Αγαπητή «Α, μπα»: Το γυναικείο σώμα εξακολουθεί να είναι ταμπού

Νιώθω ότι πρακτικές λεπτομέρειες που θα έδιναν μια διαφορετική και ουσιαστική σκοπιά σε τέτοιου είδους ζητήματα, δεν αναφέρονται, σαν να πρέπει να τα ανακαλύψει η καθεμία από μόνη της

Καλημέρα Α,Μπα, Έχω παρατηρήσει πως ό,τι έχει να κάνει με το γυναικείο σώμα εξακολουθεί να είναι θέμα ταμπού, ακόμα και σε συζητήσεις μεταξύ γυναικών. Προφανώς η διαπίστωση αυτή είναι αποτέλεσμα προσωπικής εμπειρίας (και σε καμία περίπτωση δεν τσουβαλιάζω ολόκληρο το φύλο) και όχι διεξοδικής στατιστικής μελέτης, ωστόσο θα χαρώ να μάθω πως δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως οι εμπειρίες όλων των υπολοίπων είναι διαφορετικές από τη δική μου. Σε συζήτηση για το menstrual cup, παρατήρησα πως όσες το χρησιμοποιούν ή το έχουν χρησιμοποιήσει λένε απλά πόσο τις βόλεψε ή όχι και πόσο άλλαξε η ζωή τους ή όχι, αντίστοιχα. Καμία όμως με επιχείρημα ή με μια γνώμη ως προς το πρακτικό κομμάτι του ζητήματος, τις πρακτικές ευκολίες και δυσκολίες. Το να λες ότι είναι καταπληκτικό χωρίς επιχείρημα, δεν με πείθει να το δοκιμάσω, δηλαδή. Το ίδιο και ζητήματα όπως η γέννα (δεν έχω γεννήσει, αναφέρομαι σε συζητήσεις με γνωστές και φίλες που γέννησαν) ή το σεξ (που σίγουρα πλέον αποτελεί θέμα συζήτησης, όχι όπως παλιότερα). Νιώθω ότι πρακτικές λεπτομέρειες που θα έδιναν μια διαφορετική και ουσιαστική σκοπιά σε τέτοιου είδους ζητήματα, δεν αναφέρονται, σαν να πρέπει να τα ανακαλύψει η καθεμία από μόνη της. Ίσως (ή μάλλον σίγουρα) κρίνω από τον εαυτό μου, διότι όταν βιώνω κάτι και αναφέρομαι σε αυτό, θα φροντίσω να το κάνω με επιχειρήματα και να αναφέρω υπαρκτές δυσκολίες ή λεπτομέρειες για να προετοιμάσω την άλλη. Να με ενοχλεί άραγε απλά η ανυπαρξία επιχειρήματος; Έχεις παρατηρήσει κι εσύ ή οι υπόλοιπες κάτι τέτοιο (ή ήσασταν όλες τυχερές και είχατε μεγαλύτερη αδερφή που σας διαφώτιζε :Ρ );

Έχω μόνος αδερφούς!

Προφανώς είναι το πρόβλημα η προσωπική σου εμπειρία που είναι τρομερά περιορισμένη και με κάνει να εκπλήσσομαι και κάπως. Κάπως, όχι εντελώς. Αν είσαι η μόνη που λέει λεπτομέρειες (δηλαδή μιλάει με ειλικρίνεια) και εισπράττεις απόρριψη, τότε κινείσαι σε πολύ συντηρητικούς κύκλους, και είσαι έτοιμη να κρίνεις ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες έτσι, αλλά η πλειοψηφία.

Είτε είναι, είτε δεν είναι, δεν έχει σημασία τι συμβαίνει, αλλά τι είδους συναναστροφές θέλεις στη ζωή σου. Ναι, προφανώς είναι ταμπού οι λειτουργίες του γυναικείου σώματος, αλλά θέλεις να μας πεις ότι δεν υπάρχει καμία άλλη που είναι σαν κι εσένα; Θέλεις να μας πεις ότι δεν είσαι η μόνη, αλλά ότι είσαι η μόνη στον κύκλο σου; θέλεις να μας πεις ότι κάπου θα υπάρχουν και άλλες που λένε λεπτομέρειες, αλλά δεν ξέρεις πώς να τις βρεις; Ή ότι δεν έχει νόημα να ψάξεις να τις βρεις; Ελπίζω μόνο να μην θέλεις να σου πούμε μπράβο που «δεν είσαι σαν τις άλλες».

