Αγαπητή «Α, μπα»: Με λούζει κρύος ιδρώτας στη νέα μου δουλειά

Τι να κάνω ώστε να καλμάρω εσωτερικά και να μην είμαι συνέχεια σε ένα άγχος;

Εικονογράφηση: Yelena Bryksenkova

Α,μπα μου σου γράφω για θέμα δουλειάς. Είμαι έξι μήνες σε ένα δικηγορικό γραφείο που είναι πολύ καλή περίπτωση (από υποθέσεις, μισθό και κλίμα). Αισθάνομαι γενικά πολύ ευλογημένη που μέσα σε αυτήν την κατάσταση της Ελλάδας κατάφερα να βρεθώ σε αυτό το περιβάλλον και να τους κάνω να με εμπιστευτούν και να με κρατήσουν (είχα έρθει για άσκηση και στο τέλος της με κράτησαν).
Το πρόβλημα είναι ότι αγχώνομαι πολύ να κρατηθώ εδώ. Νιώθω, για πρώτη φορά στην ζωή μου, ότι πολλές φορές δεν είμαι αρκετά καλή (στην προηγούμενη δουλειά δεν το είχα αισθανθεί αυτό καθόλου) και ότι δεν μπορώ να τους εντυπωσιάσω. Ειδικά όταν γίνονται κάποια -αναπόφευκτα λόγω και έλλειψης εμπειρίας- λάθη από πλευράς μου με λούζει κρύος ιδρώτας. Εν τω μεταξύ, παρότι στα λέω αυτά, δεν είναι ότι θα κάτσω πχ. να διαβάσω σε ώρες εκτός δουλειάς (δηλ. Δεν δίνω και το 100% που θα μπορούσα).
Τι να κάνω ώστε να καλμάρω εσωτερικά και να μην είμαι συνέχεια σε ένα άγχος;

Πελαγωμένη

 

Να διαβάσεις σε ώρες εκτός δουλειάς και να δώσεις το 100%.

Περίμενες να σου πω να πιστέψεις στον εαυτό σου;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

37 points
Upvote Downvote

17
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
8 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
11 Συντάκτες σχολίων
ΦρύνηΦούστα ΚλαρωτήΙωάνναank1986 Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Φρύνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Το 100% να το δώσεις στις ώρες δουλειάς, όχι έξω από αυτές. Αν δεν το δίνεις άλλωστε την ώρα που δουλεύεις δεν ξέρω γιατί θεωρείς ότι θα μπορείς να το δώσεις αν κλειστείς μια βδομάδα μες στο σπίτι. Θα είναι όπως σε κάτι εξεταστικές όπου δε βγαίναμε υποτίθεται για να διαβάσουμε και τελικά δεν κάναμε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Ξεκίνα με το να εκλοκιγεύεις τις στιγμές που σε πιάνει το άγχος. Όπως λες κι εσύ, είναι λογικό να κάνεις λάθη, δεν πέφτουν από τα σύννεφα ούτε αυτοί που σε προσέλαβαν. Είσαι εκεί με την εμπειρία που έχεις και… Διαβάστε περισσότερα »

Φρύνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Επίσης, φυσικά και θα πρέπει να χτίσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τα έχεις καταφέρει μέχρι εδώ γιατί είσαι άξια. Κοίτα αυτούς που είναι γύρω σου στο γραφείο. Κάποιοι ίσως είναι περιπτώσεις ευφυίας (πάρε ό,τι μπορείς από αυτούς) αλλά οι περισσότεροι απλά δούλεψαν κι έμαθαν. Για να είσαι εκεί έχεις πάει να πει ότι δεν είσαι χειρότερη από αυτούς. Μεθοδική δουλειά χρειάζεται, γνήσιο ενδιαφέρον για τη δουλειά (όχι απλά για να λένε οι άλλοι τι καλή που είσαι στη δουλειά σου), ρώτα ό,τι μπορείς όσο είσαι μικρή, και τα υπόλοιπα θα έρθουν με τα χρόνια!

Neverlander
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Μας έχουν καταστρέψει τα μοντάζ των ταινιών, όπου ο πρωταγωνιστής/πρωταγωνίστρια σκίζεται στη δουλειά και στα ξενύχτια και βάζουν απλά πωρωτική μουσική και ένα ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ και όλα μπαμ! έχουν φτιάξει και ποτέ δεν παίρνουμε χαμπάρι το τι κόλαση περάσανε στο μεσοδιάστημα!
ΥΓ. Καλή επιτυχία, για να είσαι εκεί σίγουρα κάτι έχουν δει σ’ εσένα 🙂

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Ακόμα και το ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ είναι άκυρο, συνήθως είναι ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ή παραπάνω, στην πραγματικότητα.

ank1986
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι πολύ παραπάνω, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες. Αυτό το suits, ωραίο δε λέω, το λατρεύω, αλλά αν ήμανε εγώ η Τζέσικα θα είχα πηδήξει χίλιες φορές από αυτή την ταράτσα που βγαίνει και παίρνει τον αέρα της.

