in

“Αγαπητή Μαρίνα”: Πού να φυλάω τα ζυμαρικά για να μη χαλάσουν;

Είναι σωστό να τα βάζω στο ψυγείο;

Είναι σωστό να τα βάζω στο ψυγείο; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

chuttersnap ycnyotoyk8o unsplash
Photo by CHUTTERSNAP on Unsplash

Συγχαρητήρια για τη στήλη και συγγνώμη αν έχει τεθεί παρόμοια ερώτηση. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύονται τα μακαρόνια και το ρύζι/κριθαράκι όταν ανοιχθεί η συσκευασία και δεν χρησιμοποιηθεί όλο το πακέτο; Για το ρύζι οκ παίρνω συσκευασία με σακουλάκια των 200 γραμμαρίων και έτσι βράζω ένα σακουλάκι και φυλάω στο ντουλάπι το υπόλοιπο κουτί αλλά με τα ζυμαρικά δε ξέρω αν είναι σωστό να τα βάζω στο ψυγείο σε πολυ-μπαγκ, όπως κάνει ανέκαθεν η μαμά μου, ή να τα αποθηκεύω πχ σε πλαστικά κουτιά ;

Τα ζυμαρικά στο ψυγείο; Αυτό πρώτη φορά το ακούω και πραγματικά με εντυπωσίασε. Μήπως όταν λες ζυμαρικά εννοείς φρέσκα; Προσπαθώ ειλικρινά να καταλάβω για ποιο λόγο κάποιος να αποθηκεύσει στο ψυγείο κάτι που είναι εντελώς ξηρό και δεν χαλάει καθόλου εύκολα και μάλλον καταλήγω στο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλες αμφιβολίες και φόβο μην χαλάσουν τα φαγητά, που τα αποθηκεύουν όλα στο ψυγείο, απλά για να είναι σίγουροι.

Αγαπητή φίλη έρχομαι στο δια ταύτα. Ο καλύτερος και πιο εύκολος, για μένα, τρόπος να αποθηκεύεις ζυμαρικά και ρύζι, είναι να τα κλείνεις με τα ειδικά μανταλάκια ή τα κανονικά που κρεμάμε τα ρούχα ή με πλαστικά λαστιχάκια.

Αν έχεις πολλή όρεξη και χρόνο, και κυρίως χώρο, μπορείς φυσικά να τα βάλεις σε δοχεία και να τα έχεις όμορφα τακτοποιημένα. Εγώ, που δεν έχω τίποτα από τα τρία, χρησιμοποιώ μόνιμα λαστιχάκια και μανταλάκια, αλλά δεν σου κρύβω πως πολύ ζηλεύω τις οικιακές κουζίνες που έχουν αποθηκευμένα τα τρόφιμα τους σε σκεύη, τα οποία πολλές φορές λειτουργούν πολύ όμορφα και στην διακόσμηση.

Οι γιαγιάδες μου τώρα που το καλοσκέφτομαι, φυλούσαν τα ζυμαρικά τους μέσα σε μαξιλαροθήκες, τις οποίες έκρυβαν μέσα σε μπαούλα, αλλά δεν το βρίσκω καθόλου καλή ιδέα για έτοιμα ζυμαρικά και ρύζια εμπορίου.

Αυτός ο τρόπος αποθήκευσης αφορά κυρίως σπιτικά ζυμαρικά, όπως χυλόπιτες και τραχανά, που απαιτούν μια κάποια προσοχή, καθώς δεν περιέχουν συντηρητικά και παράγονται σε μεγάλες ποσότητες, που δεν είναι εύκολο να αποθηκευτούν σε ψυγείο σπιτιού.

Κάτι τελευταίο που το αναφέρω γενικά για όλους: Μην φοβάστε τόσο πολύ μήπως χαλάσουν τα τρόφιμα. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας τους αν έχετε ανασφάλεια, αλλά να θυμάστε πως όταν ένα τρόφιμο χαλάει, φαίνεται και μυρίζει. Πολύ.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

17 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Rehab
Rehab
5 χρόνια πριν

Ρε παιδιά, με το ρέγουλα τόσο πλαστικό στον πλανήτη. Αντέχουμε και με λιγότερο…

Karlee
Karlee
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Μάλλον στα πολυ μπαγκ αναφέρεται και στα πλαστιια κουτιά.

