in ,

Explainer: Τι σημαίνει να είσαι λεσβία ή γκέι άνδρας στο Κατάρ;

Το Μουντιάλ βρέθηκε στη διάθεση του εμιράτου που απλώς δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσα γνωρίζουμε όμως γι’ αυτό;

Το Μουντιάλ βρέθηκε στη διάθεση του εμιράτου που απλώς δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσα γνωρίζουμε όμως γι’ αυτό; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

GettyImages 1172005642 1 scaled
Photo by Christopher Pike/Getty Images

Η υπόθεση με το πώς το Μουντιάλ -ποδοσφαιρικό θέαμα καλοκαιρινό- βρέθηκε χειμωνιάτικα στο Κατάρ έχει περάσει στα ψιλά, υπό την έννοια ότι μοιάζει να απασχολεί μόνο τους ποδοσφαιρόφιλους, με έναν κάποιο ειρωνικό σχολιασμό για τον χρηματισμό του Πλατινί και άλλα διοργανωτικά.

Και κάπως έτσι φαίνεται να περνάει επίσης στα ψιλά γράμματα το γεγονός ότι στο Κατάρ κάθε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο κινδυνεύει με διώξεις, φυλάκιση ακόμη και θάνατο.

Η ουσία όμως είναι ότι αυτή την Κυριακή (20 Νοεμβρίου) το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ανδρών ξεκινά σε ένα μέρος του κόσμου με μακρά ιστορία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+.

Παρά τα όσα λίγα γίνονται γνωστά για τις εσω-μουντιαλικές έριδες, η αλήθεια είναι προσωπικότητες όπως ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, αλλά και η Ντούα Λίπα έχουν γίνει αποδέκτες σκληρών πιέσεων, προκειμένου να μην λάβουν μέρος σ’ αυτή την ποδοσφαιρική φιέστα, ακριβώς επειδή σ’ αυτό το εμιράτο η διοργάνωση της βάφτηκε με αίμα.

Ειδικά ο Μπέκαμ και το γεγονός της αμοιβής του, ύψους 10 εκ. λιρών έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάσημους ανθρώπους παρεμπιπτόντως που του ζητούν να μην υποκύψει στα πλούτη του εμιράτου και να αναγνωρίσει το Κατάρ ως ένα εμιράτο που απλώς εγκληματεί, αγνοώντας επιδεικτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

—Ποιοι είναι, όμως, οι νόμοι που καθιστούν το Κατάρ εξαιρετικά επικίνδυνο μέρος για λεσβίες και γκέι άνδρες;

Το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα του Κατάρ απαγορεύει τη σεξουαλική δραστηριότητα ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, με μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών.

Ο Ποινικός Κώδικας στοχοποιεί επίσης -και με εξαιρετικά παραπλανητικές διατυπώσεις- την “καθοδήγηση, υποκίνηση ή αποπλάνηση ενός άνδρα με οποιονδήποτε τρόπο και προκειμένου να διαπράξει σοδομισμό” και την “παρακίνηση ή αποπλάνηση ενός άνδρα ή μιας γυναίκας με οποιονδήποτε τρόπο προκειμένου να διαπράξει παράνομες ή ανήθικες πράξεις”.

Την ίδια στιγμή ένας νόμος για την “προστασία της κοινότητας” (αριθμός 17 του 2002) επισημαίνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Κατάρ επιτρέπεται να κρατούν άτομα έως και έξι μήνες χωρίς καμία απολύτως κατηγορία ή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο δικαστήριο, εάν υπάρχουν “βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο κατηγορούμενος μπορεί να έχει διαπράξει έγκλημα”.

Σε συνδυασμό, οι νόμοι αυτοί επιτρέπουν στις υπηρεσίες ασφαλείας του Κατάρ να συλλαμβάνουν αυθαίρετα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και να τα κρατούν χωρίς καμία πρόσβαση σε λογοδοσία ή δίκη.

Το Κατάρ, αναγνωρίζει επίσημα το Ισλάμ ως κρατική θρησκεία και σύμφωνα με το νόμο της Σαρία οι μουσουλμάνοι άνδρες μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο με λιθοβολισμό για ομοφυλοφιλία.

Το 2013, το Κατάρ, μαζί με πολλά άλλα κράτη του Κόλπου, πρότεινε την καθιέρωση ειδικών εξετάσεων (!), προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Τα τεστ θα περιελάμβαναν επεμβατικούς ιατρικούς ελέγχους, αλλά ευτυχώς ο νόμος δεν πέρασε ποτέ, ύστερα και από τη διεθνή κατακραυγή γι’ αυτές τις πρακτικές.

