in , ,

Είναι όπως τα λέει ο Τσιτσιπάς, λοιπόν; Αμείβονται οι τενίστριες καλύτερα από τους άντρες συναδέλφους τους;!

Ας το δούμε λίγο, γιατί οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια, δείχνουν κάτι άλλο, πολύ πολύ θλιβερό

Ας το δούμε λίγο, γιατί οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια, δείχνουν κάτι άλλο ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

stefanos tsitsipas

“Για ακόμα μία φορά, οι δημόσιες σχέσεις του Στέφανου Τσιτσιπά περνούν κρίση”… Έτσι έληγε η αποφώνηση τηλεοπτικού ρεπορτάζ για όσα ξεστόμισε και προκάλεσε χάος (πάλι) ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας, ο οποίος χθες αποφάσισε να θέσει ξανά το ζήτημα της “ανισότητας” σε αγώνες και πληρωμές μεταξύ γυναικών και ανδρών του ευγενούς σπορ (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Μα δεν είναι πρόβλημα “δημοσίων σχέσεων” το να μη βλέπεις το μισθολογικό χάος που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών ακόμη και σ’ αυτόν τον ελίτ αθλητικό χώρο με τις αστρονομικές αμοιβές, θα μονολογούσε κάποιος πιο υποψιασμένος. Αλλιώς το λέμε αυτό! Και φυσικά, δεν κάθεται κανείς να κλάψει για τα εκατομμύρια, αλλά μισθολογική ισότητα στο τένις υπάρχει μόνο στα όνειρα της Ναβρατίλοβα που είναι και παλιά και έχουν δει πολλά τα μάτια της.

Τι τον έπιασε, όμως, τον Τσιτσιπά; Γιατί ξαφνικά θυμήθηκε ότι οι γυναίκες τενίστριες παίζουν λιγότερα σετ και αμείβονται εξαιρετικά -κατά την άποψή του- και τελικά έκανε τη Ναόμι Οσάκα να γελάει (πικρά), τη δε Καρολίνα Πλισκόβα να τον τρολάρει ως “μέγα εγκέφαλο” στα social media; Ε, λοιπόν αυτή η κουβέντα δεν είναι καθόλου καινούρια και -κυρίως- καθόλου αθώα.

pk

Ας το κάνουμε, όμως, λίγο πιο κατανοητό για όσες και όσους δεν είναι ακριβώς φαν του τένις: τι λέει πρακτικά ο Τσιτσιπάς; Ότι οι γυναίκες τενίστριες παίρνουν τα ίδια χρήματα με τους άντρες συναδέλφους τους, ενώ ουσιαστικά παίζουν λιγότερα σετ για την κατάκτηση μιας νίκης.

Σα να λέμε ότι ένας άντρας και μία γυναίκα, υπάλληλοι γραφείου, αμείβονται το ίδιο, με τον μεν άντρα να δουλεύει τίμιο 8ωρο και τη δε γυναίκα να την “κοπανάει” στις 6 ώρες. Σωστό το λογικό άλμα; Ούτε καν και φυσικά γι’ αυτό τον αποκάλεσε “αστείο τύπο” η Οσάκα, αντιγυρίζοντάς του -και βάσει του δικού του τρόπου σκέψης- ότι αν θέλει κάτι τέτοιο, καλά θα κάνει να βελτιώσει τις αντοχές του (τίμιο!).

Ωστόσο, υπάρχει αυτή η μισθολογική ισότητα για την οποία κόπτεται ο Έλληνας τενίστας; Βασικά, ας μιλήσουν οι αριθμοί.

Κατ’ αρχάς να σημειώσουμε εδώ ότι ενώ έχουν σημειωθεί κάποια βήματα στο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών τενιστριών, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει διαφορά μεταξύ των διοργανώσεων ATP και WTA.

Για παράδειγμα, η 25χρονη “αυτοκράτειρα” της ρακέτας Ας Μπάρτι που αποσύρθηκε από τα γήπεδα πριν από λίγες ημέρες, κέρδισε το Cincinnati Masters του 2021 για να εισπράξει 357.000 δολάρια, ενώ ο Zverev με τη νίκη του στο τουρνουά ανδρών, εισέπραξε 918.000 δολάρια. Κατανοητό;

Ομοίως, ο δεύτερος των ανδρών κέρδισε ακόμα περισσότερα από την πρωταθλήτρια Μπάρτι: ο λόγος για τον Andrey Rublev, ο οποίος από αυτή τη διοργάνωση έβαλε στην τσέπη του 497.290 δολάρια.

Το συνολικό χρηματικό έπαθλο που προσφέρεται, για τους άνδρες αυξήθηκε κατά 14,75% από το 2020 (μιλάμε, δηλαδή για 6,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για τις γυναίκες μειώθηκε 6%, ήτοι 2,96 εκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή, στα Grand Slam, το US Open ήταν η πρώτη διοργάνωση που προσέφερε ισόποσα χρηματικά έπαθλα από το 1973. Το Αυστραλιανό Όπεν ήταν το επόμενο που ακολούθησε αυτό το παράδειγμά το 2001, και μετά σειρά πήραν το Γαλλικό Όπεν το 2006 και το Γουίμπλεντον το 2007.

