in ,

Quotas: Τα συστήματα ποσοστώσεων και η ανδρική ελίτ στην πολιτική

Περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο έχουν εισάγει συστήματα ποσοστώσεων (quotas) για την καλύτερη αντιπροσώπευση γυναικών στην πολιτική σκηνή.

Πολλές έρευνες πριν από αυτή του Besley έδειξαν ότι πριν την εισαγωγή των quotas, οι κομματικές οργανώσεις προσλάμβαναν λιγότερες γυναίκες σε σύγκριση με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, για να ελαχιστοποιήσουν τον πολιτικό ανταγωνισμό ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

mediocre men

Οι μορφές που μπορούν να πάρουν τα quotas στην πολιτική διαφέρουν ανά τη χώρα, μιας και μερικά απλά προτείνουν την εισαγωγή γυναικών σε ελέγξιμες θέσεις, ενώ άλλα την επιβάλλουν.

Ένα από τα επιχειρήματα κατά των quotas είναι ότι ”ικανοί άνδρες χάνουν τις θέσεις τους από μέτριες γυναίκες”. Σε αντιδιαστολή με το επιχείρημα αυτό, μελέτη απο το πανεπιστήμιο του LSE, με επικεφαλή τον Tim Besley, έδειξε ότι τα quotas όχι μόνο συμβάλουν στην προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, αλλά μπορούν και να αυξήσουν την ικανότητα της πολιτικής τάξης, μειώνοντας το μερίδιο των μέτριων ανδρών υποψηφίων.

Πολλές έρευνες πριν από αυτή του Besley έδειξαν ότι πριν την εισαγωγή των quotas, οι κομματικές οργανώσεις προσλάμβαναν λιγότερες γυναίκες σε σύγκριση με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, για να ελαχιστοποιήσουν τον πολιτικό ανταγωνισμό. Λόγω αυτού του ανταγωνισμού, μέτριοι άνδρες πολιτικοί αρχηγοί δεν επιλέγουν ικανούς υποψηφίους για το κόμμα τους, λόγω του φόβου αντικατάστασης τους από τους τελευταίους. Ο Besley υποστηρίζει ότι με λιγότερες, όμως, θέσεις διαθέσιμες, το quota μειώνει τη δυνατότητα σε μέτριους πολιτικούς αρχηγούς να εισάγουν στο κόμμα τους μέτριους άνδρες υποψήφιους, με την πιθανότητα να συνεχίσουν να διατηρούν την αρχηγία τους.

Όταν επιβάλλεται μια υποχρεωτική ποσόστωση για την συμμετοχή γυναικών σε ένα πολιτικό κόμμα, περισσότερες γυναίκες αντιτίθενται σε άνδρες πολιτικούς αρχηγούς λόγω διαφορετικών πολιτικών πιστεύω, και αυτή η μεταρρύθμιση διαταράσσει το υπάρχον status quo μιας ανδρικής ελίτ, και έχει αντίκτυπο στις πολιτικές ικανότητες των ανδρών υποψηφίων.

Με την εισαγωγή ενός quota στη Γαλλία, αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες που εισήλθαν στο κοινοβούλιο ήταν εξίσου δραστήριες και αποτελεσματικές όσο οι άνδρες νομοθέτες. Στην Ιταλία, έπειτα από την εισαγωγή quota όπου κάθε φύλο πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τρίτο των υποψηφίων σε κάθε εκλογική διαδικασία, το εκπαιδευτικό επίπεδο τόσο των ανδρών υποψηφίων, όσο και των γυναικών, αυξήθηκε. Τέλος, στην Ισπανία, όπου το quota επιβάλλει το 40% των υποψηφίων σε ένα κόμμα να είναι γυναίκες, τα κόμματα που αρχικά είχαν τις λιγότερες γυναίκες υποψήφιες, και τελικά επηρεάστηκαν περισσότερο από την επιβολή ποσόστωσης, τα πήγαν αρκετά καλύτερα στις εκλογές αφότου εισήγαγαν τις απαραίτητες γυναίκες υποψήφιες.

Τα quotas προωθούν την ισότητα στην πολιτική αντιπροσώπευση, συμβάλλουν στη διατάραξη της κυριαρχίας μιας μέτριας ανδρικής ελίτ και προωθούν ικανότερους υποψηφίους προς εκλογήν. Τροφή λοιπόν για σκέψη για την Ελληνική πολιτική σκηνή!

Ολόκληρο το άρθρο παρατίθεται εδώ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News