—Αληθεύουν οι καταγγελίες για κακοποίηση γκέι ατόμων μετά από τη σύλληψή τους από αστυνομικές δυνάμεις στο Κατάρ;

Τον Οκτώβριο του 2022 αναφέρθηκε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Κατάρ εξακολουθούν να συλλαμβάνονται, σε μία επίδειξη δύναμης προς την Ευρώπη και τη διεθνή προσοχή που το Μουντιάλ εξασφάλισε στο Εμιράτο. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατεγράφησαν 11 περιπτώσεις όπου άτομα φέρονται να ξυλοκοπήθηκαν ή να παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης.

Τέσσερις τρανσέξουαλ γυναίκες, μία αμφιφυλόφιλη γυναίκα και ένας ομοφυλόφιλος άνδρας φέρονται να φυλακίστηκαν χωρίς καμία κατηγορία, νομικό σύμβουλο ή δίκη και αναγκάστηκαν να υπογράψουν ειδικές φόρμες, βάσει των οποίων θα “σταματούσαν την ανήθικη δραστηριότητα” τους.

Οι κρατούμενες δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνά τους και να παραδώσουν προσωπικές φωτογραφίες, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας για άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

—Μετά την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε κάποια προσπάθεια συμμόρφωσης, έστω και για τα “μάτια” των media;

Από τότε που ανακοινώθηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο ανατίθεται στο Κατάρ, υπήρξαν κάποιες επιδερμικές απόπειρες μετριασμού της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, με ανακοινώσεις τύπου “οι επισκέπτες θα μπορούν ελεύθερα να κρατούν σημαίες του Pride και να τις ανεμίζουν κατά τη διάρκεια των αγώνων”.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλίβερλι επικρίθηκε επειδή συμβούλευσε τους ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς να “σέβονται το κράτος που τους υποδέχεται”, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: “Με λίγη ευελιξία και υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, μπορεί να είναι ένα ασφαλές και συναρπαστικό Παγκόσμιο Κύπελλο”.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής των Εργατικών Λουκ Πόλαρντ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη που πρακτικά ζήτησε από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να κρύψουν την ταυτότητά τους και να βρεθούν πάλι πίσω στη “ντουλάπα” από την οποία και βγήκαν με τόσο κόπο και θάρρος.

Και ενώ εξακολουθούν να συμβαίνουν όλα αυτά, σε μία εξαιρετικά άβολη συζήτηση για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε περισσότερη διεθνή πίεση, επισημαίνοντας: “Οι υποδείξεις των αξιωματούχων ότι το Κατάρ θα έκανε μια εξαίρεση στους καταχρηστικούς νόμους και πρακτικές του για τους ξένους είναι σιωπηρή υπενθύμιση ότι οι αρχές του Κατάρ δεν πιστεύουν ότι οι πολίτες και οι κάτοικοι ΛΟΑΤ του αξίζουν βασικά δικαιώματα”…

Και κάπου εδώ να υπενθυμιστεί ότι στα τέλη του προηγούμενου Οκτώβρη η αστυνομία του Κατάρ ειχε σταματήσει τη διαμαρτυρία του Βρετανού ακτιβιστή δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας, Πίτερ Τάτσελ, έξω από το εθνικό μουσείο του εμιράτου που φιλοξενεί το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου.

Ο Τάτσελ παρέμεινε στο σημείο για πάνω από μία ώρα φορώντας ένα T-shirt που έγραφε #Qatarantigay και κρατώντας πλακάτ με την επιγραφή «Το Κατάρ συλλαμβάνει και υποβάλλει ΛΟΑΤ σε μεταστροφή». Τότε δύο ένστολοι και άλλοι τρεις αστυνομικοί με πολιτικά μετέβησαν στο σημείο, δίπλωσαν το πλακάτ του και πήραν φωτογραφίες του διαβατηρίου του και άλλων προσωπικών του εγγράφων.

Παρότι οι πρώτες πληροφορίες τότε έκαναν λόγο για αποχώρηση των αστυνομικών μετά από χειραψία με τον Τάτσελ και χωρίς σύλληψη, το ίδρυμα τού ακτιβιστή ανακοίνωσε πως συνελήφθη, με τα ίχνη του να αγνοούνται για αρκετές ώρες.

Όπως λέει ο ίδιος, θεωρεί καθαρή τύχη το ότι αφέθηκε ελεύθερος, τύχη που κυρίως είχε να κάνει με το ότι απλώς διαμαρτυρόταν ως μονάδα έξω από το συγκεκριμένο κτήριο. Και παραδόξως αυτή ήταν η πρώτη δημόσια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των  LGBTQ+ στο Κατάρ ή όποιο άλλο κράτος του Κόλπου.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν φυσιολογικοί αθλητικοί δεσμοί με ένα αφύσικο καθεστώς όπως του Κατάρ. Είναι ομοφοβική, σεξιστική κι ρατσιστική δικτατορία», εξήγησε ο Τάτσελ, ο οποίος συνεχίζει τον ακτιβιστικό του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ.

Με στοιχεία από Guardian, PinkNews, Human Rights Watch 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια