Αγαπητή «Α, μπα»: Η κουνιάδα μου και ο άντρας της μας ζητάνε διαρκώς χρήματα

Πως λες στον άλλο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του όταν δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ούτε τα αυτονόητα;

Αγαπητή Λένα, θα ήθελα την οπτική σου σε ένα οικογενειακό ζήτημα: Η 40χρονη κουνιάδα μου και ο άντρας της διαρκώς μας ζητάνε χρήματα. Πάντα συνέβαινε και πάντα βοηθούσαμε, αλλά τελευταία αυτό γίνεται όλο και πιο επίμονα, και μάλιστα με μια στάση σαν να τους τα χρωστάμε γιατί εμείς είμαστε «πλούσιοι» – που δεν είμαστε. Οι ίδιοι δηλώνουν πια ότι έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτή είναι δημόσια υπάλληλος ενώ ο σύζυγος εργάζεται περιστασιακά αν προκύψει κάτι “γρήγορο που να πληρώνει καλά”. Ασταθής τύπος, φωνακλάς και επιπόλαιος. Για χρόνια παρέμενε άνεργος, κάποια στιγμή πήρε άδεια δύτη και δούλευε έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες μέχρι που υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό (μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ) και πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να βουτά. Η σχέση του ζευγαριού είναι με εντάσεις, αν και δεν παραβλέπουν πχ στο fb να διατυμπανίζουν τον έρωτα τους. Πριν 4 χρόνια η κουνιάδα μας είχε δηλώσει ότι ήθελε να χωρίσει. Με την παρότρυνση του άντρα μου (ανάθεμα την ώρα) τα ξαναβρήκαν και μάλιστα έκαναν και τρίτο παιδί, τώρα 7 μηνών (το πρώτο παιδί είναι από προηγούμενη σχέση του άντρα και έχει την επιμέλεια). Η κουνιάδα πλέον ζητά εκποίηση της κοινής κληρονομιάς που έχει με τα αδέλφια της (οι γονείς έχουν πεθάνει, ο άλλος αδελφός είναι με ειδικές ανάγκες). Ο άντρας μου προτίθεται να «αγοράσει» το μερίδιο που αντιστοιχεί στην αδερφή του, αλλά βλέποντας μπροστά, εφόσον συνεχίσουν έτσι σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν ούτε λεφτά ούτε περιουσία. Σκέφτομαι ότι αυτή αισθάνεται εγκλωβισμένη στον γάμο της και ότι μας θεωρεί έστω και υποσυνείδητα υπεύθυνους επειδή δεν την παροτρύναμε να χωρίσει παλιότερα. Πως λες στον άλλο να πάρει τη ζωή του στα χέρια του όταν δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ούτε τα αυτονόητα; Απλά βοηθώντας τους οικονομικά διαιωνίζουμε μια άρρωστη κατάσταση. Βάζοντας όρους στη βοήθεια που δίνουμε κινδυνεύουμε μια ρήξη που εκτός των άλλων, θα εντείνει ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο της. Θέλω να την βοηθήσουμε, αλλά ουσιαστικά..

Βρείτε έναν τρόπο ώστε να παίρνει ένα σταθερό εισόδημα από την κοινή κληρονομιά και μην δίνετε λεφτά τυχαία, όποτε ζητάει η κουνιάδα. Κάντε το έτσι ώστε να μην υπάρχει συναλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μέσω τράπεζας ή άλλου τρίτου μέσου. Έτσι θα βγάλετε τα λεφτά από τη μέση και θα τσακωθείτε για τα πραγματικά προβλήματα.

Ο άντρας σου πρέπει να της πει ότι θα την βοηθήσει ό,τι κι αν θέλει να κάνει, να μείνει ή να φύγει, αλλά ότι πρέπει να το αποφασίσει μόνη της. Αυτή η συζήτηση θα γίνει μόνο μία φορά, και ποτέ ξανά.

Κατά τα άλλα, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Αν δεν της αρέσει αυτό που κάνετε και έρθει οριστική ρήξη, θα είναι δική της απόφαση να δυσκολέψει κι άλλο τη ζωή της. Επαναλαμβάνω, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα ουσιαστικό, με την έννοια που θα το ήθελες.

