Αγαπητή «Α, μπα»: Δυσλεξία και με διάσπαση προσοχής

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να αντιδρώ όταν δεν καταλαβαίνω αυτό που ο άλλος μου εξηγεί;

Αγαπητή Αμπά, σε διαβάζω χρόνια και θέλω και εγώ την άποψή σου σε ένα ζήτημα που έχω.
Μικρή είχα διαγνωστεί με μια μικρή δυσλεξία και με διάσπαση προσοχής. Ακόμη είχα ορισμένα θέματα ομιλίας, έλεγα λέξεις λάθος ενώ ήξερα τις σωστές και έγγραφα κάποιες φορές λέξεις διαφορετικά από αυτό που άκουγα. Οι γονείς μου αντιλήφθηκαν ευτυχώς πολύ νωρίς πως πρόκειται για πρόβλημα και έτσι έκανα λογοθεραπεία πολύ νωρίς. Παρ’ όλα αυτά μου είναι από πολύ μικρή αρκετά δύσκολο να συνεννοηθώ προφορικά. Για παράδειγμα δεν μπορούσα να παρακολουθήσω και να καταλάβω το μάθημα στην τάξη, ακόμη και τους γονείς μου όταν προσπαθούσαν να με βοηθήσουν. Ήμουν απο τα παιδιά που σηκώναν συχνά το χέρι και ζήτουσαν να επαναληφθεί κάτι. Αυτό μου δημιουργούσε αρκετό άγχος καθώς οι καθηγητές και συμμαθήτες μου το εκλαμβάναν ως κάτι που το έκανα επίτηδες. Το αποτέλεσμα ήταν να διαβάζω στην ουσία κυρίως μόνη από το βιβλίο προσπαθώντας να καταλάβω από μόνη μου. Αυτό είναι κάτι που έκανα και πιο μεγάλη καθώς συχνά ντρεπόμουν ζητώ από τους άλλους να μου ξαναεξηγούν αυτό που μόλις είπαν. Επίσης να αναφέρω ότι παρά τα παραπάνω ήμουν άριστη στα μαθήματα μου και ποτέ οι επιδόσεις μου δεν ήταν κατώτερες των υπολοίπων.
Και έρχομαι στο δια ταύτα. Πλέον είμαι ενήλικας και εκτός σχολείου και πανεπιστημίου το πρόβλημα αυτό μου δημιουργεί στρες και προβλήματα στη δουλειά μου. Είμαι μηχανικός και ενώ πιστεύω πως στην επίλυση προβλημάτων είμαι πολύ καλή έρχεται η στιγμή που πρέπει να συνεννοηθώ με συνεργάτες και πελάτες. Εκεί λοιπόν ειδικά όταν πρόκειται για ανώτερους δημιουργούνται συχνά παρεξηγήσεις. Μου είναι δύσκολο να αναπαραστήσω στο μυαλό μου αυτό που μου εξηγούν, ζητώ να μου  επαναληφθεί, αντιλαμβάνομαι διαφορετικά πράγματα και απαντώ λάθος. Έχω δεχτεί επιπλήξεις από συναδέλφους ότι δεν ακούω τι μου λένε τι στιγμή που καταβάλω προσπάθεια να καταλάβω και φυσικά μου είναι δύσκολο να μην πληγωθω. Στο στενό μου περιβάλλον έχω πει το πρόβλημα μου,  αλλά στη δουλειά νιώθω πως αυτό θα με μειώσει. Έτσι τις περισσότερες φορές καταλήγω να απολογούμαι και να δουλεύω περισσότερο από τους συναδέλφους μου προκειμένου να μην φαίνομαι λιγότερο ικανή και να μην δέχομαι διευκρινήσεις πάνω στη δουλειά μου.
Μετά από όλο αυτό το κατεβατό θέλω να σε ρωτήσω ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος να αντιδρώ όταν δεν καταλαβαίνω αυτό που ο άλλος μου εξηγεί και τι να κάνω όταν η παρατήρηση του άλλου γίνεται με επιθετικό τρόπο, για παράδειγμα όταν με ρωτάνε “γιατί δεν με προσέχεις;’ και “γιατί δεν ακούς αυτό που σου λέω;”. Συγγνώμη για το τεράστιο κείμενο. Αγωνιώ για την απάντησή σου καθώς σήμερα ήταν μια πολύ άσχημη μερα και Θα εκτιμήσω πολύ την κρίση σου.

