in

H Ρένα απαντά: Με τις σπουδές και την προϋπηρεσία μου χαντάκωσα τον εαυτό μου…

Δουλεύω 11 χρόνια σε μικρή οικογενειακή επιχείρηση, κάνω διάφορα, αλλά ενώ έχω μεταπτυχιακό που αγάπησα πολύ, δεν μπορώ να βρω αλλού δουλειά όσο κι αν ψάχνω.

Ο κόσμος της δουλειάς κι ο κόσμος των άπειρων βιογραφικών. Δύο ξεχωριστά πράγματα. __________ Η ιστορία της Αθηνάς όπως την ξεχώρισα σήμερα Καλησπέρα στη Ρένα και όλη την παρέα, είμαι η Αθηνά 36 ετών, οικονομολόγος στο πτυχίο και δουλεύω 11 χρόνια σε μια μικρή πιο οικογενειακή επιχείρηση (όχι δική μου οικογένεια, είμαι απλά υπάλληλος). Έχω […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

studies money

Ο κόσμος της δουλειάς κι ο κόσμος των άπειρων βιογραφικών. Δύο ξεχωριστά πράγματα.

__________
Η ιστορία της Αθηνάς όπως την ξεχώρισα σήμερα

Καλησπέρα στη Ρένα και όλη την παρέα,

είμαι η Αθηνά 36 ετών, οικονομολόγος στο πτυχίο και δουλεύω 11 χρόνια σε μια μικρή πιο οικογενειακή επιχείρηση (όχι δική μου οικογένεια, είμαι απλά υπάλληλος). Έχω ένα μεταπτυχιακό στον τουρισμό και την οικονομία. Παράλληλα, λόγω οικονομικών, ως 2η εργασία, έχω δουλέψει σε φυλλάδια, πωλήτρια τα Χριστούγεννα κλπ.

Πρόσφατα, αποφάσισα, πως δεν αντέχω άλλο να δουλεύω σε ένα μέρος που ο μισθός μου ανεβαίνει κάθε 4- 5 χρόνια 50-70 ευρώ και σε μια θέση που δεν έχω καμία προοπτική εξέλιξης. Με είχαν προσλάβει ως οικονομολόγο γενικά, τότε ήμουν 25 και είχα χαρεί, αλλά τελικά είμαι η κοπέλα που μαζεύει τις αποδείξεις και κάνει λίγα λογιστικά (αλλά όχι τόσα ώστε να θεωρούμαι λογίστρια), κάνει διαχείριση κάποιων έργων (αλλά όχι τόση ώστε να είμαι project manager), ανεβάζω στα σόσιαλ (αλλά δεν έχω κάποια εκπαίδευση μάρκετινγκ) και πολλά άλλα τέτοια μέτρια, που κάνω τα πάντα, αλλά τίποτα.

Είχα προσπαθήσει να αλλάξω και παλιά δουλειά, αλλά δεν είχα νιώσει δυνατή. Ένιωθα ότι δεν έχω προσόντα.
Πριν 7 μήνες το πήρα απόφαση και με την βοήθεια του συζύγου και της κολλητής μου, που μου είπαν ότι έχω τόσα χρόνια υπομονής και εμπειρίας στη πλάτη μου, άρχισα να στέλνω βιογραφικά σε όλες τις θέσεις που κάπως έχω αγγίξει. Μάρκετινγκ, λογιστικά κλπ.

Αποτέλεσμα;

7 μήνες, άπειρες εταιρίες.
1 μόνο με πήρε για συνέντευξη που τελικά δεν προχώρησε.

Έχω απογοητευτεί τόσο που δεν ξέρω πια πως να κινηθώ.
Στέλνω για να ακούσω και άλλες απόψεις και γνώμες για αυτό το θέμα. Ανοίγω το linkedin και όλ@ ανεβαίνουν θέσεις, εταιρίες, και εγώ δυστυχώς κάνοντας λάθος επιλογές, στο μεταπτυχιακό και στην προϋπηρεσία χαντάκωσα τον εαυτό μου.

Το μεταπτυχιακό μου άρεσε τρελά, αλλά τουρισμός στην Ελλάδα είναι υπηρεσείες φροντίδας και εστίασης, και όχι οικονομικά. Φαίνεται ένα μεταπτυχιακο της αγοράς, αλλά δεν είναι (εγω το έκανα με ενθουσιασμό τότε, λόγω αγάπης για το θέμα). Μεγαλώνοντας μετάνιωσα που δεν έκανα κάτι πιο συγκεκριμένο και άκουσα μόνο την αγάπη της γνώσης μου.

