in

Η Ρένα απαντά: Πώς να απαντώ στις συνεντεύξεις για εργασία;

Θέλουν μόνο συγκεκριμένη, απόλυτα συγκεκριμένη προϋπηρεσία και αν δεν την έχεις, ακόμα και αν η εταιρεία δηλώνει ανοιχτή να δίνει ευκαιρίες σε νέα άτομα, στο τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις θα προτιμήσουν κάποιον με εμπειρία.

_________________ Η ιστορία της Ανδρονίκης όπως την ξεχώρισα σήμερα. Αγαπητή Ρένα, έχω το εξής ζήτημα. Είμαι 27 χρονών και θέλω να ασχοληθώ στον τομέα των σπουδών μου, όπου είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα. Έχω αποκτήσει και μια μικρή εθελοντική εμπειρία πρόσφατα και έχω κάνει και σεμινάρια πάνω σε αυτό, έχω πιστοποιήσεις κλπ. Η εργασιακή μου εμπειρία […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

interview11

_________________

Η ιστορία της Ανδρονίκης όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Αγαπητή Ρένα, έχω το εξής ζήτημα.
Είμαι 27 χρονών και θέλω να ασχοληθώ στον τομέα των σπουδών μου, όπου είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα. Έχω αποκτήσει και μια μικρή εθελοντική εμπειρία πρόσφατα και έχω κάνει και σεμινάρια πάνω σε αυτό, έχω πιστοποιήσεις κλπ. Η εργασιακή μου εμπειρία μέχρι τώρα ήταν σε άσχετα αντικείμενα, καθώς δεν έβρισκα κάτι στο αντικείμενο μου, αφού δεν είχα προϋπηρεσία. Τον τελευταίο χρόνο, καθώς έχω κάνει σεμινάρια και έχω κάνει και κάποια projects μόνη μου για να αποκτήσω εμπειρία, με καλούν αρκετά συχνά σε συνεντεύξεις στον κλάδο μου (συν του ότι τώρα έχουν ανοίξει πιο πολλές θέσεις σε σχέση με παλιά).

Το θέμα είναι ότι αρκετές φορές στις συνεντεύξεις, ενώ ξέρουν ότι είσαι entry level και δεν έχεις εμπειρία, σε ρωτάνε κάποιες ερωτήσεις πάνω στο αντικείμενο που μόνο κάποιος με εμπειρία μπορεί να απαντήσει. Επίσης, επειδή σε μια προηγούμενη θέση παράλληλα με την γραμματεία είχα και μια άλλη αρμοδιότητα σχετική με το αντικείμενο μου, την οποία έχω γράψει ξεκάθαρα και φαίνεται ποιές ήταν οι ακριβείς αρμοδιότητες μου, με ρωτάνε αν έκανα κι άλλα πάνω σε αυτό που δεν τα έχω γράψει. Ενώ τους εξηγώ πως η αρμοδιότητα μου ήταν συγκεκριμένη και τα υπόλοιπα τα έκανε συγκεκριμένο άτομο, επιμένουν να με ρωτάνε πχ. αν έδινα κάποιο report (που τους εξηγώ πως δεν έδινα), αν ο manager κοιτούσε κάποια συγκεκριμένα metrics για να αξιολογήσει την δουλειά του τμήματος. Τους εξηγώ πως δεν το γνωρίζω αυτό, καθώς δεν ήταν ανάμεσα στις αρμοδιότητες μου, οπότε δεν είχα ενημερωθεί για τα metrics που χρησιμοποιούσε η εταιρεία ή ο manager, αν και θα το ήθελα πολύ να είμαι μέρος και αυτής της διαδικασίας και να ασχολούμαι με reports. Εκεί βλέπω πως συνήθως ξινίζουν ή απογοητεύονται και σαν να περιμένουν να ακούσουν κάτι άλλο (ενώ στο βιογραφικό μου είναι ξεκάθαρο το τι έχω κάνει, κι επίσης γνωρίζουν ότι απευθύνονται μια ένα entry level υποψήφια).

Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το τι γνώσεις έχεις, η διάθεση να μάθεις ή το ταλέντο σου, το πόσο υπεύθυνα έφερες εις πέρας αρμοδιότητες σε προηγούμενες θέσεις. Θέλουν μόνο συγκεκριμένη, απόλυτα συγκεκριμένη προϋπηρεσία και αν δεν την έχεις, ακόμα και αν η εταιρεία δηλώνει ανοιχτή να δίνει ευκαιρίες σε νέα άτομα, στο τέλος στις περισσότερες περιπτώσεις θα προτιμήσουν κάποιον με εμπειρία. Τι θα με συμβούλευες να κάνω;

Πρόσφατα στο tik tok είδα κι ένα βίντεο από τον ιδιοκτήτη μιας εταιρείας από την οποία είχα περάσει στο παρελθόν συνέντευξη. Διαφημίζει πως στην εταιρεία του μπορεί κάποιος να δουλέψει χωρίς προϋπηρεσία, ούτε καν πτυχίο, ενώ στις αγγελίες που ανεβάζει ζητάει της Παναγιάς τα μάτια. Και όταν πέρασα εγώ από συνέντευξη δεν συνεχίσαμε γιατί προτίμησε να περάσει στο επόμενο στάδιο άτομα με προϋπηρεσία. Τότε τον είχα ρωτήσει με ποιό τρόπο άνθρωποι που έχουν όρεξη να μάθουν και αγάπη για το αντικείμενο, θα μπορέσουν να δουλέψουν για την εταιρεία σας, αν αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση είναι η προϋπηρεσία; Πως θα αποκτήσουν εμπειρία αν κανείς δεν τους δίνει την ευκαιρία; Μου είχε απαντήσει πως εκείνος δίνει με τη σέσουλα ευκαιρία σε junior ανθρώπους, απλά οι πελάτες του έχουν πολλές απαιτήσεις και δεν μπορεί να ξοδέψει 6 μήνες σε κάποιον να του μάθει την δουλειά, από την στιγμή που υπάρχουν στην αγορά επαγγελματίες έτοιμοι.

Όχι πείτε μου εσείς τα σχόλια σας, γιατί εγώ κάηκα…

ΑΠΟ ΤHΝ – Ανδρονίκη

_____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Εξ όσων γνωρίζω οι συνεντεύξεις με υπαλλήλους του ανθρώπινου δυναμικού είναι βγαλμένες από εγχειρίδια του business management της δεκαετίας του ’90. Αυτά έμαθαν, αυτά διδάχθηκαν, αυτά ζητάνε. Και συνεχίζουν να τα ζητάνε επειδή με τα metrics και τις άλλες παρόμοιες ερωτήσεις (“ποιό θεωρείτε το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;” “την τελειομανία μου, κυρία μου”) δίνουν μια επίφαση επιστημοσύνης σε κάτι που τελικώς μόνο στην πράξη θα φανεί αν θα λειτουργήσει. Λίγοι έμπειροι τρώνε τα μουστάκια τους μεταξύ τους επί του αντικειμένου;

Θεωρητικά ένα άτομο με εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο ζητούμενο. Βέβαια εφόσον είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα (που όμως ΔΕΝ μας λες ποιό είναι και θα κάνω μια μαντεψιά πως αφορά στην Γραφιστική) απορώ για το πλέγμα δοκιμασίας. Σε τέτοιες θέσεις δείχνεις το book της δουλειάς σου και τέλος, τους κάνεις ή δεν τους κάνεις.

Είναι ένα γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης/εργοδότης δεν έχει την πολυτέλεια συνήθως να εκπαιδεύσει εξαρχής ένα άτομο νέο, ωστόσο δεν είναι και τελείως απίθανο αν το δει ως επένδυνση. Αυτό που συνήθως “καίει” τον εργοδότη είναι μην ξοδέψει το εξάμηνο να σε εκπαιδεύσει και κάπου εκεί εσύ σηκωθείς να φύγεις και να κάνεις κάτι άλλο κάπου αλλού, οπότε η επένδυση θα του βγει τρύπα στο νερό.

Με βάση αυτό το σκεπτικό θα έλεγα να κάνεις τα εξής:

1.να διαβάσεις προσεκτικά τις αναφορές, βιογραφικά και εμπειρίες εργαζόμενων σε παρόμοιες θέσεις (πχ. στο LinkedIn) ώστε να αντλήσεις από τον τρόπο που παρουσιάζουν την δουλειά τους

2.να απαντάς περί metrics ότι στην συγκεκριμένη αρμοδιότητα ασχολούσουν με τα παραδοτέα, των οποίων η ανάλυση θα είναι στη διάθεση τους αν υπάρξει η κατάλληλη εξουσιοδότηση (πετάς το μπαλάκι δηλαδή).

