in ,

Δικαιώθηκε στ’αλήθεια η Μπρίτνει Σπίαρς;

Η παραίτηση του πατέρα της από την κηδεμονία δεν είναι παραδοχή ότι της αξίζει η ελευθερία

Η παραίτηση του πατέρα της από την κηδεμονία δεν είναι παραδοχή ότι της αξίζει η ελευθερία ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

britney spiars dikastirio
ΕΡΑ\Αρχείο

Διαβάζουμε ότι ο πατέρας της Μπρίτνει Σπίαρς κατέθεσε εχθές αίτηση στο δικαστήριο, προκειμένου να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα του ιδιότυπου νομικού καθεστώτος της κηδεμονίας της Μπρίτνει, όπως είχε ήδη δηλώσει ότι έχει σκοπό να κάνει στις αρχές Αυγούστου. 

Για όσους δεν έχετε παρακολουθήσει τον νομικό αγώνα της τραγουδίστριας, να μια μικρή περίληψη:

Η Britney Spears βρίσκεται υπό την νομική κηδεμονία, περιουσιακή και προσωπική, του πατέρα της από το 2008. 13 ολόκληρα χρόνια, στα οποία η ίδια αφηγείται ότι βρίσκεται σε καθεστώς φαρμακευτικής αγωγής παρά τη θέλησή της και ότι οι όροι της κηδεμονίας δεν της επιτρέπουν να παντρευτεί και να κάνει παιδί, αφου της έχει επιβληθεί έλεγχος στο σώμα και τα αναπαραγωγικά της δικαιώματα. Οι αναφορές των όρων της κηδεμονίας είναι πάρα πολύ σκληρές, και η ίδια η Μπρίτνει είχε αναφέρει σε πρόσφατη αγόρευσή της στο δικαστήριο ότι ζει σε ένα σύγχρονο καθεστώς σκλαβιάς, αφού δεν έχει κανέναν έλεγχο σε κανέναν τομέα της ζωής της. 

Οι μαρτυρίες της έχουν ξεσηκώσει ένα παγκόσμιο, λαϊκό κίνημα υποστήριξής της με το #Free Britney και προς έκπληξη, όχι μόνο των θαυμαστών της, αλλά και πολλών άλλων που παρακολουθούσαν τον δημόσιο και συναισθηματικά βαρύ νομικό της αγώνα, το δικαστήριο πριν δύο μήνες αρνήθηκε να βάλει τέρμα στο καθεστώς αυτό κηδεμονίας. 

Μια εβδομάδα μετά τον χειμαρρώδη και πολύ συγκινητικό της λόγο, το δικαστήριο εξέδωσε την 1η Ιουλίου αρνητική απόφαση για την αναστολή της ιδιότητας του πατέρα της ως κηδεμόνα της. Δεύτερη αρνητική απόφαση, με την πρώτη να βγαίνει τον Νοέμβριο του 2020, όταν η Μπρίτνει είχε και πάλι στραφεί στη δικαιοσύνη, με λιγότερη δημοσιότητα για τον ίδιο λόγο. 

Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, ο πατέρας της δηλώνει ότι αποσύρεται, εκούσια. Οι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης γράφουν για τη δικαίωση της Μπρίτνει και την ευτυχή έκβαση μιας μακροχρόνιας και πολύ επώδυνης για την ίδια καταδίκης.

Μόνο που η Μπρίτνει δεν απελευθερώθηκε επειδή κατάφερε να πείσει το δικαστήριο για τον απάνθρωπο έλεγχο που επιβλήθηκε στο σώμα και τη διάνοιά της.

Μεταξύ άλλων, η κατάθεσή της περιλαμβάνει αναφορές για μη συναινετικές παραστάσεις, μη συναινετική χρήση ναρκωτικών ουσιών και υποχρεωτική επέμβαση στο σώμα της προκειμένου να μην καταφέρει να κάνει παιδιά. Φυσικά και η εξέταση των ισχυρισμών αναμένεται να είναι χρονοβόρα και πολύ λεπτομερής αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απελευθέρωση της δεν βρίσκεται σε ευθεία αιτιακή σχέση με το απαράδεκτο του βασανιστηρίου της.