Για το menstrual cup έχει γίνει και ωραία κουβέντα εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

-13 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
xrusaAnnaHaifischnetPo the PandaDotti Kali Linnea Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Τις έχεις ρωτήσει όμως; Γιατί κι εγώ, ας πούμε, δεν θα έλεγα έτσι από μόνη μου λεπτομέρειες για το ταμπόν, θα έλεγα απλά αν με βολεύει ή όχι. Το να κάτσει η άλλη να σου αναλύσει επακριβώς τί συνέβη στη γέννα της και πάλι δύσκολο μου φαίνεται, εκτός κι εάν τη ρωτήσεις.

Δηλαδή και ο άλλος χρειάζεται να δει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το συνομιλητή του για να μπει σε λεπτομέρειες για το οτιδήποτε. Μπορεί απλά να νομίζουν ότι δεν σε νοιάζει να μάθεις.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Το γυναικείο σώμα και οι λειτουργίες του είναι ταμπού, αλλά από την προσωπική μου εμπειρία όποιος έχει μεγαλώσει με πόντιες γιαγιάδες εύχεται να ήξερε λιγότερα γι αυτές.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Έλα, πες μου για τις πόντιες γιαγιάδες!

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Πολύ θα το ‘θελα, αλλά δεν υπάρχει χρόνος και χώρος 😊

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Ωχ, είναι για βιβλίο, δηλαδή! Αν κυκλοφορούσε, θα το αγόραζα.

Anna
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Μέντορας

Μακάρι να είχα το τελέντο γιατί είναι και ανεξάντλητες πηγές!

xrusa
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχω κι εγώ ποντιάρα γιαγιά η οποία είχε ένα στρατό ξαδέλφες. Κατάλαβες. Θες να βρεθούμε να γράψουμε θεατρικό; Θα το πούμε Ούι ούι ούι, βάι, βάι, βάι να σέζω σε ζάντενα

πόντια ιντερνάσιοναλ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Μέντορας

Ναι πιθανότατα να ευθύνεται το ότι δεν είχες κάποια άλλη μεγαλύτερη γυναίκα να σου εξηγεί, γι’αυτό και σε ενοχλεί η έλλειψη πρακτικών συμβουλών. Αλλά μη νομίζεις, κι εγώ που είχα, ήταν πάμπολλα αυτά που ανακάλυψα μόνη μου και που συνεχίζω να ανακαλύπτω. Αυτό που τσουβαλιάζεις, είναι οι πληροφορίες που θέλεις. Για το menstrual cup φαντάζομαι υπάρχουν οδηγίες χρήσης. Το πώς έχει βοηθήσει την καθεμιά ή πώς την έχει δυσκολέψει, δεν θα έπρεπε να νοιάζει, δε λέει τίποτα για το πώς θα βοηθήσει ή θα δυσκολέψει εσένα. Η μόνη πληροφορία που χρειάζεται, νομίζω είναι ότι όσες το χρησιμοποιούν, δεν είναι ντεμί,… Διαβάστε περισσότερα »

Dotti Kali Linnea
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ωραία τα λες πόντια ιντερνάσιοναλ, και θα συμπληρώσω στο “δεν είχες κάποια άλλη μεγαλύτερη γυναίκα να σου εξηγεί”, ούτε εγώ είχα, αλλά ΕΧΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Αγαπημένο, ανεξάντλητο ίντερνετ. Για ό,τι αναρωτιέσαι υπάρχει κάποι@ εκεί έξω που έχει μιλήσει, έχει γράψει, έχει γυρίσει βίντεο γι’αυτό. Και υπάρχουν άνθρωποι, όπως σε αυτό το site, όπου δεν σου δίνουν απλώς την πρακτική πληροφορία αλλά μοιράζονται πολλά παραπάνω.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Και την δεκαετία του 80 που δεν είχαμε ΙΝΤΕΡΝΕΤ, υπήρχε εκείνο το φοβερό βιβλίο “Από Γυναίκα σε Γυναίκα” της Λουσιέν Λανσόν το οποίο είχε μέσα ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Το καημένο το βιβλιαράκι μου, πέρασε από τα χέρια όλων των κοριτσιών στο σχολείο και επέζησε. Πριν από 12 χρόνια το χάρισα σε ένα κοριτσάκι γυμνασίου σ’ ένα χωριό.

