in

Καινούρια παπούτσια που δεν φοριούνται πια: το άλλο πρόβλημα της fast fashion

…και τσάντες που διαλύονται σε ψιχουλάκια και λεφτά που έφυγαν τελικά από το παράθυρο

…και τσάντες που διαλύονται σε ψιχουλάκια και λεφτά που έφυγαν τελικά από το παράθυρο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

dan gold zYEXRpfJfII unsplash
Unsplash / Dan Gold

Είμαι κάπως…αριστερόστροφη για να συμπεράνω το άκρως καπιταλιστικό “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”. Αλλά θα το κάνω. Είναι το τρίτο καλοκαίρι στη σειρά που έχω να αντιμετωπίσω κάτι μάλλον θλιβερό και για την τσέπη μου, και για την ντουλάπα μου, και για το περιβάλλον και για όλους.

Τι εννοώ; Κατεβάζω τα καλοκαιρινά, μεταξύ των οποίων και τσάντες / παπούτσια, ανυπομονώ να ξαναφορέσω εκείνα τα ΜΑ-ΓΙ-ΚΑ μωβ πεδιλάκια που είχα πάρει πέρσι σε κα-τα-πλη-κτι-κή τιμή και στα πρώτα 100 βήματα έχω μείνει με το παπούτσι στο χέρι.

Τι συνέβη; Γιατί συνέβη; Γιατί θρυφουλιάζει το εσωτερικό ενός παπουτσιού που φόρεσα μετά βίας δύο φορές; Και δεν ήταν η πρώτη φορά και δεν ήταν μόνο με τα καλοκαιρινά. Εδώ και καιρό, ίσως έχετε παρατηρήσει και εσείς τι συμβαίνει με την επένδυση των παπουτσιών ή με το εξωτερικό της σούπερ τσάντας που βρήκατε σε εξαιρετική τιμή, αλλά τρομακτικά κακή ποιότητα…

Ή εκείνη η πολύ όμορφη ζώνη, που, φυσικά δεν ήταν δερμάτινη, αλλά και το εφέ της το έκανε και ταίριαζε με όλα. Φαίνονται καινούρια, είναι καινούρια, αλλά μόλις τα ακουμπήσεις παραπάνω από τον προβλεπόμενο κύκλο ζωής τους -που, ναι, είναι τραγικά μικρός- παφ! Καταστρέφονται!

Ναι, το ομολογώ. Τα είχα αγοράσει φθηνά, αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι όχι και τόσο φθηνά, αλλά σίγουρα δεν περίμενα ότι θα μου μείνουν στο χέρι με την τρίτη φορά που τα φόρεσα ή την κράτησα εκείνη τη σούπερ τσάντα.

Αν και το έχω μετριάσει απίστευτα το σπορ, φέτος ορκίστηκα ότι δεν θα το ξανακάνω ποτέ. Δεν θα μπω στον πειρασμό να παραγγείλω από το online shop εκείνης της γνωστής μάρκας, τα εκπτωτικά που δείχνουν υπέροχα. Είναι απογοήτευση, πληγή για την τσέπη και τεράστια επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Είναι, όμως, και εκείνο το αίσθημα ότι σε κορόιδεψαν – πράγματα που είχες αγαπήσει, για λίγο τα είχες ευχαριστηθεί, τα είχες πακετάρει και τα είχες φυλάξει για το επόμενο καλοκαίρι ή τον επόμενο χειμώνα να γίνονται κομμάτια μπροστά στα μάτια σου, όσο καλά κι αν τους φέρθηκες.

Δεν ξέρω γιατί απολογούμαι. Όπως σε όλους, στους περισσότερους τουλάχιστον, δεν τρέχουν τα λεφτά από τα μπατζάκια μας. Κάνουμε οικονομίες και επιφυλάσσουμε στους εαυτούς μας μικροχαρές με μικροέξοδα και φθηνά αγαθά. Προτιμάμε να ξοδεύουμε για τα παιδιά, για να καλύψουμε ανάγκες του σπιτιού, για μια ώρα ανάγκης.

Όμως, η φάση με τη fast fashion δεν ωφελεί κανέναν πια. Όχι δεν είναι αποκούμπι για όσους δεν έχουν πολλά χρήματα. Όλο το παιχνίδι παίζεται στις φωτογραφίες των ηλεκτρονικών καταστημάτων και στις ανταγωνιστικές τιμές, αλλά στο τέλος της σεζόν καταλήγεις με πράγματα που απλώς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ούτε καν για έναν ολόκληρο χρόνο.

