in

Αγαπητή «Α, μπα»: Στις αμερικάνικες ταινίες οι πρωταγωνίστριες εργάζονται μαζί από το σχολείο

Είναι νόμιμο αυτό;

Είναι νόμιμο αυτό; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

pexels bahaa a shawqi 569163
Φωτογραφία από τον χρήστη Bahaa A. Shawqi στο Pexels

Καλημέρα α μπα μου! Στις περισσότερες αμερικανικές ταινίες η σειρές που βλέπουμε για νεανικό κοινό συνήθως οι πρωταγωνιστές εργάζονται μαζί με το κολέγιο το σχολείο η το πανεπιστήμιο.για το κολέγιο η το πανεπιστήμιο το καταλαβαίνω,είναι με δίδακτρα.Η ερώτηση μου είναι για όσους πηγαίνουν ακόμη σχολείο λύκειο συγκεκριμένα που λογικά τα βάζουν στην άκρη ..Είναι πρώτον τόσο συνηθισμένο να εργάζεται κάποιος ενώ πηγαίνει σχολείο και δεύτερον είναι νόμιμο;

– Usa

 

Ναι, και ναι. Με περιορισμούς και προϋποθέσεις, αλλά ναι, είναι.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

32 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Musicravings
Musicravings
3 χρόνια πριν

Μακάρι να με είχαν αφήσει κι εμένα όταν ήθελα. Αχ θα την πω την κακιούλα μου πάλι, για την Αγία Ελληνική Οικογένεια με τα οικονομικά εξαρτώμενα θηλυκά τέκνα- του χεριού μας-εσύ κοίταζε τα μαθήματα σου και τους κανακάρηδες-”λεβέντη μου” που δεν έχουν πλύνει ούτε πιάτο. Όχι τίποτα άλλο θα πει και η γειτονιά ότι δεν έχουμε λεφτά και βγάλαμε τα παιδιά μας στο μεροκάματο. Άσε που όταν ενηλικιωθείς δε θα μπορούμε να σου χτυπήσουμε τα ”Εγώ σε σπούδασα, εγώ σε έντυσα, κλπ κλπ ”

babushka
babushka
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Musicravings

εγώ είχα ακούσει από θεία ότι είναι ντροπή που δουλεύω στα 24 μου ενώ οι γονείς μου μπορούν να με στηρίξουν!

Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
Έξοχα, στον κήπο φίλοι μου!
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  babushka

😳😳😳

Musicravings
Musicravings
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  babushka

Κύλισε ένα δάκρυ με το σχόλιο.. :’}

Franny
Franny
3 χρόνια πριν

περα απο νομιμο, ειναι μεσα στην αμερικανικη νοοτροπια τα παιδια να ανεξαρτητοποιουνται μεχρι τα 18. παιρνουν διπλωμα οδηγησης στα 16, δουλευουν τον ελευθερο χρονο τους η/και στις διακοπες τους. ειναι στην νοοτροπια τους να μαθουν να βγαζουν χρηματα, γιατι με το χρημα αξιολογουνται εκει οι επιτυχημενοι.
και στα 18 με το καλο, τα διωχνουν απ το σπιτι…
δεν εχει “ζακετα να παρεις”..

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν

Σοκ και δέος που υπάρχουν ανήλικοι εργαζόμενοι. Πολλές οικογένειες δεν τα βγάζουν περα οικονομικά και τα παιδιά τους σταματάνε το σχολείο για να πανε για μεροκάματο. Κάποια συνεχίζουν στο νυχτερινό, κάποια βγαίνουν εκτός εκπαίδευσης. Σε λίγο θα ψηφιστεί νόμος για την μεταγυμνασιακη κατάρτιση όπου με τη βουλα του νόμου θα υπάρχουν 15χρονοι εργάτες, έτοιμοι για ξεζουμισμα. Οι ψυκτικοι από το περιστερι και το Κορδελιό που έλεγε και ο Κούλης.

