in

Herstorieς/Οι ρίζες μου: Crowd-funding για ένα ντοκιμαντέρ που πρέπει να ολοκληρωθεί

6 σπουδαίες γυναίκες μιλούν για την ορατότητα, την ενδο-οικογενειακή βία, την αναπηρία όπως ποτέ ξανά

6 σπουδαίες γυναίκες μιλούν για την ορατότητα, την ενδο-οικογενειακή βία, την αναπηρία όπως ποτέ ξανά ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

herstories2
Λέγεται “HerStories/Οι ρίζες μου”, είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ της Βίλμας Μενίκη. ανεξάρτητης δημιουργού, της ίδιας γυναίκας που υπέγραψε το ντοκιμαντέρ “Οι Κατίνες μου” και τώρα με το 90% των γυρισμάτων να έχουν πραγματοποιηθεί, διοργανώνεται crowd-funding.
Αυτό, προκειμένου να ολοκληρωθεί μία από τις σπουδαιότερες προσπάθειες πρωτοπρόσωπης αφήγησης γυναικών που καταθέτουν τη μαρτυρία και το βίωμά του για την κακοποίηση, την έμφυλη φτώχεια, τη βία λόγω ομοφυλοφυλίας και αναπηρίας, τον ρατσισμό.
Συγκεκριμένα, 6 γυναίκες στην Ελλάδα του 2022, πρακτικά δίνουν το φιλί της ζωής στην εαυτή τους...Ποιες είναι όμως αυτές οι 6;

1. Η Αγάπη Κωφφίδου – Υπήρξε κακοποιημένο παιδί,  έφηβη εγκατέλειψε  το σπίτι της στην  Ξάνθη, χρόνια στους δρόμους και στα  παγκάκια, έσωσε την μητέρα της από καθημερινό ξυλοδαρμό και βιασμό, εργάστηκε πολύ σκληρά 35 χρόνια,  από τις πρώτες γυναίκες “πακετούδες”-διανομείς-ντελίβερι την δεκαετία του ΄80 στην Θεσσαλονίκη. Στα 14 της σήκωσε την καραμπίνα εναντίον του πατέρα της για να βάλει τέλος στον κύκλο κακοποίησης που βίωνε η ίδια και η μητέρα της.

2. Η Έλενα Τουτουδάκη, καθηγήτρια φιλολογίνα στην Αθήνα, λεσβία, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, ακτιβίστρια στο λεσβιακό κίνημα, ερασιτέχνισσα μουσικό.

3.  Η Λορέτα Μακόλεϊ προσφύγισσα λόγω εμφυλίου πολέμου στην Σιέρα Λεόνε, ακτιβίστρια, ιδρύτρια της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, ζει στα Εξάρχεια, εργάζεται στην Ελλάδα 38 χρόνια, μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει στα ελληνικά.

4.  Η Ιωάννα Γκέρτσου,  ψυχολόγισσα σε δημόσιο νοσοκομείο στην Αθήνα με ολική βλάβη στην όραση, ακτιβίστρια σε θέματα αναπηρίας κι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδρύτρια της πρώτης σχολής σκύλων οδηγών “ΛΆΡΑ” για τυφλά άτομα στην Ελλάδα, κάνει το διδακτορικό της και περιδιαβαίνει την πόλη με τον Μπάμπου.

5.  Η Φωτεινή Σιάνου, φεμινίστρια, ακτιβίστρια για την Ειρήνη, την Μη Βία και τα Δικαιώματα των Γυναικών.  Ξεκίνησε από Πτολεμαΐδα – Αυστραλία – Ελλάδα, μπαινόβγαινε στις φυλακές, εργάστηκε σε εμπόλεμες ζώνες, ταξιδεύει και οργώνει πολιτικά  όλο τον πλανήτη, μιλάει με τα δέντρα,  με τις γάτες, οργανώνει συνεχώς πορείες, συνέδρια, δημόσιες διαμαρτυρίες, φωνάζει για ισότητα, την συλλαμβάνουν…

6.   Η Μαρία Δράγκου από την Βουλγαρία, πρώην άστεγη και τώρα εργαζόμενη στο περιοδικό δρόμου “Σχεδία” στη Θεσσαλονίκη, προσπαθεί να επιβιώσει, ξεκινά την δική της επιχείρηση και πηγαινοέρχεται διαρκώς στην πόλη κουβαλώντας τα περιοδικά προς πώληση. Ξημερώματα ξεκινά, ανεβαίνει, κατεβαίνει στα ΜΜΜ, με χιόνια και βροχές στέκεται όρθια στον δρόμο ως πωλήτρια, ακούει τα πουλιά και βλέπει κατάματα τον κόσμο.

Τι ενώνει όλες αυτές τις σπουδαίες γυναίκες; Το ότι η ιστορία τους δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχουν έναν στόχο και ένα μικρό κάτι που θα αλλάξει τον κόσμο. Για να ολοκληρωθεί το ντοκιμαντέρ και να αποκτήσει τη μορφή ταινίας, συγκεντρώνονται δωρεές στο crowdfunding.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια