in ,

Η Ρένα απαντά: Ποια βιβλία και συγγραφείς σου άρεσαν και ποια σε απογοήτευσαν;

Έχεις αγαπημένο/η συγγραφέα;

Μιλώντας για βιβλία και συγγραφείς. Θέλουμε συμμετοχή και στα σχόλια κάτω από την απάντηση! ___________________ Η ιστορία της Κατερίνας όπως την ξεχώρισα σήμερα. Γειά σου Ρένα, ελπίζω να είσαι καλά! Θες να μας πεις μερικά βιβλία που σου αρέσουν ή που σε απογοήτευσαν; Έχεις αγαπημένο/η συγγραφέα; ΑΠΟ ΤΗΝ – Κατερίνα ____________________ Ας οργανώσουμε τη συζήτηση. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

books

Μιλώντας για βιβλία και συγγραφείς. Θέλουμε συμμετοχή και στα σχόλια κάτω από την απάντηση!

___________________

Η ιστορία της Κατερίνας όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Γειά σου Ρένα, ελπίζω να είσαι καλά!

Θες να μας πεις μερικά βιβλία που σου αρέσουν ή που σε απογοήτευσαν;

Έχεις αγαπημένο/η συγγραφέα;

ΑΠΟ ΤΗΝ – Κατερίνα

____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Φιλαναγνωστικό ποστ, τι καλά! Πιστεύω θα μάθουμε και πολλά από τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες σήμερα, πράγμα που μου ανοίγει την όρεξη.

beaton5
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Roderick Beaton, Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Πατάκη, 

Φαντάζομαι ότι με την λέξη βιβλία ο περισσότερος κόσμος αναφέρεται σε λογοτεχνία και fiction (μυθοπλασία), άντε και σε βιογραφίες ή self help επειδή αυτά είναι οι κατηγορίες που έχουν μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά, οπότε θα συγκρατηθώ και δεν θα αναφέρω επιστημονικά βιβλία –σαν αυτό του ιστορικού Rodrick Beaton για τους Έλληνες και την ελληνική επανάσταση του 1821, παρόλο που παρουσιάζουν κι αυτά εξαιρετικό ενδιαφέρον. (Επίσης επειδή η σκοπιά της στήλης είναι για γυναικεία ζητήματα θα αναφερθώ και σε έργα που έχουν κάποια σχετικότητα, αλλά όχι αποκλειστικά).

houellebecq serotonini
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Μισέλ Ουελμπέκ, Σεροτονίνη, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας. 

Βιβλίο που διάβασα με το που κυκλοφόρησε και μου δημιούργησε συναισθήματα κι απόλαυση στην γραφή την ίδια ήταν η Σεροτονίνη του Ουελμπέκ. To ύφος είναι αξιοθαύμαστο, ακόμα κι ανεξάρτητα από το τι γράφει (αφού έχει κάποια αμφιλεγόμενα κομμάτια αυτή η καταβύθιση στο σύμπαν του “άντρα που πέφτει” -στην κυριολεξία). Έχουμε ξεχάσει νομίζω ότι ένα σύγγραμμα πρέπει να διαβάζεται, να αναπνέει ο μακροπερίοδος λόγος, να έχει ένα ρυθμό, να δημιουργεί την προσμονή να προχωρήσουμε στην επόμενη σελίδα, στην επόμενη παράγραφο. Οι σημαντικοί συγγραφείς μυθοπλασίας δεν το ξεχνάνε αυτό, αλλιώς θα είχαμε πρωτόλεια memoirs (απομνημονεύματα) προσώπων που κάπου κάποτε έζησαν κάτι με ευρύτερο ενδιαφέρον.

Ως αντιπαράθεση για το πώς είναι η πολύ κακή γραφή μπορεί μια αναγνώστρια -με φόβο για την πνευματική της ισορροπία- να ξεφυλλίσει οποιοδήποτε τομίδιο της σειράς των 50 αποχρώσεων του Γκρι. (Επίσης πολύ κακό ως οδηγός προς οτιδήποτε προσιδιάζει στο κινκ!)

xekei pou tragoudane oi karavide
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Ντέλια Όουενς, Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, Εκδόσεις: Δώμα,

Με απογοήτευσε το Εκεί που τραγουδάνε οι Καραβίδες: μακρόσυρτη -βαρετή!- βοτανική περιήγηση, γενικό πλάτειασμα άνευ λόγου, θολή ανεξαρτοποίηση και ελλιπής διαχείριση του αναγνωστικού κοινού στον διαμοιρασμό τραύματος.

