Αγαπητή «Α, μπα»: Τι είδους διαδικτυακή δικτατορία είναι αυτή;

Έτσι εκφράζουν το πένθος τους όσοι υποτίθεται συγκλονίστηκαν από την τραγωδία;

Αγαπητή Α Μπα Όχι πως δεν μου λείπουν τα προβλήματα, αλλά στην παρούσα φάση θα ήθελα ρωτήσω κάτι που άφορα το πένθος στο ίντερνετ. Και συγκεκριμένα : Γίνεται μια εθνική τραγωδία που ταράζει τους πάντες. Ας πούμε αυτή στο Μάτι (το λέω και σκέφτομαι το κράξιμο που θα φάω και εδώ). Οι ενημερωτικές σελίδες, και τα σαιτ, γεμίζουν από ενημερώσεις που δίνουν πληροφορίες και λεπτομέρειες. Ως εδώ καλά. Και κάπου εκεί, σε σελίδα μαγειρικής του φεις κυρία ανεβάζει φωτογραφία με το φαγητό της ημέρας (αναφέρω ένα τυχαίο παράδειγμα). Και δέχεται..ΤΟ κράξιμο και ΤΙΣ ύβρεις, ακόμη και κατάρες, που τέτοια μέρα τολμάει να ανεβάσει κάτι άσχετο με τη τραγωδία (αλλά σχετικό με την σελίδα). Το σκηνικό επαναλαμβανεται σε πολλές σελίδες. Εκφράσεις μίσους, κατάρες, και πάνω από ολα η έκφραση “ντροπή σου που τέτοια μέρα.. κτλ” κυριαρχεί. Αρκετοί προχωράνε και σε επίθεση μεσώ πμ και βρίζουν ακόμη και τους διαχειριστές (αφού τους έχουν υποδείξει την πρέπουσα συμπεριφορά που πρέπει έχουν λόγω των ημερών. Κάποιοι διαχειριστές βγάζουν ανακοίνωση οτι δεν επιτρέπουν θέματα σχετικά με την σελίδα τους λόγω πένθους για κάποιες μέρες. Όσοι όμως δεν το κάνουν.. την πατησαν και ερωτώ : Έτσι εκφράζουν το πένθος τους όσοι υποτίθεται συγκλονιστηκαν από την τραγωδία; Κάνοντας περιπολία για να βρίσουν οποίον τολμήσει να ανεβάσει η σχολιάσει κάτι άσχετο πέρα από την τραγωδία; Τι είδους διαδικτυακή δικτατορία είναι αυτη, που επιβάλλεται από το πλήθος, και οποίος τολμήσει να κάνει κάτι διαφορετικό, λιθοβολείτε; Και που θα φτάσει όλο αυτό; Θα πρέπει να φοβόμαστε όσοι δεν συμμορφωνομαστε στο απώτερο μέλλον; Προσωπικά έχω επέμβει για να κατακρίνω τις βρισιές και να υπερασπιστώ την ελευθερία του καθενός να αναρτήσει κάτι, εφόσον δεν προσβάλει την τραγωδία των ημερων. Για να λάβω και εγώ κατάρες και δημόσια αλλά και σε πμ Απο την άλλη κάποια άλλα άτομα νιώθουν την ανάγκη να ανεβάζουν αναρτήσεις σε δημόσιες σελίδες (και οχι στον τοιχο τους, οπου θα έχουν περιορισμένο αριθμό αναγνωστών) οπου εκφράζουν την θλιψη τους. Και παίρνουν εκατοντάδες χιλιάδες λαικ και αντίστοιχες απαντήσεις. Αυτα τα άτομα να υποθέσω έχουν συγκλονιστεί πολύ παραπάνω από όσους δεν σχολίασαν κάτι Αυτό που μου κάνει εντύπωση σε όλο αυτό.. ειναι πως δεν εχει σχολιαστεί αυτη η συμπεριφορά (αυτο το φαινόμενο να το πω), πως δεν έχουν ανέβει άρθρα που να το σχολιαζουν/αναλυουν. Κανεις δεν το προσεξε; ή κανεις δεν τολμα να το σχολιασει;

-Ελένη

Ελένη, όταν βάζεις κάτι στο facebook είναι σα να φωνάζεις μέσα σε μια πλατεία με ένα πολύ μεγάλο πλήθος, όπου οι περισσότεροι δεν σε ξέρουν, κι επιπλέον, όλοι φοράνε μάσκες. Τι περιμένεις; Το πρωτόκολλο του πρέσβη; Το facebook υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πλέον ξέρουμε πόσο κακό μπορεί να γίνει μέσα από αυτό, πότε θα σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα για το πώς λειτουργεί;

