Πως ορίζεις την αγάπη;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Πως ορίζεις την αγάπη; Πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να κακοποιεί και να αγαπάει ταυτόχρονα; Οι κακοί γονείς, αυτοί που τα έφεραν στον κόσμο για λάθος λόγους εντελώς εγωιστικους, μπορεί και να αγαπούν τα παιδιά τους;

Δεν είμαι σίγουρη ότι η αγάπη ορίζεται γενικώς. Το βλέπουμε πρακτικά ότι για τον καθένα η αγάπη είναι διαφορετική, τόσο από τη μεριά του δέκτη όσο και από τη μεριά του παρόχου. Η προσωπική μου άποψη είναι πως η γονεϊκή αγάπη πρέπει να εμπεριέχει μέσα την έννοια της φροντίδας, για να μπορούμε να έχουμε έστω μία στοιχειώδη βάση ώστε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί υγιώς ο γονεϊκός ρόλος. Ξεκινώντας από την βασική προυπόθεση της παροχής φροντίδας, χωρίς την οποία θεωρώ πως δεν μπορεί να σταθεί ως έννοια η γονεϊκή αγάπη, έπειτα ο κάθε γονέας αναπτύσει τον ρόλο του, μέσα στον οποίο μπορεί άθελα του να γίνει κακοποιητικός. Στις περιπτώσεις εκείνες όπου η φροντίδα μεν παρέχεται, αλλά υπάρχει ταυτόχρονα και εσκεμμένη ή μη κακοποίηση, τα πράγματα περιπλέκονται και σίγουρα δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση. Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο το κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

18 points
Upvote Downvote

1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
1 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
1 Συντάκτες σχολίων
Entropy Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Entropy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αγάπη αποτελείται από 3 βασικούς πυλώνες: 1. Επικοινωνία 2. Δέσμευση 3. Πάθος Όσο πιο έντονα είναι τα επί μέρους, τόσο πιο δυνατή και σταθερή είναι και αυτή. Εάν δε είναι αμφίδρομη, ακόμα καλύτερα. Διαχρονικά, όσο αφορά την κακοποίηση, διαφέρει από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Αυτό που είναι σταθερό όμως, είναι η ψυχολογία του γονέα όταν προσπαθεί να συμμορφώσει το παιδί του. Εάν το κάνει για διαπαιδαγώγηση και παράλληλα νοιώθει ενοχές και τύψεις τότε δεν αναιρεί τις προθέσεις του. Όταν όμως το κάνει γιατί έτσι ξεσπάει πάνω του, βγάζει το άγχος πάνω του, την πίεσή του… Διαβάστε περισσότερα »