Αυτό σημαίνει, για να μιλήσουμε με ονόματα (και αριθμούς) ότι από τη νίκη τους στο Αυστραλιανό Όπεν, ο Ναδάλ και η Μπάρτι κέρδισαν 2,875 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας. Μετά και από τα παραπάνω, είναι κατανοητό γιατί η πρώην Νο 1 του κόσμου Καρολίνα Πλίσκοβα τον χαρακτήρισε ειρωνικά “τεράστιο μυαλό”, φροντίζοντας να “στολίσει” τον χαρακτηρισμό της με αρκετά emoji που κλαίνε απ’ τα γέλια…

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Hlias
Hlias
2 χρόνια πριν

Ο Τσιτσιπάς θελει να μιλησει και το κανει με λαθος τροπο. Ομως αυτο που είπε ειναι το οτι στα Grand Slam (Aus Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) οι αγωνες παιζονται σε best of 5 format μονο για τους ανδρες και οχι για τις γυναικες (οι οποιες εχουν ιδιες χρηματικες απολαβες). Το Σινσινατι που εχετε βαλει στο αρθρο δεν ειναι Γκραν Σλαμ. Επισης ανεφερε οτι ΑΝ τα Γκραν Σλαμ στα μονά ανδρων παιζόντουσαν όπως και στα μονα γυναικων (δλδ σε best of 3 format) τότε θα υπηρχε μεγαλυτερη ποικιλια σε νικητες. Και αρα καλο θα ηταν να αλλαξει ο τροπος… Διαβάστε περισσότερα »

Selini
Selini
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  Hlias

Και αφού ο Τσιτσιπάς θέλει να πει (κατά τη γνώμη σας) “τα GS αντρών και γυναικών πρέπει να παίζονται όλα με φορμάτ best of 5” γιατί λέει το εντελώς άσχετο “οι γυναίκες τενίστριες αμοίβονται καλύτερα από τους άντρες”; Δηλαδή δεν υπάρχουν καν όμοιες λέξεις για να τον μπερδέψουν. Ελληνικά επίσης γνωρίζει μια χαρά.

Μήπως τελικά ο Τσιτσιπάς θέλει απλά να πει αυτό που λέει;

Τελευταία επεξεργασία 1 χρόνος πριν από Selini
J. A.
J. A.
2 χρόνια πριν

Θα ακούσουμε πολλά μισογυνιστικά ακόμα από αυτό το στόμα, δε νομίζω να αποτελεί πλέον έκπληξη για κανέναν. Έχει μιλήσει για λάντζα, για οδήγηση/παρκάρισμα… έχει ακόμα αρκετό υλικό να παίξει!

arci
arci
2 χρόνια πριν

Καλησπέρα, γράφετε ότι αυξήθηκε η αμοιβή κατά 14,75% ή 6,8εκ. δολ, άρα το πόσό ήταν 46.1εκ. δολ. για τους άνδρες, ενώ για τις γυναίκες μειώθηκε κατά 6% ή 2,96 εκ. δολ, άρα το ποσό ήταν 49,33εκ. δολ Τα νέα ποσά αντίστοιχα είναι 52,9εκ για τους άνδρες λαο 46,37εκ για τις γυναίκες. Εάν το δούμε ως νούμερα έχει δίκιο ο Τσιτσιπάς ότι η αμοιβή ανδρών/γυναικών είναι η ίδια και μάλλον δείχνει ότι ο διαμερισμός στους αντρες ευνοεί περισσότερο τον νικητη. Πάμε τώρα σε κάτι πιο ρεαλιστικό, που λέει ότι σε ένα θέαμα ή άθλημα θα πρέπει οι αμοιβές ανδρών γυναικών να… Διαβάστε περισσότερα »

Selini
Selini
1 χρόνος πριν
Απάντηση σε  arci

“τα έσοδα κάθε διοργάνωσης είναι αυτά που καθορίζουν και την αμοιβή των συμμετεχόντων και όχι το έαν είναι άνδρας ή γυναίκα.”

Πέστε το αυτό στις ποδοσφαιρίστριες των Η.Π.Α. που κάθε αγώνας τους «κόβει» πολλαπλάσια εισιτήρια και κάνει πολλαπλάσιες θεάσεις στην τηλεόραση από κάθε αντρικό αγώνα και όμως οι γυναίκες εξακολουθούν να αμοίβονται λιγότερο από τους άντρες.

Μάλλον πρέπει να αντικαταστήσετε στη φράση σας το “και όχι το έαν είναι άνδρας ή γυναίκα” με το “μόνο αν είσαι άντρας γιατί αν είσαι γυναίκα ξαφνικά αυτό δεν ισχύει”.

Hlias
Hlias
2 χρόνια πριν

Χρειάζεται να ρωτήσω για ποιο λόγο “μαλωσατε” την Οσακα που μιλησε με μειωτικούς χαρακτηρισμούς για τον Τσιτσιπά ενω ο ιδιος δεν εχει αναφερει ποτε το ονομα της?

Observer
Observer
2 χρόνια πριν

Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιο μέλος που παίζει τένις κι ενδιαφέρεται να σχολιάσει το τεχνικό μέρος του ζητήματος δηλαδή της αντοχής. Για το οικονομικό ειλικρινά δεν έχω απάντηση.