσο πώς μπορούμε να μάθουμε γιαυτό αν δεν εξοικειωθούμε με την εικόνα του;».

«Πρόκειται για ένα υπέροχο σημείο του γυναικείου σώματος. Είναι μια φανταστική ευκαιρία να διαδοθεί το μήνυμα πως δεν υπάρχει τίποτα επαίσχυντο ή προσβλητικό αναφορικά με τα τμήματα αυτά του γυναικείου σώματος» δηλώνει η Florence Schechter.

Finished sculpture 2

Τέλος, στόχος του μουσείου είναι δημόσια και ολιστική εξερεύνηση του κόλπου κοινωνικά, πολιτισμικά, επιστημονικά, ιατρικά, ιστορικά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλα τα φύλα καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα των επικεφαλής «δεν είναι γυναίκα όποιος έχει κόλπο και δεν έχει κάθε γυναίκα κόλπο».

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια