Ο γιος που θέλει ή δεν θέλει να ανεξαρτοποιηθεί και η μάνα που αναρωτιέται.
________________
Η ιστορία της GeorgiaZ όπως την ξεχώρισα σήμερα.
Πώς θα πείσω τον 17χρονο γιο μου να μη δηλώσει Αθήνα στις πανελλήνιες; Μένουμε Αθήνα, θεωρώ πως το να πάει Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ θα του κάνει καλό. Να ανεξαρτητοποιηθεί, να μάθει να ζει μόνος και να φροντίζει τον εαυτο του. Προς το παρόν δεν το συζητά καν. Μέχρι που σκέφτομαι να του νοικιάσουμε μια γκαρσονιέρα κοντά στη σχολή, αν τελικά περάσει εδώ. Αγχώνομαι υπερβολικά;
ΑΠΟ ΤΗΝ – GeorgiaZ
__________________
Ας οργανώσουμε τη συζήτηση.
Εφόσον έχετε την οικονομική δυνατότητα, το συζητάς; Καταπληκτική σκέψη, άκρως φεμινιστική. Όταν ένα αγόρι ζει στο δικό του χώρο, αναγκαστικά θα μάθει να προσέχει τον εαυτό του, κι αυτό είναι πάντοτε καλύτερο να γίνεται νωρίτερα παρά αργότερα. Έτσι δεν θα φέρει βάρος στην συνύπαρξη με μια γυναίκα αργότερα ή δημιουργώντας οικογένεια, όπως τόσο συχνά μας αναφέρουν αναγνώστριές μας.
Μπορεί τώρα να του φαίνεται βουνό, αλλά θεωρώ ότι η εναλλακτική που προτείνεις, να έχει δικό του χώρο στην ίδια πόλη με σας είναι ιδανική. Μπορείς να περιγράψεις τις δυνατότητες, να καλεί όποιο άτομο θέλει, να επιστρέφει ό,τι ώρα θέλει, χωρίς να ενοχλεί κάποιον, κλπ. Βέβαια καλό είναι να ακούσεις προσεκτικά τι έχει να σου πει αν υπάρχει αντίλογος. Και φυσικά πάντοτε μπορούν να γίνουν κινήσεις ανεξαρτησίας ανεξαρτήτως διαμονής: ταξίδια, διακοπές, να φύγετε εσείς οι γονείς μια βδομάδα να πάτε να ξεσκάσετε και να του αφήσετε την ευθύνη του εαυτού του και του σπιτιού….
Καλή του επιτυχία όπου επιλέξει να δηλώσει τελικά.
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Στα 17 κανένας άνθρωπος ρε παιδιά δεν κάθεται να σκεφτεί ποιός θα του πλύνει κ ποιος θα του ξεσκονισει. Ξέρω πολλά άτομα, πρώτη και καλύτερη εμένα, που μόλις εφυγαν για σπουδές δεν ήξεραν ούτε καν πως τηγανίζεται ένα αυγό. Αλλά κανένα φοιτητακι δεν κάθεται να τα σκεφτεί αυτά. Ή τα μαθαίνουν στην πορεία, ή απλά ζουν παρέα με κατσαρίδες! Κανείς δεν θυσιάζει τη φοιτητική ζωή για τα σιδερωμενα πουκάμισα. Εμένα αυτά τα ενδεχόμενα περνάνε από το μυαλό μου: α) Το παιδί ίσως έχει εδώ κάποια σχέση και δεν θέλουν να το διαλύσουν, κι έχουν αποφασίσει να δηλώσουν μόνο Αθήνα. Ειδικά… Διαβάστε περισσότερα »
Εμένα οι δικοί μου ως υποστηρικτικοι και σχετικά άνετοι οικονομικα μου είχαν πει τοτε:Υπάρχουν δύο επιλογές, μένεις Αθήνα στο πατρικο σπίτι κ συμμετεχεις ενεργά σε όλες τις δουλειές του σπιτιού κ με τα λεφτά που γλιτώνουμε απ τα νοίκια κ τους λογαριασμούς που θα δίναμε σε άλλη πόλη σου δίνουμε τόσο χαρτζιλίκι το μήνα κ σου παίρνουμε ένα μεταχειρισμένο αμάξι να έχεις την ανεξαρτησία σου ή πηγαίνεις σε άλλη πόλη να κάνεις ζωαρα αλλα εμείς σου καλύπτουμε νοίκι κ απαραίτητους λογαριασμούς για όσα χρόνια διαρκεί τυπικά η σχολή σου.Για χαρτζιλίκι κ εξόδους βρες εσύ τι θα κάνεις(παρτ τάιμ δουλειά πχ,… Διαβάστε περισσότερα »
ουφ παιδια, εμενα αυτα τα συμβολαια με γονεις , του τυπου “μεινε εδώ αλλα περιμενουμε απο εσενα αυτο το ανταλλαγμα, μεινε εκεί αλλα δεν σου πληρωνουμε εξοδους” με κουραζουν.
