Αγαπητή «Α, μπα»: Το πρόβλημά είναι ότι με τον σύντροφό μου δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ

Οι άλλοι λένε ότι είναι αδύνατον

Αγαπητή Α,μπα, Διαβάζω χρόνια τη στήλη σου και έχω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ γιατί με έχεις βοηθήσει να αναθεωρήσω πολλά πράγματα. Νομίζω διαβάζοντας τις απαντήσεις σου και τα σχόλια των αναγνωστών έχω γίνει λίγο πιο ανοιχτόμυαλη κι έχω καταλάβει 5 παραπάνω πράγματα για τον εαυτό μου. Είναι η πρώτη φορά που γράφω γιατί έχω έναν προβληματισμό και θα ήθελα την συμβουλή σου. Το πρόβλημά μου είναι οτι με τον σύντροφό μου δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ. Ισως ακούγεται αστείο και για τους περισσότερους το πρόβλημα θα ήταν το αντίθετο όμως εμένα με προβληματίζει και θα σου πω το γιατί. Με τον σύντροφό μου είμαστε 2,5 χρόνια μαζί, συζούμε 1,5 χρόνο και ετοιμαζόμαστε να παντρευτούμε σε μερικούς μήνες. Και στα άμεσα σχέδιά μας είναι κι ένα παιδάκι. Είμαστε και οι δύο στα 30 μας. Σαν χαρακτήρες δεν είμαστε απολύτως ίδιοι όμως ταιριάζουμε, τα βρίσκουμε. Είμαστε και οι δύο γενικά χαλαροί τύποι και γι αυτό νομίζω οτι δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ, γιατί όταν διαφωνούμε σε κάτι θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια μέση λύση. Έχουμε διαφωνήσει κάποιες φορές και έχουν υπάρξει ήπιες λογομαχίες όμως πάντα τελειώνουν με μια συγγνώμη από πλευράς του «υπαιτίου ». Θα μου πεις οτι δεν είμαστε και τόσα χρόνια μαζί και οι καβγάδες θα έρθουν όμως με όσες φίλες έχει πέσει η κουβέντα για καβγάδες μεταξύ ζευγαριών και τους έχω πει οτι δεν έχουμε τσακωθεί μου λένε οτι είναι αδύνατον! Σαν χαρακτήρας είμαι αρκετά ηπίων τόνων όμως με την οικογένειά μου τσακώνομαι και με κάποιες φίλες μου έχω τσακωθεί. Στη σχέση μου δεν κρατάω ποτέ τίποτα μέσα μου γιατί θεωρώ οτι αυτό φθείρει ένα ζευγάρι, δεν είναι δηλαδή ότι δεν λέω αυτό που σκέφτομαι για να αποφύγω τους καβγάδες. Οι προηγούμενες σχέσεις που είχα ήταν πολύ σύντομες για να προλάβω να τσακωθώ. Αυτό που σκέφτομαι, και ο προβληματισμός μου, είναι το πως θα δημιουργήσω οικογένεια με έναν άνθρωπο χωρίς να έχω γνωρίσει μια τόσο σημαντική πτυχή του χαρακτήρα του, το πως είναι όταν καβγαδίζει, όταν υψώνει την φωνή του και θυμώνει. Έχουμε μια πολλή όμορφη σχέση, αγαπιόμαστε, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, στηρίζουμε ο ένας τα όνειρα και τα σχέδια του άλλου και μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια έχουμε περάσει και άσχημες περιόδους, επαγγελματικές και υγείας όμως δεν έχουμε τσακωθεί ποτέ. Πάντα έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλον. Νοιώθω οτι ο άνθρωπος αυτός με κάνει να θέλω να γίνομαι καλύτερη, με ηρεμεί και μαζί του βγάζω τον καλύτερο εαυτό μου και γι αυτό φοβάμαι οτι ένας πραγματικό καβγάς μπορεί να με απογοητεύσει, και εμένα και αυτόν. Γι’ αυτό θα ήθελα την γνώμη σου και τον αναγνωστών. Θεωρείς οτι όντως είναι πρόβλημα για ένα ζευγάρι το να μην έχει δοκιμαστεί σε αυτό το κομμάτι; Μπορεί να αλλάξω γνώμη γι αυτόν ή για τη σχέση μας αν τσακωθούμε; ‘Η απλά είναι κάτι που έχω μεγαλοποιήσει στο μυαλό μου;