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

in

Αξιολογήστε το άρθρο

39 points
Upvote Downvote

15
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παρακαλούμε Συνδεθείτε για να σχολιάσετε
12 Θέματα σχολίων
3 Απαντήσεις θεμάτων
2 Ακόλουθοι
 
Με τις περισσότερες αντιδράσεις
Δημοφιλέστερο θέμα σχολίου
15 Συντάκτες σχολίων
HaifischnetΜαύρο ΓατίΦριζαρισμένο μαλλίΑ. Πρόσφατοι συντάκτες σχολίων
  Εγγραφείτε  
νεότερα παλαιότερα δημοφιλέστερα
Ειδοποίηση για
bella ciao
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Συνεργάτης

Διαβάζοντας, πήγα να γράψω ακριβώς αυτό που έγραψε η Λένα!! Λοιπόν,το φροντιστήριο μου, το νοικιαζω από μία κοπέλα σαν την κουνιαδα σου! Σε κάποια φάση τη ρώτησα αν το πουλάει και μου είπε πως θέλει να το σκεφτεί. Ε το βράδυ της ίδιας μέρας με ειχαν πάρει εκατό τηλέφωνα ο πατέρας της και τα δύο της αδέρφια να με χιλιοπαρακαλεσουν να μην το αγοράσω γιατί ο άντρας της θα φάει τα λεφτά σε χρόνο dt και τι θα γίνει μετά μίας και είναι το μοναδικό τους εισόδημα.. Η λύση βρέθηκε από μόνη της όταν ο άντρας της μου ζήτησε 500.000… Διαβάστε περισσότερα »

v for vendetta
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Με τόσα προβλήματα το τρίτο παιδί τι το θέλανε; Συγγνώμη αλλά εκνευρίζομαι.

Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Ενθουσιώδης

Πες τα! Δηλαδή τα καημένα τα παιδιά σε τι έχουν φταίξει; το διάλεξαν; συγχυζομαι!

Μαύρο Γατί
Μέλος
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Up/Down Voter
Ήρωας

Άσε και προχτές έπινα καφέ με φιλη που όλο μαλώνουν με τον άντρα της και θέλουν και τέταρτο. Και εκνευρίστηκα και στενοχωρήθηκα και καφέ δεν ευχαριστήθηκα.

Haifischnet
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Haifischnet

Θα είναι κατά των αμβλώσεων!

Ιζόλδη
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Ειδικός

Από άδικες ενοχές τη βοηθάτε. Ενοχές επειδή κάααποτε ο άντρας σου την παρότρυνε να μη χωρίσει. Λες να ήθελε να χωρίσει και να επηρεαζόταν μόνο από μια γνώμη; Ο άντρας σου της έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο να μείνει με το φωνακλά ή να κάνει κι άλλο παιδί μαζί του;

Προέχει να προνοήστε για εσάς αλλά και για τον αδερφό με ειδικές ανάγκες. Πάντως την αδερφή δεν τη βοηθάτε με χαρτζιλίκια, μόνο την κακομαθαίνετε. Όταν αφήσετε τις τύψεις στην άκρη, θα βρείτε τρόπο να τη βοηθήσετε ουσιαστικά

BiggerOnTheInside
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Βασικά, εξαρχής έχετε εμπλακεί στα οικογενειακά τους πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Αν ήθελαν να χωρίσουν, ας το έκαναν. Αν δε μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Δημιουργήσατε ένα κακό προηγούμενο και θα είναι δύσκολο να το ανατρέψετε. Ίσως η καλύτερη λύση είναι να τους εξηγήσετε ότι δεν είστε αρνητικοί με τη διανομή της οικογενειακής περιουσίας, ωστόσο θα ήταν προς το συμφέρον τους να γίνει αυτή με τρόπο που θα τους εξασφαλίσει σταθερά εισοδήματα. Επίσης, θα ήταν καλό να τους ξεκαθαρίσετε ότι δε θα πρέπει να περιμένουν καμία παραπάνω βοήθεια από σας.

no_roots
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Δημιουργός Κειμένων
Χρόνια συμμετοχής
Θρύλος

Ας αγοράσει ο άντρας σου το μερίδιό της, αφού θέλει και μπορεί, ας της βάλει τα χρήματα σε ένα λογαριασμό και τέλος. Αυτά είναι τα χρήματά της, να μην περιμένει άλλα και ας τα διαχειριστεί όπως νομίζει ώστε να της φτάσουν για όσο θεωρεί εκείνη ότι πρέπει να της φτάσουν. Θεωρώ πως, όσο ξέρει ότι έχει πλάτες τον άντρα σου, δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να βάλει τάξη στη ζωή της. Τρώνε αλόγιστα ό,τι τους δίνεται γιατί ξέρουν πως θα υπάρχουν κι άλλα για να πάρουν. Αν σταματήσουν τα λεφτά να έρχονται, θα σταματήσει και η σπατάλη με τον ένα… Διαβάστε περισσότερα »

seagull
Μέλος
Up/Down Voter
Εθισμένος στα Lenoji
Χρόνια συμμετοχής
Συνεργάτης

Εγώ από οσα διάβασα νομίζω ότι το πρόβλημα το έχεις με τον άνδρα σου και όχι με την κουνιάδα. Αυτόν θες να αλλάξεις. Γνώμη μου.

