in

Μάγισσες της Νύχτας

Mια ομάδα γυναικών πιλότων που πετούσαν για τις σοβιετικές αεροπορικές δυνάμεις στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μιας και σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την είσοδο μας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο θυμήθηκα μια ενδιαφέρουσα σχετική ‘ιστορία’, αυτή των Nachthhexen ή των Μαγισσών της Νύχτας, ωραίο όνομα ε; Πιάνει και λίγο Halloween. Tο 588ο Σύνταγμα Νυχτερινών Βομβαρδιστικών λοιπόν ήταν μια ομάδα γυναικών πιλότων που πετούσαν για τις σοβιετικές αεροπορικές δυνάμεις στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. […] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

litvyak budanova and kuznetsova wr

Μιας και σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την είσοδο μας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο θυμήθηκα μια ενδιαφέρουσα σχετική ‘ιστορία’, αυτή των Nachthhexen ή των Μαγισσών της Νύχτας, ωραίο όνομα ε; Πιάνει και λίγο Halloween.

Tο 588ο Σύνταγμα Νυχτερινών Βομβαρδιστικών λοιπόν ήταν μια ομάδα γυναικών πιλότων που πετούσαν για τις σοβιετικές αεροπορικές δυνάμεις στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πετούσαν μόνο νύχτα με απαρχαιωμένα διπλά αεροπλάνα από κόντρα πλακέ, χωρίς ραντάρ (οι πιλότοι βασίζονταν αποκλειστικά σε πυξίδες και χάρτες) βομβαρδίζοντας ναζιστικούς στόχους. Λόγω του ότι το πιλοτήριο του αεροπλάνου ήταν ανοιχτό, οι πιλότοι υπέφεραν συχνά από μούδιασμα και κρυοπαγήματα κατά τη διάρκεια των πτήσεών τους.

Οι Μάγισσες της Νύχτας ήταν όλες νεαρές εθελόντριες στα τέλη της εφηβείας και αρχές των είκοσι και μεταξύ του 1941 και 1945 πέταξαν για περίπου 30.000 αποστολές. Η Σοβιετική Ένωση υπήρξε η πρώτη χώρα που είχε εκπαιδευμένες γυναίκες πιλότους σε μη επικουρικούς ρόλους.

Τέλος οι φήμες λένε ότι οι Ναζί φοβόντουσαν τις θηλυκές πιλότους, και όποιος κατάφερνε να πετύχει ‘μάγισσα’ του απονεμόταν ο Σιδηρούς Σταυρός.

Χαρούμενη 28η λοιπόν

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

6 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
2 χρόνια πριν

ΑΜΗΝ, από άθεο, επιτέλους, εύγε Χριστίνα. Να προσθέσω ότι μετά τα γερμανικά υποβρύχια οι μάγισσες ήταν η μονάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά σε θανάτους. Το όνομα τος το πήραν γιατί έσβηναν την μηχανή πάνω από τον στόχο για να μην γίνουν αντιληπτές με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να ακούνε μόνο το θρόισμα του ανέμου στα φτερά, πριν σκάσουν οι βόμβες, όπως ακριβώς θα ακούγονταν μια μάγισσα με το σκουπόξυλο της. Την επόμενη φορά που σε συζήτηση θα σας πουν ότι δεν μπορείτε να παρκάρετε ένα αυτοκίνητο, να ένας δυνατός αντίλογος.

Méli - Mélo
Méli - Mélo
2 χρόνια πριν

Αμφιταλαντευόμουν αν έπρεπε να πατήσω «Τέλειο!», για τον ηρωισμό των εικοσάχρονων γυναικών, που εθελοντικά εκπαιδεύτηκαν σε κάτι τόσο δύσκολο, πρωτοποριακό κι επικίνδυνο για να προστατέψουν την πατρίδα τους, ή να πατήσω «Κρίμα», επειδή τους έδιναν μόνο τα χειρότερα και πιο απαρχαιωμένα αεροπλάνα, επιπλέον με ανοιχτό πιλοτήριο (!) που τους προκαλούσε και κρυοπαγήματα 😔
Γύρω στα 27 εκατομμύρια άνθρωποι, ένοπλοι και άμαχοι, ήταν τα θύματα της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο… 😢
Πάτησα «Τέλειο!», ευχαριστούμε πολύ Χριστίνα!
Χρόνια Πολλά για την εθνική μας γιορτή, πάντα ελευθερία και ειρήνη να έχει όλος ο κόσμος! 🙏 🕊

Μαύρος Γάτος
Μαύρος Γάτος
2 χρόνια πριν

Η Ρωσίδα γιαγιά ενός φίλου ήταν σε μονάδα αντιαεροπορικού πυροβολικού και παρασημοφορήθηκε επειδή κατέρριψε γερμανικό βομβαρδιστικό.

Mirka Janic
Mirka Janic
2 χρόνια πριν

Τιμή και δόξα!

Cyberiad
Cyberiad
2 χρόνια πριν

Οι Sabaton έχουν βγάλει ένα τέλειο τραγούδι για αυτές!

https://www.youtube.com/watch?v=C7NSUFDHFgg

Observer
Observer
2 χρόνια πριν

Είχε γραφτεί ένα σχόλιο χθες για τις απώλειες των ΗΠΑ και ότι ήταν λίγες, οι Αμερικάνοι προτιμούσαν να χάνουν μέσα (αεροσκάφη, πλοία) οι Σοβιετικοί στρατιώτες. Οι ηρωίδες που αναφέρονται παραπάνω εντάσσονται σε αυτή την νοοτροπία αλλά αυτό δε μειώνει τον ηρωισμό τους. Απλά κάποια σχόλια για το κείμενο δεν πετούσαν διπλά αεροπλάνα αλλά διπλάνα (αεροσκάφη με δυο σετ πτέρυγες πάνω και κάτω).Επίσης ραντάρ σε μικρά αεροπλάνα άργησε πολύ να τοποθετηθεί και δεν υπήρχε σχεδόν σε κανένα άλλο αεροσκάφος του Β’ΠΠ. Και όσο κι αν θαυμάζουμε την ΕΣΣΔ, ας κάνουμε και μια αναφορά στα πληρώματα από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο… Διαβάστε περισσότερα »