O κάζουαλ σεξισμός της ημέρας: Από τον δήμο

Ο συγκεκριμένος δεν είναι και τόσο casual βέβαια…Έψαχνα κάτι άλλο και τυχαία έπεσα σε αναρτήσεις δήμων για την δημιουργική απασχόληση το καλοκαίρι. Αφορά σε παιδιά που πηγαίνουν δημοτικό. Δεν το είχα ξαναπροσέξει και έμεινα άφωνη. Δείτε κάποια αποσπάσματα:

Δημιουργική Απασχόληση μαθητών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών των Σχολείων για εργαζόμενες μητέρες

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν στους κατοίκους της πόλης μας, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία του Δήμου. Έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις εργαζόμενες, τις πολύτεκνες μητέρες και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Μαζί με την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής πρέπει να υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό αρχείο βεβαίωση εργασίας της μητέρας ή αντίγραφο αποδεικτικού μηνιαίων αποδοχών ή πρόσφατων ενσήμων της μητέρας.

Δίπλα στις εργαζόμενες μητέρες με παιδιά είναι ο Δήμος μας, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των μαθητών.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, ο δήμος θεωρεί ότι η ανατροφή των παιδιών είναι μόνο ζήτημα της μητέρας και ότι αυτές βοηθά αποκλειστικά. Δηλαδή, θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες που μας βοηθά και μπορούμε να δουλεύουμε. Ο πατέρας δεν έχει κάποιον ρόλο και ούτε που τον αφορά το ζήτημα.

Τραγικό βρίσκω, επίσης, ότι με βάση τα δικαιολογητικά δεν ελέγχεται καθόλου αν ο πατέρας εργάζεται. Πχ μεταξύ δύο οικογενειών που και οι δύο γονείς εργάζονται και σε μια άλλη που η μητέρα εργάζεται και ο πατέρας όχι δεν υπάρχει καμία διαφορά προτεραιότητας. Δηλαδή, ο δήμος θεωρεί ότι ακόμα και αν ο πατέρας δεν εργάζεται δεν έχει σημασία. Τον θεωρεί, δηλαδή, ανίκανο να κρατήσει ένα παιδί που πηγαίνει δημοτικό! Τέλος, με βάση τα δικαιολογητικά και πάλι, μονογονεϊκή οικογένεια θεωρείται μόνο μια μητέρα με το παιδί της και όχι ένας πατέρας με το παιδί του.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

28 points
Upvote Downvote

14
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
5 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
ΙζόλδηcyoraLeftmindΔεσποινίς ΣιμέναAHatFullOfSky Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Συγνώμη, κι εγώ δεν καταλαβαίνω το τραγικό και απαράδεκτο που κάνει αυτός ο τρισκατάρατος δήμος. Αναγνωρίζει ότι το βάρος της ανατροφής πέφτει στις μητέρες και τις διευκολύνει. Να συνεχίσουν τη δουλειά τους κατά τις θερινές σχολικές διακοπές, έχοντας κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους, χωρίς να γίνονται λάστιχο, χωρίς να παρακαλάνε γιαγιάδες, χωρίς να κυνηγάνε νταντάδες, χωρίς να λείπουν από τη δουλειά τους επειδή δεν έχουν πού να τα αφήσουν με κίνδυνο να τη χάσουν.

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Ειδικός

@ιζολδη, εγώ δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να μην καταλαβαίνεις όχι τόσο αυτά που γράφει ο Δήμος, αλλά τα σχόλια της cyora που ακολουθούν. Αμφισβητείς το σεξιστικό της υπόθεσης?

Leftmind
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Δεν νομίζω ότι ο δήμος αναγνωρίζοντας τον υφιστάμενο σεξισμό αποφάσισε να στηρίξει τις μητερες (ας γελάσουμε όλοι). Το θεωρεί αυτονόητο, λογικό. Είναι σαν να διαβάζουμε ένα άρθρο που να προτείνει ότι ο άντρας πρέπει να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού και να λέμε ότι ο συγγραφέας “αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες κάνουν τις περισσότερες δουλειές και τις διευκολύνει”. Αυτό βοηθά απλώς στη διαιώνιση τέτοιων ζητημάτων. Και όπως σωστά λέει η γραφουσα, θα έπρεπε να υπάρχει άλλη προτεραιότητα για μια οικογένεια στην οποία ο πατέρας δεν εργάζεται σε σχέση με αυτήν που εργάζονται και οι δυο.

Sunny-day
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τη μεγαλύτερη πλάκα στο ζήτημα την έπαθα όταν τον Ιούνιο του 2019 θέλησα να καταθέσω χαρτιά για να πάρει η μικρή μου θέση στον παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ. Η αίτηση παρακαλώ γίνεται μόνο με κωδικούς taxis της μητέρας!!! Για να γίνει μέσω του πατέρα πρέπει να υπάρχει δικαστική απόφαση για την επιμέλεια!!! Το τσέκαρα 200φορές γιατί απλά δεν είχα κωδικούς….

Μάνα Κουράγιο
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Σε εμένα ζήτησαν αντίστοιχο δικαιολογητικό για να γράψω τα παιδιά στο ολοήμερο

carpe-noctem
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για την εγγραφή στο ολοήμερο απαιτείται και από τους δύο γονείς είτε βεβαίωση εργασίας είτε κάρτα ανεργίας αντίστοιχα αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι. Εάν ζήτησαν μόνο από σένα είναι απαράδεκτο.

AHatFullOfSky
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το συγκεκριμένο δικαιολογητικό ζητείται και από τους δύο γονείς.

Δεσποινίς Σιμένα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχω δουλέψει σε αντίστοιχη δομή του δήμου και τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφετε. Είναι εν μέρη αλλά όχι εξ ολοκλήρου. Αρχικά το πρόγραμμα αυτό είναι κατά κύριο λόγο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ κ ο δήμος συμμετέχει με ένα μικρό ποσοστό. Οπότε οι όροι του προγράμματος ορίζονται από το ΕΣΠΑ και ο δήμος τους ακολουθεί. Πράγματι στοχεύει στην εργαζόμενη και άνεργη μητέρα απορρίπτοντας όμως τις εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα. Για να γίνει η εγγραφή απαιτείται οικογενειακό εκκαθαριστικό όπου εξετάζεται βτο συνολικό εισόδημα του ζευγαριού. Η ανεργία του συζύγου μοριοδοτειται. Επίσης γίνονται δεκτά παιδιά από μονογονεϊκές οικογένειες πατέρα με παιδί… Διαβάστε περισσότερα »

lee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Η αλήθεια ότι τόσο το ολοήμερο όσο και το θερινό σχολείο δεν αφορούν τόσο τη στήριξη των μαθητών όσο αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυση της γυναικείας εργασίας και χειραφέτησης. Ξεκινάει από την παραδοχή ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση επαγγελματικά, αλλά και ότι το βάρος των παιδιών πέφτει κατά κύριο λόγο σε αυτές. Δυστυχώς, η έλλειψη ενός ευρύτερου πλαίσιου καθιστά αυτά τα μέτρα αποσπασματικά: πράγματι θα έπρεπε να υπάρχουν ταυτόχρονα στρατηγικές για την αλλαγή αντιλήψεων ώστε να μην επιβεβαιώνουν τον σεξισμό της κοινωνίας αντί να τον καταπολεμούν. Όμως, ένα θα σου πω: κάποια προγράμματα για την… Διαβάστε περισσότερα »