7+1 συμβουλές για τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα

Ευγενική καταχώρηση της Cycling in the rain

Το παρακάτω κείμενο είναι ένας οδηγός με συμβουλές που ενδεχομένως να βοηθήσουν άλλες γυναίκες στον εργασιακό χώρο. Προσωπικά, έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου, μακάρι τα παρακάτω να γλιτώσουν χρόνο και ψυχική φθορά σε άλλες γυναίκες.

Το κάθε σημείο προσαρμόζεται φυσικά στην περίσταση που αντιμετωπίζει η καθεμία μας.

Ας μαζέψουμε όλες τις εμπειρίες που έχουμε για να βοηθήσουμε η μία την άλλη. Εγω σίγουρα έχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου και οποιαδήποτε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη.

 

  1. Ανάληψη νέων ευθυνών/αλλαγή ρόλου/προαγωγή

Σε αντίθεση με τους περισσότερους άντρες, οι γυναίκες τείνουμε να διεκδικούμε θέσεις υψηλόβαθμες (ή πιο υψηλές) όταν νιώθουμε απόλυτα σίγουρες για τις ικανότητες μας.

Όταν συνειδητοποίησα ότι η καριέρα μου είχε κολλήσει, εκανα πριν από χρόνια μια αλλαγή για την οποία δεν ένιωθα ότι κατείχα πλήρως το αντικείμενο.Χωρις να το γνωριζω ακολούθησα το rule of thirds: 1/3 εντός comfort zone, 1/3 οριακά και 1/3 εκτός comfort zone.  

 

 

  1. Προσόντα σε βιογραφικό

Τα τελευταία χρόνια έχω πάρει πολλές συνεντεύξεις και έχω αξιολογήσει πολλά βιογραφικά. Κατ’ επανάληψη, οι γυναίκες υποψήφιοι δεν ανέφεραν προσόντα/μεθοδολογίες πάνω στα οποία είχαν δουλεψει εάν αυτά ήταν για μικρό χρονικό διάστημα. Από την άλλη, άντρες υποψήφιοι τα ανέφεραν, χωρίς πάντα να έχουν την εμπειρία να τα υποστηρίξουν στο βαθμό που ισχυρίζονταν. Υπάρχουν λοιπον ωραίοι και περιεκτικοί τρόποι απεικόνισης των προσόντων, δείχνοντας ποσοτικά την εμπειρία που έχει κανείς. Έτσι δε χρειάζεται καμια να δώσει λανθασμένη εικόνα για την εμπειρία της αλλά ούτε και να αποκλείσει τον εαυτό της λόγω έλλειψης των σχετικών προσόντων.

 

  1. Διαπραγμάτευση αύξησης

Όταν ζηταμε αύξηση πρέπει να γινεται σε συζήτηση για την οποία είμαστε προετοιμασμένες. Συνηθως η απάντηση είναι “θα το δούμε”/”εξαρτάται” κτλ.

Εκεί λοιπόν κάνουμε τακτα follow up ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τα επόμενα βήματα και τις λήψεις αποφάσεων.

Εμένα μου πηρε χρόνια να ζητήσω αύξηση, περίμενα πάντα από τ@ μανατζερ μου. Μέχρι που διαπίστωσα ότι οι άνδρες συναδελφοι έπαιρναν περισσότερα λεφτά από μένα και έκτοτε ξεκίνησα να διεκδικώ και εγώ κάθε χρόνο (χωρίς να έχω πάντα το θεμιτό αποτέλεσμα).Δεν περιμένουμε να αναγνωρίσουν οι άλλοι την αξία μας, πρώτα τη γνωρίζουμε εμείς και διεκδικούμε βάση αυτής.

 

  1. Φωνές/καυγάδες

Εδώ λοιπόν, έχω πολύ άσχημη εμπειρία και από άντρες και από γυναίκες. Δυστυχώς είχα πολύ τοξικές μάνατζερ στο παρελθόν που θεωρούσαν δυναμικό το να βάζουν φωνές στους υφιστάμενους. Όπως είδα εκ των υστέρων, οι πραγματικά δυνατές/οί είναι οι μάνατζερ που επιβάλλονται με τη συζήτηση και όχι με τις απειλές. Αυτό που έκανα εγώ (με πολλ’ή καθυστέρηση) ήταν όταν αποχώρησα από συζήτηση όπου μου φώναζαν λέγοντας “έτσι δε γίνεται συζήτηση, όταν ηρεμήσεις συνεχίζουμε”. Την πρώτη φορά που αποχώρησα έτρεμα, μετά όμως μπορούσα να το κάνω ατάραχη.

