«Έχω καινούργια καρδιά. Τώρα χρειάζεται και ο αδερφός μου μία»

Η μικρή Γκρέις κατάφερε να αποκτήσει ύστερα από μεταμόσχευση μια νέα καρδιά. «Νιώθω υπέροχα που κάποιος μου έδωσε την καρδιά του. Τώρα μπορώ να ζήσω ξανά» λέει στην κάμερα δακρύζοντας από χαρά. Σήμερα αναρρώνει από την επέμβαση, ωστόσο ανησυχεί γιατί ο αδερφός της χρειάζεται επίσης μεταμόσχευση.

Η 13χρονη Γρεις πάσχει από μια σπάνια δερματική ασθένεια που επηρεάζει την καρδιά. Το περασμένο έτος αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου. Εκεί της είπαν πως θα χρειαζόταν να κάνει μεταμόσχευση.

«Θυμάμαι, άρχισα να κλαίω» λέει. «Νόμιζα πως η εγχείρηση θα γινόταν άμεσα αλλά με ενημέρωσαν ότι έπρεπε να βρούμε συμβατό δότη. Άνθρωποι περιμένουν για χρόνια»

Τα παιδιά είναι αναγκασμένα να περιμένουν δύο φορές περισσότερο από ότι οι ενήλικες για επείγουσες μεταμοσχεύσεις καρδιάς, λόγω έλλειψης συμβατών δοτών.

«Είναι πραγματικά τρομακτικό να γνωρίζεις ότι υπάρχει τεράστια πιθανότητα κάτι να πάει στραβά.».

Μετά από κάποιους μήνες η μικρή Γκρέις βρήκε δότη, έκανε την εγχείρηση και τώρα αναρρώνει. Ωστόσο ο 12χρονος  αδερφός της χρειάστηκε να μπει και εκείνος στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. «Φοβάμαι κάπως» λέει ο μικρός Φρέντι. «Βλέπω στον ύπνο μου την μητέρα μου να μπαίνει στο δωμάτιο και να μου λέει ότι βρήκαν δότη».

Η μητέρα των δύο παιδιών ανέφερε πως ο μεγαλύτερος της φόβος ήταν μην χρειαστεί να μπουν στη λίστα ταυτόχρονα. «Υπάρχουν μέρες που κλαίω αντιλαμβανόμενη πόσο κοντά ήμασταν στο θάνατο. Αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστούμε».

177 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλοί γονείς είναι επιφυλακτικοί και απορρίπτουν την δωρεά. «Κανένας γονιός δεν θέλει να το κάνει αυτό. Το μόνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατέψουμε τα παιδιά μας» αναφέρει η μητέρα Mισέλ Φίσμαν. Μια νέα καμπάνια που στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και της υποστήριξης της δωρεάς οργάνων σε μικρά παιδιά, έχει ξεκινήσει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.

«Αισθάνομαι πιο ζωντανή από ποτέ» λέει με χαμόγελο η Γκρέις

 

 

 

 

πηγή

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
  Εγγραφείτε  
Ειδοποίηση για