Δεν τη δικαιωσε το σύστημα και το σύστημα δεν μετάνιωσε που την υπέβαλε σε αυτό που εκείνη ονομάζει πολύχρονο και φρικτό μαρτύριο. 

Ο Τζείμς Σπιαρς τώρα έρχεται να παραιτηθεί σαν προνοητικός σωτήρας. Αποσύρεται γιατί καταλαβαίνει, μόνος του ή με τη βοήθεια της νομικής του ομάδας, ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να βγει από τη δικαστική αυτή μάχη με το ελαχιστότατο κόστος. 

Δηλώνοντας ότι “τα δεδομένα στη ζωή της κόρης του έχουν αλλάξει σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάζεται να βρίσκεται υπό οικονομική κηδεμονία” και ότι “το μόνο που θέλει είναι αυτό που είναι το καλύτερο για την κόρη του” φροντίζει να προλάβει την κακή δημοσιότητα, φροντίζει να φαίνεται ο καλός. Ο καλός που θα δικαιωθεί σε πολλά λαικά και νομικά μάτια, αν η κόρη του, ύστερα από την άρση της κηδεμονίας, υποστεί κάποιο mental breakdown.

Ο καλός που θα φύγει από τη νομική αυτή διαδικασία χωρίς αποζημίωση και χωρίς περαιτέρω ποινική δίκη για όσα ισχυρίζεται η κόρη του οτι της έχει κάνει, υπερβαίνοντας καταχρηστικά τα όρια της νομικής κηδεμονίας, αφού εικάζει ότι η άρση του καθεστώτος θα λειτουργήσει από μόνη της σαν ευτυχής και τελειωτική κατάληξη. 

Η απόσυρση του από την κηδεμονία δεν είναι παραδοχή της φρικτής και από,τι φαίνεται καταχρηστικά παράνομης παρέμβασής του στη ζωή της κόρης του. Και ελλείψει δικαστικής απόφασης που τον απομακρύνει από το καθεστώς, δε θα θεωρηθεί ποτέ στ’ αλήθεια ο κακός. Και το ξέρει.

Ναι, η Μπρίτνει είναι μάλλον ελεύθερη. Οι λόγοι της ελευθερίας της όμως μπορεί να λένε περισσότερα για το κατα πόσο πιστεύουμε ότι την αξίζει πράγματι, εκείνη και κάθε γυναίκα που στερείται αυτονομίας και ελευθερίας, λόγω κακοδιαχείρισης φήμης και κάποιου -αβασταχτου για το φύλο τους- βάρους δημοσιότητας. 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

7 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν

Και στην Ελλάδα , όπως και σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη υπάρχει ο θεσμός του δικαστικού συυμπαραστάτη, για άτομα , που για λόγους υγείας κυρίως , δεν μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια τις υποθέσεις τους. Η υπόθεση της Μπρίτνευ θέλει σκέψη. Προφανώς ο πατέρας της είναι υπεύθυνος, για την πορεία της ζωής της κόρης του, όπως όλοι οι γονείς. Κατά τη γνώμη μου είναι ακατάλληλος για γονέας , όπως πάρα πολλοί γονείς. Είναι όμως αδιαμφησβήτητο το γεγονός , ότι η γυναίκα επί πολλά έτη , ήταν δέσμια των ουσιών και αν δεν κάνω λάθος, έχει διπολική διαταραχή. Σε αυτές τις… Διαβάστε περισσότερα »

Αμπα
Αμπα
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Δεν είναι στην Αγγλία και ξέρουμε σχεδόν σίγουρα ότι έχει κάποια ψυχική νόσο, δεν ξέρουμε ποια. Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί τα οικονομικά της τότε δεν μπορεί και να έχει residency στο Λας Βέγκας επί χρόνια.