3 να διευκρινίσεις με σαφήνεια ότι ονειρεύεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια σε μια ανώτερη θέση στην συγκεκριμένη εταιρεία, αυτό καθησυχάζει ότι θέλεις να “επενδύσεις” χρόνο κι ενέργεια σ’αυτούς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
prasinos skiouros
prasinos skiouros
1 χρόνος πριν

Συγκεκριμένη προϋπηρεσία,συγκεκριμένα προσόντα, συγκεκριμένη ηλικία,συγκεκριμένες ξένες γλώσσες, συγκεκριμένα προγράμματα υπολογιστών κλπ κλπ συγκεκριμένα δηλ θέλουν συγκεκριμένο άτομο που φυσικά δε θα περάσει από συνέντευξη,έχει ήδη τη θέση.Δε συμβαίνει πάντα αυτό αλλα αν είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα και ψάχνουν αφορμές να σε κόψουν αυτό φαίνεται να σημαίνει

pili
pili
1 χρόνος πριν

Ερώτηση: Πώς να απαντώ στις συνεντεύξεις για εργασία; Απάντηση: (Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι) Εκφράζοντας τη μεριά του εργοδότη, έχω καλέσει αρκετές φορές σε συνέντευξη υποψήφιους / ες με παρόμοια επαγγελματικά χαρακτηριστικά όπως τα δικά σου για θέσεις οι οποίες μπορεί να χρειάζονταν μία σχετική προϋπηρεσία. Ακολουθεί πραγματικός διάλογος με υποψήφια η οποία δούλευε 10 χρόνια ως γραμματέας σε εταιρεία με παρεμφερές αντικείμενο, και η θέση εργασίας ήταν ιδανική για σταδιακή μετάβαση από administrative σε low- middle level management . Ε: Έχοντας δουλέψει για αρκετά χρόνια στη συγκεκριμένη θέση, θα γνωρίζετε όρους όπως (…) ή τύπους συμφωνιών όπως (…). Πείτε μου… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από pili
Ιφιγένεια
Ιφιγένεια
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  pili

Και εγώ έχω να σου προσθέσω από την μεριά της εργαζόμενης, όταν έρχεται ο υποψήφιος και περιμένει και τον βλέπει ο υποψήφιος εργοδότης και παρόλαυτα τον αφήνει να περιμένει για ώρα γελώντας, πίνοντας και καπνίζοντας με άλλους, να ξέρεις ούτε αυτό είναι ωραίο. Και εννοείται πως σηκώθηκα και έφυγα.

pili
pili
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Ιφιγένεια

Και ορθώς έπραξες.
Όχι μόνο δεν είναι ωραίο, αλλά αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για ένα πιθανώς τοξικό περιβάλλον εργασίας.

Harry
Harry
1 χρόνος πριν

Θεωρώ την Ελλάδα μια απ’ τις χειρότερες χώρες απορρόφησης entry level υποψηφίων. Μπορεί και τη χειρότερη. Το έχω γράψει και αλλού, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να φύγεις. Αν φτάσεις πια σε σημείο να σου λείπει πολύ το όλο set up της Ελλάδας, ξαναγυρνάς μετά από κάποια χρόνια με εμπειρίες και τους δικούς σου κανόνες. Οι εταιρείες στην Ελλάδα θέλουν άτομα έμπειρα και με παραστάσεις.

BabyDoll
BabyDoll
1 χρόνος πριν

Η δική μου συμβουλή, πέραν των όσων είπε η Ρένα, είναι ποτέ να μην λες ένα ξερώ όχι δεν ξέρω. Βάλε ένα αλλά στο τέλος. Δεν ήταν στις αρμοδιότητές μου τα report αλλά είμαι πρόθυμη να τα μάθω αν μου δωθεί η ευκαιρία ή έχω καποια θεωρητική γνώση την οποία θα ήθελα να βάλω σε πράξη. Γενικά σε θεματα metrics reporting etc υπάρχει πολύ υλικό online και θα μπορούσες να διαβάσεις κάποια πράγματα για να δεις ποια είναι ώστε να μην απαντάς μόνο με ένα δεν ξέρω. Αν ο τομέας σου είναι η γραφιστική πχ και σε ρωτάνε με ποια… Διαβάστε περισσότερα »

Μαρία
Μαρία
1 χρόνος πριν

Η συμβουλή μου, να είσαι απόλυτα ειλικρινής χωρϊς να φοβάσαι. Οι μπουρδοσυνεντεύξεις σχεδιασμένες να σε κάνουν να νιώσεις ως λίγη δείχνει ένα κακό εργοδότη. Οι σοβαροί εργοδότες που θέλουν να επενδύσουν στον εργαζόμενο δεν ξινίζουν τα μούτρα τους μπροστά σου. Παράδειγμα απο παλαιά μου αίτηση, μου έστειλαν ένα κατάπτυστο ερωτηματολόγιο όπου χωρίς φόβο και πάθος ξεδίπλωσα την ασύγκριτα ελκυστική μου προσωπικότητα. Πχ ερώτηση τι θα σημαίνει για σας αν είμαστε θετικοί απάντησα εξαρτάται απο τι προσφέρετε, στο τι επαγγέλεται ο πατέρας μου – οτι αφορά προσωπικά δεδομένα 3ου προσώπου κι άλλα τέτοια χαριτωμένα. Μάντεψε… με φώναξαν για συνέντευξη. Καλέ εγώ… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από Μαρία