in

Bodyshaming: Και κάπως έτσι καταλήξαμε να λιώνουμε στα γυμναστήρια, να κάνουμε εξαντλητικές δίαιτες και να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής

Μαζί με το καλοκαίρι, εμφανίζεται η καταπίεση της τέλειας εικόνας, η οποία και καταδυναστεύει όσους ετοιμάζονται για τις παραλίες

Όλες οι προαναφερθείσες φράσεις συνοψίζονται στο εξής λογοπαίγνιο: Bodyshaming. Ένα ζήτημα το οποίο κυριαρχεί εν έτει 2020, σε μια εποχή στην οποία τα  γυναικεία (κυρίως) πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν κατά πολύ από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 οπότε οι ζουμερές καμπύλες ζούσαν και βασίλευαν στα περιοδικά μόδας και στις film noir ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

plates

Θάλασσα, ατελείωτα ξενύχτια, διακοπές και ανεμελιά είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε ότι πλησιάζει καλοκαίρι. Θέρος. Μία εποχή την οποία όλοι μας περιμένουμε τον χειμώνα, μια εποχή κατά τη διάρκεια της οποίας διαμορφώνεται το μεγαλύτερο μέρος των αναμνήσεών μας. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Υπάρχει όμως και μία άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά της καλοπέρασης. Μαζί με το καλοκαίρι, εμφανίζεται η καταπίεση της τέλειας εικόνας, η οποία και καταδυναστεύει όσους ετοιμάζονται για τις παραλίες. «Φόρα μαύρο μαγιό, αδυνατίζει», «Μην φορέσεις μπικίνι», «Πολύ παρτό δεν είναι από πίσω;» «Με λίγη δουλειά θα το φτιάξεις» «Έκανες κυτταρίτιδα από πέρυσι;». Σίγουρα αυτές οι «ατάκες» κάτι σου θυμίζουν. Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η απάντηση;

Όλες οι προαναφερθείσες φράσεις συνοψίζονται στο εξής λογοπαίγνιο: Bodyshaming. Ένα ζήτημα το οποίο κυριαρχεί εν έτει 2020, σε μια εποχή στην οποία τα  γυναικεία (κυρίως) πρότυπα ομορφιάς διαφέρουν κατά πολύ από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 οπότε οι ζουμερές καμπύλες ζούσαν και βασίλευαν στα περιοδικά μόδας και στις film noir. Φυσικά, η μόδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία παροδική τάση και έτσι στις αρχές του 21ού αιώνα τα σωματικά γυναικεία πρότυπα άλλαξαν κατά πολύ. Οι καμπύλες δεν ήταν τόσο «in» και σειρά πήραν τα «skinny girls». Το γεγονός αυτό, είχε ως επακόλουθο την περιθωριοποίηση των εύσωμων-είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες- οδηγώντας στο λεγόμενο φαινόμενο της «χονδροφοβίας». Κάπως έτσι καταλήξαμε, να λιώνουμε στα γυμναστήρια όλο τον χειμώνα, να κάνουμε εξαντλητικές δίαιτες, να παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής και να «βασανίζουμε» τον εαυτό μας για ένα «Μπράβο ρε συ, αδυνάτισες». Αν βέβαια τολμήσουμε και δεχτούμε το σώμα μας έτσι όπως ακριβώς είναι-το μεγαλύτερο αμάρτημα που θα μπορούσε κάνεις να διαπράξει(!)-τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τότε δεν θα πρέπει να φορέσουμε το μπικίνι, το εξώπλατο, το σορτσάκι. Τότε θα μας αξίζει μόνο η περιφρόνηση και η απαξίωση.

Φυσικά το φαινόμενο του «Bodyshaming», δεν προκαλείται μόνο από τους επιτήδειους τρίτους, αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό, μερικές φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Κλασικές φράσεις όπως «Νιώθω τόσο χοντρή» ή «Αυτό το ρούχο δεν ταιριάζει στο σώμα μου» έχουν γίνει καραμέλα. Αγάπα τον εαυτό σου. Η σωματική σου κατάσταση δεν είναι δημόσιο απόκτημα. Είναι δική σου. Και μόνο. Άμα θες να φας πατατάκια, θα φας. Άμα η γυμναστική δεν είναι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά σου, it’s ok! Και άσε τον κάθε Λιάγκα να λέει. Έχεις πολλά περισσότερα να προσφέρεις σε αυτήν την κοινωνία, πέρα από τον θαυμασμό της εξωτερικής σου εμφάνισης. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που καταπιάνονται με κάτι. Οι άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα. Σταμάτα να γκρινιάζεις λοιπόν για τα 2 κιλά που πήρες φέτος. Γιατί είσαι πανέμορφη όπως ακριβώς είσαι.

Η απάντηση λοιπόν σε όλα τα «καλόβουλα» σχόλια, τα οποία αναφέρθηκαν στην εισαγωγή είναι αυτονόητη. Είναι και λακωνική. «ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΑ». Δεν χρειάζεται καμία απολύτως ανάλυση, τα συνοψίζει όλα. Μην θυσιαστείς για αυτούς.

Το παραπάνω κείμενο αναφέρεται κυρίως στις γυναίκες διότι το bodyshaming ενέχει την έννοια του σεξισμού. Εξάλλου τα μεγαλύτερα ποσοστά των διατροφικών διαταραχών, όπως η Νευρική Ανορεξία και η Βουλιμία αφορούν στις γυναίκες.

Τσώνη Ρωξάνη

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

9 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Karlee
Karlee
3 χρόνια πριν

Τελειο! Μακαρι να το μαθαιναμε νωριτερα. Δε σε αφορα. Τοσο απλα.❤

CutePotato
CutePotato
3 χρόνια πριν

«Είναι οκ να έχει ότι βάρος θέλει ο καθένας, αρκεί να μην επηρεάζει την υγεία του» είπε και τράβηξε μια τζούρα από το 15ο τσιγάρο του.

Miss Vanjie
Miss Vanjie
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  CutePotato

έτσι,Ξαφνικά ο κάθε άκυρος για ν αβγάλει τα κομπλεξ του και τη χοή τυ “νοίαζεται’ για την υγεία του άλλου.

ExperiMentalist
ExperiMentalist
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  CutePotato

Οντως!

Nikoleta Kouts Kouts
Nikoleta Kouts Kouts
3 χρόνια πριν

Πολύ ωραίο το άρθρο όπως τα περισσότερα εδώ. Όμως ,κατα την δική μου άποψη-που δεν είμαι καμιά λεπτούλα, ούτε ήμουν και ποτέ- περισσότερη σημασία εχει το δικό ΜΑΣ κομμάτι όσον αφορά το Body Shaming. ΕΜΕΙΣ χρειάζεται να αλλάξουμε το πως βλέπουμε τον εαυτό μας καθαρά. Παπάρες θα υπάρχουν πάντα που θα σχολιάζουν κιλά, ύψος, ήθος (χειρότερο αυτό!) Κ.λπ.κλπ.. Δεν βλέπω για ποιο λόγο να με νοιάζει η άποψη του τάδε αγνώστου στην παραλία. Και αν δηλαδή αλλάξουν τα πρότυπα ομορφιάς όλες οι αδύνατες κοπέλες ξαφνικά θα πρέπει να τρώνε τον σκασμό για να μην τις σχολιάσει ο κάθε ανεκδιήγητος? Ή… Διαβάστε περισσότερα »