Ιωάννα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εξαιρετική απάντηση! Λιτή, σύντομη και περιεκτική. Ακριβώς αυτό χρειάζεται: πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, πολλή κούραση – τα λέω για να ακούω κι εγώ, φυσικά! Δεν γίνονται όλα μαγικά, από τη μία μέρα στην άλλη, και το να “πιστέψουμε στον εαυτό μας” δεν επιτυγχάνει τίποτα απολύτως – το αντίθετο μάλιστα, διαιωνίζει μια κατάσταση που δεν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τι θα πει “πίστεψε στον εαυτό σου” άλλωστε; Αυτό που υποβόσκει είναι το: συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις, το ότι δεν αναγνωρίστηκε ακόμα η αξία σου συμβαίνει επειδή υπάρχουνε σκοτεινά συμφέροντα που δρουν εναντίον σου.

Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Συμφωνώ, τέλεια απάντηση! Και πολύ χαίρομαι όταν ακούω γυναίκες να δίνουν τέτοιες λογικές απαντήσεις, γιατί το γυναικείο μυαλό δυστυχώς έχει ταυτιστεί με αυτά τα κενά περιεχομένου λόγια του τύπου: να πιστέψεις στον εαυτό σου.

ank1986
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Διαφωνώ. Δεν είναι κενό περιεχομένου το ¨πίστεψε στον εαυτό σου” ούτε υπονοεί αυτό που λες. Το να έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου είναι πολύ σημαντικό. Παράδειγμα: Εγώ αρχίζοντας τη δικηγορία έπαιρνα συχνά τη βοήθεια/γνώμη συναδέλφων προκειμένου να χειριστώ μια υπόθεση, γιατί δεν είχα εμπιστοσύνη στη δική μου κρίση, ασχετα αν εκ των υστέρων αποδεικνυόταν ορθή. Τώρα το κάνω πολύ λιγότερο – νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ιωάννα
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Έχω την εντύπωση ότι λέμε παρόμοια πράγματα, με διαφορετικά λόγια. Δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρη ότι το “πίστεψε στον εαυτό σου” δεν υπονοεί ποτέ μα ποτέ μια ερμηνεία σαν αυτή που έδωσα στο σχόλιό μου. Φυσικά ούτε η δική μου ερμηνεία ταιριάζει σε όλες τις φορές που ειπώθηκε αυτή η φράση. Φυσικά και είναι σημαντικό να έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου – αλλά, το πιο σημαντικό από όλα, και το πρωτεύον, είναι να καλλιεργήσεις αυτές τις ικανότητες, μέσα από πολλή προσπάθεια και πολλή δουλειά. Καλά έκανες και ρωτούσες τη γνώμη των συναδέλφων σου – πολλοί το κάνουμε αυτό, όταν… Διαβάστε περισσότερα »

BabyDoll
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Συνεργάτης

Αν το άγχος προέρχεται επειδή ξέρεις οτι δεν δουλεύις αρκετά σκληρά τότε δούλεψε παραπάνω. Αν νοιώθεις οτι έχεις κενά κι ότι δεν ξέρεις κάποια πράγματα προσπάθησε να τα καλύψεις κι αν χρειαστεί διάβαζε εκτός ωραρίου. Αν όντως σου αρέσει τόσο η δουλειά και το περιβάλλον προσπαθησε να φανείς αντάξια της ευκαιρίας και της εμπιστοσύνης που σου δείχνουν.

ank1986
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ax. Μετά από 8 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας, μόλις τώρα μπορώ να πω ότι νιώθω μια κάποια αυτοπεποίθηση και ότι πατάω στα πόδια μου. Είναι απολύτως μα απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις έτσι. Η δικηγορία είναι μεγάλο σχολείο, τεράστιο, αλλά είναι και ένα επάγγελμα γεμάτο στρες. Πρέπει να έχεις πολύ γερό στομάχι για να το αντέξεις, και αν δεν είσαι λίγο ζαμανφου από μόνος σου, το στομάχι φτιάχνεται μετά από χρόνια και κόπο. Αξίζει; Δεν ξέρω. Να ξέρεις όμως ότι ΟΛΟΙ αγχώνονται (ειδικά οι νέοι) και ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ κάνουν λάθη. Μην αφηνεις κανένα να σε ψαρώνει – κανένα! Με σκληρή δουλειά,… Διαβάστε περισσότερα »

NIGELINA
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Ειδικά όταν ο διάβολος φοράει prada.

