in

Η Ρένα απαντά: Δεν ξέρω τι θέλω να σπουδάσω και να κάνω, είναι αργά για επαγγελματικό προσανατολισμό;

Οι Πανελλήνιες έδωσαν ήδη πέρσι μια σχολή σε άλλη πόλη, φέτος δίνω για την πόλη μου, αλλά δεν ξέρω αν το θέλω πραγματικά. Τι να κάνω;

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός κι οι Πανελλήνιες. ___________________ H ιστορία τ@ Ν όπως την ξεχώρισα σήμερα. Καλησπέρα Ρένα, είμαι 19 χρονων και παρακολουθώ το σάιτ εδώ και 1 χρόνο και σε συμπαθώ πολύ για τις απαντήσεις που δίνεις! Σου γράφω γιατί θέλω να με βοηθήσεις εσύ και οι αναγνωστριες/ αναγνώστες σε ένα ζήτημα που με απασχολεί. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

books

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός κι οι Πανελλήνιες.

___________________

H ιστορία τ@ Ν όπως την ξεχώρισα σήμερα.

Καλησπέρα Ρένα, είμαι 19 χρονων και παρακολουθώ το σάιτ εδώ και 1 χρόνο και σε συμπαθώ πολύ για τις απαντήσεις που δίνεις! Σου γράφω γιατί θέλω να με βοηθήσεις εσύ και οι αναγνωστριες/ αναγνώστες σε ένα ζήτημα που με απασχολεί.

Πέρσι στις πανελλήνιες του 2022 πέρασα σε μια σχολή πληροφορικής (πρώην ΤΕΙ) Στις Σέρρες. Είχα να επιλέξω ανάμεσα στο αν θα πάω στις Σέρρες η αν θα ξαναδώσω για να περάσω πληροφορική στη Θεσσαλονίκη που μένω. Δεν ήξερα τι να αποφασίσω, αλλά επειδή δεν ήθελα να αποφασίσουν οι γονείς μου πάλι για εμένα, είπα να πάρω μια απόφαση εγώ. Η απόφαση ήταν να ξαναδώσω πανελλήνιες το 2023 όπως δίνω και τώρα.

Στην πορεία όμως φέτος καταλαβα ότι δεν το ήθελα πραγματικά (για την ακρίβεια, βασικά δεν ξέρω τι θέλω) οπότε έχασα τον βηματισμό μου και προσπάθησα με το στανιό όσο γινόταν να κάνω τα βασικά, αν και απέτυχα να το κάνω σε μεγάλο βαθμό. Ότι και να γίνει στις φετινές πανελλαδικές, που μάλλον δεν θα πάνε τόσο καλά όπως δείχνει, έχω backup μια σχολή την περσινή. Όμως δεδομένου ότι δεν ξέρω τι θέλω να κάνω, ανησυχώ.

Αυτό που σκέφτηκα είναι μετά το τέλος των πανελλαδικών να πάω σε σύμβουλο για τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, αν και θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα στα 17. Ποια είναι η γνωμη σου για το θέμα γενικότερα;

ΑΠΟ – Ν

_____________________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.

Ευχαριστώ για τα όμορφά σου λόγια. Μακάρι να σε βοηθά η ανάγνωση του site.

Στο θέμα της επιλογής επαγγέλματος, η γνώμη μου είναι ότι είναι βάρβαρο αυτό που γίνεται που καλείται ο μέσος 17χρονος να αποφασίσει για το μέλλον του και τι θα κάνει στη ζωή του σε μια φάση της ζωής του που είναι απολύτως λογικό να μην ξέρει τι θέλει.

Έχει τοτεμοποιηθεί τόσο πολύ η ελληνική νεανική πραγματικότητα παιδιών και γονιών γύρω από “τον αδιάβλητο θεσμό των Πανελληνίων Εξετάσεων”, που μοιάζει με πέλεκυ πάνω από τον αυχένα τους παρά με ευκαιρία. Μοιάζει σαν όλη η εκπαιδευτική πορεία να κινείται πάνω στη ράγα που οδηγεί στις Πανελλήνιες κι αλίμονο αν εκτροχιαστεί.

Ωστόσο ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι κάτι που ωφελεί μόνο στα 16 και τα 17 έτη ηλικίας. Μπορείς ανά πάσα στιγμή να κλείσεις ραντεβού με ειδικο επαγγελματικού προσανατολισμού: όχι μόνο μέσω των σχολικών μονάδων, αλλά και των δήμων και της ΔΥΠΑ στα προγράμματα για νέους. Πιστεύω ότι μπορείς έτσι να εξερευνήσεις τις δυνατότητες έχεις: και με την περσινή επιλογή σχολής, και σε συνδυασμό, και με πιθανές μεταπηδήσεις/καταταρκτήριες ή με άλλα προγράμματα που υπάρχουν.