Εγώ πότε θα τσακωθώ;

Ακόμα δεν έχετε δοκιμαστεί σε πίστα που η απόφαση του ένα επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την ζωή του άλλου, αλλά σε γενικές γραμμές, ναι, το έχεις μεγαλοποιήσει στο μυαλό σου. Έχετε διαφωνίες. Δεν τις αποφεύγετε. Οπότε εντάξει είσαστε. Δεν είναι απαραίτητοι οι καβγάδες. Δεν υπάρχει «απαραίτητο» στον τρόπο που επικοινωνούν δυο άνθρωποι, εφόσον είναι εντάξει και οι δύο με τους κανόνες και δεν καταπιέζεται κανείς. Οι φωνές δεν είναι απόδειξη ή ένδειξη επικοινωνίας, αλλά το αντίθετο: φωνάζουμε όταν νομίζουμε ότι ο άλλος δεν μας ακούει. Αν νιώθεις ότι η άλλη πλευρά είναι με το μέρος σου, ότι έχει τη θέληση να καταλάβει τι σε ενοχλεί, τότε δεν προκύπτει η γνωστή ένταση που μερικές φορές παρομοιάζεται με πάθος.

Αυτό που φοβάσαι, ότι θα πέσει στα μάτια σου αν προκύψει κανονικός τσακωμός, καλύτερα να το φοβάσαι για τον εαυτό σου. Πώς είσαι σίγουρη ότι δεν θα πέσεις στα δικά του μάτια; Ούτε το μέλλον μπορείς να προβλέψεις, ούτε τον άλλον μπορείς να ελέγξεις, μόνο για τον εαυτό σου μπορείς να ανησυχείς.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

38 points
Upvote Downvote

9
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
9 Θέματα σχολίων
0 Απαντήσεις θεμάτων
1 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
9 Συντάκτες σχολίων
AlouteroidrilSouko Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Eleanor Oliphant
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Eleanor Oliphant

Έχεις διαχωρίσει τη διαφωνία από τον τσακωμό στο μυαλό σου. Τσακωμός δεν είναι μόνο όταν πετάς βάζα και σπάνε στον τοίχο. Εάν έχεις έρθει σε θέση να διαφωνήσεις με τον φίλο σου και απλά τα βρίσκετε με συζήτηση και ψυχραιμία κι αυτό τσακωμός είναι! Μπορεί να μην σας έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό, αλλά συνήθως οι άνθρωποι που αδυνατούν να συγκρατήσουν τα νεύρα και τις φωνές τους δε χρειάζονται και κάποιο σοβαρό λόγο διαφωνίας. Άντε και καλούς απογόνους εύχομαι!

Διαλεχτή Κιούση
Μέλος
Δημιουργός Εικόνων
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Εθισμένος στα Lenoji
Επιβεβαιωμένος Χρήστης
Χρόνια συμμετοχής
Ήρωας

Είστε ξενιστές σε αλιεν

Mafalda
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Ειδικός

Καθόλου πρόβλημα δεν είναι! Όπως λέει κι η Α,μπα, το πιθανότερο αίτιο είναι ότι δεν είχατε κάποια δύσκολη δοκιμασία για την σχέση σας. Από την άλλη, το ότι τα βρίσκετε στα “εύκολα” μόνο καλό μπορώ να το θεωρήσω. Ακόμα κι αν κάποια στιγμή χρειαστεί να τσακωθείτε, δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη “εμπειρία” σ’αυτό. Ή μάλλον έχετε ήδη εμπειρία, γιατί το να μπορείς να εκφράζεις με κόσμιο τρόπο τη διαφωνία σου και να ζητάς συγγνώμη αν φταις είναι μια απόδειξη ότι έχετε τη δυνατότητα και την ωριμότητα να περάσετε στην επόμενη πίστα. Θα’θελα να’μουν σαν κι εσάς, αλήθεια!

Souko
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Εγώ δεν το βλέπω απιθανο. Εχω υπάρξει σε σχέση 5 χρόνια, και δεν τσακωθήκαμε ποτέ. Υπήρχαν διαστάσεις απόψεων, τις οποίες συζητήσαμε.
Στην τωρινή μου σχέση, μόλις (στην αρχη) είπα αυτό το σκηνικό , το θεωρούσε απίθανο. 1μιση χρόνο μετά, και δεν έχουμε τσακωθεί. Κάθε φορά που θα γίνει κάποια μ@λακία, επιδιωκουμε την συζήτηση.

