Καλησπέρα σε όλ@,
Θα ήθελα, δεδομένου ότι πλησιάζει η προθεσμία της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού μου, να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου μαζί σας. Έχοντας λοιπόν συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία εξασφαλίζω μία θέση στη σχολή της επιθυμίας μου, δηλαδή στο τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Αυτό που με απασχολεί ιδιαίτερα είναι η επισφαλής επαγγελματική αποκατάσταση και οι μη ικανοποιητικές απολαβές (εξ’όσων γνωρίζω).
Γι’ αυτό αναρωτιέμαι αν η Ιατρική είναι καταλληλότερη επιλογή, επειδή προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα ( την οποία θεωρώ πολύ σημαντική), καλύτερο μισθό και σαν αντικείμενο με ενδιαφέρει (όχι όσο η μοριακή βέβαια). Να τονίσω ότι σαν άτομο είμαι πολύ εσωστρεφής και θα ήθελα αν μπορείτε να με πληροφορήσετε για ειδικότητες που δεν απαιτούν επαφή με ασθενείς.
Γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία αν οι Μοριακοί Βιολόγοι και Γενετιστές απορροφώνται στην Ελλάδα στην έρευνα/φαρμακοβιομηχανία χωρίς διασυνδέσεις ή είναι μονόδρομος το εξωτερικό;
Επίσης, από Ιατρική είναι δυνατόν να ασχοληθεί στην Ελλάδα κάποιος με την έρευνα; Μήπως γίνεται να συνδυάσω τα πτυχία και των δύο σχολών;
Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη! Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα πολύ.
ΑΠΟ ΤΗΝ – Ελπίδα
Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

Ελπίδα μου, είσαι ένα νέο κορίτσι, που έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου, να ζήσεις, να μάθεις, να σπουδάσεις, να ταξιδέψεις. Μην παίρνεις αποφάσεις με βασικό κριτήριο το να παραμείνεις στην Ελλάδα. Ειδικά σε έναν τομέα όπως η Μοριακή Βιολογία, η Γενετική, η Ιατρική, που οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι αστείο να σκέφτεσαι με κριτήριο τα γεωγραφικά σύνορα. Στον τομέα που προσανατολίζεσαι, ο πλανήτης όλος είναι το πεδίο έρευνας/ δράσης/ προσφοράς / δημιουργίας. Άσε πίσω σου τα στεγανά που θυμίζουν μίζερο υπάλληλο που θέλει να βρει μια θεσούλα δίπλα στο σπίτι… Διαβάστε περισσότερα »
Καλημέρα, ιατρός στο επάγγελμα και πρώτη φορά που σχολιάζω. Η ιατρική δεν προσφέρει ιδιαίτερο υπόβαθρο στη βασική έρευνα και είναι ο πιο χρονοβόρος τρόπος για να φτάσεις σε αυτό το σημείο αν σε ενδιαφέρει εξαρχής να ασχοληθείς εξαρχής με την έρευνα. Η σχολή είναι εξαετής ενώ η μοριακή βιολογία εάν δεν έχει αλλάξει κάτι τετραετής. Στα ίδια χρονιά μπορείς επομένως να κάνεις και ένα μεταπτυχιακό. Αναφορικά με τον τομέα της απασχόλησης στην Ελλάδα οι μοριακοί βιολόγοι που γνωρίζω στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – υπάρχει και αντίστοιχο μεταπτυχιακό – και απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Εάν αυτός ο τομέας δεν… Διαβάστε περισσότερα »
Χμ, ποιος είπε ότι η ιατρική προσφέρει σταθερότητα; Στις μέρες μας,Ελπίδα μου, τίποτα δεν σου εγγυάται κάτι, τίποτα δεν ειναι δεδομένο. Τα πάντα αλλάζουν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η ερώτηση που θέτεις μόνο εσύ ξέρεις πως να την απαντήσεις διότι άντε και σου πούμε ιατρική και πας και δεν σου αρέσει, μετά δεν θα μας στέλνεις ότι την παράτησες και ότι θες το άλλο και θα ξαναδώσεις; Αυτό που σε τραβά περισσότερο να επιλέξεις διότι η ζωή ειναι μικρή.
Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι δε μπορείς να συνδυάσεις δύο προπτυχιακά μαζί, στην Ελλάδα τουλάχιστον απαγορεύεται. Αλλά σκέφτομαι ότι, αφού και ιατρική να περάσεις στην έρευνα θες να απασχοληθείς και πάλι, γιατί να μην περάσεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο εξαρχής;
Λοιπόν ως φοιτήτρια ιατρικής και πρώην βιολογικού έχω να πω τα εξής. Στην ιατρική από το πρώτο κιόλας έτος σε προετοιμάζουν να γίνεις γιατρός, όχι ερευνητής (δηλαδή σου μαθαίνουν πώς να παίρνεις ιστορικό, έρχεσαι σε επαφή με ασθενείς και το νοσοκομειακό χώρο κλπ). Επίσης τα μαθήματα που θα κάνεις είναι περισσότερο προσανατολισμένα στην ιατρική πράξη και με αναφορές σε κλινικά παραδείγματα και βασικά στον άνθρωπο. Τα παιδιά που θα γνωρίσεις ως επί το πλείστον θα έχουν μπει για να γίνουν γιατροί, οπότε δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορείς να βρεις ταύτιση. Τέλος, στα δύο τελευταία έτη δε θα κάνεις μαθήματα… Διαβάστε περισσότερα »
Ελπίδα μου συγχαρητήρια για την επιτυχία σου στις πανελλήνιες. Πάντα πίστευα ότι είναι καλύτερο να σπουδαζουμε αυτό που πραγματικά μας αρέσει. Δυσκολίες υπάρχουν για όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις χώρες. Θα σου προτείνω να μιλήσεις με ειδικό επαγγελματικου προσανατολισμου για να σου δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Επίσης μία ακόμη συμβουλή είναι να είσαι έτοιμη (και για τα δύο επαγγέλματα που αναφέρεις) ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγεις για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνεις εκεί για πάντα. Το που θα μείνεις θα το επιλέξεις εσύ σύμφωνα με τα δικά σου… Διαβάστε περισσότερα »
Ιατρικη δαγκωτο.
Βιοπαθολογος ή Παθολογοανατομος ειναι μακρυα απο ασθενεις. Γενικα ο,τι εχει σχεση με εργαστηρια.
Μπορεις ομως να ασχοληθεις και με την ερευνα φαρμάκων εννοειται. Η ιατρικη δεν εχει ορια στο ν’ασχοληθεις με το ανθρωπινο σωμα.
Αλλα η επαφη με τον ασθενη σχεδον σε ολες τις ειδικοτητες ειναι εκ των ων ουκ ανευ, για να βγει μια διαγνωση
Αρχικά σκέψου τι σου αρέσει. Η Ιατρική μαζί με άλλα επαγγέλματα (π.χ. παιδαγωγικά) για μένα είναι λειτουργηματα. Ναι, είσαι εσωστρεφης και πράγματι υπάρχουν τομείς της ιατρικής που δεν χρειάζεται μεγάλη επαφή με τον ασθενή, ωστόσο θα πρέπει να αναρρωτηθεις αν μπορείς να πλησιάσεις (τις φορές που θα χρειαστεί) τον κάθε άνθρωπο με ενσυναισθηση. Επίσης, για την Ιατρική σκέψου αν αντέχεις πρακτικά τις συνθήκες εργασίας, και δεν εννοώ τα ωράρια. Στη σχολή θα κάνεις τα πάντα. Θα αντέξεις τη μελέτη του ανθρώπινου σώματος με ο,τι αυτό συνεπάγεται; Σκέψου καλά και τις άλλες παραμέτρους της σχολης και κατ’ επέκταση του τομέα που… Διαβάστε περισσότερα »
Έχει ειδικότητες στην Ιατρική που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επαφή με ασθενείς. Ακτινολογία, Μικροβιολογία, Παθολογοανατομική, Επεμβατική καρδιολογία , αναισθησιολογία, ιατροδικαστική κ.α Σε κάποιες απο αυτές τις ειδικότητες έχεις επιλογή πόσο θα εμπλακείς με ασθενείς. Επίσης εχεις επιλογή να ασχοληθείς μόνο με έρευνα με ή χωρίς ειδικότητα. Η ιατρική ειναι μια σχολή που σου δίνεις πολλές επιλογες. Οτι και να διαλέξεις αν ασχοληθεις με ερευνα θα χρειαστείς χρονια ειτε εισαι στην ιατρική είτε σε άλλη σχολη.