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Εγώ πάντως από μικρή με τις κολλητές μου λέγαμε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Για όλα! Από την περίοδο μέχρι το σεξ. Τόσο ανατριχιαστικές που κι εμείς που τις λέγαμε μετά σκάγαμε στα γέλια με την ωμότητα.
Ξεκίνα εσύ τη συζήτηση για ότι θέλεις. Ίσως εκπλαγείς από τις απαντήσεις των γυναικών γύρω σου.

Γβρμ
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Καλέ δεν είναι έτσι τα πράγματα για όλους. Μη σου πω ότι στις δικες μου παρεες οι γυναίκες είναι πολύ πιο πρόθυμες να δώσουν ανατριχιαστικές λεπτομερειες (για στάσεις, γωνία εισόδου, σημεία τριβής κοκ) δεν πα να είμαστε σε κατάμεστη καφετέρια, ενώ οι άντρες είναι κατά κανόνα πιο λακωνικοί περί των σωματικών (βέβαια ίσως έχει σχέση και με μια τάση «μυστικά του επαγγέλματος» κλπ, ομολογώ ότι οι συζητησεις περί ανδρικής αυτοϊκανοποίησης στις οποίες έχω παραστεί είναι ελαχιστες και μάλλον περισσότερο χιουμοριστικές). Δεν λέω μόνο για τον εαυτό μου, γενικά για όλους τους φίλους και τις φίλες με τ@ς οποί@ς συζηταμε σχετικά… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Δεδομένου ότι ειδικά για το menstrual cup οι πληροφορίες που αντάλλαξαν με τις φίλες μου ήταν γραφικότατες θα έλεγα ότι έχεις τελείως λάθος φίλες.

Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εμείς πάντως σε μια ομάδα που είμαι για τα menstrual cups συζητάμε “ανατριχιαστικές” λεπτομέρειες και καμία δεν σοκαρεται. Ίσα ίσα που είναι πολύ βοηθητικό αλλά υπάρχει ένα όριο στο τι μπορεί να συζητηθεί γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, δεν ισχύουν όλα για όλες. Fun fact: Στην πρώτη μου περίοδο με cup ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που συζητούσα όλες τις λεπτομέρειες με το φίλο μου. Με άκουγε, χαμογελούσε, με ρωτούσε οτι δεν ήξερε, συμφωνούσε, μέχρι που κάποια στιγμή τη δέκατη περίπου φορά που του το ανέφερα μου λέει: “Μωρό μου, χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι ενθουσιασμένη και σε διευκολύνει τόσο πολύ, απλά… Διαβάστε περισσότερα »

Louise B.
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Υπάρχουν άτομα τα οποία περιγράφουν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κάθε πτυχή της ζωής τους, του κορμιού τους, των λειτουργιών τους. Άλλοι είναι περισσότερο συνεσταλμένοι ή εκδηλωτικοί με συγκεκριμένα πρόσωπα ή ανοιχτοί σε συζητήσεις και αναλύσεις συγκεκριμένων θεμάτων. Ή βρίσκεσαι σε ένα συντηρητικό περιβάλλον ή έχεις πολλές απορίες για πολλά ζητήματα τα οποία καλώς ή κακώς δεν μπορείς να περιμένεις αποκλειστικά από το περιβάλλον σου και τον φιλικό σου κύκλο να τα διελευκάνεις. Χρειάζεται και προσωπική έρευνα και μελέτη.

Acroposthion
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων
Po the Panda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Εντωμεταξύ, πάω στοίχημα οτι οι ίδιοι που παραπονέθηκαν πολύ άνετα θα κάθονταν να δούνε splatter η πολεμική ταινία με τόνους αίμα να πετάγεται. Η δικαιολογία-κλειδί είναι “ακατάλληλο για παιδιά”. Εμπρός να μεγαλώσουμε κι άλλη μια γενιά με ταμπού και κόμπλεξ.