Κανείς δεν σε περιόρισε να γράψεις τις αντιρρήσεις σου, και πρέπει να περιμένεις αντιδράσεις όταν γράφεις κάτι που είναι αντιδημοφιλές. Δεν υπάρχει καμία δικτατορία. Αν δεν αντέχεις το είδος των αντιδράσεων, τότε βγες από το φέις. Με τη θέληση σου βρίσκεσαι εκεί, και αν δεν σου αρέσει, πολύ εύκολα μπορείς να το αποφύγεις. Αν δέχεσαι απειλές κατά της ζωής σου, κάνε αναφορά. Όταν μπαίνεις εκεί, αν δεν έχεις κάνει πολύ αυστηρές επιλογές για το πού κάνεις λάικ και με ποιον είσαι φίλος, μπαίνεις σε έναν χώρο χωρίς κανόνες συμπεριφοράς. Αν σε ξένισαν ιδιαίτερα αυτά που διάβασες, τότε δεν κάνεις καλή χρήση του μέσου. Πρέπει να περιορίσεις πολύ τον χώρο συναναστροφής και να περιορίσεις κι άλλο το προφίλ σου.

Αυτή είναι η μια πραγματικότητα. Η άλλη πραγματικότητα είναι ότι όταν συμβαίνει μια εθνική τραγωδία, τότε νιώθουμε όλοι την ανάγκη να πενθήσουμε ως ομάδα, γιατί ως μονάδες δεν αντέχουμε το ίδιο τον πόνο. Αυτό γινόταν πάντα. Παλιά με καμπάνες που ηχούσαν πένθιμα, τώρα με πένθιμη παύση ροής στο φέις. Δεν συμφωνώ ότι είναι business as usual. Δεν συμφωνώ και με τις κατάρες, φυσικά, ούτε με τα “ντροπή σου”, ούτε με τις ηθικολογίες, που μερικές φορές είναι υποκριτικές. Ο καθένας ας κοιτάξει μέσα του και ας αποφασίσει. Αλλά να ξέρουμε πού βρισκόμαστε κάθε φορά, τι ισχύει για κάθε χώρο, και κάποτε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη “δικτατορία” για ψύλλου πήδημα.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

52 points
Upvote Downvote

24
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
14 Θέματα σχολίων
9 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
21 Συντάκτες σχολίων
Blanche DuboisNow or neverlarvatus prodeoΜακαρονοτέρας, το αληθινό Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Αμ το άλλο; Συμαβαινει κάτι, ένα γεγονος άσχημο, π.χ. θάνατος ενός διάσημου, η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων κλπ και εάν αναρτήσεις κάτι σχετικό, θα ακούσεις κάτι άλλο, χειρότερο, τύπου: ναι αλλά για τα παιδιά που πεινάνε δεν λέτε, για τη τρύπα του όζοντος δεν λέτε, για τη μαρφιν δεν λέτε κλπ κλπ..
Υποδείξεις και επιθέσεις κάποιοι θα κάνουν παντα. Το θέμα είναι να έχεις ένα όσο πιο ασφαλές προφίλ μπορείς.

Mitsi
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ήρωας

Νομίζω ότι όταν γίνεται μια τέτοια τραγωδία, όλως αυτή στο Μάτι, οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος με την ελάχιστη ενσυναίσθηση και κοινωνική ευαισθησία θα στεναχωρεθει και δε θα έχει το μυαλό του στο να βγάλει ας πουμε ακόμα μια σελφι με ντακφεις από την παραλία στην οποία πήγε. Δε δικαιολογώ τις κατάρες, ούτε τους φόρους, ούτε τις απειλές, όμως όταν κάποιος δείχνει τέτοια αναισθησία το να του πει κάποιος ντροπή σου το θεωρώ αναμενόμενο.

Muse
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Εκτός και εάν είσαι η κυβέρνηση που άργησε να πάρει χαμπάρι τι έγινε.

sktpsx
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

δεν του ειπαν.. δεν ηξερε..γενικως δεν..

Εντελβάις
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Δημιουργός Κειμένων
Μέντορας

Αν είσαι η κυβέρνηση πας και διακοπές μετά να πνίξεις τον πόνο σου.

Σοκοφρέτα
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ειδικός

Ναι αλλά δεν ανεβάζεις σέλφι ή συνταγές. Άρα, όλα καλά. (Μέγιστη ντροπή)

larvatus prodeo
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άντε με το καλό θα έρθουν να σας σώσουν οι ‘στρατηγοί άνεμοι’, που δεν πάνε διακοπές, τών οποίων οι δήμαρχοι δεν δίνουν παράνομες άδειες για κτίσματα, μαντρότοιχους και άλλες παρανομίες που σε εκγλωβίζουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, των οποίων οι δημαρχοι δεν λεηλατούν τα ταμεία δωρεών για τους πυρόπληκτους, που παίρνουν ευθύνη για το ότι η χώρα και οι άνθρωποι της καίγονται επί δεκαετίες χωρίς να σηκώνουν το δαχτυλάκι τους, χωρίς να κάνουν τίποτα όσοι νέμονταν την εξουσία όλες αυτές τις δεκαετίες . Άντε με το καλό να τους επιβραβεύσετε για τα πολιτικά τους εγκληματα, τη διαφθορά τους και την οικογενειοκρατία… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Μια υποκρισία είναι και τίποτε άλλο. Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά, that’s what people do, και με χειρότερο τρόπο. Για να μη πω για τα παιδιά.. Οπότε καθημερινά θα πρεπε να μαστε με σκυμμενο κεφάλι.