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι τώρα για βελτιώσεις κι άλλο τις ικανότητες σου στον διάλογο; Όχι εξαιτίας αυτών που γράφεις, αλλά γιατί μια κατάκτηση χρειάζεται πάντα περισσότερη εξάσκηση. Έκανες λογοθεραπεία και σε βοήθησε, γιατί την σταμάτησες; Έχεις ένα πρόβλημα που σου δημιουργεί εμπόδια στην καθημερινότητα, υπάρχει κλάδος που ασχολείται με αυτό το θέμα, μου φαίνεται προφανές ότι πρέπει να κάνεις κι άλλη λογοθεραπεία, για ενηλίκους αυτή τη φορά. Μπορεί κάποιος στα σχόλια να μας βοηθήσει;

in

Αξιολογήστε το άρθρο

25 points
Upvote Downvote

13
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
11 Θέματα σχολίων
2 Απαντήσεις θεμάτων
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
12 Συντάκτες σχολίων
Joan_TwistΣάσα ΦουτσιτζήMary Jane LollipolApheliaΦούστα Κλαρωτή Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ έχω απλά να πω οτι η ερώτηση είναι πολύ σαφής και σωστά δομημένη οπότε ίσως μια λύση (που φυσικά δε λύνει τα πάντα) είναι να ζητάς τα πράγματα γραπτά όταν μπορείς γιατί ο γραπτός λόγος ίσως σου ξεδιαλύνει απορίες. Μηχανικός είμαι κι εγώ και στα μέρη που έχω εργαστεί (από μικρά γραφεία ως πολυεθνικές) δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι άλλοι είναι ξεκάθαροι σε αυτά που ζητάνε – ίσως η αμυντική σου στάση τους δίνει χώρο / δικαιολογία όταν οι ίδιοι δεν είναι αρκετά σαφείς.

Ο καλόκαρδος λύκος
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλησπέρα σε όλους/ες! Είμαι καινούριο μέλος στο Α, μπα 🙂 Αγαπητή φίλη συμφωνώ με την Αμπά ότι μπορείς να δουλέψεις πάνω σε αυτή την αδυναμία που εντοπίζεις. Δεν είμαι σίγουρη για το αν η λογοθεραπεία θα βοηθήσει στην παρούσα φάση (αλλά δεν είμαι και ειδικός για να το κρίνω). Υπάρχουν ωστόσο ειδικευμένα άτομα με σπουδές στην ειδική αγωγή (π.χ απόφοιτοι Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, Ψυχολόγοι με σχετική ειδίκευση, κλπ) και σχετική εμπειρία τα οποία θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις/αναπτύξεις κατάλληλες στρατηγικές. Χρειάζεται ψάξιμο από την πλευρά σου γιατί υπάρχουν αρκετοί/ές άσχετοι/ες. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων… Διαβάστε περισσότερα »

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Με κάθε επιφύλαξη, εχω μια υποψία ότι ίσως δεν έγινε σωστή διάγνωση. Το πρόβλημα στη δυσλεξία είναι κατά κύριο λόγο στον γραπτό λόγο. Και διαβάζοντας το κείμενο σου δεν είδα κανένα σημάδι. (Οκ,μπορεί να έχεις βάλει το λεξικό να σου τα διορθώνει,αλλά και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο για τους δυσλεξικους). Όσα παιδιά με δυσλεξία είχα μαθητές ήταν πολύ καλοί στα προφορικά,όταν διάβαζαν κάτι δεν το καταλαβαιναν, όλη η προσοχή πήγαινε στο να μπορέσουν να διαβάσουν οπότε δεν κατανοούσαν τις λέξεις που έλεγαν. Όμως αν το διάβαζες εσύ το καταλαβαιναν και μπορούσαν και να το ξαναπούν και να απαντήσουν σε… Διαβάστε περισσότερα »

Granita Lemoni
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Ενθουσιώδης

Mitsi, κι εμένα για λάθος διάγνωση μου φαίνεται. Πιο πολύ μοιάζει με κάποια δυσκολία στον προσληπτικό λόγο. Εάν η κοπέλα είχε δυσλεξία, θα δυσκολευόταν κυρίως στο γραπτό λόγο (αποκωδικοποίηση και ενδεχομένως κατανόηση) χωρίς βέβαια να αποκλείεται να έχει δυσκολία και στον προφορικό λόγο. Για τη διάσπαση προσοχής να πω ότι γενικά υπάρχει μια υπερδιάγνωση (είναι διαταραχή σε παιδιά για την οποία έχει γίνει μεγαλύτερος αριθμός διαγνώσεων) οπότε διατηρώ κι εκεί μια επιφύλαξη, αν και κατά πόσο ήταν σωστή η διάγνωση. Επίσης, μου κάνει τρομερή εντύπωση που παρόλη τη δυσλεξία και τη διάσπαση ήταν άριστη μαθήτρια. Ίσως, λοιπόν, η δυσκολία της… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Επειδή μια χαρά τα γράφεις, ίσως και παρά πάνω από καλά, έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να μην έχεις εσύ τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά και οι άλλοι που θέτουν τις ερωτήσεις ή τα δεδομένα; Δεν αμφισβητώ καθόλου βέβαια, την προσωπική σου μαρτυρία. Για να λες ότι έχεις κάποιο θέμα, σίγουρα θα έχεις. Λάβε όμως υπ όψιν και ότι, οι περισσότεροι άνθρωποι, βαριούνται (ναι βαριούνται), να πουν καθαρά τι θέλουν, θεωρούν αυτονόητα κάποια ζητήματα κατά την περιγραφή της υπόθεσης τους, ώστε αν εσύ είσαι και ολίγον άπειρη, πελαγώνεις διπλά και τριπλά. Νόμιζα κι εγώ ότι έχω λίγο πρόβλημα, γιατί και στη δική… Διαβάστε περισσότερα »

