Blackface: Η ιστορία μιας εξευτελιστικής πρακτικής

Blackface ονομάζεται η πρακτική του να βάψει κανείς το πρόσωπό του για να υποδυθεί ένα άτομο με πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Η πρακτική του blackface άρχισε να υιοθετείται τη δεκαετία του 1830, όταν λευκοί ηθοποιοί άρχισαν να βάφουν τα πρόσωπά τους με ένα μείγμα από κάρβουνο, γράσο και αιθάλη για να απεικονίσουν καρικατούρες Αφροαμερικανών.

Σκοπός των παραστάσεων που ανήκαν αυτοί οι ηθοποιοί ήταν να εξευτελίσουν και να ταπεινώσουν τους Αφροαμερικανούς, παρουσιάζοντας τους ως κτήνη, προς τέρψιν του κοινού. Οι παραστάσεις αυτές ονομάζονταν Minstrel shows και ισχυρίστηκαν ότι αποτύπωναν τους χαρακτήρες μαύρων σκλάβων που έβλεπαν στις φυτείες, οι οποίοι χόρευαν και τραγουδούσαν, ντυμένοι με κουρέλια. Οι προπαγανδιστικές αυτές παραστάσεις άρχισαν να αποκτούν περισσότερη δημοτικότητα με την αύξηση των εκκλήσεων για κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Ο πιο γνωστός ηθοποιός με blackface ήταν ο Thomas Dartmouth Rice, που υιοθέτησε τον φανταστικό ρόλο του ‘Jim Crow’ το 1832, και θα γινόταν άκρως δημοφιλής μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευε και που δημιουργούσαν ρατσιστικά στερεότυπα για τους Αφροαμερικανούς. Ο Thomas Dartmouth Rice μπορεί να πέθανε το 1860, αλλά η κληρονομιά του παρέμεινε αλώβητη στα επόμενα χρόνια: όταν στις νότιες πολιτείες της Αμερικής εισήχθησαν νόμοι για το διαχωρισμό των φυλών αλλά και για εξετάσεις αλφαβητισμού (για να αποτρέψουν τους μαύρους ψηφοφόρους από το να ψηφίζουν σε εκλογές) αυτοί οι νόμοι ονομάστηκαν «Νόμοι Jim Crow».

To 1915, η πρώτη αμερικανική ταινία blockbuster «The Birth of a Nation», παρουσίαζε λευκούς ηθοποιούς με blackface να προσπαθούν να βιάσουν λευκές γυναίκες και να παρουσιάζονται ως αγρίμια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το blackface παρουσιάστηκε ως μια αποδεκτή πρακτική και στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία επίσης συμπεριέλαβε την Κου Κλουξ Κλαν, παρουσιάζοντας την ως μια αποδεκτή οργάνωση, η οποία έμελε να γίνει ενεργό μέλος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το 1929, με την άνθιση των καρτούν, ο Walt Disney εμπνεύστηκε τον Μίκυ Μαους, και τον παρουσίασε στο πρώτο του καρτούν με blackface. Στο Mickey’s Mellerdrammer του 1933, ο Μικυ εμφανίζεται στην καλύβα του ‘Θείου Τομ’, όρος που χρησιμοποιούνταν για δουλικά άτομα που θεωρούνται κατώτερα λόγω της φυλής τους. Ο Μίκυ φαίνεται επίσης να μαστιγώνεται από τον αφέντη του αλλά και σκυλιά να κυνηγούν μια άλλη σκλάβα που τόλμησε να το σκάσει από τις φυτείες – γεγονότα που συνέβαιναν και στην πραγματικότητα.

Και μπορεί ο Μίκυ να σταμάτησε να εμφανίζεται με blackface, αλλά οι νόμοι Jim Crow συνέχισαν να υφίστανται στις νότιες πολιτείες της Αμερικής ως και τη δεκαετία του 1960, με την εγκαθίδρυση των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Το blackface διαιώνιζε επιβλαβή στερεότυπα για τους Αφροαμερικανούς για πάνω από εκατόν πενήντα χρόνια και βοηθούσε την ρατσιστική προπαγάνδα της Κου Κλουξ Κλαν για την υποτίμηση των μαύρων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής. Ο χλευασμός λοιπόν που επιδίωκε αυτή η πρακτική δεν θα πρέπει να ξεχαστεί, μιας και η υιοθέτηση της προσβάλει ακόμα τη μαύρη φυλή, ανεξαρτήτου της προθέσεως του προσώπου που την υιοθετεί.