Melissa
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πιστεύω απο τη στιγμή που μιλάτε ανοιχτά και δεν τα θάβετε μέσα σας, δεν είναι πρόβλημα οτι δεν καυγαδίζετε με εντάσεις και φωνές. Απλώς έχετε έναν διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζετε τις τριβές και τις διαφωνίες.Αυτό “ακούγεται εκκωφαντικό” επειδή δεν είναι το σύνηθες, δυστυχώς. Δεν αποδεικνύει απαραίτητα ούτε οτι δεν έχετε έρθει αντιμέτωποι με θέματα προς λύση, ούτε οτι πρέπει να φοβάσαι όπως είπες μήπως δεν έχεις δεί κάποιο κομμάτι του εαυτού του, ούτε οτι δεν έχετε πάθος.Ίσα ίσα, είστε παράδειγμα. Γιατί πάντα να βρίσκουμε κάτι να λέμε; Όλα είναι θέμα παιδείας και θέλησης να κατανοήσεις τον άλλον.Αν έχετε δουλέψει με… Διαβάστε περισσότερα »

Aloutero
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Με τον κολλητό μου δεν έχω τσακωθεί 20 χρόνια τώρα, ούτε μια φορά. Όλοι μας λένε ότι είναι αδύνατον και τρελό. Παλιότερα είχαμε και καθημερινή τριβή. Δεν τσακώθηκαμε ποτέ μέχρι σήμερα. Έχω καταλήξει ότι είμαστε δύο άνθρωποι που έχουν ακριβώς την ίδια άποψη περί σεβασμού. Ίσως είναι τόσο απλό. Δεν είναι αδύνατον πάντως.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

“Θα μου πεις οτι δεν είμαστε και τόσα χρόνια μαζί και οι καβγάδες θα έρθουν όμως με όσες φίλες έχει πέσει η κουβέντα για καβγάδες μεταξύ ζευγαριών και τους έχω πει οτι δεν έχουμε τσακωθεί μου λένε οτι είναι αδύνατον! ” Ελα Χριστε και μπουκωνε, που ελεγε κι η μακαριτισα.. δλδ, περιμενεις καποιον να σου πει να κανεις υπομονη και οι περιποθητοι καυγαδες θα ερθουν, για να παρηγορηθεις.. δεν θελω να σε ταραξω, αλλα οι καβγαδες δεν ειναι ενδειξη αρμονικης σχεσης, ουτε μακροημερευσης… αν κατι ΑΛΛΟ θες να πεις και λες αυτο, βρες ποιο ειναι το “αλλο” και πες το.… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Μου θυμίζεις εμένα στην εφηβεία, που αναρωτιόμουν , γιατί δεν τσακώνομαι με τους γονείς μου , ενώ όλοι οι άλλοι είχαν τρελά θέματα και καυγάδες. Η μία άποψη είναι πως έχεις βρει έναν άνθρωπο που σου ταιριάζει και είστε και οι δύο ώριμοι. Η άλλη άποψη είναι πως γράφεις μια δήθεν ερώτηση για να σε επιβραβεύσουνε

idril
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Μέντορας

Πραγματικά δεν χρειάζεται να υπάρχουν καβγάδες σε μια σχέση. Σίγουρα δεν λέει κάτι καλό για τη σχέση αν εκτοξεύονται προσβολές και αντικείμενα πάνω σε μια διαφωνία. Λες ότι υπάρχουν λογομαχίες, αν υπήρχε προδιάθεση για καβγά, θα το είχες καταλάβει. Έχετε πάντως προκλήσεις μπροστά σας με τα σχέδια που αναφέρεις, τόσο η οργάνωση ενός γάμου όσο και ένα παιδί προσφέρονται για πεδία μάχης. Μακάρι να είναι ευκαιρίες αγαστής συνεργασίας για εσάς. Πάντως δεν είναι κακή ιδέα να δοκιμάσεις να αναφέρεις τις ιδέες σου περί ανατροφής παιδιών και να ρωτήσεις τι θα έκανε στο τάδε ή δείνα σενάριο ο καλός σου, για… Διαβάστε περισσότερα »