Σας ευχαριστώ πολύ

ΑΠΟ ΤΗΝ – Αθηνά

______________

Ας οργανώσουμε τη συζήτηση

Θα πω κάτι κι ίσως δεν γίνει απόλυτα κατανοητό, αλλά το λέω όσο πιο απλά, ρεαλιστικά και σαφώς γίνεται.

Ξεκινώ με μια παρένθεση.

Οι μικρές επιχειρήσεις λογικό είναι να θέλουν έναν άνθρωπο να κάνει τα πάντα και να συμφέρει, επειδή απλώς δεν μπορούν αλλιώς. Αυτά πρέπει να γίνονται διαπραγμάτευση και να σταθμίζει κανείς τα όποια πλεονεκτήματα (κατανόηση σε κάποια προσωπική δυσκολία, διαπροσωπική σχέση, ένα αβάντζο γνωριμίας, πιο λίγοι συνάδελφοι και πιο γνωστοί, λιγότερο απρόσωπο περιβάλλον, κλπ κλπ.) Δεν υπάρχουν τόσες πολλές πολυεθνικές που να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους, ούτε όλες οι θέσεις στις πολυεθνικές είναι σαν το Suits με καφέ με γάλα κολοκύθας και spices στο χέρι και power ντύσιμο.

Στο σημαντικό και της ουσίας όμως. Γράφεις κάτι που το λένε και μας το στέλνουν πολλές. “Ανεβαίνουν θέσεις, εταιρίες, και εγώ δυστυχώς κάνοντας λάθος επιλογές, στο μεταπτυχιακό και στην προϋπηρεσία χαντάκωσα τον εαυτό μου”.

Δεν είσαι οι σπουδές σου. Όπως λέμε στις γυναίκες δεν είσαι λχ. τα κιλά σου, δεν είσαι οι σπουδές σου. Δεν σε καταδικάζουν οι σπουδές κι η προϋπηρεσία. Βλέπει κάποιος μεν τι έχεις σπουδάσει, όπως βλέπει και τα κιλά στο dating, αλλά δεν είναι αυτό που ουσιαστικά μετράει. Μετράει αν τους κάνεις γι’αυτό που έχουν στο νου τους.

Κοινώς, φαίνεται από κάποιο σημείο του βιογραφικού σου, κατά προτίμηση πάνω-πάνω, ώστε να χτυπάει στο μάτι, ότι τους κάνεις για τη συγκεκριμένη θέση, για τα συγκεκριμένα αντικείμενα εργασίας; Τότε θα σε καλέσουν για συνέντευξη κι εκεί θα πουλήσεις τον εαυτό σου κατάλληλα. Αλλιώς, κανείς δεν θα ασχοληθεί. Τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν, όχι να επιλέξουν τον πιο γερό πτυχιούχο σε άτυπα καλλιστεία μόρφωσης. Μόνο στην academia μετράνε αυτά. Στον κόσμο της εργασίας μετράει να μπορείς να επιδείξεις αποτελέσματα (Ουσιαστικά και στην academia αποτελέσματα δείχνεις όταν προβάλλεις δημοσιεύσεις και τα ρέστα, απλά άλλης μορφής, γι’αυτό το ξεχωρίζω.)

Επομένως το βιογραφικό πρέπει να είναι ΑΛΛΟ κάθε φορά, για κάθε ΑΛΛΗ θέση. Δεν εννοώ να είναι παραγχαραγμένο και να αναφέρει μπούρδες (που το κάνουν πολλοί, μη νομίζεις!) αλλά να είναι ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ. Βλέπεις θέση social media management; Αναφέρεις πάνω πάνω ότι έχεις κάνει τη δουλειά αυτή για 1 χρόνο πχ στο γραφείο/εταιρεία τάδε με τα ΤΑΔΕ αποτελέσματα (τα γράφεις, αν έχεις και νούμερα επιτυχίας ακόμα καλύτερα). Κοιτάς θέση λογιστή σε εταιρεία με catering; Αναφέρεις τα λογιστικά που κρατούσες και το συνδυάζεις με την παρακολούθηση αγοράς στον τουριστικό κλάδο του μεταπτυχικού ώστε να αναφέρεις και πού ΑΛΛΟΥ έχεις επικοινωνία (έστω μέσω των σόσιαλ μόνο).
Η πανεπιστημιακή μόρφωση είναι καλή, οι πτυχιούχοι πάρα πολλοί, αλλά όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν εργαστεί την δουλειά την μαθαίνεις επί της δουλειάς. Η θεωρία είναι άριστη, αλλά στην πράξη βγαίνουν τα πραγματικά θέματα. Επομένως ο εργοδότης κοιτά την πράξη περισσότερο από τη θεωρία.