Φούστα Κλαρωτή
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Προφανώς για να έχεις ένα καλό πτυχίο και να έχεις καταφέρει να βρεις δουλειά στον τομέα σου κάτι κάνεις καλά. Προσπάθησε να εντοπίσεις ποιες είναι οι καλές σου στιγμές, δηλαδή ποια είναι τα σημεία που νιώθεις ότι τα έχεις χειριστεί με επιτυχία και ποια είναι τα δυνατά σου σημεία. Προσπάθησε να απομονώσεις ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα και εφάρμοσέ τα όπου μπορείς στην καθημερινότητά σου. Ο γραπτός σου λόγος, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικός. Μη νομίζεις ότι αυτό είναι ένα skill που το έχουν όλοι, οπότε χρησιμοποίησε το όσο πιο πολύ μπορείς. Εμένα με βοηθάει πολύ να κρατάω σημειώσεις την ώρα… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συμμετέχων

Προτείνω ανεπιφύλακτα τη μέθοδο Tomatis, πρόκειται για ηχοψυχοφωνολογική θεραπεία (νομίζω ότι αυτός είναι ο ακριβής όρος). Υπάρχουν μια δυο εκπομπές στο Youtube όπου η ιδρύτριά του κέντρου στην Ελλάδα, Τόνυ Μαχά μιλάει για τη μέθοδο αυτή. Ενημερώσου, δοκίμασε και καλή επιτυχία!

Joan_Twist
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Advocate

Χρειαζεσαι νευροψυχολογο, μαλλον δεν πρεπει να υπαρχουν πολλοι αλλα ισως γκουγκλιζοντας κ ρωτωντας νευρολογο βγαλεις ακρη. Μηπως ξερει περισσοτερα η @sasa_foutsitzi @sasa-foytsitzi;

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Είναι δύσκολο να γίνει ακριβής διάγνωση με λίγες πληροφορίες από ένα μέιλ, όμως τα γραφόμενά σου αποτελούν ένδειξη διαταραχής της ακουστικής επεξεργασίας, η οποία συχνά συμπίπτει με διαταραχές προσοχής και επηρεάζει την επικοινωνία με τους άλλους. Θα σε συμβούλευα να επισκεφθείς πρώτα έναν ακοολόγο, και ως επόμενο βήμα, θα πρότεινα να σύμβουλευτείς έναν καλό λογοθεραπευτή ή λογοθεραπεύτρια για να ενισχύσεις τις ακουστικές σου δεξιότητες (ακουστική μνήμη, ακουστική διάκριση σήματος-φόντου, ακουστική διαδοχική μνήμη). Ελπίζω να βρεις κάποιον ειδικό, ο οποίος να έχει υπ΄ όψιν του, πως οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουμε μας επηρεάζει σε βαθύτερο επίπεδο, έτσι ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις σφαιρικά… Διαβάστε περισσότερα »

Dani
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καλό θα ήταν να αναζητήσεις ειδικούς που ασχολούνται με ενήλικες που πάσχουν από δυσλεξία ή διάσπαση προσοχής. Για αρχή αναζήτησε την adhd Hellas, την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης ΔΕΠΥ , που κάνει ψυχοεκπαίδευση σε ενήλικες με διάσπαση προσοχής. Υπάρχουν ανάλογα ξένα site όπως το additudemag.com, αλλά και ελληνικά, όπως το adhd.gr. Επίσημο φορέα που μελετά και διοργανώνει ομάδες ψυχοεκπαίδευσης για τη δυσλεξία δε γνωρίζω, όμως αν ενεργοποιηθείς λίγο με τα προηγούμενα, ίσως γνωρίσεις κάποιους ειδικούς που θα σε κατευθύνουν. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν στην ενήλικη ζωή τους λόγω ανασφάλειας και άγχους που προκαλεί η δυσκολια να ακολουθήσουν οδηγίες ή να… Διαβάστε περισσότερα »

Aphelia
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Κι εγώ δεν ήξερα ότι υπάρχει κατηγορία δυσλεξικών που έχουν πρόβλημα κατανόησης προφορικού λόγου, μιας και όλοι όσοι ξέρω (συμπεριλαμβανομένων συγγενών μου) έχουν μόνο στον γραπτό. Οπότε το γκούγκλαρα και μου έκανε εντύπωση. Όσον αφορά την ερώτηση υπάρχουν τρία ζητήματα: – τι λες στους άλλους: Είναι κρίμα να μην μπορείς να αποκαλύψεις τουλάχιστον σε αυτούς που συνεργάζεσαι τακτικά ότι έχεις πρόβλημα στην προφορική κατανόηση. Στην Αγγλία που μένω από τα πρώτα πράγματα που ρωτάνε είναι αν έχεις κάποιο disability στο οποίο να χρειάζεσαι βοήθεια σε κάποιες λειτουργίες (και η δυσλεξία είναι ένα από αυτά) ώστε να μην σου κάνουν διάκριση.… Διαβάστε περισσότερα »