fantasmataki
Επισκέπτης
Συμμετέχων
fantasmataki

Πένθος και αηδίες…καρφί δεν τους καίγεται για τις καταστροφές. Έχουν στήσει ένα βωμό του εαυτού τους και κτίζουν image. Εννοείται ότι θα πλασάρουν πως λυπούνται. Το facebook έχει φτιαχτεί για να πουλάει. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα trash προϊόν που βασίζεται στην κατανάλωση, το κουτσομπολιό και την ψυχολογία του όχλου. Αν κάποιοι έχουν καταφέρει να το χρησιμοποιούν αμιγώς σαν εργαλείο επικοινωνίας, τι να πω, μαγκιά τους.

Zouzouna Goutsouna
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Zouzouna Goutsouna

Γενικως , ατομα που εκφραζονται με τετοιο απανθρωπο και απαραδεκτο τροπο, που χτυπιουνται σαν πιθηκοι δεν πρεπει να τα παιρνουμε στα σοβαρα και να τα αφηνουμε να μας στενοχωρουν.
Ακομα και αν εχουν ενα 10% δικιο , το εχουν χασει και αυτο με τον απαισιο τροπο τους.

Maggie
Μέλος
Up/Down Voter
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Ειδικός

Τί φαγητό έκανε;

Entropy
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Για να πάω ένα βήμα παραπέρα τον συλλογισμό σου, σκέψου τις μάσκες που φοράμε όλοι μας. Σκέψου το γιατί διατυμπανίζουμε τον πόνο μας σε κάτι τέτοιες καταστάσεις, διότι ΠΡΕΠΕΙ να θρηνούμε. Σκέψου γιατί κράζουμε κάποιον/κάποια που έκανε μπροστά μας κάτι μη οικολογικό, μη φιλοζωικό, με φεμινιστικό. Σκέψου, όλους αυτούς που διατυμπανίζουν την ανεξαρτησία τους, την αυτο-δημιουγητότητα τους. Σκέψου όλους εμάς που έχουμε παντιέρα την αξιοκρατία. Και τώρα σκέψου, γιατί διαφημίζουμε όλα μας αυτά τα ΠΡΕΠΕΙ ενώ εάν κοιτάξεις προσεχτικά τον καθένα μεμονωμένα, έχει κάποιες κηλίδες στην ζωή του πάνω σε όλα αυτά που διαφημίζει? Θα έλεγα υποκρισία, αλλά σαν έννοια… Διαβάστε περισσότερα »

moonchild
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Αν λάβεις υπόψη την κανιβαλιστική προδιάθεση του όχλου σε συνδιασμό με το απρόσωπο και το ανώνυμο των σόσιαλ μίντια οδηγείσαι με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια σε τέτοιες αντιδράσεις. Δεν έχει νόημα να χάνεις χρόνο και να εκνευρίζεσαι.

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Αχ, πειράζει που θα ήθελα και αυτή τη σημερινή απάντηση για το βιβλίο; ☺️ Φίλη, οι βρισιές και οι κατάρες είναι κατακριτέες. Για τις απειλές αρκεί να απευθυνθείς στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Από την άλλη, η κριτική που δεν περιλαμβάνει κάτι από τα παραπάνω, είναι θεμιτή, εκτός από αναμενόμενη. Πόσες δεκαετίες είχαμε να ζήσουμε μια εθνική τραγωδία αυτού του μεγέθους; Πόσοι ήταν αυτοί που δε συγκλονίστηκαν; Πόσοι κατάφεραν ακόμα και να φάνε χωρίς να τους κάτσουν όλες οι μπουκιές στο λαιμό; Δε χρειαζόταν να ανεβάσει κάτι σχετικό με την τραγωδία η κυρία που λες- και δεν έχω ιδέα σε ποια… Διαβάστε περισσότερα »

daria
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Πόσο σωστή η απάντηση της Λένας. Η διαδικτυακή δικτατορία υπάρχει στα πάντα όχι μόνο στο πένθος. Και είναι να απορεί κανείς πως ένα τόσο δημοκρατικό μέσο βγάζει σε πολλούς απολυταρχικά ένστικτα.

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά, παιδιά πνίγονται, άλλα πεθαίνουν από πείνα…. Ας αναλογιστούμε καλύτερα γιατί αυτά δεν τα πενθούμε….