Κοινώς κάνεις στοχοθέτηση. Επίσης ακολουθείς τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν στο LinkedIn, κάνεις like στις αναρτήσεις τους, αφήνεις ένα σχόλιο, γίνεσαι κάπως ενεργή, επιδιώκεις να προσεγγίσεις εργαζόμενους και να συνδεθείτε, κάνεις την παρουσία σου φανερή τέλος πάντων. Αλλιώς είναι να δουν ένα ξερό βιογραφικό, αλλιώς ότι είσαι μέλος του δικτύου τους ήδη. Ζήτα προηγούμενοι συνάδελφοι ή γνωστοί ή συμφοιτητές (ό,τι σου είναι ευκολότερο) να κάνουν κάποιο recommendation (σύσταση) για τις ικανότητές σου στο LinkedIn.

Προβάλλεις επίσης δείγμα της δουλειάς σου στο προφίλ σου στην πλατφόρμα, ανεβάζοντας pdf, εργασίες, πίνακες, ή κάτι δημιουργικό αν εργάζεται κάποιος σε δημιουργικό επάγγελμα. Πώς οι φωτογράφοι και τα μοντέλα παλιά είχαν το book για να δει ο πελάτης τι καπνό φουμάρουν, τι είναι ικανοί να κάνουν; Έτσι.

Παρακολούθησε τι κάνουν οι πετυχημένοι στον τομέα που σε ενδιαφέρει, πώς προβάλλουν τον εαυτό τους, κι ακολούθησε όσο μπορείς το παράδειγμά τους.

Έτσι γίνονται οι δουλειές. Έρχονται 500 βιογραφικά. Δεν έχω χρόνο να διαβάσω 500 βιογραφικά με 4 σελίδες το καθένα, λυπάμαι πολύ, δεν θα κάνω τίποτα άλλο τότε.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

43 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
6 μήνες πριν

Κουράστηκα μόνο και μόνο διαβάζοντας τα όσα πρέπει να κάνει ένα στέλεχος για να βρει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή δουλειά.
Και νοιώθω πραγματικά ευτυχής που είμαι ελεύθερος επαγγελματίας (μιας παλιότερης γενιάς), έχοντας κυνηγήσει τη δουλειά με δυναμισμό μεν, αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια και -μετά από ένα ορισμένο σημείο- με τις περισσότερες δουλειές να έρχονται μόνες τους από ικανοποιημένους πελάτες και συνεργάτες.

Santy
Santy
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Μαύρος Γάτος

Τα έκανα όλα αυτά μέχρι και πρακτική πήγα. Μπα τίποτα δεν γίνεται οπότε έγινα και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας, δεν γινόταν αλλιώς.

pili
pili
6 μήνες πριν

Η απάντηση της Ρένας είναι απολύτως σωστή. Για κάθε βιογραφικό που μπορεί να πέσει στα χέρια μου δεν μπορώ να διαθέσω παραπάνω από 30-60 δευτερόλεπτα για το αρχικό «σκανάρισμα». Αυτό σημαίνει ότι για την συγκεκριμένη θέση, ψάχνω συγκεκριμένη εμπειρία. Δεν υπάρχει χρόνος να ξεψαχνίζω 3-4 σελίδες ενός βιογραφικού για να βρω τις λέξεις-κλειδιά που αντιστοιχούν στο job description. Η τροποποίηση του βιογραφικού είναι αναγκαία για να μπορέσει ο εκάστοτε HR ή manager ή οποιοσδήποτε κάνει την πρώτη-δεύτερη-τρίτη διαλογή, να ξεδιαλύνει το τοπίο και να προτείνει τον καταλληλότερο υποψήφιο. Επίσης το φορμάτ του βιογραφικού και οι πληροφορίες που αναφέρονται είναι πολύ… Διαβάστε περισσότερα »

Trudy
Trudy
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  pili

“Δεν προσλαμβάνω υποψήφιες όταν συνοδεύονται από γκόμενους / αρραβωνιαστικούς / συζύγους οι οποίοι περιμένουν έξω από την πόρτα του γραφείου, και καλά για να τις «προστατέψουν» σε περίπτωση όπου το περιβάλλον δεν είναι ασφαλές και να δώσουν την έγκρισή τους.”