Karamouza
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Εθισμένος στα Lenoji
Up/Down Voter
Συνεργάτης

Μα πως να βγαλουνε τα λεφτα απο τη μεση και να τσακωθουν για τα πραγματικα προβληματα? Το πραγματικο προβλημα ειναι οτι η κουνιαδα θεωρει πως το ζευγαρι πρεπει να τη στηριζει οικονομικα επειδη εχουν χρηματα και αυτο τραβαει 4 χρονια τωρα! Εγω θα ελεγα οτι δεν υπαρχει αλλη βοηθεια, οτι εχετε αρχισει κι εσεις να εχετε εξοδα (βρειτε μια δικαιολογια), οτι δεν μπορειτε να ξαναδωσετε λεφτα και οτι αν δεν παει αλλο ισως να πρεπει να χωρισει. Ας παρει ο,τι δικαιουται απο την περιουσια αλλα δεν μπορειτε να τους συντηρειτε εσεις επ’απειρον…

Λουλουδι
Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Καταρχάς προσωπικά δεν θα της έδινα με τίποτα ολόκληρο το ποσό που δικαιούται σε μετρητά απο την κληρονομιά εφόσον εξαρτάται από το κατά πόσο εσείς προτίθεστε να αγοράσετε ή όχι… Το μόνο που θα καταφέρετε είναι σε ενα x χρονικό διάστημα να αρχίσει πάλι τα ίδια, σας έχει αποδείξει ήδη ότι ούτε εκείνη ούτε ο άντρας της είναι σε θέση να διαχειριστούν χρήματα. Εχει δίκιο η Λένα, ας της πει ο άντρας σου ότι θα αγοράσει μεν το μερίδιο της αλλά τα λεφτά θα δίνονται με σταθερές συμφωνημένες δόσεις. Τώρα από κει και πέρα δεν μπορείτε να κάνετε ουσιαστικά κάτι… Διαβάστε περισσότερα »

Μέλος
Χρόνια συμμετοχής
Συμμετέχων

Με ψυχολόγο. Πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, τις πράξεις της και την κατάσταση στην οποία ζει και δεν της είναι εύκολο. Μόνο έτσι μπορείτε να τη βοηθήσετε ουσιαστικά. Πληρώστε εσείς. Και ίσως να είναι τα μόνα χρήματα που θα πιάσουν τόπο. Πάντως, το πρόβλημα επιβίωσης με την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, πραγματικά, δεν μπορώ να το καταλάβω. Επίσης, αν σας θεωρεί έστω και υποσυνείδητα υπεύθυνους επειδή δεν την παροτρύνατε παλιότερα να χωρίσει, το θεωρώ λάθος. Δεν της βάλατε το μαχαίρι στο λαιμό. Έχει διαφορά. Ούτε φυσικά της βάλατε το μαχαίρι στο λαιμό για 3ο παιδί.

Graphene
Επισκέπτης
Συμμετέχων
Graphene

Άσχετα πόσα λεφτά έχετε, δεν είστε κοινωφελές ίδρυμα. Μπορείτε να επιλέξετε πού θα τα ξοδέψετε. Πρέπει να είστε ομάδα με το σύζυγο σε αυτό (μάλλον και με αυτόν έχεις πρόβλημα).
Ειδικά σε διατυπώσεις τύπου “Εσείς έχετε, άρα δώστε”, μάντεψε αν πρέπει να δώσετε. Επειδή μαντεύω ότι τα δανεικά είναι και αγύριστα, θα έλεγα αν είναι να ξαναδώσετε να κάνετε κάποιο είδους συμφωνητικό (δεν ξέρω ακριβώς τι ισχύει νομικά).
Επίσης, τι φάση ότι έπεσε το φταίξιμο σε σας που δεν την παροτρύνατε να χωρίσει; Στην περίπτωση αυτή θα έλεγε ότι φταίτε που χάλασε το σπίτι της.