Η παιδεία είναι ένα σύνολο πραγμάτων, όχι μόνο το κυρίως πτυχίο σου. Θα το δεις στην πορεία, λογικό να αγχώνεσαι επειδή δεν έχεις δει την εργασιακή πραγματικότητα, αλλά πίστεψέ το που στο λέω. Επίσης είναι πιθανό φοιτώντας στη σχολή να σου έρθει η όρεξη για περισσότερα, η φοιτητική πραγματικότητα διαφέρει αισθητά από την μαθητική που είναι πιο αποστειρωμένη και στημένη.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου και να γίνει ό,τι καλύτερο!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

4 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
BabyDoll
BabyDoll
10 μήνες πριν

Ολοι θα έπρεπε να πηγαίνουμε σε σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού από την Β λυκείου υποχρεωτικά. Γνωρίζω αρκετά άτομα που μπήκαν σε σχολή γιατί θεωρητικά τους άρεσε αλλά πρακτικά είτε τα βρήκαν σκούρα είτε δεν ήταν αυτό που νόμιζαν. Μην τελειώσεις μια σχολή γιατί πρέπει. Ειναι προτιμότερο να ξεκινήσεις να σπουδάζεις στα 21 παρά να καταλήξεις αιώνια φοιτήτρια γιατί δεν σου αρέσει η σχολή ή να βρεθείς παγιδευμένη σε έναν κλάδο και επάγγελμα που δεν σου αρέσει.
Από μένα μπράβο που έχεις την ωριμότητα και το θάρρος να παραδεχτείς οτι έκανες μια λάθος επιλογη και να προσπαθήσεις να βρεις μια λύση.

Renia
Renia
10 μήνες πριν

Στη σχολή που πέρασες πέρσι, πηγές; Δοκίμασε την τουλάχιστον. Μην απογοητεύεσαι. Μην το βάζεις κάτω. Ναι, δοκίμασε και το τεστ. Αλλά δοκίμασε και την σχολή πριν την εγκαταλείψεις για πάντα. Δεν το λέω για να βολευτείς, κάθε άλλο, η κολλητή μου πέρασε ισπανική φιλολογία, στην εποχή μας, τότε καιγόταν για αυτή την σχολή. Μετά από 9 μήνες την εγκατέλειψε λόγω κάποιας δυσκολίας που συνάντησε σε ορισμένα μαθήματα και δεν έφτανε μόνο αυτό, της είπαν οι γονείς της ότι θα προτιμούσαν να την δουν Οικονομολόγο και ότι ετσι θα ήταν περήφανοι για αυτήν. Τα παράτησε, γράφτηκε σε ιδιωτικό και τελείωσε αυτό… Διαβάστε περισσότερα »

Renia
Renia
10 μήνες πριν

και κάτι άλλο, έχω φίλη η οποία σπούδασε στο πανεπιστήμιο Κύπρου αρχαιολογία, έκανε και μεταπτυχιακό εκεί σε αυτό το αντικείμενο. Όταν πήγε να βρει δουλειά ανακάλυψε πως δεν είναι αυτό που θέλει για πάντα, οπότε ξαναμπήκε στη διαδικασία της εξέτασης και μπήκε στη νομική σχολή του ίδιου πανεπιστημίου και τώρα είναι δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο. Δεν έχει σημασία τι έκανες πριν ή τι ηλικία είσαι.

whoy
whoy
10 μήνες πριν

Δεν είναι αργά, και 20+ να ήσουν πάλι δε θα ήταν αργά. Οι περισσότεροι δεν βρίσκουμε τι θέλουμε τόσο γρήγορα. Κάποιοι δεν έχουμε βρει τι θέλουμε ούτε και σε πιο μεγάλες ηλικίες. Είσαι σε πολύ νεαρή ηλικία και πώς θα ήταν δυνατόν να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις; Για να το βρεις αυτό, πρέπει να δοκιμάσεις πράγματα, ακόμη και εκείνα που στην αρχή φαίνονται και ακούγονται χλιαρά μπορεί τελικά να σου αρέσουν. Αν δεν βρεθείς στην πράξη, εκ των έσω, πώς μπορείς να κρίνεις αν σου αρέσει ή όχι; Εγώ ήμουν πάντα αναποφάσιστη και άλλαζα κατευθύνσεις (θετική – θεωρητική και… Διαβάστε περισσότερα »