Ελα ρε συ! Υπαρχουν και τετοιες?😱 Που ζουμε
Μου θυμιζουν τη Νικολεττα απο το φροντιστηριο στο Λυκειο που οι γκομενοι την πηγαινανε και την φερνανε με το αμαξι τα απογευματα και ας εμενε κατι στενακια πιο κατω ΛΟΛ

BlackCat
BlackCat
6 μήνες πριν

Μην το βάζεις κάτω. Η αλλαγή θα έρθει και όταν έρθει θα νιώθεις σίγουρη. Σου προτείνω να στείλεις βιογραφικά στα εμπορικά επιμελητήρια ξένων χωρών στην Ελλάδα- τα περισσότερα ειναι στην Αθηνα (υποθέτω πως μένεις Αθήνα). Προσωπική μου εμπειρία που ελπίζω να σου δώσει δύναμη: η δουλειά των ονείρων μου με κάλεσε για συνέντευξη, αλλά δεν πήρα τη δουλειά. Με ενημέρωσαν πως ήμουν η Νο 2 επιλογή και είχα καλές πιθανότητες. Μετά από ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ χτύπησε το τηλέφωνο από τη συγκεκριμένη δουλειά και μου ζήτησαν να αναλάβω καθήκοντα το συντομότερο δυνατό. Never give up , what is meant for you will… Διαβάστε περισσότερα »

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
6 μήνες πριν

“O τουρισμός στην Ελλάδα είναι υπηρεσίες φροντίδας και εστίασης”
Σημαντικότατο τμήμα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι απλούστατα αρπαχτή, με κύριο μέλημα την απασχόληση όσο το δυνατόν φτηνότερου, υπάκουου, “ελαστικού” και επισφαλούς προσωπικού.
Υποθέτω δε ότι στις λιγοστές σοβαρές επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμη οπτική και όραμα, θα πρέπει να καταφθάνουν νταλίκες ολόκληρες με βιογραφικά όσων έχουν κάνει σπουδές παρόμοιες με τις δικές σου.

Sorry, what?
Sorry, what?
6 μήνες πριν

Καλημέρα Αθηνά, σου γράφω γιατί εγώ είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω- και το πιστεύω ακράδαντα- πως τίποτα από όσα κάνουμε δεν πάει ποτέ χαμένο. Ακόμα και αυτή η ίδια η συνειδητοποιηση του ότι αυτό που κάνεις δε σου κάνει ήρθε επειδή το έκανες. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο για τη ζωή, ούτε σίγουρη συνταγή. Μαθαίνουμε όσο κάνουμε και μαθαίνοντας απολαμβάνουν όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Αυτή είναι η χάρη της. Τώρα στο πρακτικό του θέματος, συμφωνώ με την απάντηση που σου δόθηκε και θέλω να τονίσω ότι οι καινούργιες πόρτες ανοίγουν με καινούργια κλειδιά τα οποία είναι και… Διαβάστε περισσότερα »

Reborned_queen
Reborned_queen
6 μήνες πριν

Αγαπητή Αθήνα θα σου πω τα καλά σου θα σου πω και τα κακά σου, έτσι όπως τα βλέπω εγώ φυσικά και πολύ προσωπικά. Τα καλά σου πρώτα: Φαίνετε να είσαι σκεπτόμενο άτομο που την ενδιαφέρει να κα είναι καλή και αποτελεσματική στη δουλειά της και παράλληλα πολύ σταθερή με αποτέλεσμα ο εργοδότης να σου έχει εμπιστοσύνη. Κράτα τα αυτά σαν δυνατά σου στοιχεία στην μελλοντική αναζήτηση εργασίας. Τα κακά τώρα: Πηγές να ξεκινήσεις κάτι καλό κάνοντας μεταπτυχιακό, και μετά τι? Η απόφαση σου ήταν να ξεκινήσεις σε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση κι έμεινες εκεί 11 χρόνια την ώρα που… Διαβάστε περισσότερα »

Παπαρουνα
Παπαρουνα
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Reborned_queen

Νομιζω γνωριζω τον λογο που εμεινε 10 χρονια σ’αυτη την δουλεια. Και νομιζω πως το γεγονος πως ειναι γυναικα, επαιξε ρολο. Γιατι μεχρι να μαθει την δουλεια και σταθεροποιηθει θα περασε καποιο διαστημα 2-3 χρονια ισως. Μετα θα την απασχολησαν τα προσωπικα της, μετα παντρευτηκε, και καπως ετσι περασαν τα χρονια. Το μεταπτυχιακο επισης θα της εφαγε 2 χρονια Δικαιολογημενο επισης εν μερει που δεν την απασχολησε να αποκτησει εργασιακη εμπειρια, μιας και με τα ακαδημαικα προσοντα που ειχε, ξεγελασε τον εαυτο της πως εφταναν. Φυσικα δεν θα ειχε κοιταξει τι γινεται παραεξω.. Θ ειχε δει ομως τι ανεργια παιζει… Διαβάστε περισσότερα »