Musicravings
Musicravings
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Φαντάζομαι , μπορεί να πέφτω και έξω βέβαια, ότι η γράφουσα είχε στο μυαλό της τον χαλαρό teenager που μένει σε μεζονέτα με κήπο, λαμπραντόρ, άιφον και τα σχετικά αλλά δουλεύει και στο σινεμά στα εισιτήρια. Εννοείται ότι υπάρχουν ανήλικοι εργαζόμενοι αλλά ίσως της κάνει εντύπωση πόσοι μαθητές στο εξωτερικό επιλέγουν την παράλληλη με το σχολείο εργασία ενώ ουσιαστικά δεν υπάρχει οικονομική ανάγκη.

Dorothy
Dorothy
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Γιατί σοκ και δέος; Εμένα σε κάποιες περιπτώσεις, που τα παιδιά δεν εξαναγκάζονται για βιοπάλη να εργασθούν, πχ καλοκαίρια part-time για χαρτζηλικι κλπ, μου φαίνεται πολύ παραγωγική και χρήσιμη εμπειρία!

Εντελβάις
Εντελβάις
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dorothy

Τι εμπειρία να του προσφέρει δηλαδή;; Κάθε ηλικία έχει τα δικά της που πρέπει να χαρείς και η παιδική εργασία δεν συμπεριλαμβάνεται σ αυτά. Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα λυσσάξει να δουλέψω κι ο πατέρας μου τότε ήταν αντίθετος με το επιχείρημα: Όλη σου τη ζωή από πτυχίο και μετά θα δουλεύεις, αφού μπορούμε να σου καλύψουμε τα έξοδα τι βιάζεσαι;;” Τον ευγνωμονώ. Μη μου πείτε για προνόμια τα ξέρω και δεν κατακρίνω τους φοιτητές που δουλεύουν, το αντίθετο μάλιστα, τους θαυμάζω αλλά για ανήλικα το θεωρώ απαράδεκτο και που το συζητάμε.

BabyDoll
BabyDoll
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εντελβαις απαράδεκτο γιατί; Δεν μιλάμε για εξαναγκαστική εργασία ανηλίκων αλλά για κάτι part time της ηλικίας τους για λίγο καιρό (ένα μήνα το καλοκαίρι πχ). Στην Αμερική έχουν άλλη νοοτροπία. Δουλεύουν τα καλοκαίρια για να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης, να πάρουν αμάξι μετά, να πάρουν τηλέφωνο, να πάνε διακοπές με φίλους κλπ. Στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία της απομύζησης των γονιών. Το να δουλεύεις από νεαρή ηλικία σου μαθαίνει την αποταμίευση, σε κάνει ανεξάρτητο και σου δείχνει την αξία του χρήματος. Εχουμε φτάσει τα 15χρονα να ζητάνε κάθε χρόνο iphone λες και τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα. Αν τα συγκεκριμένα δούλευαν… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Εντελβάις

Εγώ από τη δευτέρα λυκείου ξεκίνησα να δπυλεύω τα καλοκαίρια. Σε σκληρή δουλειά, εργοστάσιο. Όμως συμφωνώ με τον μπαμπά σου. Αν είχα παιδιά δε θα τα έστελνα για δουλειά. Και τα ανίψια μου δε θα ήθελα να δουλέψουν. Η ανεμελιά είναι κάτι σπάνιο που μόνο τότε είχαμε. Όσπ πιο πολύ κρατήσει τόσο το καλύτερο. Όταν χρειαστεί να δουλέψουμε όλοι θα το κάνουμε.

Lou
Lou
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dorothy

Νομίζω το αρχικό σχόλιο δεν αναφερόταν στις περιπτώσεις αυτές.

Mirka Janic
Mirka Janic
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Dorothy

Μιλαω για τη συντριπτική πλειοψηφια των παιδιων και φοιτητών που δουλευουν, οι οποίοι δεν δουλευουν για τη φάση τους αλλά για να μπορέσουν να ζήσουν. Εκτός από το I phone υπάρχει και η ΔΕΗ που πρεπει να πληρωθεί. Κι εγώ δουλευα ως φοιτήτρια για να παω διακοπές αλλά πλεον οι φοιτητές δουλευουν για να πανε καμια βδομάδα στην Ποτίδαια και πολυ λέω (πες Πόρτο Ράφτη για να καταλάβουν και οι Αθηναίοι).