 

  1. Συζήτηση όπου διακόπτουν διαρκώς

Για κάποιο λόγο ορισμένοι άνδρες συναδελφοι (είναι ανδροκρατουμενο το επάγγελμα) θεωρούν ότι η πιο δυνατή φωνή είναι και πιο ισχυρή. Εκεί λοιπόν χρειάζεται να κρατάμε σταθερή τη φωνή μας και να μην χαμηλώνουμε τον τόνο φωνής όταν κάποιος μας διακόπτει. Απεναντίας συνεχίζουμε να μιλάμε σταθερά (ίσως λίγο πιο έντονα) κρατώντας πάντα οπτική επαφή με τους συνομιλητές.

Επίσης τη δεύτερη φορά που διακόπτει κάποιος πρέπει να το πούμε. Αυτο που έκανα κάνα δυο φορές και μετά σταμάτησε ο άλλος ήταν όταν έπαιρνα το λόγο να κοιτάω αυτόν που διακόπτει και να λέω “θα με αφήσεις να μιλήσω η θα διακόπτεις πάλι”;

 

  1. Σημειώσεις

Το να κρατήσει κανείς σημειώσεις σε συνάντηση είναι ορισμένες φορές εξαιρετικά δύσκολο όταν συμμετεχει ενεργά σε αυτή και υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται για αυτή τη δουλειά. Πριν χρόνια μου είχε πει μια γυναίκα μάνατζερ, πριν μπω σε μια συνάντηση μόνο με άντρες να μην κρατήσω σημειώσεις για να μη θεωρηθει ότι είναι παραδοσιακά ο ρολος μου να τις κρατάω. Βγήκα από τη συνάντηση χωρίς να θυμάμαι και πολλά άλλα τουλάχιστον είχα σχεδόν ίδιο χρόνο ομιλίας με τους άλλους.

Το καλύτερο είναι να καθορίζεται από την αρχή ποιος θα κρατήσει και θα στείλει μετά τις σημειώσεις μιας συνάντησης.

Fun note: Μια φίλη όταν το αφεντικό της κατά εξακολούθηση της ζητούσε να κρατάει τις σημειώσεις γιατί ως γυναίκα έκανε καλά γράμματα (!!!) φωτοτύπησε τη σελίδα στην οποία έγραφε και τη μοίρασε.

 

  1. Συναισθήματα

Ναι έχω βάλει τα κλάματα και παρουσία κόσμου και κρυφά στην τουαλέτα. Στο “καλοπροαίρετο” σχόλιο συναδέλφου είχα απαντήσει “εάν ήμουν άντρας τώρα αντί για συναισθηματική θα με έλεγες παθιασμένο με τη δουλειά”.

 

  1. Συστάσεις

Πλέον ζητάω οι συστάσεις να γίνονται αλφαβητικά. Το ότι ειμαι γυναίκα δε χρειάζεται να το τονίζουμε στην αρχή της συζήτησης (ladies first). Είμαι η Cycling in the rain και ναι είμαι γυναίκα, αλλά βρίσκομαι στη συνάντηση ως Cycling και όχι επειδή είμαι γυναίκα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in , ,

Αξιολογήστε το άρθρο

94 points
Upvote Downvote

30
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
15 Θέματα σχολίων
15 Απαντήσεις θεμάτων
3 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
17 Συντάκτες σχολίων
SomeoneCycling in the rainAfro girlΔιάφανο ΣελοφάνCloud on Toast Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Το χρυσό ΠΠ
Μέλος
Συμμετέχων

Θα πω κι εγω το δικο μου αποσταγμα σοφια ως γυναικα μηχανικος. καποια στιγμη θελω να σς γραψω την ιστορια μου.. Τα περισσοτερα μπορει να φαινονται θλιβερα, αλλα σε εναν ανδροκρατουμενο χωρο και ειδικα στον τομεα μου, δυστυχως χρειαζοναι. 1.Χαμογελα λιγοτερο. Σαν την Καρεζη στο “δεσποινις διευθυντης”. Δεν εχουν αλλαξει και πολλα πραγματα απο τοτε. 2.Να εισαι φειδωλη με τον πληθυντικο ευγενειας. Ειδικα σε συναδελφους και συνεργατες στο ιδιο level με εσενα, παρτους τον αερα. Πολοι νομιζουν εντελως λανθασμενα οτι μιλας στον πληθυντικο επειδη νιωρεις κατωτερη, οχι επειδη θες να εισαι ευγενικη και να κρατας αποστασεις. Οποτε μην τους κανεις… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