Butterfly
Butterfly
6 μήνες πριν

Γειά σου Αθηνά!!!Εγώ σου γράφω για να σου επισημάνω ένα πολύ απλό πρόβλημα που αντιμετώπισα και εγώ πριν από ένα χρόνο που έψαχνα δουλειά,στην ίδια ηλικία με σένα,δηλαδή 36.Από το LinkedIn δεν μου απαντούσαν ποτέ!!!!Πραγματικά,δεν ξέρω γιατί. Κάποια στιγμή έφτασα να αναρωτιέμαι αν είναι αληθινές οι αγγελίες. Όταν όμως άρχισα να ψάχνω από άλλα site (κυρίως από το indeed),είχα κάποιες πρώτες απαντήσεις και τελικά βρήκα κάτι. Ελπίζω να σε βοήθησα!Καλή επιτυχία θα τα πας τέλεια!

Santy
Santy
6 μήνες πριν
Απάντηση σε  Butterfly

Ούτε εγώ βρήκα από LinkedIn ποτέ κάτι. Υπήρχαν μάλιστα άτομα που με ειρωνεύτηκαν που ζήτησα να μάθω κάτι παραπάνω για τη θέση. Δυστυχώς, αδύνατο να πιστέψω ότι όλες αυτές οι αγγελίες εινσι αληθείς.

Dimitra m
Dimitra m
6 μήνες πριν

Έχω παρόμοιο θέμα. Με βοήθησε ένα σεμινάριο σύνταξης βιογραφικού που παρακολούθησα (από οαεδ ήταν το συγκεκριμένο, αλλά νομίζω υπάρχουν πολλές επιλογές σε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο) να καταλάβω πώς θα αναδείξω τις δεξιότητες που έχω που δεν σχετίζονται με το βασικό μου πτυχίο.
Επίσης το word έχει στα πρότυπα στημένο αρχείο για βιογραφικό που απλά γράφεις τα δικά σου προσόντα, βοηθάει για να οργανώσεις τις ενότητες κι επίσης είναι αποδεκτή φόρμα και για να στείλεις στο εξωτερικό.
Καλή επιτυχία!

Lazy cat
Lazy cat
6 μήνες πριν

Θα έλεγα να αποφασίσεις ποιο από τα κομμάτια της δουλειάς σου άρεσε περισσότερο και να δεις πως μπορείς να αποκτήσεις περισσότερες γνώσεις πάνω σε αυτό. Για παράδειγμα, σου άρεσε το μάρκετιγκ, υπάρχουν τόσα σεμινάρια που μπορείς να κάνεις ώστε να πάρεις γνώσεις πάνω σε αυτό. Αντίστοιχα και για λογιστικά, project management, γραμματεία κλπ. Έτσι και με την εμπειρία και με τις επιπλέον γνώσεις που θα σου δώσει μια μετεκπαίδευση θα βελτιώσεις το βιογραφικό σου και θα βρεις αυτοπεποίθηση να διεκδικήσεις νέες θέσεις. Tip: προτίμησε δια ζώσης μαθήματα καθώς αυτά πολλές φορές σε συνδέουν με την αγορά εργασίας.

Jennaki
Jennaki
6 μήνες πριν

2 ολοκληρα χρονια. Τοσο πηρε στο συντροφο για να βρει τη δουλεια που ηθελε, με ελαχιστες προσφορες στο ενδιαμεσο. Θελει πολλη υπομονη, πολλη προσπαθεια , και να μην απογοητευτεις. Στειλε παντου βιογραφικα, και κυριως επικοινωνησε σε ολους οτι ψαχνεις δουλεια, η πλειοψηφια των θεσεων δε βγαινουν προς τα εξω. Αν εχεις καποιο γνωστο που δουλευει σε πολυεθνικη ζητησε του να σε προτεινει (σε καποιες το κανουν πολυ συχνα). Γενικα η δικτυωση παιζει ρολο. Και προσαρμοσε το βιογραφικο σου, οντως ειναι πολυ σημαντικο. Καλη επιτυχια ευχομαι!

Τελευταία επεξεργασία 6 μήνες πριν από Jennaki