Λουλού
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Επίσης, να μη λες ότι νιώθεις “ευλογημένη” και να μην το νιώθεις. Δηλαδή αυτοί που δεν έχουν δουλειά ή που δεν βρίσκονται σε καλά εργασιακά περιβάλλοντα είναι καταραμένοι; Δεν ξέρω αυτή η λέξη μου χτυπάει πολύ άσχημα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Κοίτα δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά η δικηγορία, τα πρώτα 10 -15 χρόνια είναι πάτημα κάτω. Πολύ πάτημα, ελάχιστες απολαβές. Τόσο ελάχιστε, ώστε να μην μπορείς να συντηρηθείς εξ ολοκλήρου. Τώρα, σχετικά με τα μεγάλα γραφεία, εγώ έχω ενστάσεις, ως προς το κατά πόσον, βοηθά η μακρόχρονη παραμονή σε αυτά. Εάν μείνεις πολύ, ιδρυματοποιήσαι και χάνεις την επαφή με τον πελάτη. Όσο σκληρό και να είναι να δουλεύεις σε μεγάλο γραφείο, δεν έχεις την ευθύνη του πελάτη. Υπεύθυνη είναι η “φίρμα” κοινώς ο δικηγόρος, που βάζει το όνομα….και εσύ απέναντι στο δικηγόρο βέβαια, αλλά δεν είναι το ίδιο. Επίσης,… Διαβάστε περισσότερα »

Φρύνη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

“Εγώ δε θα σε συμβούλευα , δουλεύεις 9 πρωί με 11 βράδυ και ΣΚ και αργίες και διακοπές. Όσοι τα λένε αυτά, δεν το έχουν καν σκεφτεί πως είναι.”
Πραγματικά όμως, δεν μπορώ να καταλάβω ούτε εγώ με τι ευκολία δίνει κάποιος αυτή τη συμβουλή. Όσοι έχουμε δουλέψει πραγματικά υπερωρίες και ταυτόχρονα προσπαθήσει να διατηρήσουμε την υγεία μας και την προσωπική μας ζωή σε μια καλή κατάσταση νομίζω δε θα το ξεστομίζαμε ποτέ με τόση άνεση! Για να μη σχολιάσω την πολιτική σημασία αυτής της προτροπής!

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Φρύνη, ούτε εγώ κατάλαβα τι έγραψα ακριβώς. Εκείνη την ώρα που έγραφα, χτύπησε τηλέφωνο…..και ήταν Ο ΠΕΛΑΤΗΣ. ….αλλά επειδή έχω μάθει να κάνω πολλά πράγματα παράλληλα σχολίαζα και την ερώτηση. Ήθελα να πω ότι , προσωπικά δεν εγκρίνω την εργασία 9 με 11 το βράδυ και ΣΚ και αργίες. Εμείς δεν πληρωνόμαστε ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, δηλαδή υπερωρίες κτ.λ. Η συμφωνία είναι , λες ότι είσαι δικηγόρος, άρα 700 ευρώ αξία, δουλεύεις σε μεγάλο γραφείο, άρα 400 ευρώ αξία και παίρνεις το πολύ 800 πραγματικά, αλλά κάνεις το εφέ σου και μετά τραβήξου μόνος σου όμως. Εν ολίγοις για να γίνω… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Κάνε ένα βήμα πίσω για λίγο. Οι εργοδότες σου όταν σε επέλεξαν ήξεραν ότι θα κάνεις λάθη, ηταν απόφασή τους να πάρουν κάποιον/α που μόλις τελείωνε την άσκηση και δεν είχε εμπειρία. Αν δεν είχαν το περιθώριο ή την ανοχή να προθέσθουν κάποιον/α στο δικό σου επίπεδο στο υπάρχον προσωπικό, θα διάλεγαν κάποιον με επ. εμπειρία ή διαφορετικά προσόντα. Αυτό σημάινει ότι έχεις περιθωριο λάθους και δεν είναι ανάγκη να αυτομαστιγώνεσαι. Παράλληλα όμως σημαίνει ότι έχεις και περιθώρια βελτίωσης. Κάτσε και διάβασε ή κάνε οτιδήποτε θα σε κάνει καλύτερη στη δουλειά σου. Άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.