in

Τι μπορώ να κάνω για να την πείσω να μειώσει το φαγητό;

Ερωτήσεις απαντημένες από τη ψυχολόγο, Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Θα μπω στο ψητό: η μαμά μου τρώει ασταμάτητα, όχι σταθερές ώρες και τεράστια γεύματα. Μπορεί ανά μια ώρα να τρώει κ ένα κυρίως γεύμα ας πούμε ή να μη φάει καθόλου όλη μέρα, και το βράδυ πριν κοιμηθεί μπορεί να φάει και 5 γεμιστά! Το καλό είναι ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά δεν την σταματάει τίποτα! Τι της τα έχω πει με το καλό τι με το κακό δεν καταλαβαίνει με τίποτα! ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Food Ilustration Feature Image Luis Mendo min
Εικονογράφηση: Luis Mendo

Θα μπω στο ψητό: η μαμά μου τρώει ασταμάτητα, όχι σταθερές ώρες και τεράστια γεύματα. Μπορεί ανά μια ώρα να τρώει κ ένα κυρίως γεύμα ας πούμε ή να μη φάει καθόλου όλη μέρα, και το βράδυ πριν κοιμηθεί μπορεί να φάει και 5 γεμιστά! Το καλό είναι ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά δεν την σταματάει τίποτα! Τι της τα έχω πει με το καλό τι με το κακό δεν καταλαβαίνει με τίποτα! Αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, μπορώ να φανταστώ κάποια πράγματα που της λείπουν ώστε να θέλει να τα καλύπτει με το φαγητό αλλά και πάλι τόσο πολύ φαγητό δεν μπορώ να το δικαιολογήσω. 1-2 φορές το χρόνο με βάζει να τη ζυγίσω κ μου λέει θα αδυνατίσω κλπ. Έχει πει μεταξύ σοβαρού και αστείου μήπως πάει σε ψυχολόγο και εγώ την παρότρυνα να πάει αλλά τίποτα. Δεν θέλει να ακούει κ κουβέντα για το θέμα της παχυσαρκίας. Της εξηγώ ότι μπορεί τώρα να μην έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά μπορεί να χει αργότερα κ ότι τα κιλά θα είναι μεγάλο μειονέκτημα. Τι μπορώ να κάνω για να την πείσω να μειώσει το φαγητό; Προσπαθώ να της δώσω παραδείγματα από τον οικογενειακό κύκλο μας που έχασαν κιλά κ ξανάνιωσαν κ πάλι τίποτα. Θα μου πεις άμα δε θέλει η ίδια κ αισθάνεται καλά με αυτό εμένα ίσως κ να μη μου πέφτει λόγος. Όμως δεν είναι καλά με τον εαυτό της, είναι κ μες τα νεύρα μονίμως. Το πρώτο βήμα μάλλον είναι ο ψυχολόγος, αλλά πως γίνεται να την πείσω;

Αγαπητή φίλη,

αντιλαμβάνομαι την ανησυχία και τη στεναχώρια σου για τη μητέρα σου, είναι απολύτως λογική. Η μητέρα σου έχει αναπτύξει μια λανθασμένη συμπεριφορά με το φαγητό, αυτό είναι βέβαιο. Δεν ξέρω αν εμπίπτει σε κάποια συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή και η διάγνωση εξ αποστάσεως είναι αδύνατη. Πράγματι, η επαφή με κάποιον ψυχολόγο θα τη βοηθούσε, αλλά δυστυχώς αν η ίδια δεν το επιθυμήσει πραγματικά, δεν υπάρχει καμία μαγική λύση για να την πείσεις να πάει. Σκέψου ότι ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, πηγαίνουν σε ειδικό και δέχονται να μπουν σε μια θεραπευτική σχέση, είναι και πάλι δύσκολο να επιτύχουν την αλλαγή. Νομίζω ότι το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να της εκφράσεις ειλικρινά σε μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση πόσο σε ανησυχεί και σε πληγώνει η συμπεριφορά της. Πες της το μία- μάλλον ακόμη μία- φορά και προσπάθησε να μην το επαναφέρεις ξανά και ξανά. Είναι η ζωή της και είναι υπεύθυνη για αυτήν και τις επιλογές της. Πάντως για αρχή ίσως να της προτείνεις να πάρει τη γνώμη ενός παθολόγου, ώστε να την προειδοποιήσει για τους ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους των διατροφικών της συμπεριφορών. Συχνά οι άνθρωποι ακούνε περισσότερο τους γενικούς ιατρούς από τους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Franny
Franny
5 χρόνια πριν

νομιζω οτι ξερει καλυτερα απο σενα, οτι εχει προβλημα. οποτε, το να της θυμιζεις οτι κατι πρεπει να κανει, δεν ξερω ποσο βοηθαει. λες να μην το ξερει? ουτε βοηθαει να της λες οτι εχεις ΕΣΥ προβλημα με τα κιλα της. κανεις δεν αδυνατισε για αλλον (με διαρκεια). το θεμα ειναι να συνειδητοποιησει και να κανει κατι για την ιδια, οχι για να σου κανει την χαρη, εσενα. πιστευω οτι πρεπει να πιανεσαι απο δικες της κουβεντες για να την ενθαρυνεις. πχ οταν σου ειπε οτι εχει σκεφτει τον ψυχολογο, επρεπε την επομενη μερα να της φερεις προτασεις ψυχολογων που… Διαβάστε περισσότερα »

Santarialdo
Santarialdo
5 χρόνια πριν

Αυτο που εγω δεν καταλαβαινω σε αυτες τις περιπτωσεις που ο αλλος κανει κακο στην υγεια του αλλα εμεις το αμεσο περιβαλλον δεν πρεπει να ασχολουμαστε γιατι δεν ειναι δικη μας υποθεση, ειναι πως να φερθουμε οταν ο αλλος (ο δικος μας ανθρωπος) αποκτησει τελικα προβλημα υγειας. Το βαρος σε μας δε θα πεσει; Ή θα πρεπει να βρουμε το κουραγιο να κλεισουμε την πορτα και να πουμε «ααα με συγχωρεις το διαλεξες;» Πραγματικα δεν ξερω πως θα επρεπε να διαχειριζομαστε αυτο το θεμα.

Influenza
Influenza
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Santarialdo

Όσο και να φωνάζεις και να τσακώνεσαι και με το ζόρι να τον σύρεις τον άλλο στο γιατρό, τι νομίζεις θα αλλάξει συμπεριφορά επειδή το λες εσύ; Πρέπει να μάθουμε ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν επειδή τους το ζητάνε οι άλλοι αλλά επειδή το αποφασίζουν οι ίδιοι. Όταν έχεις δοκιμάσει να προειδοποιήσεις τον άλλο με κάθε τρόπο και δεν βλέπεις να το παίρνει απόφαση σημαίνει ότι όσο και να συνεχίσεις τζάμπα χαλάς το σάλιο σου. Απλά αποδέχεσαι ότι δεν έχεις τον έλεγχο σε όλα σε αυτή τη ζωή και ελπίζεις για το καλύτερο.

luckystrike
luckystrike
5 χρόνια πριν

Να επιτύχουν την αλλαγή μήπως; υπάρχει ρήμα επιτεύξω;

ΛιλούκοΝαυαρχούκο
ΛιλούκοΝαυαρχούκο
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Πολύ σωστά, λεμε η επίτευξη του στόχου, βγαίνει από το ρήμα επιτυγχάνω! Να επιτύχουν.