Α, εμένα πάλι με βοήθησαν. Μπορούσα να ξέρω ξεκάθαρα από πριν τι περιμένουν από μένα κ εγώ να ξέρω τι μπορώ να περιμένω απ αυτούς (σύμφωνα με τα πιστεύω τους, τα όρια που ήθελαν να βάλουν κ τα οικονομικά τους) ώστε να κάνω πληροφορημενη επιλογή.
Μιλαω ως μητερα 20χρονου, ζουμε στη Γερμανια και εχουν δει πολλα τα ματια μου. Αλλος ειναι ετοιμος στα 18, αλλος στα 19, αλλος στα 20, αλλος ισως στα 17, αλλα σπανια. Θεωρω οτι τα 21 ειναι οριο. Με οσους εχω μιλησει που εφυγαν στα 15/16 (αθλητικο γυμνασιο, μοντελινγκ, ανταλλαγη με εξωτερικο, συγκατοικηση, σπουδες πριν το απολυτηριο λυκειου, σου λεω ξερω πολλες περιπτωσεις εδω), ολοι σχεδον ειπςν οτι ηταν πολυ νωρις και τους λειπει κατι. Επισης μια αλλη περιπτωση που ΕΠΡΕΠΕ να φυγει στα 18 γιατι το ηθελε η μαμα του, ειπε οτι ο πρωτος χρονος του εκανε πολυ κακο γιατι… Διαβάστε περισσότερα »
Είχα γράψει άλλο σχόλιο ,μεγάλο και λίγο επιθετικό και το έσβησα .Θα θέσω την ερώτηση μου και την προτροπή μου κοφτά:Πες μας αν έχεις την καλοσύνη σε ένα Update ,γιατί θες ο 17χρονος γιος σου να φύγει από το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ .Εννοώ τον πραγματικό λόγο .Γιατί και εγώ μόνη μένω από τα 23 ,αλλά αν εξαιρέσεις 3 δουλειές που έπιασα και πληρώθηκαν και 3 φορές που πήρα επίδομα ,όλα τα λεφτά τα βάζει η μάνα μου (αν και όπως έχω πει τα κάνω όλα εγώ .Όλα όμως.Εσωτερικες και εξωτερικές δουλειές και έχω και πολλά κατοικίδια).Θες να φύγει από το σπίτι… Διαβάστε περισσότερα »
Επιθετικο σχολιο βασισμενο καθαρα σε προσωπικα βιωματα που δεν αφορούν τη δημοσίευση….κατανοητή η αγανάκτηση για τη μακροχρόνια οικονομική εξάρτηση απο τους γονείς αλλά η γράφουσα προφανώς δεν έχει οικονομικό πρόβλημα ούτε ο γιός της αρνειταί να φύγει γιατι δεν θέλει να βάλει σε έξοδα τους γονείς του.Και φυσικά σε καμία περιπτωση δεν συνιστά η προταση της γράφουσας ,δια βίας απομάκρυνση απο το σπιτι της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ…(οχι ΤΟΥ…)
Στην ίδια ακριβώς φάση με εσενα γραφουσα!!ο γιός σου θα φύγει απο το σπίτι όταν είναι συναίσθηματικα έτοιμος κι εσύ πρέπει να είσαι δίπλα του υποστηρίζοντάς τον για να πετάξει…δυστυχως είναι τεραστιο λάθος να γίνεις πιεστική για το τι θα δηλώσει στις πανελλαδικες.. αν δεν είναι πραγματικά αποφασισμένος να απομακρυνθεί θα υπαρξει πολύ μεγάλο ψυχικό κόστος και για εσας και γι αυτόν.. αφησέ του ανοικτές επιλογές και κυρίως αρχισε την προετοιμασια απομάκρυνσης απο τώρα!φροντίδα ρούχων ,δωματίου ελαφρά γεύματα ,ξυπνητηρια ,ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ απο χθες!!!