J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Αμπα

Δεν μπορεί να διαχειριστεί τα λεφτά της, δεν εννοούμε νομικά , ότι δεν μπορεί να διαθέσει τα λεφτά της όπως επιθυμεί. Εννοούμε , ο νόμος δηλαδή, ότι είναι ευάλωτη προς εκμετάλλευση της οικονομικής της περιουσίας. Εννοεί ο νόμος, ότι το άτομο δεν έχει την ικανότητα να ελέγχει την περιουσία και δεν μπορεί να προστατευθεί λόγω προβλήματος ψυχικής ή πνευματικής υγείας. Η έννοια του δικαστικού συμπαραστάτη , αυτό το νόημα έχει, ότι δηλαδή ο πιο κοντινός συγγενής αναλαμβάνει να έχει την διαχείριση υπό λογοδοσία σε συμβούλιο που ορίζεται από το δικαστήριο, των οικονομικών υποθέσεων του ανθρώπου που έχει διαταραχή συνείδησης ,… Διαβάστε περισσότερα »

Melia
Melia
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Αν κατάλαβα καλά, αυτό που άλλαξε χτες ήταν ότι ο πατέρας της ζήτησε να τερματιστεί το καθεστώς κηδεμονίας. Αυτό που είχε προηγηθεί ήταν ότι μετά την κατακραυγή του κοσμου είχε δεχθεί πολλές πιέσεις (και οικονομικές) για να παραιτηθεί ο ίδιος από κηδεμόνας. Παραιτήθηκαν οι δικηγόροι, ο ατζέντης της Μπρίτνεϊ κτλ. Στην αρχή, όντως ο πατέρας της δέχθηκε να αποσυρθεί, αλλά προφανώς τώρα αποφάσισε ότι αν δεν είναι σκλάβα δικιά του δεν θα είναι σκλάβα κανενός. Προφανώς και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό το δικαστήριο όταν αποφασίσει για τη συνέχιση της κηδεμονίας, αλλά για εμένα είναι προφανές ότι ο πατέρας της… Διαβάστε περισσότερα »

E, ma
E, ma
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

J. Brian, εκτός της φρίκης του ίδιου του καθεστώτος της υποχρεωτικής νομικής κηδεμονιας (όπως φαίνεται να υλοποιείται), το ερώτημα είναι αν η Spears ήταν η μοναδική σταρ με θέματα ψυχικής υγείας σε τέτοιο βαθμό που να απαιτούν νομική παρέμβαση, ή αν ακόμα και τα δικαστήρια είναι &πιο προκατειλημενα να θεωρήσουν πιο εύκολα μια γυναίκα “ασταθή/ανίκανη/τρελή” από ότι έναν άνδρα, και να επιβάλουν έλεγχο στην γυναικεία ζωη και σώμα. Τα δικαιώματα των γυναικων δηλαδή φαίνονται να καταπατουνται και να περιοριζονται πιο ευκολα, ακόμα και όταν αυτές είναι πλούσιες και διάσημες. Γιατί εγώ δε είδα κανένα να διατάζει κηδεμονία για Chris Brown… Διαβάστε περισσότερα »

Ντέζι Μακρή
Ντέζι Μακρή
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  E, ma

Ή τον Michael Jackson, όταν…

J.Brian
J.Brian
2 χρόνια πριν
Απάντηση σε  J.Brian

Δεν είναι απλό κάνω τα λεφτά μου ότι θέλω. Λέω και πιο πάνω, ότι τα άτομα με διαταραχή των πνευματικών λειτουργιών (ο Ελληνικός νόμος έτσι το λέει) είναι επίφοβα προς εκμετάλλευση. Οπότε ορίζεται από το δικαστήριο δικαστικός συμπαρατάτης και όχι κηδεμόνας . Στην Ελλάδα τουλάχιστον αυτή είναι η ορολογία. Κηδεμόνας λέγεται μάλλον στο Αγγλοσαξωνικό δίκαιο