Άλλοι αγαπημένοι συγγραφείς που έχουν απόλυτη αίσθηση των εκφραστικών τους μέσων κι ευχαριστιέμαι να διαβάζω είναι ο Kόναν Ντόυλ, ο Ναμπόκωφ, ο Μπαλζάκ, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, η Τζίλιαν Φλυν, η Ούρσουλα λε Γκεν, η Μαργαρίτα Λυμπεράκη. Πολύ αγαπημένος σε οτιδήποτε κι αν έγραψε, μυθοπλασία, σημειολογία ή δοκίμια,  ο Ουμπέρτο Έκο.

Κλασσικά φεμινιστικά αναγνώσματα όπως Το Δεύτερο Φύλο (Μπωβουάρ), Ένα δικό της δωμάτιο (Γουλφ) και Μορφωμένη (Γουέστοβερ) συνιστώνται με τα χίλια σε όλες μας τις αναγνώστριες.

Πιο σύγχρονα βιβλία που βρήκα ικανοποιητικά και με προβλημάτισαν είναι τα Ας είμαστε όλοι φεμινιστές (Νγκόζι, σε μετάφραση Μ.Ξυλούρη), Ερωτική Νοημοσύνη (Έσθερ Περέλ), Λίλιθ (Μακ Ντόναλντ, δυστυχώς εξαντλημένο), και το Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality (Ράιαν).

Ας σημειωθεί ότι δεν πιστεύω ότι πρέπει να συμφωνώ αναγκαστικά με την άποψη ενός συγγραφέα για να θεωρήσω ένα βιβλίο ενδιαφέρον και κατάλληλο για προβληματισμό και σκέψη (ή για σύσταση). Ξέρω ότι αυτό αντιτίθεται στο ζητούμενο πολλών αναγνωστών.

Πείτε μας κι εσείς!

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

58 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Εγώ, ο υποφαινόμενος.
Εγώ, ο υποφαινόμενος.
11 μήνες πριν

Θεε μου! Με αγχωνει να κάνω προτάσεις. Έχω την ψευδή πεποίθηση ότι θα αφήσω (εκ παραδρομής κάτι έξω). Αχ, δεν φτάνει μια ζωή για να διαβάσεις όσα θες! “Τρίτο στεφάνι”, κλασικό, φοβερό. “Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους”, πρόκειται για την προσφάτως τελειωθείσα τριλογία της Ζυράννας Ζατέλη. Αχ, αυτή η μαγευτική γραφή της! “Το νούμερο 31328” γορθιά στο στομάχι. “Πριμαρόλια” Αθηνά Κακούρη, σκιαγραφεί το σταφιδικό ζήτημα που άνθισε στην Πελοπόννησο, από την ακμή μέχρι το ναδίρ του. Εδώ θα πω τον συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ. Γράφει νουβέλες, τόσο ωραίες, αγγίζει πολύ ορθά τον ψυχισμό του ανθρώπου. “Μεγάλη Χίμαιρα”, Καραγάτσης. Δεν γίνεται… Διαβάστε περισσότερα »

Zaika
Zaika
11 μήνες πριν

Αγαπημένα μου βιβλία, όλα της Jane Austen, ειναι κι αυτες οι βροχερές μέρες οι οποίες με έχουν Εμπνευσει να τα ξαναδιαβάσω όλα από την αρχή

Lazy cat
Lazy cat
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Zaika

Είμαι στην ίδια ακριβώς φάση! 😍

Zaika
Zaika
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Lazy cat

Εφόσον είσαι φαν, τσέκαρε και το “Δεσποινίς Όστεν” , είναι βασισμένο στην ζωή της αδερφής της Τζέιν, μετά τον θάνατο της τελευταίας και το Αδελφότητα της Τζέιν Όστεν 🙃

Χάιντι
Χάιντι
11 μήνες πριν

Αγαπημένο μου βιβλίο “Άλμπατρος” της Σώτης Τριανταφύλλου.
Βλέπεις τις ιστορίες των κοινωνικών τάξεων της Αγγλίας και των ιστορικών γεγονότων στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις ζωές μιας φτωχής κοπέλας που ήθελε να σπουδάσει αντί να πεθάνει νέα σε μια βιομηχανία και ενός έκπτωτου αριστοκράτη.

Τώρα διαβάζω ιστορικό δοκίμιο του Μαρκ Μαζάουερ “Τα Βαλκάνια”, πολύ διαφωτιστικό για το πώς διαμορφώθηκαν τα πράγματα που μας αγγίζουν μέχρι σήμερα (γεωπολιτικά, συνήθειες κτλ).

Κλειτώ
Κλειτώ
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Θα προσθέσω το βιβλίο του Μazower για τη Θεσ/νικη, το οποίο είναι εξαιρετικό.

KFDA
KFDA
11 μήνες πριν

Οταν σκοτώνουν τα κοτσύφια
Στοουνερ
Το νερό της λίμνης δεν είναι ποτέ γλυκό
Ολο το φως που δεν μπορούμε να δούμε
Χαρταετοί πάνω απο την πόλη
Αλλες ζωές
Μαγεμένος Απρίλης
Σήμερα είναι Δευτέρα, μάλλον

KFDA
KFDA
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Απο που αφαίρεσαν την επίμαχη λέξη? με πιάνεις αδιάβαστη σε αυτό που ρωτάς..
Αυτή είναι η ουσία του βιβλίου κ το ενδιαφέρον είναι ότι μέσα απο τα μάτια των παιδιών περιγράφεται ο παραλογισμός της στάσης των ενηλίκων απέναντι στις κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις..

KFDA
KFDA
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

δεν το είχα ακούσει καθόλου.. απίστευτο.. φυσικά κ το ότι την αφαίρεσαν, μειώνουν το αντιρατσιστικό νόημα του βιβλίου! ετσι κ αλλιώς αυτές οι λέξεις (κοτσυφι και νέγρος), έχουν αρνητικό πρόσιμο στην αφήγηση της

dreammaker
dreammaker
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  KFDA

Το τρελό είναι ότι το mockingbird δεν είναι το κοτσύφι και δεν είναι μαύρο. Απλά τραγουδάει όμορφα στο σκοτάδι τη νύχτα όπως το δικό μας αηδόνι . Αυτό που «αναγκάζεται» να βγάζει την ομορφιά του με το τραγούδι κρυφά στο σκοτάδι , έγινε μεταφορικό για τις ζωές των μαύρων

KFDA
KFDA
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  dreammaker

Εχεις απόλυτο δίκιο!

elia
elia
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Εγώ δε συμφωνώ με την αφαίρεση.. Όσο άσχημη κ αν είναι εξυπηρετούσε έναν σκοπό και ήταν τοποθετημένη από τον συγγραφέα για κάποιο λόγο. Να τη σχολιάσουμε ναι, να τη δούμε με κριτική σκέψη ναι, να την κατακρίνουμε ναι αλλά όχι να τη διαγράψουμε σα να μην ειπώθηκε ποτέ. Αυτή είναι η άποψή μου.

Penthesilea
Penthesilea
11 μήνες πριν

Συμπλήρωση στο άλλο μου σχόλιο (ένα-ένα τα θυμάμαι):
Με ενθουσίασε το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου (από σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία)
Μου άρεσε επίσης το Big Little Lies της Liane Moriarty (θεωρώ ότι παρουσιάζει πολύ εύστοχα την ενδοοικογενειακή βία)
Θα μου έρθουν κι άλλα, σιγουρα 🙂

Penthesilea
Penthesilea
11 μήνες πριν

Βιβλιοφιλική ερώτηση, yay!
Instant αγαπημένο: Στόουνερ του John Williams. Μαγικό βιβλίο.
Βιβλία που με απογοήτευσαν οικτρά, ενώ είχα τεράστιες προσδοκίες: Normal People από Sally Rooney, The Tenant of Wildfell Hall από Anne Bronte, Melmoth the Wanderer του Charles Maturin.
Βιβλίο που θεωρώ ΚΑΚΙΣΤΟ και ειλικρινά θα ήθελα να μην έχω διαβάσει ποτέ: A Little Life από Hanya Yanagihara.
Classic που αγαπώ βαθύτατα: Άννα Καρένινα.

(παίζει να μην έχω βιαστεί ποτέ τόσο να απαντήσω σε ποστ ^_^)

Penthesilea
Penthesilea
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Ρένα Καραβάνου

Μα έβλεπα κι εγώ τους διθυράμβους και τα 5 αστέρια και μετά δεν πίστευα τι διάβαζα! Το θεωρώ εξαιρετικά problematic βιβλίο γιατί ουσιαστικά μας λέει ότι κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο κατεστραμμένοι που απλά δεν μπορούν να βοηθηθούν. Ας τους να υποφέρουν, ή να κάνουν κακό στον εαυτό τους (επίσης η ψυχοθεραπεία είναι για φλώρους). Επίσης μπορώ κάπως να σας βρω στο Goodreads; (αυτό πάει τόσο προς τη Ρένα όσο και προς όλ@ εδώ μέσα) Το χρησιμοποιώ εδώ και καναν χρόνο και ακόμα δεν έχω μάθει καλά καλά τι παίζει με τους followers/φίλους και θέλω πολύ να βρω σχετικό κόσμο να… Διαβάστε περισσότερα »

MissSunshine
MissSunshine
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Πωωω, κι εγώ την πάτησα. Απαίσιο βιβλίο πραγματικά

Gemini18
Gemini18
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Penthesilea

Normal People. Από τις πολύ λίγες περιπτώσεις που η σειρά ήταν εξαιρετική ενώ στο βιβλίο δεν έφτασα ούτε στην 4η σελίδα!