Παιδια… εγω εδω ειμαι η μονη που εχω υπονοιες οτι το θεμα δεν ειναι γεωγραφικο; Ο 17χρονος εχει μαθει να πλενει τα ρουχα του; να καθαριζει και να συντηρει το χώρο του; Να μαγειρευει κατι βασικο για τον εαυτο του; εχει μαθει να αντιλαμβανεται τις αναγκες του και να φροντιζει γι’αυτες ή εχει μαθει να το κανουν αλλοι γι’αυτον; Γιατι αν ειναι 17 το σιγουρο ειναι οτι δε θα ηθελε σπρωξιμο για να φυγει απο το σπιτι… Πιθανοτητες ειναι και στο Νοτιο πολο να τον στειλετε θα βρει πιγκουινους να του κανουν τις δουλειες γιατι αυτη θα ειναι η φυσικη… Διαβάστε περισσότερα »
Προφανώς οι λόγοι που δεν θελει να φύγει το παιδί είναι άλλοι κι όχι η συντήρησή του, δεν το σκέφτονται συνήθως τα 17χρονα όταν επιθυμούν την ανεξαρτησία τους. Σωστά τα είπε η Ρένα, ας γίνει ένας διάλογος κι ας ακούσουν το παιδί, τι φοβάται και δεν θέλει να φύγει από το σπίτι; Μέχρι τα 18 μου κι εγώ ούτε το κρεβάτι μου δεν έστρωνα πόσο μάλλον να μαγειρέψω ή να καθαρίσω. Ως φοιτήτρια όμως και μέχρι σήμερα μια χαρά συντηρώ το σπίτι μου και έμαθα να κάνω τα πάντα,το ιδιο και ο αδερφός μου. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις οι δουλειές… Διαβάστε περισσότερα »
Εσεις Maria P, μιλατε χωρις να λαμβανετε υποψιν το φιλτρο της γραφουσας που ειναι “η οπτικη γωνια της μητερας”. Η γραφουσα λοιπον παρατηρει οτι ο γιος χρειαζεται “Να ανεξαρτητοποιηθεί, να μάθει να ζει μόνος και να φροντίζει τον εαυτο του”. Χρησιμοποιει φραση ‘Να τον πεισω’, εχει ηδη σχηματισει την γνωμη για την Αθηνα και εχει γενικα μια καπως over ενεργητικη ταση επιβεβαιωνοντάς την στο τελος με το ”αγχωνομαι υπερβολικα;” (Προσωπικα το μηνυμα μου βρωμαει τειψεις και κυριαρχικη συμπεριφορα απο μακρυα αλλα δεν νομιζω οτι χρειαζεται αυτη τη στιγμη να αναλυσω περισσοτερο). Εκει απευθυνεται το σχολιο μου, ομως παρόλαυτα συγχαρητηρια σε… Διαβάστε περισσότερα »
Πρωτα φευγεις και μετα τα μαθαινεις αυτα, δεν ειναι και καμια πυρηνικη φυσικη να βαλεις πλυντηριο, και να μαγειρεψουν μπορουν πλεον ολοι απο το ινσταγκραμ
boring… Δε μιλαμε για εσας. Απευθυνομαι στο στυλ που γραφει η κα GeorgiaZ. Eμενα μου φαινεται οτι εχει η ιδια κυριαρχικες τασεις. -Το ‘να τον πεισω’ -το οτι εχει ηδη αποφασισει οτι η Αθηνα δεν κανει, -οτι μιλαει για ενα οικογενειακο θεμα παρουσιαζοντας το ως προσωπικη της αγωνια (ο πληθυντικος μπαινει στο οικονομικο μια γραμμη πριν το τελος.) Επισης τα ‘Να ανεξαρτητοποιηθεί, να μάθει να ζει μόνος και να φροντίζει τον εαυτο του.’ δεν ειναι πρακτικα προβληματα, συμφωνω… το να εχει επανω του το ex-rays βλεμμα της μανας του ειναι προβλημα. Το ‘Αγχώνομαι υπερβολικά;’ στο τελος πιθανοτατα επιβεβαιωνει τη φαση.… Διαβάστε περισσότερα »
Γενικα μιλαμε, εχεις βγαλει ενα σωρο συμπερασματα που δεν υπαρχουν πουθενα, μας εκανες παραπανω αναλυση για πιγκουίνους και σε πείραξε που σου είπαν οτι δεν ειναι πυρηνικη φυσική να μαθεις να βαζεις πλυντήριο
αραξε – το δευτερο σχολιο μπηκε γιατι δεν ειχε εμφανιστει η πρωτη μου απαντηση (τουλαχιστον στο δικο μου pc) -καμια ορεξη για σπαμινγκ σε ποστ αλλων
Εμένα το σχόλιο μου μπήκε ως απάντηση στο ” boring..Δεν μιλάμε για εσάς”.
Εγω δεν ηξερα τιποτα απο αυτα που αναφερεις. Ε τα εμαθα στη διαρκεια της φοιτητικής ζωής, γιατί οχι και ο 17χρονος;
Παλι τη μανουλα θα κατηγορήσουμε ρε παιδια; Ο μπαμπας του που ειναι; Ή που ξερεις οτι ο μπαμπας δεν κανει δουλειες στο σπίτι;
Εγω παλι θα ελεγα να μην τον πιεσεις, αν δεν ειναι ετοιμος. Δε χρειάζεται ολοι να ανεξαρτητοποιηθουν αμεσα στα 18. Καταρχας μην τον πιεσεις και μην του επιβαλλεις την σχολη που θα διαλεξει. Αυτο πρέπει να ειναι δικη του επιλογη. Μπορεις ως να τον καθοδηγησεις, κι οχι μονο ως προς τις σπουδες. Δωστου καποιες αρμοδιότητες στο σπιτι απο τωρα, μαθε του τα βασικά, κι αν μεινει μαζι σας ως φοιτητης ας εχει τις ιδια καθηκοντα με εσας, δηλαδή καθαριοτητα, μαγειρεμα κτλ. Τωρα αν δε γίνεται γιατι πχ εχει αναλαβει επαγγελματίας τις συγκεκριμένες δουλειες, συνεννοησου να μην καθαριζει το δωματιο του,… Διαβάστε περισσότερα »
Εχεις απολυτο δικιο, απλα δε χρειάζεται να τα υποχρεωνουμε με το που ενηλικιωθουν, οξω απ’ την πορτα. Καποια παιδια θελουν το χρονο τους, με ενα οριο παντα