SushiAngel
SushiAngel
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  Mirka Janic

Δηλαδή δεν θελουμε εργασιακή εμπειρία για τους νέους, σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας, τεχνική κατάργηση για αποφοιτους της υποχρεωτικης εκπαίδευσης.
Θελουμε την νεανική ανεμελιά και την οικονομική στήριξη από την οικογένειας.

Φυσικό το όνειρο των νέων να είναι ένας μισθουλακος στο δημόσιο.

Granita Lemoni
Granita Lemoni
3 χρόνια πριν

Ας με διορθώσουν οι νομικοί της παρέας αλλά νομίζω και Ελλάδα είναι νόμιμο να εργάζεσαι από μια ηλικία και πάνω. Γνωρίζω μαθητές Λυκείου που δούλευουν καλοκαιρινές δουλειές και φαντάζομαι κάποια έστω τυπικά ένσημα τα παίρνουν.

Φούστα Κλαρωτή
Φούστα Κλαρωτή
3 χρόνια πριν

Κι εγω δούλευα όσο πήγαινα σχολείο (καλά μη φανταστείς κάτι hardcore, τα καλοκαίρια και το Πάσχα δούλευα σε κάποια μαγαζιά συγγενών). Και πολλοί φίλοι δούλευαν κανονικά οχτάωρα παράλληλα με το σχολείο, ιδίως όσοι πήγαιναν σε νυχτερινό Λύκειο ή σε Τεχνικό. Και στην Ελλάδα και στην Αμερική νόμιμο είναι υπό προϋποθέσεις. Μάλιστα διάβαζα πρόσφατα ότι λόγω της γενικότερης κρίσης, στην Αμερική τα τελευταία χρόνια οι θέσεις που “παραδοσιακά” καλύπτονταν από μαθητές Λυκείου (πχ να βάζεις σακούλες στο σουπερμάρκετ) πλέον καλύπτονται από απόφοιτους πανεπιστημίου ή γενικά μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που δυσκολεύονται να βρουν κάτι στον τομέα τους.

mm
mm
3 χρόνια πριν

Από τα 15 και πάνω επιτρέπεται κανονικά η εργασία (στην Ελλάδα) υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι σε επικίνδυνο επάγγελμα. Άλλωστε και το Λύκειο δεν είναι μέσα στην υποχρεωτική εκπαίδευση, οπότε από τα 15 θεωρητικά τα παιδιά πρέπει να αποφασίσουν αν θα σπουδάσουν (για να πάνε στο Λύκειο) ή θα εργαστούν. Κάτω των 15 μπορούν να εργαστούν συγκεκριμένες ώρες την ημέρα και μόνο για καλλιτεχνικά επαγγέλματα (ηθοποιοί, μοντέλα κτλ) ή για λόγους επαγγελματικής κατάρτισης. Τα ωράρια είναι: από 3 έως 6 ετών = 2 ώρες την ημέρα, 6 έως 11 ετών = 3 ώρες την ημέρα, 11 έως 13… Διαβάστε περισσότερα »

fox
fox
3 χρόνια πριν

Και στην Ελλάδα είναι νόμιμη η απασχόληση ανηλίκων 15 ετών και πάνω (εξαίρεση για την ηλικία αποτελούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, διαφημίσεις κλπ.). Τρεις από τις βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει εργοδότης να απασχολήσει νόμιμα ανήλικο εργαζόμενο είναι: 1) Εργασία έως και 6 ώρες/ημέρα και όχι παραπάνω από 30 ώρες/εβδομάδα 2) Αντικείμενο εργασίας που να μην εμπίπτει στην κατηγορία “βαρέα-ανθυγιεινά-επικίνδυνα” 3) Έκδοση βιβλιαρίου ανηλίκου, το οποίο και θα αναθεωρείται με κάθε πρόσληψη σε νέο εργοδότη Προσωπικά βρίσκω την ιδέα εργασίας στη διάρκεια των θερινών διακοπών πολύ ωραία ιδέα. Μαθαίνει στους εφήβους τι σημαίνει να αναλάβουν μια υποχρέωση, τους δίνει μια γεύση… Διαβάστε περισσότερα »