“Να ρωτας, να μη φοβασαι τις “χαζες ερωτησεις”, να μη φοβασαι να ζητησεις διευκρινισεις ”
Πόσο σωστό!!!!!!
Αγωνιστικους χαιρετισμους και σε σενα

Aprilia
Μέλος
Συμμετέχων

Επίσης πολύ χρήσιμες είναι οι ασκήσεις φωνητικής που δυναμώνουν τη φωνή και της δίνουν σταθερή και ελεγχόμενη ένταση αλλά και ύφος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση σε meeting με συναδέρφους και πελάτες.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Πολύ ωραίο αυτό που προτείνεις. Ξέρεις κάποιο online course να προτείνεις;

Aprilia
Μέλος
Συμμετέχων

Έχω παρακολουθήσει μόνο μάθημα με φυσική παρουσία και γι’αυτό δυστυχώς δεν ξέρω κάποιο online course.
Οι δασκάλες/οι φωνητικής παραδίδουν συνήθως μαθήματα και μέσω skype, επόμένως για όσες ζουν στο εξωτερικό είναι μια επιλογή για να κάνουν online ιδαίτερο μάθημα στα ελληνικά.
Επίσης με μια γρήγορη αναζήτηση στο ιντερνετ είδα ότι υπάρχουν αρκετά βίντεο με ασκήσεις φωνητικής στο youtube.
Αν υπάρχει κάποια αναγνώστρια του κλάδου μπορεί να μας κατατοπίσει καλύτερα.

Scotland for Holidays
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Πολύ σωστό αυτό Aprilia. Αυτό που εγώ εντόπισα ότι βοηθάει όταν ο ρόλος μου στη δουλειά απέκτησε και κομμάτι public speaking, (και ενώ ήμουν πάντα άτομο που ντρέπεται πάρα πολύ) ήταν να μιλάω χρησιμοποιώντας το διάφραγμα και όχι το λαιμό. Είναι ένα λάθος που γίνεται συχνά αυτό, να μιλάμε δηλαδή πιο δυνατά ζορίζοντας το λαιμό μας. Σε αυτή την περίπτωση η φωνή βγαίνει πεσμένη. Η φωνή για να έχει περισσότερο όγκο, πρέπει να βγαίνει από πιο χαμηλά, σχεδόν σα να έρχεται κάπου από το στέρνο, προσέχοντας πάντα να αναπνέουμε βαθιά και αργά από το διάφραγμα. Βοηθούν πολύ και τα power… Διαβάστε περισσότερα »

Lula
Επισκέπτης
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Σε ευχαριστούμε πολύ. Πολύ χρήσιμες συμβουλές.

Για μένα μια έξτρα δυσκολία που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή μου είναι και το γεγονός ότι μιλάω και γράφω σε γλώσσα που κατέχω μεν αλλά δεν είναι η μητρική μου.

Έχω παρατηρήσει λοιπόν ότι ο σύζυγος μου με την ίδια γνώση στην ξένη γλώσσα και απείρως χειρότερη προφορά έχει φοβερή αυτοπεποίθηση και προχωράει επαγγελματικά γρηγορότερα ενώ εγώ κάθομαι και σκέφτομαι μέρες ολόκληρες το παραμικρό γλωσσικό παράπτωμα.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σε καταλαβαίνω Lula. Το έχω και γω με τα Ολλανδικά (ευτυχώς δεν θα χρησιμοποιώ στη δουλειά)…

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Εξαιρετικές συμβουλές (και εξαιρετικό το podcast εχθές). Ευχαριστούμε Cycling!

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σε ευχαριστώ no roots 🙂

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πολύτιμες συμβουλές! Όντως τα περισσότερα αφορούν και την καθημερινότητα των γυναικών, όπως ειπώθηκε και στο podcast. Δυστυχώς πρώτα τρως υποτίμηση, κλονίζεται η αυτοπεποίθησή σου και μετά από πολύ κόπο καταλήγεις να πατάς στα πόδια σου και να αποκτάς την δεξιότητα να γίνεσαι δυσάρεστη. Για να πω και τον πόνο μου ως άνεργη, δεν είναι τυχαίο ότι τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, ούτε οτι κατέχουν πολύ συγκεκριμένες θέσεις εργασίας (γραμματέας, πωλήτρια κλπ χωρίς να υποτιμώ καμία θέση, αφού και γω έστω για μια τέτοια παλεύω). Δεν είναι τυχαίο οτι υπάρχουν μισθολογικές διαφορές ακόμη και αν η φύση της εργασίας… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Καλό μου Σελοφαν, είναι όπως τα λες. Η διαπραγμάτευση στο μισθό και η προσπαθεια διεκδίκησης θέσεων πιο υψηλόβαθμων γίνεται πιο εντατικα από τους αντρες. Σου εύχομαι καλή επιτυχία στην εύρεση εργασίας

Διάφανο Σελοφάν
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Σ’ ευχαριστώ πολύ! Αντεύχομαι τα καλύτερα!