Madeline Ashton
Madeline Ashton
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Νομίζω αναφερόταν στα σακουλάκια του ρυζιού και πρέπει να πω ότι συμφωνώ. Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συσκευάζουν και άλλες εταιρείες τα ζυμαρικά σε χαρτόνι όπως τα γνωστά ιταλικά και πρέπει να είναι όλα σε πλαστικό

κόκκινο αυγό
κόκκινο αυγό
5 χρόνια πριν

Διαβάζοντας μόνο τον τίτλο νόμιζα ότι η ερώτηση ήταν για μαγειρεμένα ζυμαρικά 🤣.

mm
mm
5 χρόνια πριν

Καλέ τι μέγεθος ψυγείο έχεις; Και πόσο καιρό κάνεις να φας ένα πακέτο ζυμαρικά; Άμα φοβάσαι τόσο πολύ, πάρε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά και θα σου κρατήσουν για πάντα. Εγώ για να καταλάβεις τα έχω σε ένα τσίγκινο που κλείνει χαλαρά το καπάκι και δεν πάθανε ποτέ τίποτα. Το αλεύρι μετά από 6μήνες μπορεί να πιάσει μαμούνι, τα ζυμαρικά δεν πάθανε τίποτα.

Corry Karav O'Keerie
Corry Karav O'Keerie
5 χρόνια πριν

Εκτός από το Camambert. Που υποθέτω πως αν χαλάσει η μυρωδιά του βελτιώνεται.

Ponemenosspourgitis
Ponemenosspourgitis
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Μαρίνα Χρονά

Αν τους μυρίζει το αρνί να τους φτιάξεις μια φορά γίδα. Μου έχει τύχει να τρώω γίδα σε εστιατόριο και η παρέα μου να με περιμένει στο πάρκινγκ. Όποτε φτιάχνω γίδα και υπάρχει σκυλί σπίτι για ένα παράξενο λόγο όλη την ώρα κάθεται και κοιτάει με αγάπη την κατσαρόλα!

Karlee
Karlee
5 χρόνια πριν

Εγώ, απ όταν ένα καλοκαίρι είχαν πιασει μαμούνια τα παντα όλα, ακόμα και οι κλειστές συσκευασιες, τα φυλάω όλα στο ψυγείο. Ακόμα και τα κλειστά.

J. A.
J. A.
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Όλα αυτά θέλουν ξηρό μέρος για αποθήκευση, οπότε αναλόγως το ψυγείο και τα περιεχόμενά του, ίσως να μην είναι καλή ιδέα.
Θα κοίταζα να μην υπάρχουν μαμούνια στο σπίτι (απολύμανση, τρύπες σε ντουλάπια/γωνίες) παρά να βάζω κλειστή συσκευασία από μακαρόνια στο ψυγείο!
Υπάρχουν επίσης κουτιά πλαστικά με καπάκια για αυτές τις δουλειές (ναι, πλαστικά, αν τα επαναχρησιμοποιούμε δεν είναι κακά)

JustShootMe
JustShootMe
5 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Karlee

Θυμάμαι παλιά μου είχε γίνει και εμένα εφιάλτης γιατί έβρισκα συχνά μαμούνια στα ζυμαρικά ακόμα και σε κλειστές συσκευασίες. Η χειρότερη μου ήταν να δω αυτό το ένα μαύρακι όταν τα έριχνα στο νερό, αηδία! Για πολύ καιρό τα κοίταζα πριν τα αγοράσω ειδικά τους ζεστούς μήνες. Τώρα για την φύλαξη. Τα έκλεινα με λαστιχάκι και τα έβαζα χωριά από τα ρύζια. Αλλά μιλάμε αυτό γινόταν πριν χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι έχουν κάνει οι εταιρείες και δεν πιάνουν τα ζυμαρικά μαμούνια, είναι καλό αυτό;

mariell
mariell
5 χρόνια πριν

εγω ψηφίζω ξυλινα μανταλάκια για το κλεισιμο. Βοηθάνε και στο να στηνονται τα μικρότερα σακουλάκια και δεν χαλάνε και ειναι φτηνα. Επίσης δεν μπορείς να φανταστείς ποσες φορές μου εχουν πει οτι τους αρεσει σαν εικόνα οταν εχω κόσμο στο σπιτι.

Άκου να δεις
Άκου να δεις
5 χρόνια πριν

Ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και πάντα ρίχνω λίγο αλάτι. Κρατάει τα μαμούνια μακριά.