Που μπαίνουν όρια στο παιχνίδι μεταξύ των παιδιών;

Ερωτήσεις απαντημένες από την ψυχολόγο Φαίνια Ξανθοπουλίδου.

Με αφορμή το ποστ της κοπέλας που έλεγε ότι παρενοχλήθηκε από τον αδερφό της, θα ήθελα να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία ως παρολίγον θύτης (και όχι θύμα παρενόχλησης) και μάλιστα ως παιδί. Όταν ήμουν μικρή μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες με πρίγκηπες και πριγκήπισσες και να τις παίζω με τις δύο ξαδέρφες μου που ήταν 3 και 7 χρόνια μικρότερες μου. Για κάποιο λόγο, ήθελα να παίζω τον πρίγκηπα και μάλιστα τολμώ να πω, ότι το ζούσα, ένιωθα τη σεξουαλική έλξη προς την εκάστοτε πριγκήπισσα ξαδέρφη. Βέβαια, ήμουν μικρή και δε καταλάβαινα τι μου γινόταν και εντελώς απονήρευτη. Λοιπόν, θυμάμαι πρέπει να ήμουν κάπου 12, και χαιδευα τη μικρή ξαδέρφη μου η οποία ήταν νυσταγμένη στο κρεβάτι της στη κοιλιά της, και ένιωσα μια παραπάνω ευχαρίστηση από ότι μου φαινόταν φυσιολογική. Δεν ξέρω τι λειτούργησε, η αιδώς και ένα έντονο συναίσθημα ότι αυτό δεν είναι σωστό και την άφησα ήσυχη. Για να το θυμάμαι, ακόμα μου προξενεί μια ντροπή αυτό το περιστατικό. Αυτή την ιστορία την γράφω διότι έχει σημασία να καταλάβουμε και τους θύτες όταν είναι σε μικρή ηλικία. Η έλξη μπορεί να υπάρξει και μεταξύ αδερφών πιστεύω, ίσως ακόμα και απο την ηλικία που δεν είναι σίγουρο ένα παιδί τι σημαίνει αυτό. Και ίσως θα πρέπει να εμβαθύνουμε και στο γιατί ένα παιδί μπορεί να φερθεί έτσι στην αδερφή του, όντας ανήλικο. Γιατί σε εκείνη τη στιγμή της απόλαυσης δε θα καταλάβει ότι κάνει κακό. Μήπως γιατί δεν ξέρει που είναι τα όρια του πάνω στο σώμα του άλλου? Μήπως θα πρέπει να λέμε στα παιδιά ότι το σώμα του άλλου είναι ιερό? Που μπαίνουν όρια στο παιχνίδι μεταξύ των παιδιών? Τι ήξερα εγώ στα 12 μου για το σεξ? Ήμουν πολύ λίγο ενημερωμένη φοβάμαι παρότι αυνανιζόμουν απο μικρή. Θυμάμαι να αντιλαμβάνομαι μόνο την απόλαυση και μάλλον, είχε συνδέσει το μυαλό μου αυτή την απόλαυση με κάτι ένοχο? Γιατί σταμάτησα? Ντράπηκα και ένιωσα αυτόματα ότι κάνω κάτι κακό. Δεν ξέρω. Τώρα, απο την εμπειρία μου αυτή μπορώ μόνο να καταλάβω μόνο τα παιδιά θύτες και όχι τους ενσυνείδητους ενήλικους θύτες. Να σημειώσω ότι μεγάλωσα και έγινα στρεητ γυναίκα και δεν έχω παρενοχλήσει κανέναν, ούτε έχω ασκήσει βία σε κανέναν. -willing to help

Χαίρομαι για την ιστορία που μοιράζεσαι και που βοηθάς με αυτόν τον τρόπο να φωτιστεί περισσότερο ένα τόσο λεπτό ζήτημα. Πράγματι οι σεξουαλικοί πειραματισμοί και η σεξουαλική εξερεύνηση στην παιδική ηλικία είναι συχνό φαινόμενο. Μεταξύ αδερφών, ξαδερφιών ή παιδιών του φιλικού περιβάλλοντος και συχνά το φύλο δεν παίζει ρόλο, μιας και η ανάγκη που προσπαθεί να καλυφθεί είναι εγωιστική, και δεν έχει σχέση με τη σεξουαλική δραστηριότητα που αναπτύσσουμε στην εφηβεία και έπειτα, κατά την οποία αναπτύσσονται  πιο πολύπλοκα συναισθήματα εκτός από τη γενετήσια ικανοποίηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν κάτι αντίστοιχο στην παιδική τους ηλικία, εκτός και αν το έχουν απωθήσει.

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες ανάλογα με το αναπτυξιακό στάδιο ενός παιδιού, για το πως θα πρέπει να μιλάει ένας γονέας στο παιδί του για το σώμα και το σεξ. Για παράδειγμα αυτός εδώ ο οδηγός.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

36 points
Upvote Downvote

2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
2 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
2 Συντάκτες σχολίων
Ohlala! Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ohlala!
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σ’ ευχαριστούμε πράγματι πολύ που μοιράστηκες αυτή την εμπειρία. Τα αποτυπώνεις και τα γεγονότα και τα συναισθήματα σου ξεκάθαρα, δομημένα και με σαφήνεια ρίχνονας φως και στην άλλη πλευρά.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Θυμάμαι παρόμοιο περιστατικό ανάμεσα σε εμένα και την κολλητή μου στο δημοτικό.. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που παίζαμε και υπήρχε κάτι το σεξουαλική σε όλο αυτό κυρίως από μέρος της. Οπότε το σκέφτομαι νιώθω λίγο ντροπή. Σκέψου ότι στο δημοτικό μας έλεγαν λεσβιες!
Όντας παιδαγωγός, πιστεύω ότι είναι μέσα Σο παιχνιδι και στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε να καταπιζεουμε και να εκλογικευουμε τέτοιες σκέψεις και παρορμησεις.