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

+1 ακόμα: lobbying και συνεναιση: Είχα παρατήσει πως πολλές φορές κατά τη διάρκεια συναντήσεων (ειδικά κρίσιμων ) υπήρχαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι οι οποίοι είχαν ήδη εξασφαλίσει τη συνεναιση του upper management και των βασικών stakeholders. Μέχρι που κατάλαβα ότι οι συγκεκριμένοι κάναν προ-συναντησεις όπου συζητούσαν τα συγκεκριμένα θέματα οπότε εκ των υστέρων ηταν πιο εύκολη η λήψη αποφασεων. Οχι πάντα προς την κατεύθυνση που αρχικά θα ήθελαν, αλλά οι συναντήσεις διεξάγονταν με έναν τρόπο που βγαίναν πάντα θριαμβευτες. Άρχισα και εγώ να κάνω το ίδιο. Σταμάτησα να πηγαίνω σε κρίσιμες συναντήσεις (που καθοριζαν και την εικόνα μου) εάν πρώτα δεν εχω… Διαβάστε περισσότερα »

Sleepy yet busy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μπράβο ρε cycling in the rain,πολύ ωραίο άρθρο. Από την εμπειρία μου και συνδυάζοντας το 4 και το 5,όποτε προκύψει διαφωνία που δε με αφήνουν να μιλήσω,χωρίς να αλλάξω τον τόνο της φωνής μου ούτε στο ελάχιστο αφήνω να παραληρήσουν και αφού σταματήσουν με μάτια καρφωμένα πάνω τους,χωρίς βλεφάριασμα 😂😂, με ήρεμη φωνή λέω :ολοκληρώσατε; Πολύ ωραία τώρα ακούστε κ εμένα.
Τα χάνουν,απλά δε βγάζουν άχνα.

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ωραίο!!!! 🙂

Cloud on Toast
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Να προσθέσω και εγω την εμπειρία μου ως μανατζερ. Οταν ξεκίνησα να έχω τόσο υπεύθυνο ποστο αρκετά ψηλά στην ιεραρχία αποφάσισα πως θα το κάνω με βάση το χαρακτήρα μου, συναινετικά. Οι υφιστάμενοι το χάρηκαν και το σεβάστηκαν γιατί ακουγόταν η φωνή τους, και στο τελος ολοι δεχόταν τις αποφάσεις ακομη και αν δεν ηταν κοντα στις δικές τους αποψεις. Ομως, οταν ήρθαν τα δύσκολα η συναίνεση έγινε πολλή δυσκολη. Εκει πρέπει να πάρει το αφεντικο την ευθύνη τελείως πάνω του. Για μια γυναίκα αυτό ειναι πιο δύσκολο γιατι η κριτική ειναι πολύ πιο εντονη. Παρατήρησα λοιπον οτι σε υφιστάμενους… Διαβάστε περισσότερα »

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Προσπαθώ τους τελευταίους μήνες να αλλάξω ομαδα, ελπίζω αν τα καταφέρω να υπάρχει καλύτερη αναλογία γυναικών/ανδρών.
Έχεις δίκιο για τη συνεναιση, όταν αρχίζουν τα ζορια είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Pandora
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Πολύ ρεαλιστικές και χρήσιμες συμβουλές. Δουλεύω στο ΙΤ ως προγραμματιστρια δέκα χρόνια και μου έχει τύχει πολλές φορές άντρες συνάδελφοι που έχουν λιγότερη εμπειρία να μου εξηγούν πως να κάνω τη δουλειά μου!

Cycling in the rain
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Κράτα γερά!!

Papeli
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης, εμένα με έχει βοηθήσει να έχω ανοιχτό το βιογραφικό μου σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας τύπου linkedin. Θεωρώ ότι κάνοντας τακτικα συνεντεύξεις αποκτάς μεγαλύτερη άνεση να παρουσιάζεις τον εαυτό σου και παίρνεις και feedback για το που σε τοποθετεί η αγορά (σε τι θέσεις και τι μισθολογικό επίπεδο)