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε η σύγκριση του blackface με το drag show που είδα σε ένα σχόλιο σε ερώτηση της Α,μπα. Μακάρι να βοήθησα στην κατανόηση του πόσο επικίνδυνη είναι η πρακτική του blackface με αυτό το άρθρο! 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

63 points
Upvote Downvote

19
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
6 Θέματα σχολίων
13 Απαντήσεις θεμάτων
4 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
10 Συντάκτες σχολίων
EmaeroChainReactionεξωγήινηfemmetastiqueLady Chatterley Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, υπήρχαν δυστυχώς πράγματα που δεν ήξερα, όσο και ν’ασχοληθώ, αυτό το βαρέλι φρίκης δεν έχει πάτο 😥 Πολύ ωραία θέτει στο σήμερα το blackface η σειρά Dear White People στο νετφλιξ.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Πολύ ενδιαφέρον όντως. Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχάσω τον δήθεν μαύρο υπηρέτη του Κωνσταντάρα στο Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη. Cringe all the way.

εξωγήινη
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Απλά Μαθηματικά απογοητευτικό το σχόλιο σου. Πίστευα ότι ειδικά εδώ μέσα κάτι έχουμε πάρει χαμπάρι από ρατσισμό, ακόμα κι αν δεν μας αφορά σαν χώρα άμεσα, όχι όσο αφορά την Αμερική. Ωστόσο το επιχείρημα ότι θα συμβεί κάτι ρατσιστικό κ δεν θα το προσέξει κανείς είναι τουλάχιστον αφελές και δείχνει πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργεί η κοινωνία. Όσο πιο πολυ φωτίζουμε ένα πρόβλημα με άρθρα όπως αυτό που ανέβασε η chain reaction κ δεν διστασες να αποκαλέσεις υστερικο – really???? – τόσο πιο ενημερωμένος γίνεται ο κόσμος και δημιουργείται κλίμα αντίδρασης. Το drama queens φαντάζομαι απευθύνεται σε όλες μας.… Διαβάστε περισσότερα »

Emaero
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Μετά την “πραγματική φιλία” και την “πραγματική αγάπη” διαβάζουμε στο Α, μπα για τον “πραγματικό ρατσισμό”.

Ναι, ο Πητερ Σελερς στο “Πάρτι” ΗΤΑΝ ρατσιστής. Δε χρειάζεται η έγκριση σου, “Απλά Μαθηματικά”. Το ότι εσύ δεν το βλέπεις δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει.
Ναι είμαστε και υστερικές και drama queens και εσύ ρατσιστής.

Τουλάχιστον αστείος ο συνδιασμός του σχολίου/προφητείας με το όνομα που έχεις διαλέξει.

Louk Ritia
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Στα πλαίσια της διπλωματικής μου φέτος που σχετιζόταν με την Disney και τις πολιτιστικές αναπαραστάσεις που προβάλλονται στα τρέιλέρ της, διάβασα για την τακτική του blackface και ομολογώ ότι φρίκαρα. Το άρθρο σου δίνει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα του πόσο επιβλαβής ήταν. Να προσθέσω μόνο πως στην προσπάθειά μου να είμαι πολιτικά ορθή, όταν ρώτησα την καθηγήτριά μου αν πρέπει στην εργασία να γράψω μαύρος, ή Αφροαμερικανος, μου είπε ότι το σωστό είναι Αφρικανοαμερικάνος.

Divine21
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Τελικά τι εγκλήματα έχουν γίνει εις βάρος της ανθρωπότητας σε δυτικές και αναπτυγμένες χώρες, για τα οποία γνωρίζουμε λίγα έως ελάχιστα πράγματα. Σκέφτομαι ότι ήταν πολύ δύσκολο για τη μαύρη φυλή να αντιδράσει και πόσο ήρωες είναι οι πρωτοστάτες του κινήματος αυτού, της ‘επανάστασης’ τους δηλαδή. Ακόμα και σήμερα όμως, οι Αφρικοαμερικάνοι δέχονται περισσότερη αστυνομική βία από ότι οι λευκοί, έχουν λιγότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και γενικά δέχονται ρατσισμό. Σίγουρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά για να φτάσουμε στην πλήρη ισότητα.

MagosTouOzz
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πάντως δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί, και οι Ολλανδοί έχουν παράδοση αιώνων με κάτι αντίστοιχο του Blackface, τον “Zwarte Piet” “Μαύρο Πέτρο” σε ελεύθερη μετάφραση, βοηθό του Αϊ Βασίλη. Πρακτικά κάτι σαν μαύρος υπηρέτης από την Ινδονησία που είχαν παλιά αποικίες. Προς τιμήν τους υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις ώστε να αντικατασταθεί με κάτι άλλο στην παράδοση των Χριστουγέννων.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

Karlee
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Δεν τα ηξερα όλα αυτα και σε ευχαριστουμε για το ποστ. σχετικα μεβ τον τρουντο, αν ουτε αυτος το ηξερε, που το θεωρω πολυ πιθανο, το θεωρειτε επιληψιμο και κατακριτεο?

Lady Chatterley
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Πολύ ωραίο κείμενο 🙂