Sunny-day
Sunny-day
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  fox

Έχοντας απασχολήσει σε οικογενειακή επιχείρηση, άτομο λίγο πριν την ενηλικίωση να προσθέσω ότι δεν επιτρέπεται η βραδινή εργασία δηλ. μετά τις 10:00 το βράδυ. Ακόμα σε περίπτωση παραβίασης όλων αυτών, σε επιτόπιο ελέγχο στην επιχείρηση, εργοδότης και κηδεμόνας πάνε με αυτόφωρη διαδικασία.
Το να αποσχολήσουμε ένα ανήλικο δε σημαίνει εκμετάλλευση λόγο απειρίας, δυστυχώς όμως εκμετάλλευση υπάρχει από πολλούς εργοδότες ανεξάρτητου ηλικίας.

Yata
Yata
3 χρόνια πριν

Πέρα από νόμιμο, είναι και μεγάλο μέρος της κουλτούρας και της νοοτροπίας, και δεν έχει να κάνει μόνο με την ανεξαρτητοποιήση τους. Συνδέεται και την έμφαση που δίνει στην επαγγελματική διάσταση της ζωής και για αυτό το λόγο ακόμα και οικογένειες που δεν έχουν ανάγκη το έξτρα εισόδημα σπρώχνουν τα παιδιά να δουλέψουν από μικρά, έτσι ώστε να μάθουν ότι η εργασία είναι μέρος της ζωής και ότι η ανάληψη εργασιακών ευθυνών μπορεί πέρα από βάρος να είναι και πηγή ευχαρίστησης και αυτοπραγμάτωσης. Με λίγα λόγια δεν τα στέλνουν να δουλέψουν για να δούνε πως είναι η ζωή μόνο, αλλά… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
3 χρόνια πριν

Και Βρετανία είναι και νόμιμο και πάρα πολύ συνηθισμένο. Επίσης μεγάλα καταστήματα που χρησιμοποιούν και τα zero hours contracts προτιμούν μαθητές (λιγότερο), φοιτητές (περισσότερο) διότι έχουν και χαμηλότερη ωριαία αμοιβή. Οι 16 με 18 έχουν κάποιους περιορισμούς μόνο που αφορούν τις ώρες εργασίας και τα διαλείμματα. Πολή συχνή επίσης, επειδή μετρά στο βιογραφικό, είναι η απασχόληση μαθητών σε μαγαζιά charity. Τύπου cancer’s research, british heart foundation κτλ κτλ

Profiterole
Profiterole
3 χρόνια πριν
Απάντηση σε  luckystrike

Όταν πρωτοπήγα στη Βρετανία για σπουδές, μου έκανε τρομερή εντύπωση πως αρκετοί πρωτοετείς είχαν πάρει gap year μεταξύ του τελευταίου έτος του σχολείου και του πρώτου του πανεπιστημίου. Σε αυτό το ενδιάμεσο χρόνο ή δούλευαν για να έχουν ένα αρχικό ποσό για τις μελλοντικές σπουδές τους (πολλοί δεν είχαν 100% οικονομική στήριξη από τους γονείς) ή είχαν δουλέψει ως μαθητές για να μπορέσουν να λάβουν μέρος σε εθελοντικά προγράμματα σε άλλες χώρες, που διαρκούσαν μήνες (μέχρι και ένα έτος). Οπωσδήποτε μετρά όλη αυτή η εμπειρία στο βιογραφικό. Η νοοτροπία είναι αρκετά διαφορετική εκεί – το ότι υπάρχουν αυτές οι ευκαιρίες… Διαβάστε περισσότερα »

J.Brian
J.Brian
3 χρόνια πριν

και στην Ελλάδα είναι νόμιμο πάνω από 13 και εφ όσον πορίζεται μόνο όφελος. Δηλαδή δεν του τα παίρνουν οι γονείς του…. Μόνο που στην Ελλάδα όσο και να δουλέψει ένας μαθητής ή φοιτητής το πολύ πολύ να μπορέσει να αγοράσει ένα ποδήλατο,….. όχι να βγάλει δίδακτρα για σπουδές και ζωή