Θα μου πεις: εκεί είναι το μυστικό. Στο να καταστρέφονται γρήγορα, ώστε να χρειάζονται ανανέωση και στο να προσελκύουν το ενδιαφέρον ακριβώς σε εκείνο το αγοραστικό κοινό που θα βάλει τις δικές του ακριβές ανάγκες στην άκρη, επιλέγοντας φθηνότερα προϊόντα: τις γυναίκες.

Και μετά, θα την πω την αμαρτία μου – μια μέρα που είχα εξοργιστεί με άλλη μία τέτοια αγορά, άρχισα να ψάχνω και έπεσα πάνω σε αυτό εδώ το εξαιρετικό και προβληματίστηκα για το πόσο συμβάλλουμε όλοι σ’ αυτήν την κατάσταση που θίγει παιδιά, ζώα, εργαζόμενους, περιβάλλον, τα πορτοφόλια μας – με αυτή τη σειρά.

Αν με ρωτάς, εμπειρία από ρούχα αυτής της βιομηχανίας, δεν έχω. Όλη μέρα τριγυρίζω με ένα τζιν και ένα μακό, είναι κάπως σαν στολή μου. Οπότε δεν ξέρω πόσο γρήγορα χαλάνε, πότε βγάζουν ελάττωμα, πόσο αξίζουν τα λεφτά τους όλα αυτά τα -φαινομενικά- υπέροχα που βλέπω να κυκλοφορούν σε βιτρίνες κανονικές και βιτρίνες διαδικτυακές.

Για παπούτσια και τσάντες, όμως, μπορώ να σου γράψω διατριβή: μπορώ να ρίξω μια ματιά και να σου πω τι θα πάθουν στον μήνα / δίμηνο / σεζόν. Και το εξωφρενικό είναι ότι κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι τόσο καλοφτιαγμένα που ειλικρινά σε πείθουν ότι αξίζουν τα λεφτά τους.

Βλέποντας, όμως, ακόμα μία τέτοια τσάντα να αφήνει χρώμα και υλικό στα χέρια μου, απλώς ορκίστηκα ότι δεν θα το ξανακάνω. Καλύτερα tote bags από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, που λέει ο λόγος, πιο έντιμο το καραβόπανο.

Επίσης, από την πανδημία και μετά εκτίμησα πολύ τα καταστήματα της περιοχής μου. Οι τιμές είναι λογικές, τα υλικά εξαιρετικής ποιότητας και ξέρω ότι δεν θα απογοητευτώ με το που θα αλλάξει η σεζόν. Κυρίως, όμως, δεν μένω πίσω με το αίσθημα ότι με ξεγέλασαν και ότι έχω μαζέψει ένα σωρό σκουπίδια που δεν ξέρω σε ποιο κάδο ανακύκλωσης να ταξινομήσω.

Γράψτε μου δικές σας εμπειρίες – που κλάψατε προϊόν και λεφτά και κυρίως: σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την αγορά!

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ginger
Ginger
1 χρόνος πριν

Τα τελευταια δυο χρονια αποφασισα να στηριξω ελληνικες σχεδιαστες και μικρα μαγαζια, δυστυχως απογοητευτηκα πολυ απο την ποιοτητα σε σχεση με τις τιμες, συνθετικα υφασματα, φορεματα που χρειαζονταν 30 ποντους κοντυμα, κακοραμμενα κουμπια που εφυγαν πριν τα φορεσω καν. Αντιθετως οτι εχω ψωνισει απο second hand εχει αντεξει στον χρονο. Επισης εχω το μαγιο μιας θειας μου ,35 χρονων και θα το φορεσω και δευτερο καλοκαιρι ,ενω τα δικα μου ειτε φθηνα ειτε ακριβα ισα που βγαζουν ενα καλοκαιρι. Καποτε εφτιαχναν τα πραγματα για να αντεχουν στον χρονο, τωρα για να μην αντεχουυν

dreammaker
dreammaker
1 χρόνος πριν

Ειμαστε πολυ φτωχοι για να αγοραζουμε φτηνα πραγματα

Black swan
Black swan
1 χρόνος πριν

Δεν αγοράζω πλέον από fast fashion. Στην καραντίνα διάβασα πολύ για θέματα σαν και αυτό, άλλαξα συνήθειες, διατροφικές, καταναλωτικες και τρόπο ζωής. Έμαθα για τις ηθικες επιλογές, το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων που επιλέγουμε, την επαναχρησιμοποίηση, επανέφερα στο καταναλωτικό μου κριτήριο την παράμετρο cruelty free.. Αγοράζω συχνά ρούχα second hand και οταν αγοράζω καινούρια σίγουρα δεν είναι απο αλυσίδες fast. Επίσης συνειδητοποίησα οτι δεν μου χρειάζονται πάνω από 2 τσάντες. Και εχω λιγότερα ζευγάρια παπούτσια από παλιά. Βέβαια έζησα τα 20ς και 30ς στην υπερκαταναλωση και το έχω χορτάσει το σπορ. Δεν μου λέει τίποτα πια το shoping. Μάλλον αποστροφή… Διαβάστε περισσότερα »

Heyjennie
Heyjennie
1 χρόνος πριν

Μια από τις μεγάλες απάτες του fast fashion είναι το “οικολογικό δέρμα”. Το πλαστικό δηλαδή που μοιάζει με δέρμα. Παπούτσια, τσάντες και ρούχα με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης. Είχα αγοράσει πριν 2-3 χρόνια μια φούστα από αυτό το υλικό και άρχισε να αποσυντίθεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν την πέταξα διότι δεν μπορούσα τίποτα άλλο να την κάνω σκεφτόμουν, πόσο απάτη αυτό το “οικολογικό”. Έχω δερμάτινα παπούτσια και ρούχα που τα φοράω 20 χρόνια. Φαίνονται φορεμένα αλλά αντέχουν ακόμα. Άρα, σίγουρα είναι καλύτερα για τον πλανήτη.

Catnip
Catnip
1 χρόνος πριν

Και για μενα το fast fashion εχει πεθανει πολλα χρονια, αντε να ψωνισω φουστανακια παραλιας, φανελακια κλπ που ποσως με νοιαζει η ποιοτητα. Σιχαθηκα να δινω χρηματα σε πραγματα κακοραμμενα, ημιδιαφανη που δεν στεκονται. Για τα ρουχα της καθημερινοτητας μου, πλεον ψωνιζω λιγα πραγματα και καλα (συνηθως απο outlet ωστε να συνδυασω ποιοτητα και τιμη), που να με βολευουν (τελος τα ασφυκτικα κουμπια στο στομαχι) και απορριπτω ολα οσα -οσο χαριτωμενα κι αν ειναι- ξερω οτι δε θα αντεξω πανω μου πχ κλειστα στο λαιμο, καφτανια με μακρυ μανικι (εχει 45 βαθμους στη παραλια για ονομα!!!), γρατζουνιστες υφες, στραπλες, χοντρα… Διαβάστε περισσότερα »

Effie
Effie
1 χρόνος πριν

Ναι, έχεις δίκιο! Πρέπει να λάβουμε σοβαρα υποψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από την άλλη τα ωραία ρουχα των νέων Ελλήνων σχεδιαστών που θα θέλαμε να υποστηρίξουμε είναι δυσανάλογα ακριβά. Οπότε, τι μενει; Να το πάρουμε απόφαση. Λιγότερα ρουχα και αξεσουάρ, λιγότερη μοδα. Αγορες προσεκτικά επιλεγμένων πραγμάτων. Και επιτέλους να καταλάβουμε ότι οι χαρές βρίσκονται αλλού.

Boubouka
Boubouka
1 χρόνος πριν

Δεν έχω πάρει ποτέ παπούτσια ή τσάντες από το Shein, αλλα έχω άπειρα φορέματα που είναι απλώς υπέροχα. Όταν οι sustainable σχεδιαστές βγάλουν στην αγορά σύγχρονα, νεανικά και sexy ρούχα σε μεγαλύτερα νούμερα, το ξανασυζητάμε. Αν δεν ήταν το shein, στη φάση που είχα πάρει κάποια κιλά θα έπρεπε να φοράω μόνο μαύρα γιαγιαδιστικα ράσα, καθώς οι mainstream μάρκες, θεωρούν ότι η plus size γυναίκα θέλει να κρυφτεί και δε φτιάχνουν ρούχα που αναδεικνύουν την ομορφιά της. Όσο για τα παπούτσια που καταστρεφονται αμέσως, αυτό δυστυχώς δεν είναι προνόμιο της fast fashion, αλλα των γυναικείων παπουτσιών. Μου αρέσει να αγοράζω… Διαβάστε περισσότερα »