Gwenevere
Gwenevere
11 μήνες πριν

Τρελαινομαι για ολα τα βιβλια υης Ιωαννας Καρυστιανη, και τα μικρα της διηγηματα, ο λογος της ειναι πολυ ποιητικος και η ροη υπεροχη. Τα διαβαζω και νιωθω κια βαθια ηρεμια, ανεξηγητη. Επισης Paul Auster, επισης σχεδον ολα, (εκτος απο τον Αορατο). Οταν μου αρεσει καποιος συγγραφεας διαβαζω ολα του τα βιβλια. Και φυσικα το 100 χρονια Μοναξιας, το οποιο εχει για μενα την πιο υπεροχη τελευταια σελιδα, το πιο συναρπαστικο τελος απο ολα τα βιβλια που εχω διαβασει! Απογοητευση μεγαλη ο Κοελιο (εκτος απο οταν ημουν 13 και διαβαζα τον Αλχημιστη. Μετα χαλια!!!! Σταματησα γρηγορα). Hermann Hesse φυσικα, μεγαλη αγαπη,… Διαβάστε περισσότερα »

Τελευταία επεξεργασία 11 μήνες πριν από Gwenevere
Gwenevere
Gwenevere
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Gwenevere

Επισης…..guilty pleasure η Φρανσουαζ Σαγκαν

pili
pili
11 μήνες πριν

Στα αγαπημένα: Το νούμερο 31328, Βενέζης. Κάθε δύο – τρεις σελίδες έκλεινα το βιβλίο για να πάρω ανάσα.

Στα χειρότερα: Το Ανθρώπινο Στίγμα, Φίλιπ Ροθ.  Βαρέθηκα. Δεν κατάφερα να το τελειώσω. Δεν ξανασχολήθηκα.

Στα επαναλαμβανόμενα: Mortality, Christopher Hitchens. Κάθε τόσο διαβάζω ένα κεφάλαιο για να μην ξεχνάω ότι η ζωή είναι απόλαυση, ακόμα και στα πιο δύσκολα.

Κλειτώ
Κλειτώ
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  pili

Θα συμφωνήσω με Το Νούμερο. Του Βενέζη επίσης το βιβλίο Γαλήνη, ένα βιβλίο που με είχε κάνει να κλάψω πολύ.

baroque
baroque
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Κλειτώ

Κορίτσια σε εσάς που αγαπήσατε το Βενέζη σας προτείνω το αριστούργημα του την “Αιολική γη” αν δεν την έχετε ήδη διαβάσει. Είναι ένα βιβλίο – σταθμός στην ελληνική λογοτεχνία. Όσον αφορά στη “Γαλήνη” είναι πράγματι ένα εξαίσιο μυθιστόρημα.

Pocahontas
Pocahontas
11 μήνες πριν

Πω πω …λιγο ντρέπομαι που μόνο αρλεκιν έχω διαβάσει ,και την Τζέιν Ειρ από λογοτεχνία μόνο!Χαχα γενικά μαρεσει η μυθολογία κτλ,αλλά έχω διαβάσει Αρλεκιν κυριως.Μαρεσαν κ μαρεσουν ,γιατί και γελάω με την υπερβολή,και βρίσκω ρομαντικό ότι πηδ*€&_€νται μόνο με συναίσθημα και στο τέλος καταλήγουν μαζί ,και φυσικά ο άντρας έχει περιουσία 😂😂😂είμαι ρομαντική η ρουφιάνα ,δε κρύβεται !!!!

Μαρία
Μαρία
11 μήνες πριν
Απάντηση σε  Pocahontas

Εγώ έπιασα την άλλη αδελφή με τα ανεμοδαρμένα ύψη!

Fani
Fani
11 μήνες πριν

Από ελληνικά ο Μαρκυδάκησ και αν πρέεπι να το περιορίσ “Ηλιος με δόντια” από ξενα (sic) της Έλενα Φερραντε και του Τζόναθαν Φράζεν